Czy przekazując córce dom w formie darowizny trzeba zapłacić podatek w Urzędzie Skarbowym ?
Notariusz sam zgłasza do US. Podatku nie płacicie.
anonim cytuj
15-08-2023
Czy przekazując córce dom w formie darowizny trzeba zapłacić podatek w Urzędzie Skarbowym ?
Nie. Musicie głosić do skarbówki tylko darowiznę w przeciągu 6 miesięcy.
anonim cytuj
15-08-2023
Przy przekazywaniu nieruchomości w formie darowizny rodzeństwu, czyli między rodzicami a dziećmi, przysługuje zwolnienie z podatku od czynności cywilnoprawnych na podstawie art. 4 ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych. Jednakże aby skorzystać z tego zwolnienia, trzeba spełnić pewne warunki.
Podatnik musi złożyć odpowiednie oświadczenie w formie pisemnej oraz złożyć je w urzędzie skarbowym w terminie 6 miesięcy od daty zawarcia umowy darowizny. Jeśli nie zostanie to zrobione w wymaganym terminie, podatnik nie będzie mógł skorzystać ze zwolnienia.
Warto również pamiętać, że choć w przypadku darowizny między rodzicami a dziećmi nie płaci się podatku dochodowego, to jednak muszą Państwo zgłosić tę darowiznę w zeznaniu podatkowym za dany rok.
Witam, miało miejsce zdarzenie w szkole. Podobnież Pani od ojca dziecka wyczuła alkohol, nie zachowała się zgodnie z tym co mają w przepisach, wydała dziecko ojcu, następnego dnia dopiero zgłosiła do opieki społecznej że niby ojciec dziecka przyszedł pod wpływem, pisze „niby” bo nie sprawdziła tego w żaden sposób, nawet nic nie powiedziała mi matce dziecka, ani partnerowi że takie coś miało miejsce. Oczywiście opieka społeczna wysłała pismo do Są...
Dzień dobry,
(FA - Fundusz Alimentacyjny)
Kwota alimentów na 1 dziecko = 600 złotych
Jestem zadłużony na kilka tysięcy złotych. Sprawę prowadzi komornik, który zajął dwa moje konta bankowe. Dodatkowo miałem dług wobec FA.
Przyjmując, że mam 10 tys zaległych alimentów na dziecko + 5 tysięcy dla FA chciałbym się dowiedzieć:
1. Czy świadczenie z FA można pobierać przez cały czas aż do pełnej spłaty zadłużenia? Czyli była żona pobiera świadczeni...
Poproszę o radę, tylko proszę o niewyśmiewanie, sprawa jest trochę że tak powiem załamująca. Kierowniczka w sklepie sieciówce urządza sobie jawne kpiny na prywatnym czacie na massengerze, do którego dołączeni są inni pracownicy, generalnie jej "pupilkowie". Opisuje błędy innych pracowników, tych nie dołączonych do czatu w sposób karygodny. Przykład: ktoś źle odkleił cenówki, ktoś inny zrobił zdjęcia i jest pojazd wszystkich pracowników ...
Kiedyś słyszałam że nie można żądać od nich pieniędzy za udzielanie pomocy więc może w innych sytuacjach podobnie?
Czy jeśli kupie ten samochód to nie będę musiała go oddać że niby wykorzystałam trudna sytuację albo pozbawiłam narzędzia zarobku? I będę miała problem z odzyskaniem zapłaconej kwoty?
Jest to normalna transakcja, ogłoszenie znalazłam na fb, samochód za 10 tyś....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: