Wynagrodzenie na L4

Chciałem zapytać czy istnieje jakaś możliwość aby pracodawca (firma państwowa) wypłaciła pracownikowi mniejszą niż 80% pensji za dni spędzone na l4. Mianowicie osoba dostała wypłatę za listopad. Która wygląda na pasku następująco.
14 dni pracy wynagrodzenie 2699zl brutto (daje to 192zl)
8 dni l4 wynagrodzenie 606zl brutto (daje to 75zl)
Wychodzi że za dni na l4 pracownik dostał jakieś 40% wynagrodzenia.
Umowa o pracę na pełny etat, płacone zawsze tyle samo niezależnie od dni w msc.
anonim cytuj
11-12-2022
Nie będzie to 80% a jeszcze pomniejszone o składki, nie pamiętam dokładnie, ale chyba trochę ponad 13% mniej, od tego 80%, każdy dzień to 1/30 wynagrodzenia.
U mnie w pracy przy obecności 100% i L4 w dniach wolnych pracodawca pomniejsza wynagrodzenie zasadnicze. Inspekcja pracy mówi że niesłusznie, a ZUS, że ok. Nie odliczają dni pracujących a pomniejszają pensje zasadniczą o dni L4, mimo że nie było w tych dniach pracy.

anonim cytuj
11-12-2022
To niezgodne z kodeksem pracy, ale zgodne z ustawą zasiłkową. Dlatego ZUS mówi dobrze, a PIP nie dobrze. Nie mniej jednak, jeśli pracownik przepracował cały obowiązujący go czas pracy, to należy mu się pełne wynagrodzenie i trzeba o to walczyć

anonim cytuj
11-12-2022
Właśnie już inspekcja pracy przygotowuje się do kontroli. Podesłałem ustawy na których się opieram, odpowiedź na zapytanie PIP z przytoczonymi artykułami ustaw, dalej kadrowa nie rozumie. W ZUS znajomy był osobiście to 2 osoby potwierdziły naszą wersję, a pracodawca kontaktował się z innym oddziałem.
Czyli też dobrze myślę, że jedyny czas do odjęcia to będą ewentualne dniówki nieobecności = płaca zasadnicza/ilość dni pracujących?

anonim cytuj
11-12-2022
Nie. Niezupełnie. Nie pomniejszamy wynagrodzenia za weekendy tylko i wyłącznie wtedy, jeśli cały czas pracy został przepracowany. Innymi słowy, jeśli ktoś pracuje od poniedziałku do piątku, zwolnienie miał tylko w sobotę i niedzielę, należy mu się cała wypłata + wynagrodzenie chorobowe. Jeśli ktoś miał zwolnienie piątek sobota niedziela, wynagrodzenie pomniejszane jest o 3 dni i naliczane wynagrodzenie chorobowe.

anonim cytuj
11-12-2022
Przepraszam, bo ja chyba niedokładnie przeczytałam Twój pierwszy komentarz. Myślałam, że chodzi o sytuację, w której za same dni niepracujące pomniejszane jest wynagrodzenie zasadnicze i do tego się odniosłam. W sytuacji w której L4 jest mieszane w ten sposób, to pomniejszenie wynika z rozporządzenia Ministra Pracy i takie pomniejszenie jest zgodne z prawem. Otrzymuje Pan wynagrodzenie za przepracowana część miesiąca, zgodnie z rozporządzeniem i zgodnie z ustawą zasiłkową naliczane jest wynagrodzenie chorobowe. Za wszystkie dni.

anonim cytuj
11-12-2022
Dobrze i dobrze. Moja sytuacja to przepracowane wszystkie dni grafikowe, L4 z poprzedniego miesiąca przeszło na następny, na dni grafikowo wolne. Wynagrodzenie za ten miesiąc pomniejszone o L4, za dni wolne mimo obecności w pracy 100% dni grafikowych.
Oczywiste jest że za dni nieobecności w pracy należy wynagrodzenie zasadnicze pomniejszyć, chodzi o to jak wyliczyć. Logiczne jest odjęcie proporcjonalne dni grafikowanych, czyli wynagrodzenie zasadnicze/ilość dni pracujących = wynagrodzenie za dzień pracy, ale jesteśmy w Polsce

anonim cytuj
11-12-2022
Jeśli przepracowałeś cały grafik to należy Ci się cała wyplata. W takim wypadku prawdopodobnie ktoś kto nalicza płace nie ogarnia swojej pracy.

anonim cytuj
11-12-2022
Też chce pracować w takiej firmie, w której za poprzedni miesiąc wypłacą mi całą wypłatę nie pomniejszoną za L-4 i w bieżącym miesiącu też wypłacą całą wypłatę, bo cały miesiąc przepracowałam. Super taka firma co nie pomniejsza za L-4 w żadnym miesiącu

anonim cytuj
11-12-2022
Nie do końca rozumiem komentarz? Jeśli oba miesiące są w pełni przepracowane, pomimo L4, to czemu pełna pensja miałaby nie zostać wypłacona?

anonim cytuj
11-12-2022
Ponieważ w pierwszym miesiącu pracodawca nie rozliczył zwolnienia lekarskiego. Rozlicza je w najbliższym okresie rozliczeniowym, czyli w następnym miesiącu.

anonim cytuj
11-12-2022
Ja z rozmowy z tym Panem zrozumiałam, że przepracował dwa pełne miesiące. Z czego i w 1 i w 2 miał L4 w dni wolne.

anonim cytuj
11-12-2022
Nawet jeśli L4 jest rozliczane w kolejnym okresie, to nie wpływa przecież w żaden sposób na Ewidencję czasu pracy.

