Nakaz nadrabiania godzin (praktyki zawodowe)

Mądre głowy proszę o pomoc.
Sprawa wygląda następująco ,mój syn uczeń 2 klasy szkoły branżowej lat 17.Ma praktyki zawodowe przez całe wakacje do tego co drugą sobotę i niedzielę ma być w pracy .Nie zostało, ustalone też większe wynagrodzenie czyli kwota za powyższą pracę w granicach 330 zł za miesiąc. Czy to zgodne z przepisami??
Jego przełożony twierdzi ,że to dlatego iż w roku szkolnym był nieobecny w pracy 10 dni i musi nadrobić te godziny.
Proszę o pomoc ,chcę porozmawiać z pracodawcą syna ,acz chcę mieć wiarygodne argumenty w tej sprawie na które mogę się podczas tej rozmowy powołać.
anonim cytuj
23-07-2022
Niech syn prosi to na piśmie od pracodawcy
I jeśli będzie to tak samo napisane co Pani opisuje to zgłosić do PIP

anonim cytuj
23-07-2022
A z jakiego powodu ma te nieobecności?

anonim cytuj
23-07-2022
A z jakiego powodu ma te nieobecności?

Wypadek w miejscu pracy (oparzenie) 2 dni nieobecności, przełożony syna prosił aby nie składać zawiadomienie w kadrach bo będzie miał problemy .
Syn pracuje w małej resteruracji ,w ramach odkażania i odtłuszczania podłogi zalecają uczniom polewać podłogę w kuchni wrzątkiem z wiadra .No i wiadro się synowi wyślizgnęło i trochę chlanepneło na nogę .Nie wiem czy to jest prawidłowe bo na moje nie mieści się w standardach bhp ,ale mogę się nieznac. Pozostałe 8 dni w roku szkolnym było zwolnienie lekarskie.

anonim cytuj
23-07-2022
Wypadek w miejscu pracy (oparzenie) 2 dni nieobecności, przełożony syna prosił aby nie składać zawiadomienie w kadrach bo będzie miał problemy .
Syn pracuje w małej resteruracji ,w ramach odkażania i odtłuszczania podłogi zalecają uczniom polewać podłogę w kuchni wrzątkiem z wiadra .No i wiadro się synowi wyślizgnęło i trochę chlanepneło na nogę .Nie wiem czy to jest prawidłowe bo na moje nie mieści się w standardach bhp ,ale mogę się nieznac. Pozostałe 8 dni w roku szkolnym było zwolnienie lekarskie.

to nie powinien odrabiać. Ma zwolnienia. A sytuacja z poparzeniem powinna zostać zgłoszona od razu. Co kogo obchodzi że będzie miec problemy, a problemy zdrowotne pani syna to nic? Wrzątkiem w gastro sie podłogi nie traktuje, jedzie się normalnie mopem.

anonim cytuj
23-07-2022

proszę przypomnieć tę sytuację przełożonemu to powinniście się dogadać. Inna sprawa, że powinniście to zgłosić u niego się skończyło „trochę na nogę” a mogło o wiele gorzej…

anonim cytuj
23-07-2022
Bezwzględny zakaz pracy w niedziele i święta dotyczy:
· kobiet w ciąży,
· pracowników młodocianych (w myśl art. 203 § 3 Kp młodocianemu przysługuje w każdym tygodniu prawo do co najmniej 48 godzin nieprzerwanego odpoczynku, który powinien obejmować niedzielę). Za pracę w niedziele i święto pracodawca musi udzielić dnia wolnego, a jeżeli nie jest to możliwe wypłacić dodatek w wysokości 100% wynagrodzenia za każda godzinę pracy. To tak dla tych co w niedzielę pracują.

anonim cytuj
23-07-2022
Podsumowując. Syn był na zwolnieniu lekarskim. Absolutnie nie ma nic do odrabiania. Pracodawca nie ma prawa nic nakazywać.

anonim cytuj
23-07-2022
Odnosząc się do sytuacji Twojego syna:

