Czy zapis w umowie jest dla mnie bezpieczny ?

Dzień dobry. Nie wiem czy w dobrym dziale zakładam ten temat, ale zapis o który pytam spotkałam w umowie o pracę na okres próbny, którą muszę za 2 dni oddać podpisaną. Zakładam więc, że dotyczy to prawa pracy.
O co chodzi w poniższym zapisie i czy jest on bezpieczny dla mnie? Czy w tym zapisie nie jest ukryte, że mogę nie otrzymać pensji, gdy pracodawca uzna, że to co robię jest dziełem a nie pracą? W ramach pracy będę pisała programy komputerowe.
§8. PRAWA AUTORSKIE
1. Jeżeli w związku z wykonywaniem obowiązków pracowniczych Pracownik wykona na rzecz Pracodawcy pracę noszącą znamiona dzieła w rozumieniu ustawy prawo autorskie, Strony ustalają, że z momentem przejęcia dzieła przez Pracodawcę przechodzą na Pracodawcę wszelkie prawa autorskie i majątkowe do wykonanego dzieła, niezależnie od formy jego utrwalenia. Przystąpienie przez Pracodawcę do rozpowszechniania dzieła uzależnione jest całkowicie od woli Pracodawcy. W przypadku nieprzystąpienia przez Pracodawcę do rozpowszechniania dzieła, do Pracownika nie powracają prawa uzyskane przez Pracodawcę, ani własność przedmiotu, na którym prawa zostały utrwalone.
We wcześniejszych umowach nie miałam podobnych zapisów.
anonim cytuj
14-08-2023
Jednym słowem każdy program który napiszesz będzie własnością pracodawcy - moim zdaniem to takie zrzeczenie sie praw
w/g mnie pytanie bardziej nadaje się do działu " Prawo autorskie " i tam je przeniosę.
Co z płatnością w takim stanie rzeczy za godziny w ramach, których powstał ten program, skoro pracę zaliczono na poczet tego dzieła?

Za godziny pracy otrzymasz normalne wynagrodzenie , takie jakie przewiduje umowa , ewentualnie jakieś premie. Przy umowie o prace musisz otrzymywać wynagrodzenie , pisać będziesz w ramach swoich obowiązków.

anonim cytuj
14-08-2023

Sugerowane Tematy

Podwyższenie alimentów.
Zostałem wezwany w sprawie o podwyższenie alimentów. Jeśli w pełni zgadzam się z racją powódki i i chcę płacić dokładnie taką kwotę jak ona żąda na dziecko, to czy muszę poza wyrażeniem zgody na podwyższenie alimentów załączać zaświadczenie o zarobkach za ostatnie 6 miesięcy i składniki wynagrodzenia ? Zarabiam za granica i otrzymuję wypłaty tygodniowo, pracodawca nie umie wystawiać zaświadczeń lub nie chce. Ale skoro zgadzam się w 100% z powódk...
Darowizna od brata.
Jakiś czas temu otrzymałem dość sporą darowiznę od brata (zgłoszone do US). On i ja posiadamy rodziny. Niedawno za podarowaną gotówkę kupiłem mieszkanie spółdzielcze własnościowe. Czy po śmierci brata jego dzieci mogą upomnieć się o zachowek z tytułu tej darowizny? Jeśli tak, czy jest w takim przypadku jakaś droga prawna by tego uniknąć? Dodam, że ja i brat w tej kwestii jesteśmy zgodni, by prawa do tego mieszkania były tylko moje (ewentualnie po...
Podpisałam "lojalkę" na 3 lata. Czy w momencie zwalniała się z pracy jestem zobowiązana oddać pieniądze?
Dzień dobry, Pracodawca wysłał mnie na kilkumiesięczne szkolenie tematycznie w ramach stanowiska pracy. Na kurs uczęszczam weekendowo i uczę się w domu (poza czasem pracy). Kurs ma na zadanie pogłębienie wiedzy na moim stanowisku. Podpisałam "lojalkę" na 3 lata. Czy w momencie gdybym się zwalniała z pracy jestem zobowiązana oddać pieniądze?...
Koniec okresu próbnego a powrót na zasiłek dla bezrobotnych.
Witam, Od lutego byłem zarejestrowany w Urzędzie Pracy. Miałem prawo do zasiłku przez 12 miesięcy. W maju podjąłem zatrudnienie (sam znalazłem pracę). Dostałem umowę na okres próbny 3 miesiące. Z racji tego otrzymuje dodatek aktywizacyjny. Moja umowa wygasa wraz końcem lipca. Moje pytanie brzmi: Czy w przypadku nie otrzymania kolejnej umowy będę mógł wrócić na zasiłek ? Teoretycznie przez podjęciem zatrudnienia mogłem pobierać zasiłek do lutego...

Wyszukiwarka