Występuje o alimenty na syna, natomiast nie wiem gdzie ojciec przebywa, nie chce podać mi adresu. Musiałam podać adres zameldowania jako korespondencyjny, ale istnieje możliwość, że ojciec dziecka nie odbierze wezwania do sądu. Co w takim przypadku? Czy pismo będzie uznane pi tych 14 dniach jako odebrane? Co jeśli nie pojawi się na rozprawie? Czy mam obowiązek poinformować ojca np. telefonicznie?
W moim przypadku było tak, że pozwany nie odebrał pisma. Po czasie sąd wysłał mi te pismo i musiałam znaleźć komornika aby komornik mu je dostarczył. Kiedyś tak było że 3 razy awizowali i odbierali to jako odebrane teraz się chyba pozmieniało.
anonim cytuj
18-01-2024
A jak komornik go nie znajdzie?
anonim cytuj
18-01-2024
Tego nie wiem dokładnie, ale jest coś takiego jak kurator dla osoby nieznanej z miejsca pobytu. Ja odpuściłam sobie już na etapie komornika.
anonim cytuj
18-01-2024
W obecnym stanie prawnym pozwany musi odebrać pierwsze pismo w sprawie.
anonim cytuj
18-01-2024
A co jeśli tego nie zrobi?
anonim cytuj
18-01-2024
Sąd nie będzie mógł nadać sprawie dalszego biegu. Zwróci wtedy odpis pozwu wraz z pouczeniem o dalszych krokach.
anonim cytuj
18-01-2024
Sąd wyśle Twoje pismo pod jego adres. Jeżeli w ciągu 14 dni nie odpisze na pozew to zapewne wyrok zapadnie zaoczny a Sąd przystanie na Twoje warunki. Tak było w moim przypadku w każdym razie.
Wynajmuje lokal na działalność gospodarczą. Niemal od początku był problem z płatnościami za wynajem, w końcu wręczyłam wypowiedzenie na którym jest napisane że najemca do dnia kiedy rozwiązujemy umowę zobowiązuje się do spłaty zadłużenia. Dziś jadę odebrać klucze, ale wiem od wspólnego znajomego że tych pieniędzy ta osoba nie ma. Co mogę teraz zrobić odbierając lokal?...
Chciałabym zamieścić post z prośbą o poradę. W szkole, gdzie pracuję była kontrola kuratorium - w podsumowaniu kontroli była sugestia iż stosuję przemoc wobec 3 dzieci a mianowicie zadaję dodatkowe prace. Niestety nie otrzymałam kopii tego dokumentu tylko został publicznie odczytany. Uważam , że kuratorium nie dopełniło należytej staranności podczas kontroli , ponieważ mamy wewnętrzny regulamin - podpisany przez dzieci , który mówi , że jeżeli dz...
Będę wdzięczna za pomoc w mojej sprawie.
Były mąż nie zapłacił podatku od nieruchomości i komornik zdjął tą kwotę z mojego wynagrodzenia. Nie byliśmy małżeństwem od kilku lat i nieruchomość była własnością byłego męża. Niestety nie pomyślałam o tym, że powinnam ten fakt zgłosić w urzędzie miasta. Widnieliśmy jako współwłaściciele.
Na chwilę obecną wszystkie dokumenty są w urzędzie zatem wg prawa dług był byłego męża a nie mój.
Czy jest szansa ...
Mój były lokator jest mi dłużny pieniądze, wyprowadził się z mieszkania 1.5 roku temu mieszkał prawie 2 lata. Wydaje mi się ze ma problem z alkoholem ponieważ jak z nim rozmawiałam parokrotnie to miałam wrażenie ze był nietrzeźwy (były to godzinny ranne). Parę razy zdeklarował się ze ureguluje zadłużenie a później nic. Widzę ze zablokował mnie wszędzie I zmienił nr tel. Czy ja mogę cokolwiek zrobić. Aby odzyskać pieniądze?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: