Alimenty na rodzica.

Czy jest (i jeśli tak to jaki??) próg dochodu (na osobę ponieważ ma własną rodzinę) dla dziecka którego rodzic/rodzice lub MOPS chce podać o alimenty. Czy jeśli taki próg istnieje rodzic lub MOPS mimo to mogą wnieść do sądu o alimenty? Czy jeśli rodzice żyją w związku małżeńskim ewentualne alimenty przyznawane są na każdego rodzica z osobna(jeśli oboje się domagają)?
anonim cytuj
07-11-2023
Nie ma takiego progu. To czy wniosek o nałożenie obowiązku alimentacyjnego jest zasadny, ustali sąd. Taki wniosek może złożyć jeden z rodziców lub wspólnie.

anonim cytuj
07-11-2023
Zdolność alimentacyjną sprawdza MOPS nie sąd, pani z MOPS informowała o istniejącym progu ale nie poinformowała jaki on jest.

anonim cytuj
07-11-2023
Zdolność alimentacyjną sprawdza MOPS nie sąd, pani z MOPS informowała o istniejącym progu ale nie poinformowała jaki on jest.

anonim cytuj
07-11-2023
Kwestia alimentów na rodzica regulowana jest przez Kodeks rodzinny i opiekuńczy. Zgodnie z art. 128 § 1 i 2, rodzice mają obowiązek dostarczania środków utrzymania i wychowania swoim dzieciom. Obowiązek ten dotyczy nie tylko małoletnich dzieci, ale może również dotyczyć pełnoletnich dzieci, które nie są jeszcze w stanie samodzielnie się utrzymać, ze względu na naukę czy stan zdrowia (art. 133 § 1).

W kwestii progu dochodowego dla alimentów, prawo nie określa sztywnych granic. Wysokość alimentów ustalana jest indywidualnie, biorąc pod uwagę zarówno potrzeby osoby uprawnionej do ich otrzymania, jak i możliwości zarobkowe oraz sytuację majątkową osoby zobowiązanej do ich płacenia, co wynika z art. 135 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.

W praktyce, to sąd ocenia zdolność alimentacyjną osoby zobowiązanej do płacenia alimentów, a nie Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej (MOPS). W trakcie procesu sądowego sąd może zlecić MOPS przeprowadzenie dochodzenia w celu ustalenia sytuacji życiowej i majątkowej osoby zobowiązanej do płacenia alimentów, ale ostateczna decyzja należy do sądu.

W przypadku, gdy rodzice żyją w związku małżeńskim, alimenty na rzecz jednego z małżonków mogą być przyznane jedynie w wyjątkowych sytuacjach, np. gdy małżonek nie jest w stanie samodzielnie się utrzymać z powodu choroby. Takie sytuacje regulowane są przez art. 27 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. Alimenty w takim wypadku nie są przyznawane na każdego rodzica z osobna automatycznie, ale na wniosek uprawnionego, jeśli zaistnieją odpowiednie przesłanki.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Jak dostarczyć rzeczy do aresztu śledczego?
Partner został zatrzymany w areszcie śledczym, jak dostarczyć mu ubrania czy golarki i inne środki czystości? Poprostu zrobić paczkę i przesłać do aresztu z jego danymi ? Może ktoś się orientuje co mogę zabrać na widzenie czy wtedy mogę przekazać mu np. znaczki pocztowe pieniądze?...
Spadek po dziadku.
Dziadek zmarł 3 lata temu. Odziedziczyłam po nim z drugim spadkobiercą dom z działką. Dom wiekowy, do remontu. Uzgodniliśmy słownie, aby partnerka dziadka(obca dla nas osoba) została w nim bezpłatnie do chwili, aż nie zdecydujemy o losie nieruchomości. Kobieta ta jest ok. 80tki, nie utrzymuje kontaktu z rodziną, jest uboga. Gminna opieka społeczna przydzieliła jej opiekuna. Podjęliśmy decyzję o sprzedaży nieruchomości. Jakie kroki prawne mogę p...
Sprzedaż mieszkania w trakcie umowy najmu.
Od 6 lat wynajmuję mieszkanie. Zawsze w terminie robię opłaty. Kilka dni temu właściciel poinformował mnie, że mieszkanie zostało wystawione na sprzedaż, a ja mam prawo pierwokupu. Niestety Bank nie udzieli mi tak wysokiego kredytu, a jedynie 1/3 potrzebnej kwoty. W rozmowie właściciel powiedział, że w związku z tym da mi wymówienie. Nie mam dokąd się wyprowadzić. Jak ta sytuacja ma się prawnie. Może mnie po prostu wyrzucić? Proszę o pomoc. D...
Odrzucenie spadku po rodzicach.
Wczoraj mąż się dowiedział o śmierci swojej matki Matka mojego męża go nie wychowywała, natomiast miała zasądzone alimenty, które spłacała do samej śmierci. Mąż się zastanawia czy musi się zrzec spadku po zmarłej matce skoro wychowywany był przez ojca od 16 roku życia i nie utrzymywał z matką kontaktu. Nie wie czy miała jakieś długi prócz długu alimentacyjnego. Mamy 3 letnie dziecko i czy w jego imieniu też musimy się zrzec ? Jak to prawnie w...

Wyszukiwarka