Dzień dobry. Mama mojej babci to moja prababcia a więc siostra prababci to ciocia mojej babci a syn cioci mojej babci kim jest dla mnie? Jaki to stopień pokrewieństwa? Czy małżeństwo jest legalne w takim wypadku?
Jest to bardzo dalekie pokrewieństwo w linii bocznej. Taki stopień pokrewieństwa nie jest przeszkodą w zawarciu związku małżeńskiego ani według Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego ani według Prawa Kanonicznego.
anonim cytuj
06-11-2023
Dziękuję bardzo za odpowiedź. A czy mogłabym dopytać jaki to stopień pokrewieństwa konkretnie? Czy to jest tzw. brat stryjeczny?
anonim cytuj
06-11-2023
Rzekłbym, że nawet szósty. Pokrewieństwo to tzw. piąta woda po kisielu. Bardzo daleki krewny.
Dzień dobry,
Umowa o pracę na okres próbny do dzisiaj.
W umowie zawarto że po okresie próbnym strony postanawiając zawrzeć umowę na czas określony powyżej 12 miesięcy.
Czy jeżeli do dzisiaj nie otrzymałam wypowiedzenia to pracodawca jest zobowiązany do tego żeby dać mi kolejną umowę?
Wiem że tak logicznie wynika z tej umowy, ale w Polsce chyba bywa różnie.
Dodatkowo jak to się ma do dalszego zatrudnienia nawet jeżeli kolejna umowa została by...
Witam, jestem z żoną w separacji faktycznej ( nie sądowej) od 8 mcy ze względu na długotrwałe przemocowe zachowania żony. Terapię u psychologów nie pomagały, agresywne zachowania żony nasilały się więc dla dobra dzieci wyprowadziłem się.
Obecnie mam dylemat tego rodzaju :
Mamy rozpoczętą budowę domu. 3/4 wkładu finansowego na budowę domu pochodziły z mojego majątku osobistego z przed ślubu oraz darowizny pieniężnej od moich rodziców, pozostała ...
Mam wspólny kredyt na mieszkanie z byłym partnerem.
Mieszkanie jest dwupokojowe.
Mieszkanie kupiliśmy biorąc kredyt w banku za 165 tysięcy.
Mam jeszcze do spłaty w banku około 63 tysiące.
Jego mama na początku wpłaciła 79 tysięcy w formie darowizny na kredyt.
Rata się nam zmniejszyła.
Rozstaliśmy się z byłym partnerem.
On twierdzi, że mi się należy 30 tysięcy.
A ja jakbym go miała spłacić to on chce 150 tysięcy.
Jak miałabym go s...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: