Czy przekazując córce dom w formie darowizny trzeba zapłacić podatek w Urzędzie Skarbowym ?

Czy przekazując córce dom w formie darowizny trzeba zapłacić podatek w Urzędzie Skarbowym ?
anonim cytuj
15-08-2023

Notariusz sam zgłasza do US. Podatku nie płacicie.

anonim cytuj
15-08-2023

Nie. Musicie głosić do skarbówki tylko darowiznę w przeciągu 6 miesięcy.

anonim cytuj
15-08-2023
Przy przekazywaniu nieruchomości w formie darowizny rodzeństwu, czyli między rodzicami a dziećmi, przysługuje zwolnienie z podatku od czynności cywilnoprawnych na podstawie art. 4 ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych. Jednakże aby skorzystać z tego zwolnienia, trzeba spełnić pewne warunki.

Podatnik musi złożyć odpowiednie oświadczenie w formie pisemnej oraz złożyć je w urzędzie skarbowym w terminie 6 miesięcy od daty zawarcia umowy darowizny. Jeśli nie zostanie to zrobione w wymaganym terminie, podatnik nie będzie mógł skorzystać ze zwolnienia.

Warto również pamiętać, że choć w przypadku darowizny między rodzicami a dziećmi nie płaci się podatku dochodowego, to jednak muszą Państwo zgłosić tę darowiznę w zeznaniu podatkowym za dany rok.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Mieszkanie otrzymane w darowiźnie
Witam, Mam mieszkanie otrzymane w darowiźnie (3 lata temu) - czy mogę dopisać męża do mieszkania przed upływem 5 lat? I czy w sytuacji sprzedaży mieszkania mąż będzie musiał zapłacić podatek od wzbogacenia się od części którą otrzyma ode mnie w formie darowizny jeśli nie minie okres 5 lat? ...
Paczka z błędnym adresem
Dzień dobry. Dwa tygodnie temu do męża przyszła opłacona paczka, której nie zamawiał. Zadzwonił do firmy, która paczkę wysłała, żeby wyjaśnić sprawę. Pani, która odebrała telefon nie bardzo orientowała się w temacie, kazała napisać maila do firmy i opisać zaistniałą sytuację, co też mąż uczynił. Otrzymaliśmy telefon od firmy, że faktycznie zaistniała pomyłka,że przyślą po paczkę kuriera i cisza... paczka zalega nam juz 2 tygodnie w domu. Nie ch...
Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?
Od przyszłego miesiąca zatrudnia mnie i koleżanki nowa firma (rejestracja medyczna) dochodzi obowiązków w tym pobieranie płatności u nas.Pracodawca ustalił że płatność będzie u nas na rejestracji po wizytach.Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie musze gonić Pacjenta żeby zapłacił lub dokładać ze swojej kieszeni jeśli ktoś nie zapłaci a są to duże pieniądze.Czy jeśli Pracodawca chce abyśmy my w razie takiej sytuacji składały się na 'braki' to powinie...
Zakaz zbliżania.
Witam, zostałem skazany na 7 miesięcy w zawieszeniu na 2 lata za przemoc wobec narzeczonej. Poszedłem na ugodę okazałem skruchę i do wszystkiego się przyznałem i jeszcze na etapie postępowania pogodziłem się z narzeczoną, wróciłem do mojego mieszkania gdzie mieszka również ona i dzieci i zaczęliśmy normalnie funkcjonować jako rodzina. Ze względu na to że poszedłem na ugodę, nic nie wycofywaliśmy zwłaszcza, że ja do winy jak najbardziej się poczuw...

Wyszukiwarka