Wpadłem w ciąg alkoholowy, po którym przyszedłem do pracy pod wpływem alkoholu.
Zgodnie z art. 52 §1 pkt 1 Kodeksu pracy (KP), pracodawca może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika, jeżeli pracownik dopuścił się ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków pracowniczych. Stawienie się do pracy w stanie nietrzeźwości zwykle kwalifikuje się jako takie naruszenie.
Jednakże, jak wskazuje post 3, istnieją wyjątki, szczególnie w przypadku uzależnienia od alkoholu, które jest traktowane jako choroba. Wyrok Sądu Najwyższego (I PKN 76/00) podkreśla, że w przypadku przewlekłej psychozy alkoholowej nie można automatycznie przypisać pracownikowi winy za naruszenie obowiązków pracowniczych.
Zdiagnozowano u mnie chorobę alkoholową czy mogę odwołać się od decyzji pracodawcy? Zwłaszcza że go informowałem o fakcie tego że udaje się na leczenie.
W tej sytuacji, możesz rozważyć odwołanie się od decyzji pracodawcy, powołując się na wyżej wymieniony wyrok Sądu Najwyższego. Istotne będzie przedstawienie dowodów na to, że Twoje zachowanie wynikało z choroby alkoholowej, a także faktu, że poinformowałeś pracodawcę o problemie i podjętej terapii.
2.11 również przyszła poczta dyscyplinarka mimo tego że zwolnienie lekarskie mam od 30.10 bo w moim stanie w jakim byłem miałem szyta rękę.
Jeśli zostałeś zwolniony dyscyplinarnie podczas przebywania na zwolnieniu lekarskim, może to mieć wpływ na legalność takiego zwolnienia. Pracodawca powinien również wziąć pod uwagę fakt, że podjąłeś leczenie.