Występuje o alimenty na syna, natomiast nie wiem gdzie ojciec przebywa, nie chce podać mi adresu. Musiałam podać adres zameldowania jako korespondencyjny, ale istnieje możliwość, że ojciec dziecka nie odbierze wezwania do sądu. Co w takim przypadku? Czy pismo będzie uznane pi tych 14 dniach jako odebrane? Co jeśli nie pojawi się na rozprawie? Czy mam obowiązek poinformować ojca np. telefonicznie?
W moim przypadku było tak, że pozwany nie odebrał pisma. Po czasie sąd wysłał mi te pismo i musiałam znaleźć komornika aby komornik mu je dostarczył. Kiedyś tak było że 3 razy awizowali i odbierali to jako odebrane teraz się chyba pozmieniało.
anonim cytuj
18-01-2024
A jak komornik go nie znajdzie?
anonim cytuj
18-01-2024
Tego nie wiem dokładnie, ale jest coś takiego jak kurator dla osoby nieznanej z miejsca pobytu. Ja odpuściłam sobie już na etapie komornika.
anonim cytuj
18-01-2024
W obecnym stanie prawnym pozwany musi odebrać pierwsze pismo w sprawie.
anonim cytuj
18-01-2024
A co jeśli tego nie zrobi?
anonim cytuj
18-01-2024
Sąd nie będzie mógł nadać sprawie dalszego biegu. Zwróci wtedy odpis pozwu wraz z pouczeniem o dalszych krokach.
anonim cytuj
18-01-2024
Sąd wyśle Twoje pismo pod jego adres. Jeżeli w ciągu 14 dni nie odpisze na pozew to zapewne wyrok zapadnie zaoczny a Sąd przystanie na Twoje warunki. Tak było w moim przypadku w każdym razie.
Dzień dobry,
Umowa o pracę na okres próbny do dzisiaj.
W umowie zawarto że po okresie próbnym strony postanawiając zawrzeć umowę na czas określony powyżej 12 miesięcy.
Czy jeżeli do dzisiaj nie otrzymałam wypowiedzenia to pracodawca jest zobowiązany do tego żeby dać mi kolejną umowę?
Wiem że tak logicznie wynika z tej umowy, ale w Polsce chyba bywa różnie.
Dodatkowo jak to się ma do dalszego zatrudnienia nawet jeżeli kolejna umowa została by...
Witam, mam pytanie, jesli komornik jest zawieszony i od roku nie ma z nim kontaktu ani nie ma mozliwosci spotkania i dogadania sie co w takiej sytuacji zrobic, nie mam zamiaru rozmawiac z asystentami tylko z komornikiem, celem dogadania splaty...
Od kilku miesięcy regularnie na osiedlu miałam rysowany samochód jakimś ostrym narzędziem. Po trzecim razie zainstalowałam w samochodzie kamerki na czujnik ruchu i sprawca za czwartym razem się nagrał. Dodatkowo policja u niego zabezpieczyła śrubokręt z moim lakierem samochodu. Niestety sprawca odpowie tylko za to ostatnie porysowanie według policji. Czy jest jakaś szansa że mógłby odpowiedzieć za wcześniejsze porysowania. Dodam że wcześniej spra...
Dzień dobry.
Jestem współwłaścicielem posesji ( dwa budynki). Powołałem biegłego sadowego by dokonał wyceny. Złożyłem wniosek w sadzie o zniesienie współwłasności. Współwłaścicielowi zaproponowałem wykup jego części. Moja sytuacja finansowa się zmieniła i podjąłem decyzje o sprzedaży. Chce powołać biegłego by raz jeszcze wycenił nieruchomość ( motywuje to tym że ceny nieruchomości wzrosły). Pieniędzmi ze sprzedaży podzielimy się z współwłaścicie...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: