Alimenty na rodzica.

Czy jest (i jeśli tak to jaki??) próg dochodu (na osobę ponieważ ma własną rodzinę) dla dziecka którego rodzic/rodzice lub MOPS chce podać o alimenty. Czy jeśli taki próg istnieje rodzic lub MOPS mimo to mogą wnieść do sądu o alimenty? Czy jeśli rodzice żyją w związku małżeńskim ewentualne alimenty przyznawane są na każdego rodzica z osobna(jeśli oboje się domagają)?
anonim cytuj
07-11-2023
Nie ma takiego progu. To czy wniosek o nałożenie obowiązku alimentacyjnego jest zasadny, ustali sąd. Taki wniosek może złożyć jeden z rodziców lub wspólnie.

anonim cytuj
07-11-2023
Zdolność alimentacyjną sprawdza MOPS nie sąd, pani z MOPS informowała o istniejącym progu ale nie poinformowała jaki on jest.

anonim cytuj
07-11-2023
Zdolność alimentacyjną sprawdza MOPS nie sąd, pani z MOPS informowała o istniejącym progu ale nie poinformowała jaki on jest.

anonim cytuj
07-11-2023
Kwestia alimentów na rodzica regulowana jest przez Kodeks rodzinny i opiekuńczy. Zgodnie z art. 128 § 1 i 2, rodzice mają obowiązek dostarczania środków utrzymania i wychowania swoim dzieciom. Obowiązek ten dotyczy nie tylko małoletnich dzieci, ale może również dotyczyć pełnoletnich dzieci, które nie są jeszcze w stanie samodzielnie się utrzymać, ze względu na naukę czy stan zdrowia (art. 133 § 1).

W kwestii progu dochodowego dla alimentów, prawo nie określa sztywnych granic. Wysokość alimentów ustalana jest indywidualnie, biorąc pod uwagę zarówno potrzeby osoby uprawnionej do ich otrzymania, jak i możliwości zarobkowe oraz sytuację majątkową osoby zobowiązanej do ich płacenia, co wynika z art. 135 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.

W praktyce, to sąd ocenia zdolność alimentacyjną osoby zobowiązanej do płacenia alimentów, a nie Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej (MOPS). W trakcie procesu sądowego sąd może zlecić MOPS przeprowadzenie dochodzenia w celu ustalenia sytuacji życiowej i majątkowej osoby zobowiązanej do płacenia alimentów, ale ostateczna decyzja należy do sądu.

W przypadku, gdy rodzice żyją w związku małżeńskim, alimenty na rzecz jednego z małżonków mogą być przyznane jedynie w wyjątkowych sytuacjach, np. gdy małżonek nie jest w stanie samodzielnie się utrzymać z powodu choroby. Takie sytuacje regulowane są przez art. 27 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. Alimenty w takim wypadku nie są przyznawane na każdego rodzica z osobna automatycznie, ale na wniosek uprawnionego, jeśli zaistnieją odpowiednie przesłanki.

anonim cytuj
07-11-2023
Nie ma ustawowego progu dochodu, powództwo o alimenty na rodzica wnosi się niezależnie od zarobków i sytuacji rodzinnej. Sąd ocenia potrzebę i możliwości finansowe na podstawie art. 135 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego – bierze pod uwagę zarówno Twoje wydatki, jak i realne dochody.

Jeżeli to MOPS składa pozew z urzędu, to też nie znaczy, że ma jakiś „limit” – ich rola to raczej zebranie informacji o sytuacji majątkowej osoby zobowiązanej, ale ostatecznie to sąd decyduje (art. 135 KRiO).

A jeżeli oboje rodzice wnoszą o alimenty na siebie nawzajem (a żyją w związku małżeńskim), możliwe to tylko wyjątkowo – np. gdy jeden z małżonków nie jest w stanie się utrzymać z powodu choroby czy nauki (art. 27 KRiO). Alimenty na wzajem nie przysługują automatycznie, tylko na wniosek i po udowodnieniu potrzeby.

anonim cytuj
29-05-2025

Sugerowane Tematy

Sprzedaż mieszkania w trakcie umowy najmu.
Od 6 lat wynajmuję mieszkanie. Zawsze w terminie robię opłaty. Kilka dni temu właściciel poinformował mnie, że mieszkanie zostało wystawione na sprzedaż, a ja mam prawo pierwokupu. Niestety Bank nie udzieli mi tak wysokiego kredytu, a jedynie 1/3 potrzebnej kwoty. W rozmowie właściciel powiedział, że w związku z tym da mi wymówienie. Nie mam dokąd się wyprowadzić. Jak ta sytuacja ma się prawnie. Może mnie po prostu wyrzucić? Proszę o pomoc. D...
Spadkobierca testamentowy.
Spadkobierca zobowiązuje spadkobiercę testamentowego (brata), do wykonania polecenia poprzez przeniesienia na córkę spadkodawcy własności lokalu mieszkalnego. Pytanie: czy przy obliczaniu zachowku wartość spadku będzie pomniejszona o wartość tego przedmiotu polecenia, tj. lokalu (mniejszy zachowek), czy też wartość tego lokalu nie pomniejsza wartości spadku i podwyższa wysokość zachowku?...
Umowa dożywocia
Chciałam zapytać czy dobrze rozumiem jedną rzecz. Mniej więcej nakreślę sytuacje- mój brat zmarł, jednak ma córkę (nieletnią) która w zeszłym roku w spadku nabyła część mojego rodzinnego domu z części mojego ojca, w skrócie ja i ona mamy po 1/6 domu moja mama ma 4/6. Jej matka jest złą kobietą i chce abyśmy my we dwie miały po połowie (strasznie się sądziła z nami po śmierci brata, podła baba, nie chcemy do tego dopuścić, zwłaszcza że ja nie mam ...
Wspólność majątkowa a darowizna.
Jeszcze przed zawarciem małżeństwa, moja obecna małżonka nabyła grunt rolny (nie była to darowizna, typowa transakcja osób fizycznych niespokrewnionych). Kilka miesięcy po zawarciu małżeństwa chcielibyśmy przenieść własność z jej majątku osobistego do majątku wspólnego poprzez rozszerzenie wspólności majątkowej, co ułatwi nam budowę domu w przyszłości. Notariusz twierdzi, że jest to możliwe tylko na drodze darowizny do majątku wspólnego. Wiem, ...

Wyszukiwarka