Wynagrodzenie na L4

Chciałem zapytać czy istnieje jakaś możliwość aby pracodawca (firma państwowa) wypłaciła pracownikowi mniejszą niż 80% pensji za dni spędzone na l4. Mianowicie osoba dostała wypłatę za listopad. Która wygląda na pasku następująco.
14 dni pracy wynagrodzenie 2699zl brutto (daje to 192zl)
8 dni l4 wynagrodzenie 606zl brutto (daje to 75zl)
Wychodzi że za dni na l4 pracownik dostał jakieś 40% wynagrodzenia.
Umowa o pracę na pełny etat, płacone zawsze tyle samo niezależnie od dni w msc.
anonim cytuj
11-12-2022
Nie będzie to 80% a jeszcze pomniejszone o składki, nie pamiętam dokładnie, ale chyba trochę ponad 13% mniej, od tego 80%, każdy dzień to 1/30 wynagrodzenia.
U mnie w pracy przy obecności 100% i L4 w dniach wolnych pracodawca pomniejsza wynagrodzenie zasadnicze. Inspekcja pracy mówi że niesłusznie, a ZUS, że ok. Nie odliczają dni pracujących a pomniejszają pensje zasadniczą o dni L4, mimo że nie było w tych dniach pracy.

anonim cytuj
11-12-2022
To niezgodne z kodeksem pracy, ale zgodne z ustawą zasiłkową. Dlatego ZUS mówi dobrze, a PIP nie dobrze. Nie mniej jednak, jeśli pracownik przepracował cały obowiązujący go czas pracy, to należy mu się pełne wynagrodzenie i trzeba o to walczyć

anonim cytuj
11-12-2022
Właśnie już inspekcja pracy przygotowuje się do kontroli. Podesłałem ustawy na których się opieram, odpowiedź na zapytanie PIP z przytoczonymi artykułami ustaw, dalej kadrowa nie rozumie. W ZUS znajomy był osobiście to 2 osoby potwierdziły naszą wersję, a pracodawca kontaktował się z innym oddziałem.
Czyli też dobrze myślę, że jedyny czas do odjęcia to będą ewentualne dniówki nieobecności = płaca zasadnicza/ilość dni pracujących?

anonim cytuj
11-12-2022
Nie. Niezupełnie. Nie pomniejszamy wynagrodzenia za weekendy tylko i wyłącznie wtedy, jeśli cały czas pracy został przepracowany. Innymi słowy, jeśli ktoś pracuje od poniedziałku do piątku, zwolnienie miał tylko w sobotę i niedzielę, należy mu się cała wypłata + wynagrodzenie chorobowe. Jeśli ktoś miał zwolnienie piątek sobota niedziela, wynagrodzenie pomniejszane jest o 3 dni i naliczane wynagrodzenie chorobowe.

anonim cytuj
11-12-2022
Przepraszam, bo ja chyba niedokładnie przeczytałam Twój pierwszy komentarz. Myślałam, że chodzi o sytuację, w której za same dni niepracujące pomniejszane jest wynagrodzenie zasadnicze i do tego się odniosłam. W sytuacji w której L4 jest mieszane w ten sposób, to pomniejszenie wynika z rozporządzenia Ministra Pracy i takie pomniejszenie jest zgodne z prawem. Otrzymuje Pan wynagrodzenie za przepracowana część miesiąca, zgodnie z rozporządzeniem i zgodnie z ustawą zasiłkową naliczane jest wynagrodzenie chorobowe. Za wszystkie dni.

