Alimenty na rodzica.

Czy jest (i jeśli tak to jaki??) próg dochodu (na osobę ponieważ ma własną rodzinę) dla dziecka którego rodzic/rodzice lub MOPS chce podać o alimenty. Czy jeśli taki próg istnieje rodzic lub MOPS mimo to mogą wnieść do sądu o alimenty? Czy jeśli rodzice żyją w związku małżeńskim ewentualne alimenty przyznawane są na każdego rodzica z osobna(jeśli oboje się domagają)?
anonim cytuj
07-11-2023
Nie ma takiego progu. To czy wniosek o nałożenie obowiązku alimentacyjnego jest zasadny, ustali sąd. Taki wniosek może złożyć jeden z rodziców lub wspólnie.

anonim cytuj
07-11-2023
Zdolność alimentacyjną sprawdza MOPS nie sąd, pani z MOPS informowała o istniejącym progu ale nie poinformowała jaki on jest.

anonim cytuj
07-11-2023
Zdolność alimentacyjną sprawdza MOPS nie sąd, pani z MOPS informowała o istniejącym progu ale nie poinformowała jaki on jest.

anonim cytuj
07-11-2023
Kwestia alimentów na rodzica regulowana jest przez Kodeks rodzinny i opiekuńczy. Zgodnie z art. 128 § 1 i 2, rodzice mają obowiązek dostarczania środków utrzymania i wychowania swoim dzieciom. Obowiązek ten dotyczy nie tylko małoletnich dzieci, ale może również dotyczyć pełnoletnich dzieci, które nie są jeszcze w stanie samodzielnie się utrzymać, ze względu na naukę czy stan zdrowia (art. 133 § 1).

W kwestii progu dochodowego dla alimentów, prawo nie określa sztywnych granic. Wysokość alimentów ustalana jest indywidualnie, biorąc pod uwagę zarówno potrzeby osoby uprawnionej do ich otrzymania, jak i możliwości zarobkowe oraz sytuację majątkową osoby zobowiązanej do ich płacenia, co wynika z art. 135 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.

W praktyce, to sąd ocenia zdolność alimentacyjną osoby zobowiązanej do płacenia alimentów, a nie Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej (MOPS). W trakcie procesu sądowego sąd może zlecić MOPS przeprowadzenie dochodzenia w celu ustalenia sytuacji życiowej i majątkowej osoby zobowiązanej do płacenia alimentów, ale ostateczna decyzja należy do sądu.

W przypadku, gdy rodzice żyją w związku małżeńskim, alimenty na rzecz jednego z małżonków mogą być przyznane jedynie w wyjątkowych sytuacjach, np. gdy małżonek nie jest w stanie samodzielnie się utrzymać z powodu choroby. Takie sytuacje regulowane są przez art. 27 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. Alimenty w takim wypadku nie są przyznawane na każdego rodzica z osobna automatycznie, ale na wniosek uprawnionego, jeśli zaistnieją odpowiednie przesłanki.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy były partner ma prawo wycofać swoją pisemną zgodę dotyczącą dobra dziecka bez istotnego powodu?
Jestem po rozwodzie. Podjęliśmy razem z ex decyzję dot. prywatnej szkoły dla córki, podpisaliśmy umowę. Ex straszy mnie, że w każdej chwili może wycofać zgodę na szkołę (mamy wspólnie podejmować decyzję odnośnie szkoły córki, tak mamy w wyroku). Czy on ma prawo wycofać swoją zgodę bez istotnego powodu? Umowa podpisana na rok, czy w takim razie mogę się obawiać, że w ciągu roku zostanę bez szkoły dla córki bo ex się wycofa?...
wypadek w pracy przed podpisaniem umowy
Kochani mam kolejną prośbę o opinię. Syn po szkole 19 lat, zaczął pracę w jednym z wiodących marketów budowlanych. Nie miał rozmowy rekrutacyjnej, zapytano tylko czy chce pracować i polecono przyjść dnia następnego na stanowisko pracy- dział majsterkowanie i ogrodnictwo. Przez 2 tyg. syn nie otrzymywał umowy, choć go ,, cisnęłam,, aby się upomiał. We wtorek syn uległ wypadkowi w miejscu pracy, ma ucięty palec i paznokieć. Natychmiast udał się na ...
Zadatek w usługach kosmetycznych.
Po raz pierwszy mam wpłacić zadatek pani kosmetyczce z salonu paznokci przed pierwszą moja wizytą. Jak to wygląda ze strony prawa? Co powinnam otrzymać PRZED lub PO wpłacie - by nie zostać oszukana? Zaznaczę, że nigdy u tej pani nie byłam a kontakt dostałam od innej jej klientki przez Internet. Sprawdziłam, że Pani na pewno posiada salon kosmetyczny....
Czy moge pochować ojczyma w grobowcu rodzinnym?
Temat może trochę smutny, ale trzeba się z nim zmierzyć. Moja mama wyszła za mąż ponad 20 lat temu. Zarówno mama jak i ojczym są w bardzo podeszłym wieku i zaczęliśmy rozmawiać o pochówku w przypadku ich śmierci. Moja mama ma swój grób, w którym zostanie pochowana, ale jej maż ma swój, w którym jest pochowany jego syn i poprzednia żona. Mój ojczym chce być pochowany w grobowcu gdzie leży jego żona i syn, nie sprzeczamy się, nie ma tu żadnych anim...

Wyszukiwarka