Czy przekazując córce dom w formie darowizny trzeba zapłacić podatek w Urzędzie Skarbowym ?

Czy przekazując córce dom w formie darowizny trzeba zapłacić podatek w Urzędzie Skarbowym ?
anonim cytuj
15-08-2023

Notariusz sam zgłasza do US. Podatku nie płacicie.

anonim cytuj
15-08-2023

Nie. Musicie głosić do skarbówki tylko darowiznę w przeciągu 6 miesięcy.

anonim cytuj
15-08-2023
Przy przekazywaniu nieruchomości w formie darowizny rodzeństwu, czyli między rodzicami a dziećmi, przysługuje zwolnienie z podatku od czynności cywilnoprawnych na podstawie art. 4 ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych. Jednakże aby skorzystać z tego zwolnienia, trzeba spełnić pewne warunki.

Podatnik musi złożyć odpowiednie oświadczenie w formie pisemnej oraz złożyć je w urzędzie skarbowym w terminie 6 miesięcy od daty zawarcia umowy darowizny. Jeśli nie zostanie to zrobione w wymaganym terminie, podatnik nie będzie mógł skorzystać ze zwolnienia.

Warto również pamiętać, że choć w przypadku darowizny między rodzicami a dziećmi nie płaci się podatku dochodowego, to jednak muszą Państwo zgłosić tę darowiznę w zeznaniu podatkowym za dany rok.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Pracodawca nie chce podpisać urlopu.
Szef nie chce podpisać mi urlopu na 2 tygodnie, twierdzi że nie może ponieważ w tym samym czasie bierze inna osoba urlop boi się że kolejny urlop przerwie ciągłość w pracy gdy w tym samym czasie np. jeszcze ktoś poszedł np. na L4. Moje pytanie jakich użyć argumentów kiedy mam już opłacone ferie które spędzam z 7 latkiem(tata wychowujący sam dzieci) Czytałem coś na temat tych nowych urlopów, które weszły w życie czy mogę złożyć wniosek o taki ur...
Pytanie natury spadkowej i chciałabym się dowiedzieć jak wygląda kwestia dziedziczenia
Dzień dobry. Mego męża babki brat był kawalerem, zmarł w wieku 97 lat. Na własność posiadał dom i ok. 1,5 ha pola, które wydzierzawiał. Jego nieżyjąca siostra miała 3 dzieci. L(córka- 3 dzieci)A (syn po udarze -2 dzieci) J.( już nie żyje - troje dzieci B, M/zakonnica, S- mój mąż ). Jeżeli wujek nie zostawił testamentu, a za życia twierdził, że dom z polem będzie dla osoby B, to jak to ma się do pozostałych członków rodziny.? Czy będzie sprawa...
Problem ze spółdzielnia mieszkaniową. Starsza osoba chce przekazać swoje mieszkanie i garaż, który posiada, umowa o dożywocie.
Dzień dobry. Mamy problem ze spółdzielnia mieszkaniową. Starsza osoba chce przekazać swoje mieszkanie i garaż, który posiada, umowa o dożywocie. Żadna z nieruchomości nie ma kw, nie jest wyodrębniona własność, wykupiony grunt. Mieszkanie nabyte w latach 60, na zasadach jakie wówczas obowiązywały przy nabywaniu lokali ze spółdzielni. O ile z mieszkaniem spółdzielnia nie robi problemów i przyjęła wniosek o wyodrębnienie i założenie kw, o tyle z...
Czy mogę się zarejestrować w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna nie posiadając miejsca zameldowania?
Szanowni państwo, czy można się zarejestrować w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna nie posiadając stałego lub tymczasowego miejsca zameldowania? Nie jestem nigdzie zameldowana....

Wyszukiwarka