Testament

Witam. Proszę o informację jeśli ktoś się orientuję jaki jest koszt spisania testamentu u notariusza. Co jeśli umrę a nie mam męża-żony ani dzieci, kto "przejmuje" moje np. mieszkanie, które jest moją własnością, ewentualne kredyty, auto, bez spisania testamentu.
anonim cytuj
09-09-2023
Najpierw rodzice potem rodzeństwo a potem ich dzieci.
Możesz w testamencie również zaznaczyć że przepisujesz spadek jakiejś fundacji albo z prośbą o sprzedanie własnego dobytku i przekazanie pieniędzy na fundację jaką sobie wybierzesz jeżeli nie masz komu przepisać.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Wniosek o zasiedzenie.
Mam pytania o zasiedzenie części nieruchomości sąsiada. Ponad 32 lata temu zakupiłem niewielką działkę (około 20arów), posiadam na nią akt własności, wpisana jest do księgi wieczystej. W tym roku z inicjatywy sąsiada, nowego właściciela nieruchomości, wszczęte zostało rozgraniczenie podczas którego dowiedziałem się że przez ten cały czas użytkowałem część nie swojej nieruchomości. Jest to pas ziemi przy granicy naszych działek. Będąc nie świadomy...
Ojciec żąda alimentów.
Mama mojej narzeczonej ma w toku sprawę rozwodową ze swoim mężem. Jest on alkoholikiem od zawsze ale jego rodzina pomaga mu teraz zrobić wszystko żeby ten rozwód był z winy mamy mojej narzeczonej. Chcę on uzyskać alimenty i ostatnio powiedział że złoży wniosek do sądu o alimenty dla niego od mojej narzeczonej i jej siostry. Czy można jakoś tego uniknąć, mogą one jakoś pozbawić go tego prawa? Ogólnie zniszczył im całe dzieciństwo i jeszcze teraz ...
Zakup przez internet ("zaginione" przesyłki, brak zwrotu pieniędzy)
Witam serdecznie. W zeszłym roku zamówiłam dla synka tablicę manipulacyjną. Trzeba było zrobić przedpłatę w wysokości 549 zł, a to nie jest mała kwota. Tablica nie dotarła, za to po drodze były różne wymówki. Tablica nadana, zaginęła w firmie kurierskiej, przesłanie fałszywego nadania. Znowu paczka niby nadana i znowu zaginęła. W końcu po prawie 4 miesiącach, potwierdzenie przelewu (zwrot kasy na moje konto) Oczywiście kasa nie dotarła. Pani u...
Zwrot nadpłaty alimentów.
4 lata temu skończyłem płacić alimenty. Okazało się że płacił o 2 lata za długo bo jego córka miała licencjat i mogła już pracować. To samo stwierdził sąd. Ale sędzina zapytała się go czy chce zwrot tych alimentów. Powiedział że nie. Ale się rozmyślił i chce jednak je odzyskać po 2 latach. Twierdzi że jak do pieniędzy to była pierwsza a teraz nawet nie utrzymuje z nim kontaktu. Czy istnieje taka możliwość....

Wyszukiwarka