Alimenty a brak adresu pozwanego.

Występuje o alimenty na syna, natomiast nie wiem gdzie ojciec przebywa, nie chce podać mi adresu. Musiałam podać adres zameldowania jako korespondencyjny, ale istnieje możliwość, że ojciec dziecka nie odbierze wezwania do sądu. Co w takim przypadku? Czy pismo będzie uznane pi tych 14 dniach jako odebrane? Co jeśli nie pojawi się na rozprawie? Czy mam obowiązek poinformować ojca np. telefonicznie?
anonim cytuj
18-01-2024
W moim przypadku było tak, że pozwany nie odebrał pisma. Po czasie sąd wysłał mi te pismo i musiałam znaleźć komornika aby komornik mu je dostarczył. Kiedyś tak było że 3 razy awizowali i odbierali to jako odebrane teraz się chyba pozmieniało.

anonim cytuj
18-01-2024
A jak komornik go nie znajdzie?

anonim cytuj
18-01-2024
Tego nie wiem dokładnie, ale jest coś takiego jak kurator dla osoby nieznanej z miejsca pobytu. Ja odpuściłam sobie już na etapie komornika.

anonim cytuj
18-01-2024
W obecnym stanie prawnym pozwany musi odebrać pierwsze pismo w sprawie.

anonim cytuj
18-01-2024
A co jeśli tego nie zrobi?

anonim cytuj
18-01-2024
Sąd nie będzie mógł nadać sprawie dalszego biegu. Zwróci wtedy odpis pozwu wraz z pouczeniem o dalszych krokach.

anonim cytuj
18-01-2024
Sąd wyśle Twoje pismo pod jego adres. Jeżeli w ciągu 14 dni nie odpisze na pozew to zapewne wyrok zapadnie zaoczny a Sąd przystanie na Twoje warunki. Tak było w moim przypadku w każdym razie.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Zwrot nadpłaty alimentów.
4 lata temu skończyłem płacić alimenty. Okazało się że płacił o 2 lata za długo bo jego córka miała licencjat i mogła już pracować. To samo stwierdził sąd. Ale sędzina zapytała się go czy chce zwrot tych alimentów. Powiedział że nie. Ale się rozmyślił i chce jednak je odzyskać po 2 latach. Twierdzi że jak do pieniędzy to była pierwsza a teraz nawet nie utrzymuje z nim kontaktu. Czy istnieje taka możliwość....
Wykonywanie pracy niezgodnej ze stanowiskiem.
Sklep wielkopowierzchniowy i należąca do sklepu ( jedna firma ) hurtownia spożywcza , pracownicy zatrudnieni na etatach sprzedawcy , magazynierów . Dotychczas , sklep jak i hurtownia obsługiwane były w kwestiach porządku , czystości w obu obiektach jak również w toaletach dla pracowników oraz klientów , a także szatniach i stołówkach przez zewnętrzną firmę sprzątającą. Na dzień dzisiejszy z powodu braku firmy sprzątającej , pracodawca nakazuje c...
Podział majątku po ślubie.
Po 13 latach wzięliśmy ślub w międzyczasie mąż kupił 3 mieszkania na kredyt (spłaca do dziś) Nie mamy rozdzielności. Czy w przypadku rozwodu będzie podział majątku? Mąż twierdzi, że tak. Jak to jest od strony prawnej?...
Sprzedaż domu po rozwodzie.
Dzień dobry. Po rozwodzie mamy z byłą żoną dom do sprzedania - podział majątku. Sąd wysłał rzeczoznawcę sądowego który wycenił naszą nieruchomość na 575tyś złotych . Przez biuro nieruchomości chcieliśmy sprzedać dom za 590tyś zł. Umowę z biurem nieruchomości podpisaliśmy z byłą żoną na sprzedaż domu za w/w kwotę . Problem się zaczął jak przez biuro nieruchomości znależliśmy klientkę na zakup domu . Kiedy żona ( która obecnie mieszka w tym do...

Wyszukiwarka