Jaka będzie kwota wypłacana na L4 jeśli mam przepracowane 3 miesiące?

Pracuje na umowie zlecenie , 12 grudnia będzie 90 dni więc w teorii mogę iść już na L4 ciążowe , lekarz nalega ze względu na ciężka ciążę. Wiem że wysokość l4 jest wyliczana ze średniej z ostatnich 12 miesięcy , a co jeśli nie pracowałam wcześniej ? Jeśli było przepracowane tylko te 3 miesiące ? Z tych trzech miesięcy średnia będzie wyliczana ? W sensie wynagrodzenie z tych trzech miesięcy dzielone na 12 miesięcy ? I to będzie kwota wypłacana na l4? Jak to wygląda ? Dziękuję za odpowiedzi.
anonim cytuj
24-11-2022
Średnie wynagrodzenie z pełnych miesięcy. Czyli tu będą 2 pełne. I cóż trzeba liczyć się z kontrola.

anonim cytuj
25-11-2022
Z pełnych kalendarzowych. Skoro 12.12 będzie 90 dni, to będzie tylko jeden pełny miesiąc kalendarzowy - listopad.

anonim cytuj
25-11-2022
Październik też będzie pełny.

anonim cytuj
25-11-2022
ok, no tak.:-)))

anonim cytuj
25-11-2022
Poszłam w ciąży po miesiącu pracy (ze względów zdrowotnych) nie miałam żadnej kontroli

anonim cytuj
25-11-2022
To się tylko cieszyć. Niestety z miesiąca na miesiąc kontroli jest coraz więcej.

anonim cytuj
26-11-2022
Oczywiście wylicza się z trzech miesięcy średnią

anonim cytuj
26-11-2022
Zgodnie z art. 14 ust. 1 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, świadczenie chorobowe przysługuje ubezpieczonemu po spełnieniu wymogu 90 dniowego okresu ubezpieczenia w ciągu 365 dni przed dniem zachorowania.

Pracuje na umowie zlecenie , 12 grudnia będzie 90 dni więc w teorii mogę iść już na L4 ciążowe

Jeżeli 12 grudnia upłynęło 90 dni od zawarcia umowy zlecenie, spełniasz warunek w zakresie okresu ubezpieczenia.

Jeżeli chodzi o sposób obliczenia świadczenia chorobowego:
Zgodnie z art. 20 ust. 1 tej samej ustawy, podstawę wymiaru świadczenia stanowi średnie miesięczne wynagrodzenie za pracę osiągnięte w okresie trzech kalendarzowych miesięcy poprzedzających miesiąc, w którym nastąpiło zachorowanie. Jeżeli więc pracowałaś tylko przez trzy miesiące, to świadczenie będzie wyliczane ze średniego wynagrodzenia osiągniętego w tych trzech miesiącach, a nie z wynagrodzenia podzielonego przez 12 miesięcy.

Średnie wynagrodzenie z pełnych miesięcy. Czyli tu będą 2 pełne.

Z pełnych kalendarzowych. Skoro 12.12 będzie 90 dni, to będzie tylko jeden pełny miesiąc kalendarzowy - listopad.

Październik też będzie pełny.

Jeśli rozpoczęłaś pracę na początku października, to za pełne miesiące pracy zostaną uznane październik i listopad. Gdybyś rozpoczęła pracę po 1 października, tylko listopad zostałby uznany za pełny miesiąc.

Warto dodać, że ewentualna kontrola z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) może dotyczyć zarówno spełnienia warunku ubezpieczenia, jak i prawidłowości wyliczenia podstawy wymiaru świadczenia. Jeżeli jednak spełniasz wszystkie warunki do uzyskania świadczenia i dokładnie podałaś swoje dochody, kontrola powinna przebiegnąć bez problemów.

anonim cytuj
12-08-2023
skoro już mówicie o kontroli, to czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jakie konkretnie dokumenty powinnam przygotować dla ZUS, żeby wszystko przebiegło bez problemów? Bo serio, nie chcę mieć żadnych niespodzianek czy problemów, skoro i tak mam tyle na głowie z tą ciążą. Chcę wszystko załatwić jak najszybciej i jak najprościej. Czy jest coś co może mi pomóc udowodnić moje dochody czy coś w tym stylu? Czekam na odpowiedzi i dziękuję.

anonim cytuj
12-08-2023
Jeśli chodzi o kontrolę ze strony Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) w sprawie wypłaty świadczeń chorobowych, istotne jest, aby przygotować odpowiednie dokumenty potwierdzające Twoje dochody oraz spełnienie innych warunków.

