Wyrok nakazowy, czy da się coś z tym zrobić?

Witam
Mam nakaz zapłaty jeszcze nie odebrany ale wiem z portalu e-sądu suma do zapłaty 10 tyś a koszty sądowe to 5 tyś czy ja coś mogę z tym zrobić jeszcze?
Chodzi o czynsz i wyrok jest nakazowy.
anonim cytuj
18-08-2023
Witam
Mam nakaz zapłaty jeszcze nie odebrany ale wiem z portalu e-sądu suma do zapłaty 10 tyś a koszty sądowe to 5 tyś czy ja coś mogę z tym zrobić jeszcze?
Chodzi o czynsz i wyrok jest nakazowy.

No to jest to nakaz zapłaty czy wyrok nakazowy ?
Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym kwota do zapłaty to 10660 zł a koszty to 3150 zł tytułem kosztów procesu 2400 zastępstwa procesowego dodam jeszcze że jestem niewypłacalna i majątku nie mam

Jeśli odbierzesz nakaz zapłaty w elektronicznym postępowaniu upominawczym to w ciągu 2 tygodni możesz złożyć sprzeciw. Wówczas sąd umorzy postępowanie a powód będzie miał 3 miesiące na złożenie pozwu w innym sądzie niż EPU.
Ale jak uniknąć tych kosztów kwota do spłaty ponad 10 tys a kosztów 5 tyś

Nie da się tego uniknąć. Koszty zastępstwa są ustalane odgórnie. Koszty procesu tez tak naprawdę chyba że dochodzą jakieś inne wydatki np. na biegłych czy coś to są doliczane do kosztów procesu.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Ile czasu ma ZUS na wypłatę pieniędzy za zwolnienie?
Jeżeli do 9.02 miałam zwolnienie czy to już nie porą abym z ZUS dostała pieniądze?...
Ustalenie kontaktów z dzieckiem.
Dzień dobry, proszę podpowiedzieć, czy ojciec który ma ustalone kontaktu, może do dzieci przychodzić dodatkowo, kiedy mu się podoba? Bez mojej zgody?...
Pojazd z wadą prawną.
Witam zakupiliśmy pojazd osobowy używamy go już 1.5 tygodniu jutro miną 2 tygodnie okazało się że pojazd podczas rejestracji ma wadę prawną i nie da się go zarejestrować a dokładniej mówiąc nie zgadza się pierwsza umowa gdzie 1 właściciel zmarł w 2020 roku (bez możliwości naprawienia umowy ) . A poprzedni właściciel nie chce przyjąć nam zwrotu samochodu bo twierdzi że już go wyrejestrował co możemy zrobić z tym teraz...
Odebranie nie swojego listu poleconego.
Mam pytanie co w sytuacji jeśli w pracy odebrałam za koleżankę list polecony z sądu, na który miała odpowiedzieć w przeciągu 7 dni. Poczta się zawieruszyła i kompletnie zapomniałam jej o tym powiedzieć... czy jest możliwość złożenia wyjaśnienia do sądu dlaczego nie odpowiedziała na pismo? ...

Wyszukiwarka