Zachowek z darowizny mieszkania.

Witam , moja sytuacja jest następująca. 23 lata temu z żoną dałem rodzicom pieniądze na wykup mieszania komunalnego, następnie to mieszkanie rodzice oboje przekazali nam w darowiźnie ze służebnością .Do końca życia mieszkali w tym mieszkaniu. Ojciec zmarł 5,5 roku temu , matka w tym roku.
Mam 2 braci , którzy chcą domagać się zachowku. Wiem ,ze część którą otrzymała moja zona , czyli 1/2 nie wchodzi w rachubę , gdyż było to ponad 10 lat temu, a zona nie jest ustawowym spadkobiercą.
natomiast mam pytanie , jak obliczyć wartość mieszkanie , skoro była służebność dla rodziców na całe mieszkanie.
Mam jeszcze pytanie, w jaki sposób mogę domagać się od braci pokrycia kosztów pogrzebu, gdyż wszystkie koszty teraz poniosłem ja . Również za pogrzeb ojca ja zapłaciłem ,ale było to ponad 5 lat temu , czy nie jest za późno ,aby również o tamte koszty się upomnieć?
anonim cytuj
03-11-2023
Wartość prawa służebności mieszkania odlicza się od wartości darowizny. Prawo do zachowku trzeba rozpatrywać oddzielnie dla każdego z rodziców. W przypadku zachowku w związku ze śmiercią pana ojca pojawia się też kwestia przedawnienia (co do zasady 5 lat od dnia otwarcia spadku w przypadku braku testamentu). Wartość roszczenia o zachowek uzyskuje się poprzez ustalenie wartości substratu zachowku. Substrat zachowku to czysta wartość spadku plus wartość darowizn podlegających doliczeniu. Koszt pogrzebu obniża czystą wartość spadku a więc obniża substrat zachowku a co za tym idzie obniża wysokość ewentualnego roszczenia o zachowek.
PRZEPIS PRAWNY:
art. 995 Kodeks cywilny
§ 1. Wartość przedmiotu darowizny oblicza się według stanu z chwili jej dokonania, a według cen z chwili ustalania zachowku.
§ 2. Wartość przedmiotu zapisu windykacyjnego oblicza się według stanu z chwili otwarcia spadku, a według cen z chwili ustalania zachowku.
§ 3. Wartość funduszu założycielskiego fundacji rodzinnej i mienia w związku z rozwiązaniem fundacji rodzinnej oblicza się według stanu z chwili ich przekazania, a według cen z chwili ustalania zachowku. W przypadku mienia w związku z rozwiązaniem fundacji rodzinnej w pierwszej kolejności oblicza się wartość funduszu założycielskiego i wartość mienia w związku z rozwiązaniem fundacji rodzinnej, a następnie porównuje się obie wartości, z uwzględnieniem art. 993 § 3.
PRZEPIS PRAWNY:
art. 13 ustawa o podatku od spadków i darowizn
1. Wartość świadczeń powtarzających się przyjmuje się do podstawy opodatkowania w wysokości rocznego świadczenia pomnożonego:
1) w razie ustanowienia świadczeń na czas określony co do liczby lat lub ich części - przez liczbę lat lub ich części;
2) w pozostałych przypadkach, w tym w razie ustanowienia świadczeń na czas nieokreślony - przez 10 lat.
2. Przepisy ust. 1 stosuje się odpowiednio do obliczenia wartości prawa użytkowania i służebności.
3. Roczną wartość użytkowania i służebności ustala się w wysokości 4% wartości rzeczy oddanej w użytkowanie lub obciążonej służebnością.

anonim cytuj
03-11-2023
Proszę o informację , czy koszty pogrzebu ojca , który ponad 5 lat temu , tez będzie można odliczyć od zachowku. Dodam ,ze rodzice nie pozostawili żadnego majątku. A co z darowizną na moją zonę , czy od niej tez mogą domagać się zachowku , skoro było to 23 lata temu?

anonim cytuj
03-11-2023

Tak.

Teoretycznie jest taka możliwość ale dopiero gdyby nie udało się uzyskać w całości lub w części należnego zachowku od Pana (art. 1000 k.c.). Jeżeli jednak roszczenie jest przedawnione względem spadkobiercy i z tego powodu zachowku nie udało się uzyskać to obdarowany nie odpowiada.

anonim cytuj
03-11-2023
Teoretycznie jest taka możliwość ale dopiero gdyby nie udało się uzyskać w całości lub w części należnego zachowku od Pana (art. 1000 k.c.). Jeżeli jednak roszczenie jest przedawnione względem spadkobiercy i z tego powodu zachowku nie udało się uzyskać to obdarowany nie odpowiada.

Koryguję błąd - bracia nie będą mogli domagać się zachowku od żony jako obdarowanej ponieważ darowizna w przypadającej jej części nie będzie podlegała doliczeniu do spadku na potrzeby ustalenia zachowku.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Ustalenie kontaktów dziadków z dzieckiem
Rok temu zmarł ojciec dziecka. Przez ten czas nie blokowałam ani nie utrudniałam kontaktów rodziców męża z synem. Byłam wyrozumiała przez ten czas, mając na uwadze sytuację, w której się znaleźliśmy. Natomiast Zaczynają pojawiać się zgrzyty jeśli chodzi o spotkania, wymuszanie kilkudniowych nocowań, na co ja się nie chce zgodzić, ciągły płacz dziadków przy dziecku co nie poprawia zupełnie sytuacji. Po kilku ostatnich spotkaniach dziecko jest zden...
Wpis w księdze wieczystej.
Witam... Jestem opiekunem prawnym pani, która posiada w swoim majątku 2 nieruchomości z 2 księgami wieczystymi... W obu księgach wieczystych widnieje 3 właścicieli (moja podopieczna, brat podopiecznej i matka podopiecznej). Matka mojej podopiecznej zmarła 10 lat temu - nie było zrobione postępowanie spadkowe... Brat mojej podopiecznej zmarł 3 lata temu po którym moja podopieczna przyjęła spadek z dobrodziejstwem inwentarza... Teraz chciałaby...
Testament
Czy jest jakiś czas określony przez prawo na załatwienie sprawy z testamentem po zmarłym? Rozumiem, że termin pół roku na zgłoszenie sprawy w US liczy się od momentu załatwienia sprawy u notariusza a nie od śmierci?...
Alimenty na niepełnosprawne dziecko.
Witam. Od 20 lat nie podwyższałam alimentów, obecnie mam 280zł. Chce zrobić podwyżkę, córka ma 25 lat i jest niepełnosprawna. Pobieram na nią zasiłki i świadczenia. Nie wiem jak uzasadnić może ktoś pomoże....

Wyszukiwarka