Dozór policyjny

Mam dozór policyjny sama sobie dni wybrałam dwa razy w miesiącu muszę się meldowac. Ale w grudniu wypada 25 czyli 1 dzień świąt i będę u rodzicow policja nie zgodziła się na inny dzien meldunku bo system nie przepusci. Gdzie mam się zgłosić o zmianę tego dnia to tylko jednorazowa sytuacja do prokuratury która wniosła o dozór?
anonim cytuj
25-11-2023
Zgodnie z Kodeksem postępowania karnego, dozór policyjny jest środkiem zapobiegawczym, który może być stosowany w stosunku do osoby podejrzanej lub oskarżonej. Zasady stosowania dozoru policyjnego, w tym możliwość zmiany warunków dozoru, określa art. 276 Kodeksu postępowania karnego.

Jeżeli chodzi o zmianę terminu meldunku w ramach dozoru policyjnego, decyzję w tej sprawie podejmuje sąd lub prokurator, który zastosował ten środek zapobiegawczy. W przypadku, gdy to prokuratura wniosła o dozór, w pierwszej kolejności należy zwrócić się właśnie do tej instytucji z wnioskiem o zmianę terminu meldunku. Wniosek taki powinien zawierać uzasadnienie, dlaczego zmiana jest konieczna, na przykład ze względu na święta i pobyt poza miejscem stałego meldunku.

Jeśli prokuratura odmówi zmiany terminu, istnieje możliwość zwrócenia się z zażaleniem do sądu. Zażalenie na postanowienie prokuratora w przedmiocie odmowy zmiany terminu meldunku w ramach dozoru policyjnego rozpatruje sąd, który ma kompetencje do zmiany lub uchylenia postanowienia prokuratora.

Podsumowując, w przypadku konieczności zmiany terminu meldunku w ramach dozoru policyjnego, należy zwrócić się z wnioskiem do prokuratury, która zastosowała ten środek zapobiegawczy. W przypadku odmowy, istnieje możliwość odwołania się do sądu.

anonim cytuj
22-12-2023
Czyli rozumiem, że mam się zgłosić do prokuratury z tym wnioskiem. A jak to dokładnie zrobić? Czy jest jakiś specjalny formularz czy po prostu napiszę pismo z prośbą o zmianę terminu? I co mam w nim napisać, żeby zwiększyć szanse na pozytywne rozpatrzenie mojej prośby?

anonim cytuj
22-12-2023
Aby złożyć wniosek o zmianę terminu meldunku w ramach dozoru policyjnego, należy przygotować pismo skierowane do prokuratury, która zastosowała ten środek zapobiegawczy. Oto kilka kluczowych wskazówek dotyczących sposobu przygotowania i treści takiego pisma:

Format Pisma: Pismo powinno być formalne i zawierać wszystkie niezbędne elementy, takie jak Twoje pełne dane (imię, nazwisko, adres zamieszkania), dane odbiorcy (nazwa i adres prokuratury), datę oraz sygnaturę sprawy, jeśli jest znana.

Treść Wniosku: W treści pisma jasno i konkretnie wskazujesz, że chcesz dokonać zmiany terminu meldunku w ramach dozoru policyjnego. Należy podać aktualną datę meldunku oraz proponowaną nową datę.

Uzasadnienie: Kluczowym elementem pisma jest uzasadnienie prośby o zmianę terminu. Należy wyjaśnić, dlaczego zmiana jest konieczna, na przykład ze względu na wyjazd na święta do rodziny. Warto podkreślić, że jest to sytuacja jednorazowa i wyjątkowa.

Deklaracja Gotowości do Współpracy: Możesz również dodać, że jesteś gotowy do pełnej współpracy i przestrzegania zasad dozoru policyjnego, a proponowana zmiana nie wpłynie na Twoje postępowanie zgodne z prawem.

Dowody Wsparcia: Jeśli to możliwe, warto dołączyć do pisma jakieś dowody wspierające Twoje uzasadnienie, na przykład potwierdzenie planowanego pobytu u rodziny.

Podpis: Na końcu pisma należy umieścić swój czytelny podpis.

Pamiętaj, że pismo to jest oficjalnym dokumentem, więc ważne jest, aby było napisane w sposób klarowny i zrozumiały. Po złożeniu wniosku prokuratura rozpatrzy sprawę i podejmie decyzję. W przypadku odmowy, jak wspomniano wcześniej, masz prawo złożyć zażalenie do sądu.

anonim cytuj
22-12-2023

Sugerowane Tematy

Zmiana stanowiska pracy
Witam. Za 2 miesiące kończę urlop rodzicielski i czeka mnie powrót do pracy (praca na jednym i tym samym stanowisku pracy przez 15 lat, umowa o pracę na czas nieokreslony). Dotarły jednak do mnie informacje, iż pracodawca zamierza przenieść mnie na inne stanowisko pracy (inny wydział, inne obowiązki), a moje dotychczasowe stanowisko pracy ma zająć pracownik X który aktualnie pracuje na stanowisku, na które pracodawca chce przerzucić mnie. W ten s...
Użytkowanie wieczyste przedawnienie długu.
Witam, czy jeżeli mam mieszkanie po zmarłym ojcu i otwarcie spadku było w 2012 roku, a teraz w 2023 było dopiero stwierdzenie nabycia spadku to jak mieszkanie po ojcu było na umowie użytkowania wieczystego, to ten dług się przedawnił, czy nie, jeżeli dalej mam, to mieszkanie w posiadaniu i byłem dopiero wpisany w księdze wieczystej w 2023 ?...
Kupujący przywlaszczyl sobie towar za który nie zapłacił
Dzien dobry. Sprzedałam produkt na olx, który nie spełnił oczekiwań klientki. Napisalam jej więc, zeby bez problemu odesłała towar, skoro jest niezadowolona. Jak wiadomo sprzedający nie dysponuje pieniędzmi dopóki transakcja nie zostanie zaakceptowana, więc ryzyka dla niej żadnego nie było. Po tym czasie pani przestała cokolwiek pisac, zgłosiła reklamację na olx, której treści nie widziałam. Po jakimś czasie przyszla decyzja, że reklamacja został...
Testament, Darowizn,Zachowek
Dzień dobry Rodzice 18 lat temu przekazali koleżance mieszkanie w formie aktu notarialnego testament...po 2 latach przekazali to samo mieszkanie darowizna. Ojciec nie żyje 15 lat mama pół roku temu zmarła. Czy siostrze ónależy się zachowek......

Wyszukiwarka