Zwolnienie dyscyplinarne.

Wpadłem w ciąg alkoholowy, po którym przyszedłem do pracy pod wpływem alkoholu. Pracodawca odesłał mnie do domu. Ja poinformowałem go że udaje się na leczenie odwykowe gdzie przebywam do dziś. Jednak w międzyczasie dostałem zwolnienie dyscyplinarne. Zdiagnozowano unie chorobę alkoholowa czy mogę odwołać się od decyzji pracodawcy? Zwłaszcza że go informowałem o fakcie tego że udaje się na leczenie.
anonim cytuj
16-11-2023
Przyjście PIJANYM do pracy to czysta podstawa do zwolnienia dyscyplinarnego.

anonim cytuj
16-11-2023
No właśnie z tego co się dowiedziałem jeśli mam rozpoznana chorobę alkoholowa i byłem w ciągu działałem w stanie nieświadomości i wina była nieumyślną. Jest to wyjaśnione w jednej z decyzji sądu najwyższego.

anonim cytuj
16-11-2023
Kiedy otrzymałeś zwolnienie dyscyplinarne ?

Wyrok z dnia 10 października 2000 r. , I PKN 76/00 :
Stawienie się do pracy w stanie nietrzeźwości pracownika dotkniętego
przewlekłą psychozą alkoholową nie stanowi dostatecznej podstawy do przypisania mu ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków pracowniczych(art. 52 § 1 pkt 1 KP).

Z uzasadnienia
(...) Sąd Okręgowy przyjął (za Sądem pierwszej instancji), że w wymienionym dniu powód był we wstępnej fazie psychozy alkoholowej i nie był w stanie zapanować nad piciem kolejnych dawek alkoholu. Miał bowiem zniesioną zdolność pokierowania swoim postępowaniem i nie mógł powstrzymać się od picia alkoholu. W świetle zatem przytoczonych ustaleń trafny okazał się wniosek Sądów obu instancji, że przebywanie powoda w miejscu pracy w stanie po spożyciu alkoholu nie mogło być zakwalifikowane jako zawinione przez niego naruszenie podstawowych obowiązków pracowniczych w znaczeniu przyjętym w art. 52 § 1 pkt 1 KP. Należy też zaznaczyć, że na powyższe rozumienie winy nie mogła mieć wpływu podniesiona przez stronę pozwaną okoliczność, iż powód nie przeciwdziałał wcześniej swojemu nałogowi i nie podjął leczenia. Przedmiotem oceny w sprawie jest bowiem konkretny czyn – jako czyn pracownika – z chwili jego popełnienia, a nie postępowanie pracownika z przeszłości, które przyczyniło się lub mogło się przyczynić do choroby alkoholowej, nie objęte zarzutami pracodawcy".

anonim cytuj
16-11-2023
O wszystkim poinformowałem pracodawcę tego samego dnia tzn. 30.10 że jestem w ciągu i idę na terapie
Ma odtrucie przyjęto mnie 2.10 gdyż musiałem być kompletnie trzeźwy. 2.11 również przyszła poczta dyscyplinarka mimo tego że zwolnienie lekarskie mam od 30.10 bo w moim stanie w jakim byłem miałem szyta rękę. Ale samo leczenie odwykowe rozpoczęło się 2.11. zaliczyłem oddział detoksykacji a od dziś leczę się w ośrodku zamkniętym.

anonim cytuj
16-11-2023
Wpadłem w ciąg alkoholowy, po którym przyszedłem do pracy pod wpływem alkoholu.

Zgodnie z art. 52 §1 pkt 1 Kodeksu pracy (KP), pracodawca może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika, jeżeli pracownik dopuścił się ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków pracowniczych. Stawienie się do pracy w stanie nietrzeźwości zwykle kwalifikuje się jako takie naruszenie.

Jednakże, jak wskazuje post 3, istnieją wyjątki, szczególnie w przypadku uzależnienia od alkoholu, które jest traktowane jako choroba. Wyrok Sądu Najwyższego (I PKN 76/00) podkreśla, że w przypadku przewlekłej psychozy alkoholowej nie można automatycznie przypisać pracownikowi winy za naruszenie obowiązków pracowniczych.

Zdiagnozowano u mnie chorobę alkoholową czy mogę odwołać się od decyzji pracodawcy? Zwłaszcza że go informowałem o fakcie tego że udaje się na leczenie.

W tej sytuacji, możesz rozważyć odwołanie się od decyzji pracodawcy, powołując się na wyżej wymieniony wyrok Sądu Najwyższego. Istotne będzie przedstawienie dowodów na to, że Twoje zachowanie wynikało z choroby alkoholowej, a także faktu, że poinformowałeś pracodawcę o problemie i podjętej terapii.

2.11 również przyszła poczta dyscyplinarka mimo tego że zwolnienie lekarskie mam od 30.10 bo w moim stanie w jakim byłem miałem szyta rękę.

Jeśli zostałeś zwolniony dyscyplinarnie podczas przebywania na zwolnieniu lekarskim, może to mieć wpływ na legalność takiego zwolnienia. Pracodawca powinien również wziąć pod uwagę fakt, że podjąłeś leczenie.

anonim cytuj
20-11-2023

Sugerowane Tematy

Podszywanie się i wykorzystywanie wizerunku jednego z rodziców.
Witam serdecznie I proszę o poradę. Syn mojej znajomej mieszkający z nią skradł tożsamość swojej matki i założył co najmniej kilkanaście kont w różnych sklepach internetowych podając tam jej nazwisko i adres oraz swój adres mailowy /matka nie wie jaki. Ciągle zamawia drogie rzeczy. Pod nieobecność matki odbiera paczki. Matka dowiaduje się o tym często dopiero gdy przychodzą ponaglenia zapłaty. Matka płaci wszystkie rachunki i tylko kilkakrotnie...
Urlop na żądanie
Dzień dobry. Chciałabym się dowiedzieć jak wygląda sprawa z nadgodzinami, a mianowicie: Zostało mi jeszcze do wykorzystania 100h urlopu, pracuję w systemie 12godzinnym. W tym miesiącu z powodu braku personelu wzięłam dwie dodatkowe zmiany. Teraz byłam zmuszona wziąć urlop na żądanie, zgłosiłam odpowiednim osobom, załatwiłam zastępstwo. Pytanie moje brzmi: Czy pracodawca może nie zapłacić mi za jedną zmianę nadprogramową w zamian za urlop na żąd...
Czy dochody z praktyk uczniowskich a PIT.
Mam pytanie odnośnie poprawnie wypełnienia PIT-u. Otóż dziecko ukończyło 18 lat w marcu 2023, miało praktyki i zarobiło 3746zł. Wypełniłem PIT-M dla dziecka + ulga na dziecko za 2 miesiące dla obojga rodziców. Czy dobrze zrobiłem, czy też dziecko już musi wypełnić swój "osobny" PIT ?...
Rozwód z winy małżonki.
W 2013 roku pobrałem się ze swoją bardzo długo mi znaną dziewczyną, narzeczoną po kilku latach zaślepiony jej dobrem zostałem zdradzony przeszło dwa tygodnie temu, mam na to rozmowy z czatu Żony, pełne nagranie czatu z tygodnia gdzie wszystkie najdrobniejsze szczegóły w nim są, w sumie nie wiem jakie ale jest tego sporo, nie dałem rady dalej czytać po dwóch zdaniach przeczytanych. Mieszkaliśmy u jej rodziców tam jestem zameldowany jeszcze... (chy...

Wyszukiwarka