Czy przekazując córce dom w formie darowizny trzeba zapłacić podatek w Urzędzie Skarbowym ?

Czy przekazując córce dom w formie darowizny trzeba zapłacić podatek w Urzędzie Skarbowym ?
anonim cytuj
15-08-2023

Notariusz sam zgłasza do US. Podatku nie płacicie.

anonim cytuj
15-08-2023

Nie. Musicie głosić do skarbówki tylko darowiznę w przeciągu 6 miesięcy.

anonim cytuj
15-08-2023
Przy przekazywaniu nieruchomości w formie darowizny rodzeństwu, czyli między rodzicami a dziećmi, przysługuje zwolnienie z podatku od czynności cywilnoprawnych na podstawie art. 4 ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych. Jednakże aby skorzystać z tego zwolnienia, trzeba spełnić pewne warunki.

Podatnik musi złożyć odpowiednie oświadczenie w formie pisemnej oraz złożyć je w urzędzie skarbowym w terminie 6 miesięcy od daty zawarcia umowy darowizny. Jeśli nie zostanie to zrobione w wymaganym terminie, podatnik nie będzie mógł skorzystać ze zwolnienia.

Warto również pamiętać, że choć w przypadku darowizny między rodzicami a dziećmi nie płaci się podatku dochodowego, to jednak muszą Państwo zgłosić tę darowiznę w zeznaniu podatkowym za dany rok.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Zajęcie komornicze.
Mam problem z zajęciem komorniczym pieniędzy z konta. Pieniądze te są z programu "Czyste powietrze" czytałem że nie mogą być zajęte (art.831 § 1 pkt2a). Dzwoniłem do komornika ten chyba zna taki przepis ale zawala winę na bank, znowu bank chce jakieś pismo o komornika że pieniądze z programu są zwolnione z egzekucji. Bank chce też umowy z programem czyste powietrze że niby na tej umowie jest jakaś klauzura o zajęciu przez komornika. ...
Co zrobić gdy ojciec dziecka nie płaci alimentów?
Co w sytuacji, gdy ojciec dziecka zwolnił się z pracy żeby nie płacić alimentów? Dziecko niepełnosprawne. Przez ostatnie 3 lata jak wyszedł z wiezienia płacił terminowo, teraz poznał nową kobietę i powiedział, ze płacić nie będzie bo układa sobie życie na nowo. Chce się zrzec ojcostwa (nie wiem czy tak można bo jest biologicznym ojcem), żeby nie mieć nic wspólnego z dzieckiem i być zwolnionym z alimentów. Jego rodzice bronili go gdy ten bił dzie...
Koszty komornicze.
Czy komornik MUSI mi zostawić z wypłaty najniższą krajową ( umowa o pracę pełny etat), tj. ok 2700 zł , czy z tej kwoty może coś jeszcze potrącić ( zobowiązania niealimentacyjne), np. swoje koszty ? Mam wrażenie, że coś jest nie tak ...coś jak by 500 zł brakło ......
Dni wolne na opiękę na dzieckiem
Witam ,w poniedziałek idę do szpitala na planowane cc ,prawdopodobnie bede tam do piątku,rzecz polega na tym ze mąż musi zostać w domu z dziećmi, czy może wziąć opiekę na zdrowe dziecko w takiej sytuacji ,ile jest takich dni i czy na każde dziecko?(mamy dwójkę) i jakie jeszcze moze wziąć dni wolnego oprócz urlopu,wiem ze jest jeszcze coś takiego jak dzień wolny z okazji narodzin dziecka lub coś podobnego,żeby nazbierać 5dni,bo później wezmie ojco...

Wyszukiwarka