Pokrewieństwo

Dzień dobry. Mama mojej babci to moja prababcia a więc siostra prababci to ciocia mojej babci a syn cioci mojej babci kim jest dla mnie? Jaki to stopień pokrewieństwa? Czy małżeństwo jest legalne w takim wypadku?
anonim cytuj
06-11-2023
Jest to bardzo dalekie pokrewieństwo w linii bocznej. Taki stopień pokrewieństwa nie jest przeszkodą w zawarciu związku małżeńskiego ani według Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego ani według Prawa Kanonicznego.

anonim cytuj
06-11-2023
Dziękuję bardzo za odpowiedź. A czy mogłabym dopytać jaki to stopień pokrewieństwa konkretnie? Czy to jest tzw. brat stryjeczny?

anonim cytuj
06-11-2023
Rzekłbym, że nawet szósty. Pokrewieństwo to tzw. piąta woda po kisielu. Bardzo daleki krewny.

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Wypłata kwoty za szkodę całkowitą.
Problem z ubezpieczycielem. Byla stłuczka nie z mojej winy, spisane oświadczenie sprawca przyznał się do winy. Ubezpieczyciel na podstawie zdjęć wyslal propzycie kwoty, nie przyjęliśmy jej. Na podstawie większej ilości zdjęć stwierdzili szkodę całkowita. I tu zaczyna się problem, ponieważ zaczęli zmieniać ceny. Wysłali pierwsze pismo z kwota 6100. Nastepnie podesłali kolejne pismo z kwota 5000 ale zabierają auto. Tłumacza się że pierwsze pismo...
Czy mogę przejść na urlop wychowawczy w pierwszym miesiącu pracy.
byłam na umowie na czas nieokreślony. rozwiązałam ją za porozumieniem stron. miałam podpisać umowę w nowej pracy więc nie wzięłam wychowawczego, jednak ta nowa praca pozostawia wiele do życzenia. mam ciągłość w umowach, czy mogę teraz przejść na wychowawczy w pierwszym miesiącu nowej pracy? (umowa na dwa lata w tej drugiej pracy) czy będzie to gdzieś wyżej (zus, mops, nie wiem) traktowane jako "wyłudzenie" (nie przekraczam dochodów w...
Koszty komornicze.
Mam taki problem że nie mieszkałem trochę w Polsce i oczywiście wiedziałam że mam zadłużenie. Dzisiaj po latach chciałbym je spłacić ale mam taki problem. Zadłużenia są dwa na kwotę 2500 zł otrzymałem dwa pisma od komornika. Z tym że jedna pani komornik naliczyła 1600 zł odsetek a drugi pan komornik naliczył 3 500. Oba zadłużenia są z roku 2014. I i teraz mam pytanie bo wyglądam i coś nie tak. Jak są naliczone odsetki i kiedy istnieje możliwość w...
Czy pracodawca ma prawo żądać ode mnie oświadczenia, że nie będę korzystać do końca stażu ze zwolnień lekarskich?
Czy pracodawca ma prawo żądać ode mnie oświadczenia, że nie będę korzystać do końca stażu ze zwolnień lekarskich? Odbywam staż organizowany przez urząd pracy. Staż zaczęłam w lipcu. Jestem na drugim zwolnieniu lekarskim, pierwsze zwolnienie miałam 3tygodnie ze względu na zapalenie płuc. Wróciłam po nim do pracy na tydzień i niestety znowu musiałam iść na zwolnienie 2tygodniowe. W poniedziałek wracam do pracy. Dzisiaj dzwoniła do mnie pani z urz...

Wyszukiwarka