Alimenty na rodzica.

Czy jest (i jeśli tak to jaki??) próg dochodu (na osobę ponieważ ma własną rodzinę) dla dziecka którego rodzic/rodzice lub MOPS chce podać o alimenty. Czy jeśli taki próg istnieje rodzic lub MOPS mimo to mogą wnieść do sądu o alimenty? Czy jeśli rodzice żyją w związku małżeńskim ewentualne alimenty przyznawane są na każdego rodzica z osobna(jeśli oboje się domagają)?
anonim cytuj
07-11-2023
Nie ma takiego progu. To czy wniosek o nałożenie obowiązku alimentacyjnego jest zasadny, ustali sąd. Taki wniosek może złożyć jeden z rodziców lub wspólnie.

anonim cytuj
07-11-2023
Zdolność alimentacyjną sprawdza MOPS nie sąd, pani z MOPS informowała o istniejącym progu ale nie poinformowała jaki on jest.

anonim cytuj
07-11-2023
Zdolność alimentacyjną sprawdza MOPS nie sąd, pani z MOPS informowała o istniejącym progu ale nie poinformowała jaki on jest.

anonim cytuj
07-11-2023
Kwestia alimentów na rodzica regulowana jest przez Kodeks rodzinny i opiekuńczy. Zgodnie z art. 128 § 1 i 2, rodzice mają obowiązek dostarczania środków utrzymania i wychowania swoim dzieciom. Obowiązek ten dotyczy nie tylko małoletnich dzieci, ale może również dotyczyć pełnoletnich dzieci, które nie są jeszcze w stanie samodzielnie się utrzymać, ze względu na naukę czy stan zdrowia (art. 133 § 1).

W kwestii progu dochodowego dla alimentów, prawo nie określa sztywnych granic. Wysokość alimentów ustalana jest indywidualnie, biorąc pod uwagę zarówno potrzeby osoby uprawnionej do ich otrzymania, jak i możliwości zarobkowe oraz sytuację majątkową osoby zobowiązanej do ich płacenia, co wynika z art. 135 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.

W praktyce, to sąd ocenia zdolność alimentacyjną osoby zobowiązanej do płacenia alimentów, a nie Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej (MOPS). W trakcie procesu sądowego sąd może zlecić MOPS przeprowadzenie dochodzenia w celu ustalenia sytuacji życiowej i majątkowej osoby zobowiązanej do płacenia alimentów, ale ostateczna decyzja należy do sądu.

W przypadku, gdy rodzice żyją w związku małżeńskim, alimenty na rzecz jednego z małżonków mogą być przyznane jedynie w wyjątkowych sytuacjach, np. gdy małżonek nie jest w stanie samodzielnie się utrzymać z powodu choroby. Takie sytuacje regulowane są przez art. 27 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. Alimenty w takim wypadku nie są przyznawane na każdego rodzica z osobna automatycznie, ale na wniosek uprawnionego, jeśli zaistnieją odpowiednie przesłanki.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Ile czasu ma ZUS na wypłatę pieniędzy za zwolnienie?
Jeżeli do 9.02 miałam zwolnienie czy to już nie porą abym z ZUS dostała pieniądze?...
Nakaz nadrabiania godzin (praktyki zawodowe)
Mądre głowy proszę o pomoc. Sprawa wygląda następująco ,mój syn uczeń 2 klasy szkoły branżowej lat 17.Ma praktyki zawodowe przez całe wakacje do tego co drugą sobotę i niedzielę ma być w pracy .Nie zostało, ustalone też większe wynagrodzenie czyli kwota za powyższą pracę w granicach 330 zł za miesiąc. Czy to zgodne z przepisami?? Jego przełożony twierdzi ,że to dlatego iż w roku szkolnym był nieobecny w pracy 10 dni i musi nadrobić te godziny....
Spisany testament notarialnie z mężem że dziedziczy po mnie 100% i na odwrót. Czy te testamenty wystarczą żebyśmy dziedziczyli tylko względem siebie?
Dzień dobry, rodzice nie żyją, jest brat z którym nie utrzymuje kontaktów i dwie przyrodnie siostry. Mam męża, dzieci brak. Spisany testament notarialnie jeszcze przed ślubem gdzie wskazuje męża( wtedy jeszcze partnera) że dziedziczy po mnie 100 %. I na odwrót mąż wskazuje mnie w 100 % Wszystko co mam kupione jeszcze przed ślubem( mieszkanie) po ślubie samochód też na mnie. Nie mamy rozdzielności majątkowej. Mąż ma dzieci z poprzedniego małżeńst...
Ojciec zabrał dzieci i grozi ze ich nie odda matce
Witam. Co mogę zrobić jeżeli mam z byłym partnerem dwójkę dzieci (nie ma ani pozbawionych ani ograniczonych praw) były partner wyszedł z zakładu karnego nie dawno umówiłam się z nim że dzieci będą mogły być z nim przez 5 dni z racji takiej że starszy syn chodzi do zerówki i w niedziele ma mi ich odwieźć a teraz straszy mnie że dzieci w niedziele nie zobaczę i że dzieci więcej nie zobaczę bo zostają z nim. Jak mogę zabrać od niego dzieci w niedz...

Wyszukiwarka