Jaka będzie kwota wypłacana na L4 jeśli mam przepracowane 3 miesiące?
Zgodnie z art. 14 ust. 1 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, świadczenie chorobowe przysługuje ubezpieczonemu po spełnieniu wymogu 90 dniowego okresu ubezpieczenia w ciągu 365 dni przed dniem zachorowania.
- Zbierz umowę, korespondencję z pracodawcą i dokładne daty zdarzeń.
Jeżeli 12 grudnia upłynęło 90 dni od zawarcia umowy zlecenie, spełniasz warunek w zakresie okresu ubezpieczenia.
Jeżeli chodzi o sposób obliczenia świadczenia chorobowego:
Zgodnie z art. 20 ust. 1 tej samej ustawy, podstawę wymiaru świadczenia stanowi średnie miesięczne wynagrodzenie za pracę osiągnięte w okresie trzech kalendarzowych miesięcy poprzedzających miesiąc, w którym nastąpiło zachorowanie. Jeżeli więc pracowałaś tylko przez trzy miesiące, to świadczenie będzie wyliczane ze średniego wynagrodzenia osiągniętego w tych trzech miesiącach, a nie z wynagrodzenia podzielonego przez 12 miesięcy.
Jeśli rozpoczęłaś pracę na początku października, to za pełne miesiące pracy zostaną uznane październik i listopad. Gdybyś rozpoczęła pracę po 1 października, tylko listopad zostałby uznany za pełny miesiąc.
Warto dodać, że ewentualna kontrola z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) może dotyczyć zarówno spełnienia warunku ubezpieczenia, jak i prawidłowości wyliczenia podstawy wymiaru świadczenia. Jeżeli jednak spełniasz wszystkie warunki do uzyskania świadczenia i dokładnie podałaś swoje dochody, kontrola powinna przebiegnąć bez problemów.
Aby ułatwić procedurę i uniknąć potencjalnych problemów podczas kontroli, warto przygotować:
Umowę zlecenie z pracodawcą – dokument ten potwierdzi datę rozpoczęcia współpracy oraz warunki finansowe.
Wyciągi z konta bankowego potwierdzające wpływy wynagrodzenia za okres objęty świadczeniem. Jest to szczególnie ważne, jeśli Twój pracodawca dokonywał przelewów na Twoje konto bankowe.
Zaświadczenia od pracodawcy o wysokości wypłaconego wynagrodzenia w okresie, z którego będzie wyliczane świadczenie. Warto również, aby zaświadczenie zawierało informacje o ewentualnych nieobecnościach (np. nieobecności usprawiedliwionej czy urlopie bezpłatnym), które mogłyby wpłynąć na obniżenie średniej wynagrodzenia.
Dokumenty potwierdzające wcześniejsze zatrudnienie (jeżeli dotyczy) – mogą to być umowy o pracę, umowy-zlecenia czy też inne dokumenty potwierdzające wcześniejsze zatrudnienie w innych miejscach.
Zaświadczenie od lekarza potwierdzające konieczność przebywania na zwolnieniu lekarskim.
Jeśli spełniasz wszystkie warunki do uzyskania świadczenia i masz odpowiednie dokumenty potwierdzające, kontrola ze strony ZUS powinna przebiegnąć sprawnie. Ważne jest, aby wszystkie przedstawione dokumenty były prawidłowo wypełnione i nie zawierały błędów. Jeśli masz wątpliwości co do jakiegoś dokumentu, warto skonsultować się bezpośrednio z pracodawcą lub bezpośrednio z pracownikiem ZUS.
Przeglądaj forum
Podobne pytania
Wątki z tej samej kategorii
Zrezygnowałam z urlopu wychowawczego ponieważ jestem w ciąży. Z dniem powrotu do pracy mam wystawione L4, od dziś do 30 grudnia. K...
Czy pracownik, który rozwiązuje umowę na czas nieokreślony z zachowaniem okresu wypowiedzenia, w czasie którego przebywa na zwolni...
Witam czy jeżeli jestem na L4 od psychiatry i potrzebuję się oderwać na jakiś czas to czy mogę wyjechać za granicę?
Dzień dobry mam pytanie koleżanka jest zarejestrowana w urzędzie pracy bez prawa do zasiłku i dziś dostała z bezrobocia ofertę pra...