Wynagrodzenie 2024

Witam.
Jestem zatrudniony na umowę o pracę.
Pracodawcą na styczeń ustanowił stawkę godzinową w kwocie 19.41. Stawka ta będzie ruchoma w zależności od godzin pracy w danym miesiącu. Czyli kwota netto z umowy o pracę wynosi 3261zl ta kwota jest dzielona na godziny w danym miesiącu. Dodam że pracuje w systemie zmianowym. Zmiana liczy 6 godzin. Średnio w miesiącu mam ok 32 zmian. W sobotę oty i niedzielę również pracuje z czego za niedzielę jest dodatek 100zl za 12 godzin pracy. Rozliczenie jest w systemie tygodniowym. Czy pracodawcą ma prawo tak naliczać stawkę godzinową? Jak wtedy obliczany jest urlop? W lipcu spadnę na stawkę godzinową 17.72.. Bo jest ponad 180 godzin pracujących. Jest to legalne takie działanie? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
anonim cytuj
09-01-2024
pracodawca ma prawo ustalić stawkę godzinową, która jest zmienna w zależności od liczby godzin pracy w miesiącu, pod warunkiem, że nie narusza to minimalnej stawki godzinowej oraz przepisów dotyczących wynagrodzenia za urlop. Jeśli masz wątpliwości co do prawidłowości naliczania Twojego wynagrodzenia, warto skonsultować się z inspekcją pracy lub z radcą prawnym specjalizującym się w prawie pracy

Jeżeli chodzi o urlop, to zgodnie z art. 155 § 2 Kodeksu pracy, wynagrodzenie za urlop kalkuluje się na podstawie przeciętnego wynagrodzenia z ostatnich trzech miesięcy. Jeśli w tych miesiącach występują zmiany w stawce godzinowej, to na podstawie tych zmiennych stawek powinno być wyliczone wynagrodzenie urlopowe.

Wysokość minimalnego wynagrodzenia za pracę w 2024 r. zostało ustalone na poziomie:
I) w okresie od 01 stycznia 2024 do 30 czerwca 2024 – 4 242,00 zł. brutto
II) w okresie od 01 lipca 2024 do 31 grudnia 2024 – 4 300,00 zł brutto

Minimalna stawka godzinowa dla umów cywilnoprawnych została ustalona na poziomie:
I) w okresie od 01 stycznia 2024 do 30 czerwca 2024 – 27,70 zł. brutto
II) w okresie od 01 lipca 2024 do 31 grudnia 2024 – 28,10 zł. brutto

Jeśli rozmowa z pracodawcą nie przyniesie rezultatu, możesz zgłosić sprawę do Państwowej Inspekcji Pracy (PIP). Inspekcja ma uprawnienia do kontroli warunków pracy, w tym wysokości wynagrodzeń, i może podjąć odpowiednie kroki, aby egzekwować przestrzeganie prawa.

anonim cytuj
09-01-2024

Sugerowane Tematy

Zasiłek chorobowy.
Ile wynosi zasiłek chorobowy za pobyt w szpitalu? Byłam 56 dni w szpitalu psychiatrycznym, miałam l4....
Zaplata za źle wykonany remont.
Witam , Zleciłam firmie budowlanej wykończenie mieszkania, podpisaliśmy umowę i chłopaki zaczęli prace. Pobrali opłatę za I etap prac i dwie zaliczki, wszystko zapisane w umowie i podpisane. Teraz uważają, ze remont zakończyli a ja teraz widzę, ze wszystko jest do poprawy. Czy jeśli oni uważają, że remont zakończony musze im zapłacić teraz mimo , ze robota spartaczona? Czy mogę najpierw pisemnie żądać usunięcia wad z wyznaczonym terminem i dopie...
Nieważny dowód osobisty
Dobry wieczór Państwu. Mam pytanie Kolega dziś mi powiedział,że od 3 lat ma nieważny dowód osobisty! Chce teraz iść złożyć wniosek o nowy dowodem ,ale się boi ,że dostanie karę. Z tego co wiem co jest kara 5tys. Lub więzienie ,ale on nie korzystał z tego dowodu z powodu depresji. Będzie mu coś grozić ? ...
Czy pełnoletnia osoba może ubiegać się o alimenty?
Jestem osobą, która ukończyła 18 lat. Studiuje zaocznie, pracuje na pół etatu (najniższa krajowa- Ok. 1400 zł netto) za studia płace 600 zł. Moja mama odcięła nas (mnie, ojca, rodzeństwo) mimo płacenie rachunków od internetu, prądu, wody. Dom, w którym mieszkamy jest na nią, sąd wydał decyzje, że po sprzedaży rodzice podzielą się pieniędzmi po 50%. Czy mogę ubiegać się od niej o alimenty? Słyszałam, że jeśli chodzi o studiowanie zaocznie jest...

Wyszukiwarka