Wynagrodzenie 2024

Witam.
Jestem zatrudniony na umowę o pracę.
Pracodawcą na styczeń ustanowił stawkę godzinową w kwocie 19.41. Stawka ta będzie ruchoma w zależności od godzin pracy w danym miesiącu. Czyli kwota netto z umowy o pracę wynosi 3261zl ta kwota jest dzielona na godziny w danym miesiącu. Dodam że pracuje w systemie zmianowym. Zmiana liczy 6 godzin. Średnio w miesiącu mam ok 32 zmian. W sobotę oty i niedzielę również pracuje z czego za niedzielę jest dodatek 100zl za 12 godzin pracy. Rozliczenie jest w systemie tygodniowym. Czy pracodawcą ma prawo tak naliczać stawkę godzinową? Jak wtedy obliczany jest urlop? W lipcu spadnę na stawkę godzinową 17.72.. Bo jest ponad 180 godzin pracujących. Jest to legalne takie działanie? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
anonim cytuj
09-01-2024
pracodawca ma prawo ustalić stawkę godzinową, która jest zmienna w zależności od liczby godzin pracy w miesiącu, pod warunkiem, że nie narusza to minimalnej stawki godzinowej oraz przepisów dotyczących wynagrodzenia za urlop. Jeśli masz wątpliwości co do prawidłowości naliczania Twojego wynagrodzenia, warto skonsultować się z inspekcją pracy lub z radcą prawnym specjalizującym się w prawie pracy

Jeżeli chodzi o urlop, to zgodnie z art. 155 § 2 Kodeksu pracy, wynagrodzenie za urlop kalkuluje się na podstawie przeciętnego wynagrodzenia z ostatnich trzech miesięcy. Jeśli w tych miesiącach występują zmiany w stawce godzinowej, to na podstawie tych zmiennych stawek powinno być wyliczone wynagrodzenie urlopowe.

Wysokość minimalnego wynagrodzenia za pracę w 2024 r. zostało ustalone na poziomie:
I) w okresie od 01 stycznia 2024 do 30 czerwca 2024 – 4 242,00 zł. brutto
II) w okresie od 01 lipca 2024 do 31 grudnia 2024 – 4 300,00 zł brutto

Minimalna stawka godzinowa dla umów cywilnoprawnych została ustalona na poziomie:
I) w okresie od 01 stycznia 2024 do 30 czerwca 2024 – 27,70 zł. brutto
II) w okresie od 01 lipca 2024 do 31 grudnia 2024 – 28,10 zł. brutto

Jeśli rozmowa z pracodawcą nie przyniesie rezultatu, możesz zgłosić sprawę do Państwowej Inspekcji Pracy (PIP). Inspekcja ma uprawnienia do kontroli warunków pracy, w tym wysokości wynagrodzeń, i może podjąć odpowiednie kroki, aby egzekwować przestrzeganie prawa.

anonim cytuj
09-01-2024

Sugerowane Tematy

Przechowanie pieniędzy na czyimś koncie
Pan X ma tendencje do zadłużania się. Sprzedał mieszkanie i została mu po spłaceniu hipoteki kwota 90 tys zł. Kwota ta zawarta jest w akcie i nic sie nie działo „pod stołem”. W związku z lekka ręka do wydawania chce przelać cała kwote ze swojego konta, na konto siostry aby uniemożliwić sobie wydawanie pieniędzy pod wpływem emocji. Czy tak można? Czytałam ze może paść podejrzenie ze to darowizna czy pożyczka, a to ma być tylko na koncie. Podpowie...
Zadłużenie alimentacyjne.
Otóż jestem dłużnikiem alimentacyjnym mój dług obecnie wynosi około 22.000 tys, obecnie zaczynam spłatę tego długu tj. spłaciłem łącznie 5700zl ale zostałem wezwany na jutro na policje w celu postawienia zarzutów. -W tej sytuacji chciałbym zapytać czy od jutrzejszego przesłuchania grozi mi więzienie? -czy po postawieniu zarzutów będę musiał stawić się na rozprawę? -czy to ze alimenty zacząłem płacić jest jakimś plusem i mogę nie dostać wyrok...
Alimenty na córkę oraz niespłacony dług
Witam. Rozstałam się z partnerem z którym mam córkę. Był mi winien 5tys z czego 3tys nie oddał. Ma zasądzone alimenty 1tys zł na dziecko. W maju dostałam od niego przelew 2tys ( bez żadnego tytułu) po czym napisał,żebym te pieniądze przelała dla jego kolegi. Napisałam,że absolutnie nie i zostawiam te 2tys sobie na poczet zaległego długu. Po czym on stwierdził że w takim razie, te pieniądze mają być na alimenty za maj i czerwiec. Moje pytanie. ...
Nieodpłatne szkolenie do pracy
Czy szkolenia do rozpoczęcia pracy nieodplatnie są legalne? Czy pracodawca moze szkolić pracownika Za 00,00 zł? I czy można podpisać umowę na taką kwotę? Proszę o odp ...

Wyszukiwarka