Wypadek w pracy.

Potknięcie w pracy. Pracodawca chce przenieść całą winę na pracownika. Sytuacja wygląda następująco - podczas przemieszczania się w zakładzie nastąpiło potknięcie o drewniany element czego następstwem była utrata równowagi i uderzenie kciukiem o metalowy przedmiot. Pracodawca twierdzi, że miejsce było dobrze oświetlone oraz czyste ( oprócz drewnianego przedmiotu) i jedynie moja nieuwaga jest wina wypadku. Czy jest jakaś szansa obrony pracownika?
anonim cytuj
05-12-2023
Skąd wziął się wspomniany przedmiot? Sam go położyłeś, czy ktoś inny go zostawił?
Zgodnie z definicją wypadku przy pracy jest nim zdarzenie, które zostało wywołane przyczyną zewnętrzną. W tym wypadku jak najbardziej taka przyczyna była, nie potknąłeś się, bo miałeś zawał tylko dlatego, że na drodze leżał przedmiot.

anonim cytuj
05-12-2023
Przedmiot leżał tam. Czyli ktoś inny zostawił. Zostało użyte stwierdzenie że tylko moja nieuwaga jest przyczyną zdarzenia i pracodawca nie ponosi za to odpowiedzialności. Tylko było to związane z pracą i nie złamałem żadnego regulaminu oraz przepisów. Dodatkowo doczytałem o orzeczeniu Sądu Najwyższego o takich wypadkach że nawet potknięcie o własne nogi oraz poślizgnięcie jest wypadkiem w pracy. Tylko jak się bronić? To jest moje myślenie w tej sprawie. Chciałbym się dowiedzieć czy moje podejście do sprawy jest odpowiednie czy może się mylę. I oczywiście znaleźć punkt obrony.

anonim cytuj
05-12-2023
Zgłosić wypadek w czasie pracy drogą oficjalną - na piśmie. Pracodawca będzie musiał powołać zespół powypadkowy.

anonim cytuj
05-12-2023

Sugerowane Tematy

Podział majątku przy rozwodzie.
Witam, bardzo proszę o poradę. Jestem z moim mężem od 18 lat, ale małżeństwem jesteśmy od 4 lat. Nim wzięliśmy ślub, mąż znalazł firmę która miała na sprzedaż różnego rodzaju działki budowlane w różnych częściach Polski. Zdecydował się i płaci miesięcznie raty i mieliśmy plan aby się tam wybudować. Rok później wzięliśmy ślub. Nie mamy żadnej intercyzy. Niestety drogi nasze się rozeszły i nie ma możliwości abyśmy wrócili do siebie i czekamy na s...
Zadłużona nieruchomość rodziców
Dzień dobry. Moi rodzice mają dom własnościowy. Niestety nieruchomość jest zadłużona, kilku komorników czeka w kolejce. Są to długi moich rodziców. Chciałabym aby rodzice przepisali na mnie ta nieruchomość, zdaje sobie sprawę że biorę ją z długiem. Mam jeszcze dwóch braci, czy po śmierci moich rodziców będę musiała zapłacić im zachowek? Jak to ominąć? Moi rodzice nie chcą aby bracia mieli prawa do tej nieruchomości. Biorę nieruchomość z dłu...
Umowa o pracę a wyrok pozbawienia wolności.
Witam, co się dzieje w momencie gdy pracownik pracujący w oparciu o umowę o prace trafia do więzienia? Załóżmy, że to wynik wypadku którego pracownik jest sprawca. Domyślam się, że jest to nieusprawiedliwiona nieobecność i zostaje zwolniony. Czy wzięcie bezpłatnego urlopu zanim nastąpi osadzenie spowoduje, że po wyjściu z puszki będzie mógł kontynuować prace? Czy bezpłatny urlop można w każdej chwili wycofać gdyby na przykład okazało się ze prac...
Jaka będzie kwota wypłacana na L4 jeśli mam przepracowane 3 miesiące?
Pracuje na umowie zlecenie , 12 grudnia będzie 90 dni więc w teorii mogę iść już na L4 ciążowe , lekarz nalega ze względu na ciężka ciążę. Wiem że wysokość l4 jest wyliczana ze średniej z ostatnich 12 miesięcy , a co jeśli nie pracowałam wcześniej ? Jeśli było przepracowane tylko te 3 miesiące ? Z tych trzech miesięcy średnia będzie wyliczana ? W sensie wynagrodzenie z tych trzech miesięcy dzielone na 12 miesięcy ? I to będzie kwota wypłacana na ...

Wyszukiwarka