anonim cytuj
11-12-2022
Dobrze i dobrze. Moja sytuacja to przepracowane wszystkie dni grafikowe, L4 z poprzedniego miesiąca przeszło na następny, na dni grafikowo wolne. Wynagrodzenie za ten miesiąc pomniejszone o L4, za dni wolne mimo obecności w pracy 100% dni grafikowych.
Oczywiste jest że za dni nieobecności w pracy należy wynagrodzenie zasadnicze pomniejszyć, chodzi o to jak wyliczyć. Logiczne jest odjęcie proporcjonalne dni grafikowanych, czyli wynagrodzenie zasadnicze/ilość dni pracujących = wynagrodzenie za dzień pracy, ale jesteśmy w Polsce

anonim cytuj
11-12-2022
Jeśli przepracowałeś cały grafik to należy Ci się cała wyplata. W takim wypadku prawdopodobnie ktoś kto nalicza płace nie ogarnia swojej pracy.

anonim cytuj
11-12-2022
Też chce pracować w takiej firmie, w której za poprzedni miesiąc wypłacą mi całą wypłatę nie pomniejszoną za L-4 i w bieżącym miesiącu też wypłacą całą wypłatę, bo cały miesiąc przepracowałam. Super taka firma co nie pomniejsza za L-4 w żadnym miesiącu

anonim cytuj
11-12-2022
Nie do końca rozumiem komentarz? Jeśli oba miesiące są w pełni przepracowane, pomimo L4, to czemu pełna pensja miałaby nie zostać wypłacona?

anonim cytuj
11-12-2022
Ponieważ w pierwszym miesiącu pracodawca nie rozliczył zwolnienia lekarskiego. Rozlicza je w najbliższym okresie rozliczeniowym, czyli w następnym miesiącu.

anonim cytuj
11-12-2022
Ja z rozmowy z tym Panem zrozumiałam, że przepracował dwa pełne miesiące. Z czego i w 1 i w 2 miał L4 w dni wolne.

anonim cytuj
11-12-2022
Nawet jeśli L4 jest rozliczane w kolejnym okresie, to nie wpływa przecież w żaden sposób na Ewidencję czasu pracy.

anonim cytuj
11-12-2022
Tak nie wpływa na ewidencję. Może dla zobrazowania załóżmy, że pracownik pracuje od pn do pt i weekendy ma wolne. Wynagrodzenie płatne pod koniec miesiąca. W miesiącu październiku wypłacono pełne wynagrodzenie. Zwolnienie lekarskie dotarło po dacie wypłaty. Pracodawca robi korektę wynagrodzenia za miesiąc październik, czyli pomniejsza wynagrodzenie za dni choroby i wypłaca wynagrodzenie chorobowe lub zasiłek chorobowy. W miesiącu listopadzie pracownik przepracował cały miesiąc i pracodawca wypłaca całe wynagrodzenie. Na przelewie w listopadzie sumuje pełne wynagrodzenie za listopad i korektę za październik, co daje mniejsze wynagrodzenie na koncie pomimo przepracowania pełnego miesiąca.

anonim cytuj
11-12-2022
Wszystko dobrze. Ale założenie jest takie, że ten Pan rzeczone zwolnienie miał tylko w sobotę i w niedzielę. Nie ma więc mowy o żadnym pomniejszeniu, bez względu na miesiąc rozliczenia absencji.

anonim cytuj
11-12-2022
W takim przypadku nie powinni pomniejszać za czas choroby. Tylko mnie zastanawia po co pracownik bierze zwolnienie lekarskie na dni wolne od pracy?

anonim cytuj
11-12-2022
Jest to korzystne. Oprócz pełnej wypłaty przysługuje mu dodatkowo wynagrodzenie chorobowe lub zasiłek.

anonim cytuj
11-12-2022
Z drugiej strony rozporządzenie dotyczące wyliczania wynagrodzeń, wyraźnie mówi jak wyliczać wynagrodzenie w razie wystąpienia choroby i nie ma tu znaczenie czy dzień jest wolny od pracy czy tez nie

anonim cytuj
11-12-2022
Tak. Ale pomniejszamy tylko za nie przepracowana część miesiąca. Nie ma więc zastosowania, jeśli ktoś cały miesiąc przepracował... Par. 11 nie stosujemy, jeśli ktoś miał chorobowe tylko w dni wolne.

