Czy zapis w umowie jest dla mnie bezpieczny ?

Dzień dobry. Nie wiem czy w dobrym dziale zakładam ten temat, ale zapis o który pytam spotkałam w umowie o pracę na okres próbny, którą muszę za 2 dni oddać podpisaną. Zakładam więc, że dotyczy to prawa pracy.
O co chodzi w poniższym zapisie i czy jest on bezpieczny dla mnie? Czy w tym zapisie nie jest ukryte, że mogę nie otrzymać pensji, gdy pracodawca uzna, że to co robię jest dziełem a nie pracą? W ramach pracy będę pisała programy komputerowe.
§8. PRAWA AUTORSKIE
1. Jeżeli w związku z wykonywaniem obowiązków pracowniczych Pracownik wykona na rzecz Pracodawcy pracę noszącą znamiona dzieła w rozumieniu ustawy prawo autorskie, Strony ustalają, że z momentem przejęcia dzieła przez Pracodawcę przechodzą na Pracodawcę wszelkie prawa autorskie i majątkowe do wykonanego dzieła, niezależnie od formy jego utrwalenia. Przystąpienie przez Pracodawcę do rozpowszechniania dzieła uzależnione jest całkowicie od woli Pracodawcy. W przypadku nieprzystąpienia przez Pracodawcę do rozpowszechniania dzieła, do Pracownika nie powracają prawa uzyskane przez Pracodawcę, ani własność przedmiotu, na którym prawa zostały utrwalone.
We wcześniejszych umowach nie miałam podobnych zapisów.
anonim cytuj
14-08-2023
Jednym słowem każdy program który napiszesz będzie własnością pracodawcy - moim zdaniem to takie zrzeczenie sie praw
w/g mnie pytanie bardziej nadaje się do działu " Prawo autorskie " i tam je przeniosę.
Co z płatnością w takim stanie rzeczy za godziny w ramach, których powstał ten program, skoro pracę zaliczono na poczet tego dzieła?

Za godziny pracy otrzymasz normalne wynagrodzenie , takie jakie przewiduje umowa , ewentualnie jakieś premie. Przy umowie o prace musisz otrzymywać wynagrodzenie , pisać będziesz w ramach swoich obowiązków.

anonim cytuj
14-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak odzyskać pożyczone pieniądze?
Witam. Mam pytanie jak odzyskać dług. Otóż Rok temu moja partnerka pożyczyła ode mnie pewną kwotę pieniędzy. Krótko po tym rozstaliśmy się, a ona dała mi na piśmie oświadczenie, że będzie oddawała dług w ratach. Niestety przestała oddawać, zmieniła numer telefonu i nie wiem nawet gdzie teraz mieszka. W jaki sposób mogę odzyskać swoje pieniądze? Nie wiem jak się do tego zabrać. Jedyne co mam to odręcznie napisane oświadczenie z numerem dowodu i nu...
Darowizna od babci.
Babcia chce mi zrobić darowiznę pieniężną. Wiem, że kwota 36tys jest wolna od podatku i nie muszę tego zgłaszać do US. Jak to zrobić aby wszystko było zgodnie z prawem... Jeśli babcia jest osobą nie chodząca i nie wychodzi z domu. Ja dostanę tą kwotę do ręki ale nie chcę tych pieniędzy trzymać w domu tylko chcę je wpłacić na swoje konto. I tu jest pytanie... Czy jak sama sobie wpłacę tą kwotę i nadam tytuł "darowizna od babci" będzie w ...
Pytanie odnośnie nowych przepisów kodeksu pracy
Witam. Mam takie pytanie odnośnie nowych przepisów kodeksu pracy które niedługo mają wejść w życie chodzi o dyrektywę unijną work life balance, która wydłuża urlop rodzicielski o 9 tygodni dla drugiego rodzica. Teraz pytanie. Czy będę mógł wykorzystać te 9 tygodni urlopu w trakcie gdy żona będzie korzystała ze swojej części tj 32 tygodni ? Np żona ma urlop rodzicielski od 25.04 do 05.12, wobec tego mogę wziąć swoje 9 tygodni np od 01.06 do 02.08?...
Podział majątku po latach.
Witam. Mam pytanie, w trakcie trwania małżeństwa kupiłem mieszkanie z żoną 30 tys. za nie daliśmy. Przy rozwodzie nie załatwiliśmy z mieszkaniem nic, ona teraz po 5ciu latach od rozwodu chce 60 tys. za nie. Czy ma rację?...

Wyszukiwarka