Aby ułatwić procedurę i uniknąć potencjalnych problemów podczas kontroli, warto przygotować:

Umowę zlecenie z pracodawcą – dokument ten potwierdzi datę rozpoczęcia współpracy oraz warunki finansowe.

Wyciągi z konta bankowego potwierdzające wpływy wynagrodzenia za okres objęty świadczeniem. Jest to szczególnie ważne, jeśli Twój pracodawca dokonywał przelewów na Twoje konto bankowe.

Zaświadczenia od pracodawcy o wysokości wypłaconego wynagrodzenia w okresie, z którego będzie wyliczane świadczenie. Warto również, aby zaświadczenie zawierało informacje o ewentualnych nieobecnościach (np. nieobecności usprawiedliwionej czy urlopie bezpłatnym), które mogłyby wpłynąć na obniżenie średniej wynagrodzenia.

Dokumenty potwierdzające wcześniejsze zatrudnienie (jeżeli dotyczy) – mogą to być umowy o pracę, umowy-zlecenia czy też inne dokumenty potwierdzające wcześniejsze zatrudnienie w innych miejscach.

Zaświadczenie od lekarza potwierdzające konieczność przebywania na zwolnieniu lekarskim.

Jeśli spełniasz wszystkie warunki do uzyskania świadczenia i masz odpowiednie dokumenty potwierdzające, kontrola ze strony ZUS powinna przebiegnąć sprawnie. Ważne jest, aby wszystkie przedstawione dokumenty były prawidłowo wypełnione i nie zawierały błędów. Jeśli masz wątpliwości co do jakiegoś dokumentu, warto skonsultować się bezpośrednio z pracodawcą lub bezpośrednio z pracownikiem ZUS.

anonim cytuj
12-08-2023

Sugerowane Tematy

Umowa najmu lokalu komunalnego.
W lokalu komunalnym zameldowani są: A - główny najemca, który miał podpisaną umowę najmu B - żona głównego najemcy, która NIE MIAŁA podpisanej umowy najmu C - dorosła córka, która również NIE MIAŁA podpisanej umowy najmu Zarządzający budynkiem wypowiedział umowę najmu w ten sposób, że wysłał list do A i B, ale z pominięciem C - dorosłej córki, która o wypowiedzeniu umowy najmu dowiedziała się z pozwu emisyjnego doręczonego 6 miesięcy później....
Spadek przy rozdzielności majątkowej.
Mam rozdzielność majątkową z żoną. Kupiłem sobie mieszkanie. Nie mam dzieci. Mam siostrę i dziadków. Jak umrę to kto dostanie i w jakim udziale spadek po mnie?...
Sprzedaż mieszkania w trakcie umowy najmu.
Od 6 lat wynajmuję mieszkanie. Zawsze w terminie robię opłaty. Kilka dni temu właściciel poinformował mnie, że mieszkanie zostało wystawione na sprzedaż, a ja mam prawo pierwokupu. Niestety Bank nie udzieli mi tak wysokiego kredytu, a jedynie 1/3 potrzebnej kwoty. W rozmowie właściciel powiedział, że w związku z tym da mi wymówienie. Nie mam dokąd się wyprowadzić. Jak ta sytuacja ma się prawnie. Może mnie po prostu wyrzucić? Proszę o pomoc. D...
Rezygnacja z pracy przed zawarciem umowy.
Dzień dobry, na okres wakacji postanowiłam zatrudnić się w tzw. call center. Wczoraj przeszłam szkolenie, na moim komputerze zostało zainstalowane mi odpowiednie oprogramowanie i dzisiaj był mój pierwszy dzień pracy. Czuję, że to nie dla mnie i będzie mi ciężko wytrzymać, ale nie wiem jak podejść do rezygnacji. Umowę teoretycznie zawieram od dzisiaj, jednak dopiero dzisiaj dostałam maila z nią i jak się okazało muszę ją wydrukować, wypełnić i o...

Wyszukiwarka