anonim cytuj
11-12-2022
To wyliczenie jest bardziej skomplikowane niż Ci się wydaje. Najpierw pracodawca wylicza ile nie zarobiłeś przez te dni choroby, czyli twoja zasadnicza dzieli na 30 dni i powstała w ten sposób dniówka, mnoży przez dni choroby. Wynik odejmuję się od zasadniczego. To etap pierwszy.
W drugim etapie liczy się średnie wynagrodzenie z 12 miesięcy i je odskładkowuje, czyli odejmuje to co trafia do ZUS-u. Średnia dzieli się przez 30. Dniówka to 100 % twojego wynagrodzenia chorobowego i z tego liczy się 80%. Dniówkę 80% mnoży się przez ilość dni chorobowych. To jest wynagrodzenie chorobowe brutto.
Jak widać wszystko zależy od tej średniej z 12 miesięcy. Jeśli Twoje wynagrodzenie jest zmienne albo chorowałeś w czasie tych 12 miesięcy to może to być prawdziwa kwota.
Proszę udaj się do osoby która liczy place i ona Ci to wyjaśni. Dziś płace raczej liczą programy, więc poziom pomyłki jest dosyć niski

anonim cytuj
11-12-2022
Poza tym za dni zwolnienia lekarskiego przypadające w dni wolne od pracy, np. soboty i niedziele pracodawca wypłaca wynagrodzenie chorobowe lub zasiłek chorobowy.

anonim cytuj
11-12-2022
Przede wszystkim nie liczymy wynagrodzenia na L4 jako 80 % od tego co dostajesz standardowo na konto. Dla przykładu dostajesz 10000 netto to twoje chorobowe nie wyniesie 8000 netto.

anonim cytuj
11-12-2022

Sugerowane Tematy

Jazda pod wpływem alkoholu.
Bliskiej osobie zatrzymano prawo jazdy w Polsce za jazdę pod wpływem alkoholu (0,34mg). Obywatel Polski, prawo jazdy szwajcarskie. Pytanie brzmi czy będzie mógł prowadzić pojazdy w Szwajcarii? Sprawa ciągnie się trzy miesiące. Prawo jazdy zatrzymane. Czy skoro nie jest polskie to w ogóle mają prawo je trzymać? Naczytaliśmy się różnych rzeczy w internecie, chcemy rozwiać wątpliwości. Czy jest tu może adwokat specjalizujący się w takich sprawac...
Zawieszenie
Dzień dobry. Zostałem skazany przez sąd za 9 czynów. Każdy po kilka miesięcy. Sąd orzekł karę łączna za te czyny dwa lata. Po złożeniu kasacji do sądu najwyższego ten uchylił 8 z 9. Pozostało skazanie za jeden czyn, za który sąd skazał mnie na 8 msc. Czy mogę złożyć wniosek do sądu wykonawczego o zawieszenie wykonania, tym bardziej, że na początku w postepowaniu przygotowawczym odbyłem areszt w postaci 2 miesięcy pozbawienia wolności?...
Windykacja długu już raz spłaconego.
Miałem dług. Komornik ściągnął z poborów całość zadłużenia co do złotówki. Po otrzymaniu od komornika potwierdzenia zamknięcia sprawy (bo wszystko uregulowane) firma windykacyjna, która wszczęła sprawę - wydzwania do mnie "bo jeszcze zostało do dopłacenia" kilka setek. W tej samej sprawie, ten sam wierzyciel - i mam na podstawie telefonicznej informacji przelać kasę na ich konto. Pytanie: reagować? Czego się domagać? Co taka firma musi ...
Co jeśli został przerwany bieg przedawnienia?
Co jeśli został przerwany bieg przedawnienia, jakie dalsze kroki podjąć i co to w ogóle dla mnie oznacza ?...

Wyszukiwarka