Czy kierownik ma prawo wymagać od pracowników dodatkowego czasu pracy?

Pracuje w dużej korporacji gdzie obowiązują karty do odbijania czasu pracy oraz zmiana stroju na odzież roboczą (jestem pracownikiem umysłowym praca przy komputerze ale zasada zmiany ubrania obowiązuje wszystkich pracowników). W uop mam zapis: 8-16 (łącznie 8h), natomiast kierownictwo działu wymaga bym najpóźniej odbijał się kartą 7:55 a wybijał 16:05 argumentując, ze mam być przy komputerze 8-16, a ten dodatkowy czas jest wymagany na zmianę ubrania.
Przy wyjściu 16:01 dostałem słowne upomnienie.
Jak ma się prawo pracy do takiej sytuacji? Czy kierownik ma prawo wymagać od pracowników dodatkowych 10min pracy każdego dnia skoro strój służbowy jest narzucony odgórnie?
anonim cytuj
23-11-2022
Związki zawodowe są? Potwierdzić wytyczne u wyższego stopniem menagera? Po rozmawiać w kadrach / HR? Czy jest regulamin odnośnie czasu rejestrowania się na wejściu wyjściu? Nie ma Co zaczynać wojny z kierownikiem, wyjść z zasady szef ma zawsze racje I sprawdzić jakie są zasady jeśli są inne to oznajmić ze dyrektor mówił ze odbijamy się 6-16 to zamyka usta kierownikom

anonim cytuj
24-11-2022
Nie i w dodatku ma Pan/i prawo do przerw w pracy przy komputerze. 5 minut po każdej przepracowanej godzinie, gdzie ma Pan/i prawo wstać i odejść od komputera bez opuszczania miejsca pracy.

anonim cytuj
25-11-2022
Najmocniej przepraszam, dołączę do pytania jeśli jest to zgodne z regulaminem. Otóż ja jak i moi koledzy z pracy musimy się odbijać 5 min przed godziną 6:00 jak i 5 min po 14:00. Mamy system który wylicza nam godziny pracy, jeśli spóźnimy się choć minutkę, szefostwo obcina nam 15 minut. Nie ważne że jesteśmy w pracy ale czasami odbijając się o 5:55 nie wiemy czy już nam ucięło te 15 min czy nie. W takim wypadku należy nam się przerwa do godz 6:15 czy musimy normalnie iść do pracy i zgłosić to do pip lub innego wydziału?

anonim cytuj
26-11-2022
Ale pracodawca nie wymaga od pana/i pracy w godz 7,55 - 16.05 Pracodawca wymaga pracy w godz 8,00 - 16,00 Pracodawca płaci za przepracowane godz a nie za obecność pana/i na terenie zakładu - paca przy komputerze naraża pracownika na osłabienie wzroku i ustawodawca przewidział możliwość 5-cio min. odpoczynku po każdej przepracowanej godzinie z tym, że tych pięciominutówek nie można łączyć a czas pracy przy komputerze musi wynosić minimum 4 godz dziennie...

anonim cytuj
27-11-2022
8-16 świadczenie pracy.

anonim cytuj
29-11-2022

Sugerowane Tematy

Zabudowa komórki lokatorskiej.
Kupiliśmy z mężem mieszkanie od dewelopera. Do mieszkania przynależy komórka lokatorska, która znajduje się w garażu podziemnym. Dla mnie wygląda bardziej jak boks na rowery, ale w akcie notarialnym mam zapis o komórce lokatorskiej. Brak w niej światła, najbliższa lampa jaka tam jest, świeci w części sąsiada. I teraz pytanie: czy taką komórkę można zgodnie z prawem zabudować? Zabudować, czyli na przykład zainstalować jakieś płyty zasłaniające w...
Jak liczone są nadgodziny?
Witajcie, Mam proste pytanie, ale najpierw słowem wstępu; od 2 tygodni pracuję na umowie o prace na czas określony. W umowie zawarto zapis, że pracuje za 3600zł brutto (podano tam też wartość netto). Zostaję po pracy na 2h, przychodzę też w soboty na 6h. W jaki sposób obliczane jest wynagrodzenie za nadgodziny? Mam sobie kwotę netto podzielić przez 168h i doliczyć 50%, a potem pomnożyć przez liczbę nadgodzin? Czy jak to działa?...
Uzasadnienie z sądu.
Jestem uczestnikiem postępowania o zasiedzenie nieruchomości. Wniosek o zasiedzenie został przez sąd odrzucony. Wnioskodawca może złożyć apelację po otrzymaniu uzasadnienia z sądu. 1. Czy tylko wnioskodawca otrzyma uzasadnienie? 2. Co z pozostałymi uczestnikami postępowania? 3. Jeśli apelacja nie zostanie złożona, to kiedy wyrok sądu uprawomocni się?...
Kiedy darowizna nie wchodzi do majątku wspólnego?
Proszę o odpowiedź, jeżeli żona dostała dom od rodziców zapisany tylko na nią ale w trakcie trwania małżeństwa, teraz męża nie ma w domu, ma zarzut znęcania się nad rodziną. Czy ten majątek wchodzi w podział przy rozwodzie?...

Wyszukiwarka