Jak odnaleźć testament sporządzony około 2009 roku u notariusza?

Wiadomo jedynie w jakim mieście był notariusz, ale nie wiadomo na pewno kto to był, wiadomo kto był testatorem i spadkobiercą i na tym wiedza się kończy.
Elektroniczny rejestr testamentów powstał dwa lata później.
Notariusz u którego prawdopodobnie został sporządzony testament odpowiedział, że po 10 latach przekazuje wszystkie akta do sądu i już śladu po testamencie u siebie nie ma, a z sądu dostałem odpowiedź, że nie mają możliwości wskazania repertorium i daty aktu i odesłali do notariusza.
anonim cytuj
23-07-2022
Notariusz musiał przekazać go do archiwum Ksiąg Wieczystych przy Sądzie Rejonowym. Nie jestem pewna czy w Księgach Wieczystych udzielą jakiejś informacji jeśli nie zna się kancelarii notarialnej (warto zapytać). Kolejny krok to rozesłać pisma do wszystkich notariuszy w mieście. Na samym końcu zapewne trzeba się zwrócić do Sądu Rejonowego i opisać sytuację. Sąd zapewne znajdzie testament jeśli był złożony.

anonim cytuj
23-07-2022
Notariusz powinien podać nr repetytorium, co przekazuje do archiwum jest rejestrowane. Następnie składa się wniosek do sądu. Koleżanka czekała około 2 miesięcy bo było przekazane do dalszej archiwizacji. Testament z lat 70.

anonim cytuj
23-07-2022

Dokumenty przechowywane w kancelarii notarialnej są przekazywane do archiwum po upływie określonego czasu. Co do zasady, jeżeli notariusz przekazał testament do archiwum, to powinien mieć informacje o numerze repertorium i dacie przekazania aktu. Pomimo że elektroniczny rejestr testamentów powstał dwa lata później, testament sporządzony w 2009 roku, po upływie 10 lat, mógłby być przechowywany w odpowiednim archiwum sądowym.

Notariusz musiał przekazać go do archiwum Ksiąg Wieczystych przy Sądzie Rejonowym.

Nie jest to dokładna informacja. Testamenty notarialne nie są przechowywane w Księgach Wieczystych. Księgi Wieczyste dotyczą nieruchomości. Notariusze przekazują akta do archiwum akt notarialnych, które jest prowadzone przez właściwy sąd rejonowy.

W przypadku gdy nie znasz dokładnie, który notariusz sporządził testament, zalecam wysłanie zapytań do wszystkich notariuszy w danym mieście z prośbą o potwierdzenie sporządzenia testamentu dla określonego testatora. Chociaż może to zająć trochę czasu, jest to skuteczna metoda.

Notariusz powinien podać nr repetytorium, co przekazuje do archiwum jest rejestrowane.

Dokładnie. Jeżeli notariusz przekazał testament do archiwum, powinien mieć informację o numerze repertorium oraz dacie przekazania aktu. Następnie możesz zwrócić się z tymi informacjami do właściwego archiwum sądowego, aby uzyskać kopię testamentu.

Podsumowując, zalecam:

Ponowny kontakt z notariuszem, który prawdopodobnie sporządził testament, z prośbą o podanie numeru repertorium i daty przekazania aktu.
Wysłanie zapytań do wszystkich notariuszy w danym mieście.
Jeżeli znasz numer repertorium, zwróć się z wnioskiem o udostępnienie testamentu do właściwego sądu rejonowego.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak wynająć mieszkanie ?
Chce wynająć moje mieszkanie. Jak mam to zgłosić do US? Iść z umowa czy jest jakiś druk? Jakie podatki się płaci?...
Zakupy przez internet.
Mąż kilka dni temu zrobił zakupy przez internet na stronie sklepu. Z niewiadomych przyczyn sklep naliczył bardzo duże rabaty. Mąż przed dokonaniem zakupu zadzwonił do sklepu, oni jednak nie widzieli u siebie problemu i byli zdziwieni sytuacją. Mąż dokonał zakupu za ponad 500 zł, został mu naliczony rabat na całą kwotę, z czego musiał jedynie zapłacić za przesyłkę. Teraz pytanie, bo w cuda nie wierzę. Czy mamy farta i przez dziwny błąd na stroni...
Adwokat może żądać prowizji od wyroku?
Cześć, adwokat wziął za napisanie apelacji karnej określoną kwotę, ale nie spisał ze mną żadnej umowy, ja podpisałam z kolei tylko pełnomocnictwo dla niego. Nie mówił nic o żadnym dodatkowym honorarium po zakończeniu. Sprawa skończyła się dla mnie wyrokiem w zawieszeniu. Adwokat oczekuje teraz ode mnie, że go dodatkowo za taki wyrok wynagrodzę i żąda ode mnie kwotę, którą zapłaciłam za napisanie apelacji pomnożoną o 2,5. Ja zwracam mu uwagę, że n...
Szkoła wystąpiła do Sądu Rodzinnego.
Witam mam pytanie, jeśli szkoła wystąpiła do sądu rodzinnego o nienależycie wykonywaną władzę rodzicielską ponieważ dziecko jest problemowe ( nazywając rzecz po imieniu Pyskate) i sąd nie znalazł przesłanek dla tego wniosku. Uznał że nie widzi tu żadnego argumentu który wskazywała by na winę rodziców. Czy w takim przypadku mogę wystąpić przeciwko szkole o " szykanowanie " mojej rodziny, czy też bezpodstawne pomówienia? Śmiem twierdzić ...

Wyszukiwarka