Dozór policyjny

Mam dozór policyjny sama sobie dni wybrałam dwa razy w miesiącu muszę się meldowac. Ale w grudniu wypada 25 czyli 1 dzień świąt i będę u rodzicow policja nie zgodziła się na inny dzien meldunku bo system nie przepusci. Gdzie mam się zgłosić o zmianę tego dnia to tylko jednorazowa sytuacja do prokuratury która wniosła o dozór?
anonim cytuj
25-11-2023
Zgodnie z Kodeksem postępowania karnego, dozór policyjny jest środkiem zapobiegawczym, który może być stosowany w stosunku do osoby podejrzanej lub oskarżonej. Zasady stosowania dozoru policyjnego, w tym możliwość zmiany warunków dozoru, określa art. 276 Kodeksu postępowania karnego.

Jeżeli chodzi o zmianę terminu meldunku w ramach dozoru policyjnego, decyzję w tej sprawie podejmuje sąd lub prokurator, który zastosował ten środek zapobiegawczy. W przypadku, gdy to prokuratura wniosła o dozór, w pierwszej kolejności należy zwrócić się właśnie do tej instytucji z wnioskiem o zmianę terminu meldunku. Wniosek taki powinien zawierać uzasadnienie, dlaczego zmiana jest konieczna, na przykład ze względu na święta i pobyt poza miejscem stałego meldunku.

Jeśli prokuratura odmówi zmiany terminu, istnieje możliwość zwrócenia się z zażaleniem do sądu. Zażalenie na postanowienie prokuratora w przedmiocie odmowy zmiany terminu meldunku w ramach dozoru policyjnego rozpatruje sąd, który ma kompetencje do zmiany lub uchylenia postanowienia prokuratora.

Podsumowując, w przypadku konieczności zmiany terminu meldunku w ramach dozoru policyjnego, należy zwrócić się z wnioskiem do prokuratury, która zastosowała ten środek zapobiegawczy. W przypadku odmowy, istnieje możliwość odwołania się do sądu.

anonim cytuj
22-12-2023
Czyli rozumiem, że mam się zgłosić do prokuratury z tym wnioskiem. A jak to dokładnie zrobić? Czy jest jakiś specjalny formularz czy po prostu napiszę pismo z prośbą o zmianę terminu? I co mam w nim napisać, żeby zwiększyć szanse na pozytywne rozpatrzenie mojej prośby?

anonim cytuj
22-12-2023
Aby złożyć wniosek o zmianę terminu meldunku w ramach dozoru policyjnego, należy przygotować pismo skierowane do prokuratury, która zastosowała ten środek zapobiegawczy. Oto kilka kluczowych wskazówek dotyczących sposobu przygotowania i treści takiego pisma:

Format Pisma: Pismo powinno być formalne i zawierać wszystkie niezbędne elementy, takie jak Twoje pełne dane (imię, nazwisko, adres zamieszkania), dane odbiorcy (nazwa i adres prokuratury), datę oraz sygnaturę sprawy, jeśli jest znana.

Treść Wniosku: W treści pisma jasno i konkretnie wskazujesz, że chcesz dokonać zmiany terminu meldunku w ramach dozoru policyjnego. Należy podać aktualną datę meldunku oraz proponowaną nową datę.

Uzasadnienie: Kluczowym elementem pisma jest uzasadnienie prośby o zmianę terminu. Należy wyjaśnić, dlaczego zmiana jest konieczna, na przykład ze względu na wyjazd na święta do rodziny. Warto podkreślić, że jest to sytuacja jednorazowa i wyjątkowa.

Deklaracja Gotowości do Współpracy: Możesz również dodać, że jesteś gotowy do pełnej współpracy i przestrzegania zasad dozoru policyjnego, a proponowana zmiana nie wpłynie na Twoje postępowanie zgodne z prawem.

Dowody Wsparcia: Jeśli to możliwe, warto dołączyć do pisma jakieś dowody wspierające Twoje uzasadnienie, na przykład potwierdzenie planowanego pobytu u rodziny.

Podpis: Na końcu pisma należy umieścić swój czytelny podpis.

Pamiętaj, że pismo to jest oficjalnym dokumentem, więc ważne jest, aby było napisane w sposób klarowny i zrozumiały. Po złożeniu wniosku prokuratura rozpatrzy sprawę i podejmie decyzję. W przypadku odmowy, jak wspomniano wcześniej, masz prawo złożyć zażalenie do sądu.

anonim cytuj
22-12-2023

Sugerowane Tematy

RODO
Kilka dni temu zostałam skarbnikiem w Radzie Rodziców w szkole moich dzieci i w związku z tym zwróciłam się do dyrektora szkoły z prośbą o udostępnienie danych osobowych (imienia i nazwiska) uczniów z poszczególnych klas w celu realizacji zadań RR, takich jak np. zbieranie wpłat rodziców na fundusz RR. Dyrektor odmówił i uzasadnił swoją decyzję przepisami RODO. Zostałam poinformowana, że w tej sprawie powinnam zwrócić się do rodziców, którzy peł...
Sąsiad nie sprząta części wspólnych.
Jesteśmy małą wspólnotą - 4 mieszkania, zarządzaną wspólnie. Jeden z sąsiadów od wielu lat uchyla się od prac porządkowych. Np. sprzątanie klatki schodowej. podwórka, chodnika przylegającego do naszej działki, itp.. Jak wyegzekwować by zaczął brać w tych i innych pracach udział? Co stanowią najnowsze przepisy dotyczące głosowania w sprawach wykraczających poza zarząd zwykły, we wspólnocie takiej jak nasza? Czy obowiązuje jednomyślność w głosowan...
Jak zabezpieczyć rodzinę na wypadek swojej śmierci?
Mam taki dylemat i nie wiem jak go ugryźć. A mianowicie mam syna z byłą partnerką (nie żoną), a niedawno rodzice przepisali mi gospodarstwo rolne. Mam również dwóch braci i teraz właśnie moje pytanie. Jak prawnie zrobić żeby jakoś podzielić to gospodarstwo po mojej śmierci, czy wystarczy testament i jaką część maksymalnie otrzyma mój syn, taką jaką mu zapisze?...
Urlop wypoczynkowy.
Witam serdecznie, z racji tego, że do PIPu, na infolinię jest ciężko się dodzwonić, pomyślałem, że może spróbuję również tutaj. Do rzeczy, jak wiadomo, co roku pracownik ma prawo do nie przerwanego, dwutygodniowego urlopu wypoczynkowego. No i na tym polega mój problem, ponieważ nie mam potrzeby go w tym roku wykorzystywać i byłaby to dla mnie zwykła strata czasu, jednak pracodawca upiera się, że muszę go wykorzystać, bo takie są przepisy i nic na...

Wyszukiwarka