Pracownicy młodociani, w tym osoby w wieku 17 lat, mają gwarantowany przepisami prawa odpoczynek w każdym tygodniu trwający co najmniej 48 godzin, z czego przynajmniej 24 godziny powinny przypadać w niedzielę (art. 203 § 3 Kodeksu pracy). Zatem, pracodawca nie ma prawa zatrudniać Twojego syna w niedziele, chyba że udzieli mu dnia wolnego w innym dniu tygodnia. Jeżeli nie jest to możliwe, za każdą godzinę pracy w niedziele pracownik młodociany powinien otrzymać dodatek w wysokości 100% wynagrodzenia.

Jeśli chodzi o brak obecności Twojego syna w pracy, przede wszystkim nie może być on zobowiązany do nadrabiania dni, które opuścił z powodu wypadku w pracy. Takie sytuacje powinny zostać odpowiednio zgłoszone i udokumentowane. Co więcej, jeśli metoda oczyszczania podłóg przy użyciu wrzącej wody była rekomendowana przez pracodawcę, może on naruszać przepisy BHP.

Zdobywanie dowodów w postaci zeznań świadków oraz ewentualnych nagrań rozmów z pracodawcą będzie kluczowe w ewentualnym postępowaniu sądowym.

Jeśli Twój syn miał zwolnienie lekarskie przez 8 dni, to nie ma obowiązku nadrabiania tych dni.

Jeśli chodzi o procedurę upadłości konsumenckiej, jest to odrębna kwestia wymagająca szerszego wyjaśnienia. Jeżeli jesteś zainteresowany, proszę o dalsze pytania na ten temat.

Co do wniosku o ogłoszenie upadłości przedsiębiorcy, może to zrobić sam przedsiębiorca, wierzyciel lub prokurator w przypadkach określonych w przepisach prawa upadłościowego.

Ostatecznie, zalecam, aby Twój syn nie przyjmował żadnych dodatkowych obowiązków bez odpowiedniej konsultacji prawnej.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna nieruchomości ze służebnością osobistą.
Czy jeśli moją siostra otrzymała darowizną cały majątek rodziców z domem włącznie, ale rodzice mieli tam dożywotnią służebność, a ja opłacałam większość opłat związanych z domem jak i leki jak i żywność to czy oprócz zachowku mogę skutecznie wezwać siostrę do zwrotu tych nakładów? Dokładałam się do remontu domu gdy piec wybuchł oraz do zmiany dachu. Czy mogę wezwać siostrę do zwrotu poniesionych kosztów za opłaty za dom kiedy mieszali tam rodzi...
Odkupienie działalności.
Kupuję z kumplem biznes od osoby trzeciej. Umowa którą nam zaproponowano to bubel i chcemy mieć inną, dobrze napisaną, więc będziemy musieli opłacić prawnika. Pytanie tutaj: Czy do umowy sprzedaży działalności wystarczy dowolny prawnik, potrzebny jest jakiś prawnik z konkretną specjalizacją, czy może po prostu marsz do notariusza?...
Jestem w 13 tygodniu ciąży. Dziś Mój szef zwolnił mnie z pracy. Co zrobić w tej sytuacji?
Hej Jestem w ciąży w 13 tygodniu ciąży ... Dziś Mój szef zwolnił mnie z pracy i podpisałam wypowiedzenie.. Nie wiem co robić w tej sytuacji? Jak wygląda to prawnie?...
Wniosek o podwyższenie alimentów.
1.wniosek o podwyższenie alimentów napisałam i złożyłam samodzielnie. 2. jest już odp. pozwanego, którą uzyskałam z czytelni. Sąd nie podjął jeszcze kroków w naszej sprawie. 3. pozwany ma pełnomocnika, w odpowiedzi kłamstwa, oczernianie mojej osoby i twierdzenia, że żyję w dostatku, mam wątpliwości co do zarobków, które są podane w odpowiedzi. Nie wspomnę już o podważanie moich kosztów, które na prawdę uczciwie policzyłam. moje pytanie: Czy m...

Wyszukiwarka