Zwolnienie dyscyplinarne.

Wpadłem w ciąg alkoholowy, po którym przyszedłem do pracy pod wpływem alkoholu. Pracodawca odesłał mnie do domu. Ja poinformowałem go że udaje się na leczenie odwykowe gdzie przebywam do dziś. Jednak w międzyczasie dostałem zwolnienie dyscyplinarne. Zdiagnozowano unie chorobę alkoholowa czy mogę odwołać się od decyzji pracodawcy? Zwłaszcza że go informowałem o fakcie tego że udaje się na leczenie.
anonim cytuj
16-11-2023
Przyjście PIJANYM do pracy to czysta podstawa do zwolnienia dyscyplinarnego.

anonim cytuj
16-11-2023
No właśnie z tego co się dowiedziałem jeśli mam rozpoznana chorobę alkoholowa i byłem w ciągu działałem w stanie nieświadomości i wina była nieumyślną. Jest to wyjaśnione w jednej z decyzji sądu najwyższego.

anonim cytuj
16-11-2023
Kiedy otrzymałeś zwolnienie dyscyplinarne ?

Wyrok z dnia 10 października 2000 r. , I PKN 76/00 :
Stawienie się do pracy w stanie nietrzeźwości pracownika dotkniętego
przewlekłą psychozą alkoholową nie stanowi dostatecznej podstawy do przypisania mu ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków pracowniczych(art. 52 § 1 pkt 1 KP).

Z uzasadnienia
(...) Sąd Okręgowy przyjął (za Sądem pierwszej instancji), że w wymienionym dniu powód był we wstępnej fazie psychozy alkoholowej i nie był w stanie zapanować nad piciem kolejnych dawek alkoholu. Miał bowiem zniesioną zdolność pokierowania swoim postępowaniem i nie mógł powstrzymać się od picia alkoholu. W świetle zatem przytoczonych ustaleń trafny okazał się wniosek Sądów obu instancji, że przebywanie powoda w miejscu pracy w stanie po spożyciu alkoholu nie mogło być zakwalifikowane jako zawinione przez niego naruszenie podstawowych obowiązków pracowniczych w znaczeniu przyjętym w art. 52 § 1 pkt 1 KP. Należy też zaznaczyć, że na powyższe rozumienie winy nie mogła mieć wpływu podniesiona przez stronę pozwaną okoliczność, iż powód nie przeciwdziałał wcześniej swojemu nałogowi i nie podjął leczenia. Przedmiotem oceny w sprawie jest bowiem konkretny czyn – jako czyn pracownika – z chwili jego popełnienia, a nie postępowanie pracownika z przeszłości, które przyczyniło się lub mogło się przyczynić do choroby alkoholowej, nie objęte zarzutami pracodawcy".

anonim cytuj
16-11-2023
O wszystkim poinformowałem pracodawcę tego samego dnia tzn. 30.10 że jestem w ciągu i idę na terapie
Ma odtrucie przyjęto mnie 2.10 gdyż musiałem być kompletnie trzeźwy. 2.11 również przyszła poczta dyscyplinarka mimo tego że zwolnienie lekarskie mam od 30.10 bo w moim stanie w jakim byłem miałem szyta rękę. Ale samo leczenie odwykowe rozpoczęło się 2.11. zaliczyłem oddział detoksykacji a od dziś leczę się w ośrodku zamkniętym.

anonim cytuj
16-11-2023
Wpadłem w ciąg alkoholowy, po którym przyszedłem do pracy pod wpływem alkoholu.

Zgodnie z art. 52 §1 pkt 1 Kodeksu pracy (KP), pracodawca może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika, jeżeli pracownik dopuścił się ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków pracowniczych. Stawienie się do pracy w stanie nietrzeźwości zwykle kwalifikuje się jako takie naruszenie.

Jednakże, jak wskazuje post 3, istnieją wyjątki, szczególnie w przypadku uzależnienia od alkoholu, które jest traktowane jako choroba. Wyrok Sądu Najwyższego (I PKN 76/00) podkreśla, że w przypadku przewlekłej psychozy alkoholowej nie można automatycznie przypisać pracownikowi winy za naruszenie obowiązków pracowniczych.

Zdiagnozowano u mnie chorobę alkoholową czy mogę odwołać się od decyzji pracodawcy? Zwłaszcza że go informowałem o fakcie tego że udaje się na leczenie.

W tej sytuacji, możesz rozważyć odwołanie się od decyzji pracodawcy, powołując się na wyżej wymieniony wyrok Sądu Najwyższego. Istotne będzie przedstawienie dowodów na to, że Twoje zachowanie wynikało z choroby alkoholowej, a także faktu, że poinformowałeś pracodawcę o problemie i podjętej terapii.

2.11 również przyszła poczta dyscyplinarka mimo tego że zwolnienie lekarskie mam od 30.10 bo w moim stanie w jakim byłem miałem szyta rękę.

Jeśli zostałeś zwolniony dyscyplinarnie podczas przebywania na zwolnieniu lekarskim, może to mieć wpływ na legalność takiego zwolnienia. Pracodawca powinien również wziąć pod uwagę fakt, że podjąłeś leczenie.

anonim cytuj
20-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy mogę nie jechać na sprawę?
Witam, osoba która mnie bardzo skrzywdziła podała mnie w sądzie jakoś świadka w swojej sprawie. Nie mam kontaktu z ta osoba od lat. Aż tu nagle wezwanie. (Sprawa dotyczy przeszłości jakieś 10lat temu chodzi podobno o jakieś odszkodowanie dla tej osoby) Stawiennictwo mam obowiązkowe. Sąd jest około 60/70 km od mojego miejsca zamieszkania. Nie chce,boje się jechać na sprawę nie z obawy przez zeznaniami a przed tym człowiekiem… nie mam prawa jazdy, ...
Brak alimentacji na dziecko.
Witam. Ojciec dziecka od maja nie płaci alimentów, sprawa złożona do komornika raz się udało ściągnąć część zaległości (październik) lecz od tamtej pory ojciec pracuje bez umowy. Chce złożyć wnioski do sądu: 1. Podwyższenie alimentów 2. Ustalenie miejsca pobytu dziecka przy matce 3. Ustalenie widzeń z dzieckiem ( polubownie się nie stosuje ) Czy mogę równocześnie złożyć również o popełnienie przestępstwa z tytułu nie płacenia zasadzonych w...
Darowizna ze służebnością mieszkania - czy należy się zachowek?
Dzień dobry, czy należy mi się zachowek jeśli babcia przepisała mieszkanie na siostrę jako darowizna ze służebnością, babcia nie żyje, nasz ojciec jedyny syn też nie żyje. Jeśli tak to jak to można załatwić bez sądu?...
Czy wypowiedzenie umowy pożyczki musi być napisane przez prawnika czy tylko i wyłącznie przez osobę która pożyczyła dane pieniądze??
Czy wypowiedzenie umowy pożyczki musi być napisane przez prawnika czy tylko i wyłącznie przez osobę która pożyczyła dane pieniądze... Chcę na adres zameldowania dłużniczki napisać pismo ze za 3 dni jeżeli nie otrzymam długu to złożę wniosek o rozpoczęcie sprawy cywilnej? Jestem na etapie dowiadywania się adresu dłużniczki, proszę doradzić jak działać dalej... ...

Wyszukiwarka