Jak odzyskać zaległe alimenty?

Dobry wieczór, zaległość alimentacyjna u byłego partnera ok 150 tys. Pracuje na czarno, nie wiem gdzie przebywa. Komornik też nie jest w stanie nic zrobić. Co dalej robić?
anonim cytuj
02-02-2024
Do prokuratury trzeba złożyć zawiadomienie o przestępstwie. Szkoda ,że nie wiesz gdzie pracuje, bo trudno będzie udowodnić, że się uchyla. Ale zawiadomienie ,trzeba złożyć. Policja go znajdzie.

anonim cytuj
02-02-2024
Pobierasz alimenty z funduszu ?
Złóż wniosek do prokuratury o uchylanie się od obowiązku alimentacyjnego. Nie powiedziała bym, że to takie hop, że nic mu nie zrobią. Bo właśnie, kilka dni temu, znajoma była na rozprawie. Nie pomogło, że tatuś wpłacił w ostatnim czasie kilka tysięcy. Zapytano jej czy chce by gość dostał od razu odsiadkę czy prace społeczne jako szanse na dalsze spłaty. Odrabiać będzie fundusz alimentacyjny, a bieżące ma płacić według wyroku. I powiem ci, że nie dość że uchylał się od alimentów to nie można było go znaleźć by odebrał pozew o pozbawienie władzy rodzicielskiej. Gość nie ma żadnego meldunku.... policja go znalazła by stawił się na sprawę o niepłacenie więc można było odwiesić postępowanie o pozbawienie praw.
Pamiętaj, że takie wyroki, na przyszłość, w jakimś tam stopniu zabezpieczą dziecko gdyby tatusiowi powinęła się noga...bo na jego starość dziecko może zostać obciążone kosztami jego utrzymania.

anonim cytuj
02-02-2024

Sugerowane Tematy

Oszustwo - brak zapłaty za faktury wystawione na kogoś innego.
Witam. Zgłosił się do mnie skład budowlany w którym zostały wzięte towary na kwotę około 5tys. Okazało się, że faktura jest wystawiona na dane mojej firmy i skład budowlany oczekuje, że za to zapłacę. Towar wziął mój znajomy, który uciekł do Niemiec. W składzie mają jego oświadczenie, że zobowiązuje się do zapłaty, ale stał się dla nich nieosiągalny i teraz zgłaszają się do mnie po pieniądze. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Zgłosić się na polic...
wniosek o zabezpieczenie pobytu dziecka u siebie
Witam mam wazne pytanie w imieniu kolezanki rozstala sie z partnerem z ktorym ma 11 miesieczna corke wyprowadzila sie od niego on nastepnego dnia przyjechal do dziecka i chcial zabrac mala na kilka godzin po czym dziecka nie odwiozl i nie chce oddac. Kolezanka zlozyla i oplacila wniosek o zabezpieczenie pobytu dziecka u siebie czy jesli pokaze to policji i pojedzie po mala postawi zgodnie z prawem prosze o odp. Doradzenie w tej sprawie...
Złamanie zakazu ze znaku B-36 (zakaz zatrzymywania się). Czy Straż Miejska ma obowiązek udokumentować wykroczenie w postaci zdjęcia?
Szanowni Państwo, Dostałem pismo od Straży Miejskiej („SM”) za złamanie zakazu ze znaku B-36 (zakaz zatrzymywania się) z żądaniem wskazania kierującego pojazdem w dniu popełnienia wykroczenia. Ponieważ we wskazanym przez SM miejscu ciężko doszukać mi się miejsca w którym samochód mógłby zostać nieprawidłowo zaparkowany, chciałem zażądać przedstawienia jakiejś dokumentacji zdjęciowej dowodzącej nieprawidłowo zaparkowanego pojazdu. Pytania: a) c...
Darowizna dla syna.
Mam taką sprawę. Moja teściowa razem z teściem chcą przepisać darowizną dom wraz z działką mojemu mężowi. Mąż ma dwóch braci. Moje pytanie jest takie czy po ich śmierci ( oczywiście nikomu śmierć nie życzę), czy ci dwaj bracia będą mogli ubiegać się o zachowek? Co zrobić by tego uniknąć. Czy jest w ogóle szansa. Z góry bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi....

Wyszukiwarka