Wyrok nakazowy, czy da się coś z tym zrobić?

Witam
Mam nakaz zapłaty jeszcze nie odebrany ale wiem z portalu e-sądu suma do zapłaty 10 tyś a koszty sądowe to 5 tyś czy ja coś mogę z tym zrobić jeszcze?
Chodzi o czynsz i wyrok jest nakazowy.
anonim cytuj
18-08-2023
Witam
Mam nakaz zapłaty jeszcze nie odebrany ale wiem z portalu e-sądu suma do zapłaty 10 tyś a koszty sądowe to 5 tyś czy ja coś mogę z tym zrobić jeszcze?
Chodzi o czynsz i wyrok jest nakazowy.

No to jest to nakaz zapłaty czy wyrok nakazowy ?
Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym kwota do zapłaty to 10660 zł a koszty to 3150 zł tytułem kosztów procesu 2400 zastępstwa procesowego dodam jeszcze że jestem niewypłacalna i majątku nie mam

Jeśli odbierzesz nakaz zapłaty w elektronicznym postępowaniu upominawczym to w ciągu 2 tygodni możesz złożyć sprzeciw. Wówczas sąd umorzy postępowanie a powód będzie miał 3 miesiące na złożenie pozwu w innym sądzie niż EPU.
Ale jak uniknąć tych kosztów kwota do spłaty ponad 10 tys a kosztów 5 tyś

Nie da się tego uniknąć. Koszty zastępstwa są ustalane odgórnie. Koszty procesu tez tak naprawdę chyba że dochodzą jakieś inne wydatki np. na biegłych czy coś to są doliczane do kosztów procesu.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy dostane PIT z ZUS-u do rozliczenia?
Jeśli przebywałem w 2022r 1 miesiąc na zwolnieniu lekarskim które wypłacał ZUS to czy tez dostane od nich PIT do rozliczenia?...
Dane ojca w akcie urodzenia dziecka.
Chciałabym prosić o poradę odnośnie NN w akcie urodzenia. Jakie są procedury? Jak to wygląda po porodzie jeśli ojciec będzie chciał ubiegać się o uznanie ojcostwa? Kto płaci za testy? Na jaką pomoc mogę liczyć z racji tego, że alimentów automatycznie nie mogę pobierać?...
CZy mogę złożyć kolejny dowody do sprawy?
Witam. Mam za sobą 2 sprawy rozwodowe. 13-go października była druga rozprawa. Wyrok ma zapaść za 2 tygodnie (27 października). Czy mogę w tym momencie jeszcze złożyć kolejne dowody? Mam na myśli nagrania, screeny z rozmów, których wcześniej nie złożyłam, a mogą być przydatne w rozstrzygnięciu wyroku. Rozwód z orzeczeniem o winie....
Obniżenie alimentów na dziecko.
Witam pracuje za granica jako kierowca zawodowy alimenty na dziecko 10 lat 1500 zł. Matka dziecka nie pracuje wola ciągle więcej. Zamierzam zjechać do Polski zacząć tu pracować. Mam nowa żonę z która chcemy razem pracować w Polsce. Mam dość ciągłych wyjazdów meczy mnie to psychicznie już. Czy jak znajdę prace w Polsce wiadomo ze mniej zarobię i czy to zasadne dla sądu o obniżenie alimentów ? Czy sad może nakazać matce dziecka również pracow...

Wyszukiwarka