Wynagrodzenie 2024

Witam.
Jestem zatrudniony na umowę o pracę.
Pracodawcą na styczeń ustanowił stawkę godzinową w kwocie 19.41. Stawka ta będzie ruchoma w zależności od godzin pracy w danym miesiącu. Czyli kwota netto z umowy o pracę wynosi 3261zl ta kwota jest dzielona na godziny w danym miesiącu. Dodam że pracuje w systemie zmianowym. Zmiana liczy 6 godzin. Średnio w miesiącu mam ok 32 zmian. W sobotę oty i niedzielę również pracuje z czego za niedzielę jest dodatek 100zl za 12 godzin pracy. Rozliczenie jest w systemie tygodniowym. Czy pracodawcą ma prawo tak naliczać stawkę godzinową? Jak wtedy obliczany jest urlop? W lipcu spadnę na stawkę godzinową 17.72.. Bo jest ponad 180 godzin pracujących. Jest to legalne takie działanie? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
anonim cytuj
09-01-2024
pracodawca ma prawo ustalić stawkę godzinową, która jest zmienna w zależności od liczby godzin pracy w miesiącu, pod warunkiem, że nie narusza to minimalnej stawki godzinowej oraz przepisów dotyczących wynagrodzenia za urlop. Jeśli masz wątpliwości co do prawidłowości naliczania Twojego wynagrodzenia, warto skonsultować się z inspekcją pracy lub z radcą prawnym specjalizującym się w prawie pracy

Jeżeli chodzi o urlop, to zgodnie z art. 155 § 2 Kodeksu pracy, wynagrodzenie za urlop kalkuluje się na podstawie przeciętnego wynagrodzenia z ostatnich trzech miesięcy. Jeśli w tych miesiącach występują zmiany w stawce godzinowej, to na podstawie tych zmiennych stawek powinno być wyliczone wynagrodzenie urlopowe.

Wysokość minimalnego wynagrodzenia za pracę w 2024 r. zostało ustalone na poziomie:
I) w okresie od 01 stycznia 2024 do 30 czerwca 2024 – 4 242,00 zł. brutto
II) w okresie od 01 lipca 2024 do 31 grudnia 2024 – 4 300,00 zł brutto

Minimalna stawka godzinowa dla umów cywilnoprawnych została ustalona na poziomie:
I) w okresie od 01 stycznia 2024 do 30 czerwca 2024 – 27,70 zł. brutto
II) w okresie od 01 lipca 2024 do 31 grudnia 2024 – 28,10 zł. brutto

Jeśli rozmowa z pracodawcą nie przyniesie rezultatu, możesz zgłosić sprawę do Państwowej Inspekcji Pracy (PIP). Inspekcja ma uprawnienia do kontroli warunków pracy, w tym wysokości wynagrodzeń, i może podjąć odpowiednie kroki, aby egzekwować przestrzeganie prawa.

anonim cytuj
09-01-2024

Sugerowane Tematy

Zatrzymane prawo jazdy i brak zgłoszenia w urzędzie odblokowania w systemie po odbytej karze. (Kolejne zatrzymanie przez policję)
Dzień dobry. Przy zatrzymaniu przez policję okazało się że nie mam uprawnień do prowadzenia pojazdu. Miałam je zatrzymane półtora roku wcześniej na 3 miesiące. Kare odbyłam (3 miesiące nie wsiadałam za kółko). Nie byłam świadoma że muszę pojechać do urzędu żeby mnie odblokowali w systemie. Prawo jazdy fizycznie miałam (kartę) wiec myślałam że wszystko dzieje się automatycznie. Nie przyszło mi nawet do głowy żeby się upewnić czy mogę już prowadzić...
Pielęgniarka zrobiła mi test pcr wymaz z gardła, zamiast zrobić wymaz dźgnęła mnie w gardło od czego mam paraliż prawego nerwu fałdu gardła oraz paraliż połowy krtani
Witam 2 lata temu w sierpniu podczas przyjęcia do szpitala pielegniarka oddziałowa zrobiła mi test pcr wymaz z gardła . Niestety były to początki testowania i zamiast zrobić wymaz dźgnęła mnie w gardło od czego mam paraliż prawego nerwu fałdu gardła oraz paraliż połowy krtani … straciłam głos + problemy z połykaniem ( krztusze się własna ślina lub podczas jedzenia picia ) . Czy była by możliwość pociągnięcia do odpowiedzialności szpitala ? Dodam...
Alimenty na nie swoje dzieci.
Witam mam pytanie, płacę alimenty na nie swoje dzieci i mam to udokumentowane, ale niestety wszystkie sprawy przegrałem i muszę płacić. Ale gdy skończy mi się obowiązek płacenia alimentów czy mogę się starać o zniesienie zadłużenia? Dodam tylko, że alimenty pobiera komornik z mojej wypłaty.....
Czy siostra może domagać się zachowku z pieniędzy które otrzymałam jako darowiznę?
Witam, dostałam pieniążki od taty jako darowiznę, złożyłam pita do us, chcę za te pieniądze kupić mieszkanie w którym będzie mieszkać mój tata. Teraz pytanie, mam siostrę która nie chce kontaktu z ojcem, czy gdyby mój ojciec zmarł ona może domagać się zachowku lub spadku z tych pieniędzy które otrzymałam jako darowiznę i kupiłam mieszkanie? Bardzo proszę o poradę....

Wyszukiwarka