Czy przekazując córce dom w formie darowizny trzeba zapłacić podatek w Urzędzie Skarbowym ?

Czy przekazując córce dom w formie darowizny trzeba zapłacić podatek w Urzędzie Skarbowym ?
anonim cytuj
15-08-2023

Notariusz sam zgłasza do US. Podatku nie płacicie.

anonim cytuj
15-08-2023

Nie. Musicie głosić do skarbówki tylko darowiznę w przeciągu 6 miesięcy.

anonim cytuj
15-08-2023
Przy przekazywaniu nieruchomości w formie darowizny rodzeństwu, czyli między rodzicami a dziećmi, przysługuje zwolnienie z podatku od czynności cywilnoprawnych na podstawie art. 4 ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych. Jednakże aby skorzystać z tego zwolnienia, trzeba spełnić pewne warunki.

Podatnik musi złożyć odpowiednie oświadczenie w formie pisemnej oraz złożyć je w urzędzie skarbowym w terminie 6 miesięcy od daty zawarcia umowy darowizny. Jeśli nie zostanie to zrobione w wymaganym terminie, podatnik nie będzie mógł skorzystać ze zwolnienia.

Warto również pamiętać, że choć w przypadku darowizny między rodzicami a dziećmi nie płaci się podatku dochodowego, to jednak muszą Państwo zgłosić tę darowiznę w zeznaniu podatkowym za dany rok.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

57statystyka-publiczna
Za przekazanie danych statystycznych niezgodnych ze stanem faktycznym grożą nawet dwa lata pozbawienia wolności – mówił prof. Robert Suwaj z Politechniki Warszawskiej, adwokat w kancelarii Suwaj, Zachariasz Legal. – Rodzi to pytanie o to, czym taki stan faktyczny właściwie jest, oraz jak to będzie weryfikowane. Mam też wątpliwości, czy tak surowa sankcja jest w tym przypadku adekwatna do wagi czynu – podkreślał. Za przypadek mniejszej wagi przep...
Co zrobić, gdy komornik nie chce się porozumieć?
Jest dług, który "prowadzi komornik" kwota około 6k. Dłużnik chce się porozumieć na raty, a komornik uparcie i bezczelnie idzie w zaparte, że chce zająć auto, które służy osobie zadłużonej jako przedmiot do pracy. Bez auta nie dojedzie do miejsca pracy... Fakt mógłby pociągiem, bo komunikacja miejska działa dobrze, ale co z narzędziami, które zajmują w bagażu około 1m³? Co zrobić w danej sytuacji?...
Podatek od obrazów i rysunków przez siebie wykonanych
Mam pytanie, jak wygląda kwestia sprzedaży obrazów i rysunków przez siebie wykonanych, jaki podatek należy zapłacić i co dokładnie zgłasza się do urzędu skarbowego?...
Psy sąsiadów biegające luzem (brak płotu). Sąsiadka nie widzi w tym nic złego, ja czuję zagrożenie. Co mówi na ten temat prawo?
Witam. Mieszkam na osiedlu domków jednorodzinnych. Mam 4 małe psy, które wyprowadzam na smyczy. Obok w sąsiednim domu mieszka rodzina, która adoptowała ze schroniska 6 psów. Teren ma nieogrodzony. Psy są trzymane w kojcu. Wiem, że psy muszą się wybiegać, ale sytuacja z dzisiejszego poranka mnie przeraziła. Wracając ze spaceru ze swoimi psami widzę, że psy sąsiadów z kojca zostały wypuszczone. Stałam jak wryta z moimi 200 metrów dalej modląc się, ...

Wyszukiwarka