Występuje o alimenty na syna, natomiast nie wiem gdzie ojciec przebywa, nie chce podać mi adresu. Musiałam podać adres zameldowania jako korespondencyjny, ale istnieje możliwość, że ojciec dziecka nie odbierze wezwania do sądu. Co w takim przypadku? Czy pismo będzie uznane pi tych 14 dniach jako odebrane? Co jeśli nie pojawi się na rozprawie? Czy mam obowiązek poinformować ojca np. telefonicznie?
W moim przypadku było tak, że pozwany nie odebrał pisma. Po czasie sąd wysłał mi te pismo i musiałam znaleźć komornika aby komornik mu je dostarczył. Kiedyś tak było że 3 razy awizowali i odbierali to jako odebrane teraz się chyba pozmieniało.
anonim cytuj
18-01-2024
A jak komornik go nie znajdzie?
anonim cytuj
18-01-2024
Tego nie wiem dokładnie, ale jest coś takiego jak kurator dla osoby nieznanej z miejsca pobytu. Ja odpuściłam sobie już na etapie komornika.
anonim cytuj
18-01-2024
W obecnym stanie prawnym pozwany musi odebrać pierwsze pismo w sprawie.
anonim cytuj
18-01-2024
A co jeśli tego nie zrobi?
anonim cytuj
18-01-2024
Sąd nie będzie mógł nadać sprawie dalszego biegu. Zwróci wtedy odpis pozwu wraz z pouczeniem o dalszych krokach.
anonim cytuj
18-01-2024
Sąd wyśle Twoje pismo pod jego adres. Jeżeli w ciągu 14 dni nie odpisze na pozew to zapewne wyrok zapadnie zaoczny a Sąd przystanie na Twoje warunki. Tak było w moim przypadku w każdym razie.
Wynajmowałam mieszkanie i napuchła oscieżnica. Ok zadeklarowałam wymianę.
Wymieniałam w firmie gdzie była montowana. Okazuje się, że używanego koloru już nie ma i zmontowali kolor używany teraz. Kolor się delikatnie różni. Właściciel nie chce oddać kaucji bo twierdzi, że kolor jest inny i czeka na wycenę innej.
Czy ma prawo? Usterka wymieniona, inny kolor nie z mojej winy.
Teraz właścicielka piszę, że to zaniża standard mieszkania i chce wymie...
Witam, droga wojewódzka jest "w remoncie" od 3 lat. Przez pół roku rozkopali, a teraz od ponad dwóch nikt nic nie robi. Dziury okropne, teraz jak taka pogoda woda stoi praktycznie na całej drodze. Czy ktoś odpowiada za zepsucie samochodu lub wypadek rowerzysty na tej drodze?...
Jestem prawnym właścicielem mieszkania (mama ma dożywotkę). Było to wcześniej mieszkanie mamy i taty. Tato był alkoholikiem, był też pozbawiony praw rodzicielskich do mnie i był w separacji z mamą. Aby uchronić mieszkanie przed komornikiem, zostało one przepisane ( Przepisanie mieszkania lub domu ) na mnie. Nie mieszkam w tym mieszkaniu już kilka lat. Mieszka w nim moja mama i dwóch braci. Jeden z braci nie pracuje i w żaden sposób nie dokłada si...
Dnia 17 września opuściłam wynajmowany pokój. Napisałam do pani reprezentującej, że się wyprowadzam i że klucze zostawiam u współlokatorki gdyby chciała odebrać je wcześniej niż w kolejnym tygodniu, kiedy dopiero byłabym w mieście. Nie dostałam żadnej informacji. Dopiero od koleżanki dowiedziałam się, że klucze zostały odebrane. Napisałam więc SMS czy wszystko w porządku i czy je wzięła, lecz dalej żadnej informacji. W końcu wczoraj zadzwoniłam d...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: