Alimenty a brak adresu pozwanego.

Występuje o alimenty na syna, natomiast nie wiem gdzie ojciec przebywa, nie chce podać mi adresu. Musiałam podać adres zameldowania jako korespondencyjny, ale istnieje możliwość, że ojciec dziecka nie odbierze wezwania do sądu. Co w takim przypadku? Czy pismo będzie uznane pi tych 14 dniach jako odebrane? Co jeśli nie pojawi się na rozprawie? Czy mam obowiązek poinformować ojca np. telefonicznie?
anonim cytuj
18-01-2024
W moim przypadku było tak, że pozwany nie odebrał pisma. Po czasie sąd wysłał mi te pismo i musiałam znaleźć komornika aby komornik mu je dostarczył. Kiedyś tak było że 3 razy awizowali i odbierali to jako odebrane teraz się chyba pozmieniało.

anonim cytuj
18-01-2024
A jak komornik go nie znajdzie?

anonim cytuj
18-01-2024
Tego nie wiem dokładnie, ale jest coś takiego jak kurator dla osoby nieznanej z miejsca pobytu. Ja odpuściłam sobie już na etapie komornika.

anonim cytuj
18-01-2024
W obecnym stanie prawnym pozwany musi odebrać pierwsze pismo w sprawie.

anonim cytuj
18-01-2024
A co jeśli tego nie zrobi?

anonim cytuj
18-01-2024
Sąd nie będzie mógł nadać sprawie dalszego biegu. Zwróci wtedy odpis pozwu wraz z pouczeniem o dalszych krokach.

anonim cytuj
18-01-2024
Sąd wyśle Twoje pismo pod jego adres. Jeżeli w ciągu 14 dni nie odpisze na pozew to zapewne wyrok zapadnie zaoczny a Sąd przystanie na Twoje warunki. Tak było w moim przypadku w każdym razie.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Zepsuty sprzęt w momencie zakupu.
Dzień dobry, Wiem, że temat może nieco podobny do innych, ale jednak nieco inny, dlatego też piszę w osobnym poście. Pokrótce opiszę sam problem, natomiast mam prośbę o poradę w kontekście dochodzenia swoich praw. W zeszłym tygodniu kupiłem przez Internet telewizor "na raty". Sklep dostarczył do mnie telewizor w piątek .W trakcie pierwszego uruchomienia telewizor zaczął stwarzać problem. Obraz wyglądał jakby była uszkodzona matryca. S...
Wymeldowanie syna na drodze postępowania administracyjnego.
Czy kierownik stanu cywilnego może wymeldować na drodze postępowania administracyjnego mojego syna, który czasowo przebywa poza granicami kraju celem nauki? Dodam, iż syn posiada meldunek stały na terenie nieruchomości należącej do mnie, zaś od stycznia 2021 roku przebywa na terenie Niemiec, gdzie odbywa studia. Do domu przyjeżdża w przerwach semestralnych, tj. w 2-4 miesięcznych odstępach czasowych. Kierownik stanu cywilnego w urzędzie, na któ...
Prawa klienta do reklamacji.
Witam, prowadzę serwis komputerowy, klient przyniósł na wymianę baterii swój laptop ponieważ szybko się rozładowywała. Bateria została szybko wymieniona, przetestowana, ładowała się i działo wszystko. Po dwóch dniach klient do mnie pisze że laptop umarł w czasie pracy, odebrałem od sprzęt i rzeczywiście nie uruchamiał się, uszkodził się chip na płycie głównej, z powodu braku sprzętu do takiej naprawy oddałem sprzęt do serwisu który takie wymiany ...
Odstąpienie od umowy kupna samochodu, zastraszanie.
Witam serdecznie. W sobotę sprzedałam mój 14 letni samochód. Pan, który po niego przyjechał oglądał, sprawdzał, jeździł itp. itd. przez prawie 2 godziny. W ostateczności kupił samochód za 16500 zł i odjechał. Dziś mija 4 dzień od zakupu I zadzwonił do mnie, że jestem oszustką, bo zataiłam wyciek oleju... co jest nieprawdą, jeździłam tym samochodem od 2 lat każde naprawy robiłam regularnie. Panu oddałam wszystkie faktury co było robione w samochod...

Wyszukiwarka