anonim cytuj
11-12-2022
Tak nie wpływa na ewidencję. Może dla zobrazowania załóżmy, że pracownik pracuje od pn do pt i weekendy ma wolne. Wynagrodzenie płatne pod koniec miesiąca. W miesiącu październiku wypłacono pełne wynagrodzenie. Zwolnienie lekarskie dotarło po dacie wypłaty. Pracodawca robi korektę wynagrodzenia za miesiąc październik, czyli pomniejsza wynagrodzenie za dni choroby i wypłaca wynagrodzenie chorobowe lub zasiłek chorobowy. W miesiącu listopadzie pracownik przepracował cały miesiąc i pracodawca wypłaca całe wynagrodzenie. Na przelewie w listopadzie sumuje pełne wynagrodzenie za listopad i korektę za październik, co daje mniejsze wynagrodzenie na koncie pomimo przepracowania pełnego miesiąca.

anonim cytuj
11-12-2022
Wszystko dobrze. Ale założenie jest takie, że ten Pan rzeczone zwolnienie miał tylko w sobotę i w niedzielę. Nie ma więc mowy o żadnym pomniejszeniu, bez względu na miesiąc rozliczenia absencji.

anonim cytuj
11-12-2022
W takim przypadku nie powinni pomniejszać za czas choroby. Tylko mnie zastanawia po co pracownik bierze zwolnienie lekarskie na dni wolne od pracy?

anonim cytuj
11-12-2022
Jest to korzystne. Oprócz pełnej wypłaty przysługuje mu dodatkowo wynagrodzenie chorobowe lub zasiłek.

anonim cytuj
11-12-2022
Z drugiej strony rozporządzenie dotyczące wyliczania wynagrodzeń, wyraźnie mówi jak wyliczać wynagrodzenie w razie wystąpienia choroby i nie ma tu znaczenie czy dzień jest wolny od pracy czy tez nie

anonim cytuj
11-12-2022
Tak. Ale pomniejszamy tylko za nie przepracowana część miesiąca. Nie ma więc zastosowania, jeśli ktoś cały miesiąc przepracował... Par. 11 nie stosujemy, jeśli ktoś miał chorobowe tylko w dni wolne.

anonim cytuj
11-12-2022
To wyliczenie jest bardziej skomplikowane niż Ci się wydaje. Najpierw pracodawca wylicza ile nie zarobiłeś przez te dni choroby, czyli twoja zasadnicza dzieli na 30 dni i powstała w ten sposób dniówka, mnoży przez dni choroby. Wynik odejmuję się od zasadniczego. To etap pierwszy.
W drugim etapie liczy się średnie wynagrodzenie z 12 miesięcy i je odskładkowuje, czyli odejmuje to co trafia do ZUS-u. Średnia dzieli się przez 30. Dniówka to 100 % twojego wynagrodzenia chorobowego i z tego liczy się 80%. Dniówkę 80% mnoży się przez ilość dni chorobowych. To jest wynagrodzenie chorobowe brutto.
Jak widać wszystko zależy od tej średniej z 12 miesięcy. Jeśli Twoje wynagrodzenie jest zmienne albo chorowałeś w czasie tych 12 miesięcy to może to być prawdziwa kwota.
Proszę udaj się do osoby która liczy place i ona Ci to wyjaśni. Dziś płace raczej liczą programy, więc poziom pomyłki jest dosyć niski

anonim cytuj
11-12-2022
Poza tym za dni zwolnienia lekarskiego przypadające w dni wolne od pracy, np. soboty i niedziele pracodawca wypłaca wynagrodzenie chorobowe lub zasiłek chorobowy.

anonim cytuj
11-12-2022
Przede wszystkim nie liczymy wynagrodzenia na L4 jako 80 % od tego co dostajesz standardowo na konto. Dla przykładu dostajesz 10000 netto to twoje chorobowe nie wyniesie 8000 netto.

anonim cytuj
11-12-2022

Sugerowane Tematy

Działalność nierejestrowana, limity.
Mam działalność nierejestrowaną. Czy jeśli podpiszę umowę o współpracę, wystawie 1 fakturę VAT, ale płatność w trzech miesiącach (by zmieścić się w limicie) to będzie to mieć znamiona działalności gospodarczej? Przeczytałam już kilka artykułów i tak właśnie to rozumiem, ale wole potwierdzić...
Zachowek.
Kilkanaście lat temu odbyło się postępowanie zakończone ugodą w sprawie działu spadku po zmarłym ojcu ustaleniu majątku wspólnego i zniesienia współwłasności gospodarstwa rolnego rodziców .W myśl wydanego postanowienia ja otrzymałem gospodarstwo mama i siostra zrzekły się swoich udziałów a brat otrzymał spłatę za dział spadku po ojcu i zniesienie współwłasności taką jaką żądał. Spłata została wykonana. Przez kilkanaście lat wykonywałem nieujętą w...
Darowizna pieniędzy od rodziców.
Dzień dobry, moja mama planuje przekazać mi pewną kwotę pieniędzy jako darowizna. Od jakiej kwoty odprowadza się podatek? Czy te pieniądze wchodzą we wspólnotę majątkową i czy mój mąż ma prawo decydować na co te pieniądze przeznaczyć?...
Czy mąż może skorzystać z tych ustawowych 2 dni opieki na dziecko?
Jestem na urlopie macierzyńskim, dziecko ma 8 miesięcy. Czy mąż może skorzystać z tych ustawowych 2 dni opieki na dziecko, czy nie skoro ja przebywam na macierzyńskim?...

Wyszukiwarka