Czy zapis w umowie jest dla mnie bezpieczny ?
Dzień dobry. Nie wiem czy w dobrym dziale zakładam ten temat, ale zapis o który pytam spotkałam w umowie o pracę na okres próbny, którą muszę za 2 dni oddać podpisaną. Zakładam więc, że dotyczy to prawa pracy.
O co chodzi w poniższym zapisie i czy jest on bezpieczny dla mnie? Czy w tym zapisie nie jest ukryte, że mogę nie otrzymać pensji, gdy pracodawca uzna, że to co robię jest dziełem a nie pracą? W ramach pracy będę pisała programy komputerowe.
§8. PRAWA AUTORSKIE
1. Jeżeli w związku z wykonywaniem obowiązków pracowniczych Pracownik wykona na rzecz Pracodawcy pracę noszącą znamiona dzieła w rozumieniu ustawy prawo autorskie, Strony ustalają, że z momentem przejęcia dzieła przez Pracodawcę przechodzą na Pracodawcę wszelkie prawa autorskie i majątkowe do wykonanego dzieła, niezależnie od formy jego utrwalenia. Przystąpienie przez Pracodawcę do rozpowszechniania dzieła uzależnione jest całkowicie od woli Pracodawcy. W przypadku nieprzystąpienia przez Pracodawcę do rozpowszechniania dzieła, do Pracownika nie powracają prawa uzyskane przez Pracodawcę, ani własność przedmiotu, na którym prawa zostały utrwalone.
We wcześniejszych umowach nie miałam podobnych zapisów.