Czy kierownik ma prawo wymagać od pracowników dodatkowego czasu pracy?

Pracuje w dużej korporacji gdzie obowiązują karty do odbijania czasu pracy oraz zmiana stroju na odzież roboczą (jestem pracownikiem umysłowym praca przy komputerze ale zasada zmiany ubrania obowiązuje wszystkich pracowników). W uop mam zapis: 8-16 (łącznie 8h), natomiast kierownictwo działu wymaga bym najpóźniej odbijał się kartą 7:55 a wybijał 16:05 argumentując, ze mam być przy komputerze 8-16, a ten dodatkowy czas jest wymagany na zmianę ubrania.
Przy wyjściu 16:01 dostałem słowne upomnienie.
Jak ma się prawo pracy do takiej sytuacji? Czy kierownik ma prawo wymagać od pracowników dodatkowych 10min pracy każdego dnia skoro strój służbowy jest narzucony odgórnie?
anonim cytuj
23-11-2022
Związki zawodowe są? Potwierdzić wytyczne u wyższego stopniem menagera? Po rozmawiać w kadrach / HR? Czy jest regulamin odnośnie czasu rejestrowania się na wejściu wyjściu? Nie ma Co zaczynać wojny z kierownikiem, wyjść z zasady szef ma zawsze racje I sprawdzić jakie są zasady jeśli są inne to oznajmić ze dyrektor mówił ze odbijamy się 6-16 to zamyka usta kierownikom

anonim cytuj
24-11-2022
Nie i w dodatku ma Pan/i prawo do przerw w pracy przy komputerze. 5 minut po każdej przepracowanej godzinie, gdzie ma Pan/i prawo wstać i odejść od komputera bez opuszczania miejsca pracy.

anonim cytuj
25-11-2022
Najmocniej przepraszam, dołączę do pytania jeśli jest to zgodne z regulaminem. Otóż ja jak i moi koledzy z pracy musimy się odbijać 5 min przed godziną 6:00 jak i 5 min po 14:00. Mamy system który wylicza nam godziny pracy, jeśli spóźnimy się choć minutkę, szefostwo obcina nam 15 minut. Nie ważne że jesteśmy w pracy ale czasami odbijając się o 5:55 nie wiemy czy już nam ucięło te 15 min czy nie. W takim wypadku należy nam się przerwa do godz 6:15 czy musimy normalnie iść do pracy i zgłosić to do pip lub innego wydziału?

anonim cytuj
26-11-2022
Ale pracodawca nie wymaga od pana/i pracy w godz 7,55 - 16.05 Pracodawca wymaga pracy w godz 8,00 - 16,00 Pracodawca płaci za przepracowane godz a nie za obecność pana/i na terenie zakładu - paca przy komputerze naraża pracownika na osłabienie wzroku i ustawodawca przewidział możliwość 5-cio min. odpoczynku po każdej przepracowanej godzinie z tym, że tych pięciominutówek nie można łączyć a czas pracy przy komputerze musi wynosić minimum 4 godz dziennie...

anonim cytuj
27-11-2022
8-16 świadczenie pracy.

anonim cytuj
29-11-2022

Sugerowane Tematy

Czy jest realna szansa na zwrot kosztów adwokackich?
Szanowni, chciałbym się dowiedzieć, czy jest realna szansa na zwrot kosztów adwokackich. Siostra pół roku temu zawarła ugodę przed sądem co do kontaktów ojca z dzieckiem. W zasadzie zgodziła się na to o co wnioskował ojciec. Po dwóch m-cach od ugody, ojciec przestał realizować te kontakty, wybierał sobie czas w którym zabierze dziecko, jednocześnie nie informując matki, że w inne wyznaczone dni się nie pojawi. Dziecko było zawsze do spotkania prz...
Pracodawca każe codziennie przychodzić do pracy 15 minut przed otwarciem.Czy pracodawca może tak robić? Jeżeli nie to co powiedzieć pracodawcy?
Umowa o pracę, pełny etat. Pracodawca każe codziennie przychodzić do pracy 15 minut przed otwarciem sklepu. Sprawdza na kamerach, czy każdy pracownik przyszedł punktualnie, minuta spóźnienia oznacza karę 100zł. Nieważne, że sklep został otwarty punktualnie. Z tego względu każdy pracownik codziennie pracuje 8h 15min. 15min nie są dodatkowo płatne. Czy pracodawca może tak robić? Jeżeli nie to co powiedzieć pracodawcy? ...
Współwłasność konta po zmarłym dziadku. Jak wygląda sprawa środków zgromadzonych na koncie?
Witam. Mam taką sprawę. Zmarł mój dziadek, który uczynił mnie współwłaścicielem swojego konta ponad 8 lat temu. Żyje 2 bezpośrednich spadkobierców po dziadku. Jak wygląda sprawa środków zgromadzonych na koncie? Zaznaczam, że wpływów z mojej strony na konto nie było. Chce zamknąć konto i podzielić pieniądze. Czy jakaś część tych pieniędzy należy się mnie czy tylko dwóm spadkobiercom, którzy nie są w żaden sposób upoważnieni do konta? Z góry dzięku...
Kiedy pracodawca może odmówić urlopu wypoczynkowego?
Wróciłem do pracy po zwolnieniu lekarskim, nie było mnie około 3 miesięcy. W marcu br. zaplanowałem urlop na sierpień (2tyg. tj. 10dni). Czy pracodawca może mi teraz odmówić urlopu, a innemu pracownikowi dać w tym samym czasie? Czy odmowa urlopu musi mieć jakieś sensowne uzasadnienie?...

Wyszukiwarka