Jak odzyskać zaległe alimenty?

Dobry wieczór, zaległość alimentacyjna u byłego partnera ok 150 tys. Pracuje na czarno, nie wiem gdzie przebywa. Komornik też nie jest w stanie nic zrobić. Co dalej robić?
anonim cytuj
02-02-2024
Do prokuratury trzeba złożyć zawiadomienie o przestępstwie. Szkoda ,że nie wiesz gdzie pracuje, bo trudno będzie udowodnić, że się uchyla. Ale zawiadomienie ,trzeba złożyć. Policja go znajdzie.

anonim cytuj
02-02-2024
Pobierasz alimenty z funduszu ?
Złóż wniosek do prokuratury o uchylanie się od obowiązku alimentacyjnego. Nie powiedziała bym, że to takie hop, że nic mu nie zrobią. Bo właśnie, kilka dni temu, znajoma była na rozprawie. Nie pomogło, że tatuś wpłacił w ostatnim czasie kilka tysięcy. Zapytano jej czy chce by gość dostał od razu odsiadkę czy prace społeczne jako szanse na dalsze spłaty. Odrabiać będzie fundusz alimentacyjny, a bieżące ma płacić według wyroku. I powiem ci, że nie dość że uchylał się od alimentów to nie można było go znaleźć by odebrał pozew o pozbawienie władzy rodzicielskiej. Gość nie ma żadnego meldunku.... policja go znalazła by stawił się na sprawę o niepłacenie więc można było odwiesić postępowanie o pozbawienie praw.
Pamiętaj, że takie wyroki, na przyszłość, w jakimś tam stopniu zabezpieczą dziecko gdyby tatusiowi powinęła się noga...bo na jego starość dziecko może zostać obciążone kosztami jego utrzymania.

anonim cytuj
02-02-2024

Sugerowane Tematy

Czy komornik może zająć alimenty?
Mam na koncie komornika. Z wypłaty zabrał 50% (umowa zlecenie), dostałam informację, że moje konto bankowe również jest zajęte. Limit miesięczny to 2700zł, powyżej tej kwoty komornik będzie zabierał. I tutaj rodzi się moje pytanie. Czy alimenty na dziecko i 500+, również wliczane są w tej "limit" czy one nie są liczone? Dług nie jest duży, w ciągu dwóch miesięcy go spłacę, natomiast w tym miesiącu zostałam z 1000zł wypłaty (niepełny...
Pozwolenie na broń.
Witam, czytałem ostatnio o możliwościach uzyskania pozwolenia na posiadanie broni. W jednym z punktów widnieje: dla pozwolenia na broń do celów ochrony osobistej, osób i mienia: - stałe, realne i ponadprzeciętne zagrożenia życia, zdrowia lub mienia; Rozumiem, że trzeba tutaj przedstawić dokument potwierdzający realne zagrożenie np. groźby....
Problem z kontaktem z dziećmi i alimentami po rozwodzie
Przechodzę obecnie przez bardzo trudny okres po rozwodzie z moją byłą żoną, z którą mam dwójkę dzieci. Moja była żona stara się w każdy możliwy sposób utrudniać mi życie, odmawiając mi regularnych kontaktów z dziećmi, na które mam prawo. Ciągle stawia różne bariery, mówiąc, że dzieci są chore, mają inne plany lub po prostu nie chcą mnie widzieć. Nie jestem pewien, czy to prawda, czy tylko próbuje mnie zranić. Dodatkowo, sprawa dotyczy alime...
wypadek / zwierzę leśne
Witam, dziś w drodze do pracy miałam wypadek, wyleciał mi dzik na głównej drodze wojewódzkiej, samochód mocno uszkodzony, nadaje się do kasacji (przewrócił się na bok, nie miałam nawet jak z niego wyjść), byłam w szpitalu, ponieważ bolała mnie głowa i ręka (zbity mięsień) i mam ślady po pasach. Dzik nie przeżył zderzenia, policja przyjechała i spisała, że było takie zdarzenie. Moje pytanie to: czy mogę się ubiegać o odszkodanie? (Na drodze nie by...

Wyszukiwarka