Czy zapis w umowie jest dla mnie bezpieczny ?

Dzień dobry. Nie wiem czy w dobrym dziale zakładam ten temat, ale zapis o który pytam spotkałam w umowie o pracę na okres próbny, którą muszę za 2 dni oddać podpisaną. Zakładam więc, że dotyczy to prawa pracy.
O co chodzi w poniższym zapisie i czy jest on bezpieczny dla mnie? Czy w tym zapisie nie jest ukryte, że mogę nie otrzymać pensji, gdy pracodawca uzna, że to co robię jest dziełem a nie pracą? W ramach pracy będę pisała programy komputerowe.
§8. PRAWA AUTORSKIE
1. Jeżeli w związku z wykonywaniem obowiązków pracowniczych Pracownik wykona na rzecz Pracodawcy pracę noszącą znamiona dzieła w rozumieniu ustawy prawo autorskie, Strony ustalają, że z momentem przejęcia dzieła przez Pracodawcę przechodzą na Pracodawcę wszelkie prawa autorskie i majątkowe do wykonanego dzieła, niezależnie od formy jego utrwalenia. Przystąpienie przez Pracodawcę do rozpowszechniania dzieła uzależnione jest całkowicie od woli Pracodawcy. W przypadku nieprzystąpienia przez Pracodawcę do rozpowszechniania dzieła, do Pracownika nie powracają prawa uzyskane przez Pracodawcę, ani własność przedmiotu, na którym prawa zostały utrwalone.
We wcześniejszych umowach nie miałam podobnych zapisów.
anonim cytuj
14-08-2023
Jednym słowem każdy program który napiszesz będzie własnością pracodawcy - moim zdaniem to takie zrzeczenie sie praw
w/g mnie pytanie bardziej nadaje się do działu " Prawo autorskie " i tam je przeniosę.
Co z płatnością w takim stanie rzeczy za godziny w ramach, których powstał ten program, skoro pracę zaliczono na poczet tego dzieła?

Za godziny pracy otrzymasz normalne wynagrodzenie , takie jakie przewiduje umowa , ewentualnie jakieś premie. Przy umowie o prace musisz otrzymywać wynagrodzenie , pisać będziesz w ramach swoich obowiązków.

anonim cytuj
14-08-2023

Sugerowane Tematy

Zabezpieczenie alimentów a wspólne mieszkanie.
Mieszkamy cały czas razem.Zgodnie z wyliczeniami rozliczałem się z żoną za koszty domu i dzieci. Jedno jest pełnoletnie. Na drugie koszt miesieczny wychodził średniorocznie ok 1300 zl. Na mnie 650. Dla prostoty analizy załużmy że całą kwotę wysyłałem w gotówce. Część kwoty wydawałem i przedstawiałem paragony a część przelewalem na konto. Nie sprzeciwiała się wysłanemu jej mojemu wyliczeniu a nawet okazywała zadowolenie na messengerze. Jednak nadm...
Dłuższa nieobecność w pracy (ponad 30 dni). Czy potrzebny lekarz medycyny pracy?
Witam. Czy po dłuższej nieobecności w pracy (ponad 30 dni L4), trzeba iść na badania do lekarza medycyny pracy i mieć zgodę na pracę żeby pracodawca udzielił urlop wypoczynkowy, który wcześniej był zaplanowany z pracodawcą? Czy można takie badania zrobić po powrocie z urlopu? I drugie pytanie. Czy po powrocie do pracy po dłuższej nieobecności (ponad 30 dni-l4) nie mając badań od lekarza medycyny pracy, pracodawca może zwolnić? (Umowa na czas nie...
Przy długotrwałych opadach deszczu zalewa mi regularnie mieszkanie. Jak zmusić wspólnotę mieszkaniową do wykonania generalnego remontu dachu?
Witam. Od ponad 3 lat przy długotrwałych opadach deszczu zalewa mi regularnie mieszkanie. Mieszkam na poddaszu. Mieszkanie własnościowe w kamienicy wielorodzinnej z wspólnotą mieszkaniową. Jak zmusić wspólnotę mieszkaniową do wykonania generalnego remontu dachu?...
Zmiana umowy o pracę na umowę zlecenie.
Pracuje w firmie ponad 3 lata na UOP na czas nieokreślony w pełnym wymiarze. Przez cały ten okres nie miałem urlopu, poprosiłem o ten urlop i wywiązała się z tego kłótnia z pracodawcą. W efekcie, której pracodawca postawił warunek albo przechodzę na umowę zlecenie albo się żegnamy. Czy może tak postąpić ? W internecie znajduje sprzeczne informacje. Moja praca polega na wykonywaniu danej czynności zależnej od klientów. Przez 5-6 miesięcy pracuje b...

Wyszukiwarka