Samochód służbowy

Czy pracodawca może kazać mi jechać samochodem służbowym?
anonim cytuj
27-04-2025
Tak. Pracodawca może zobowiązać pracownika do korzystania z samochodu służbowego, jeżeli wynika to z rodzaju pracy, umowy o pracę, regulaminu pracy lub polecenia służbowego, które mieści się w granicach obowiązków pracownika.

Zgodnie z art. 100 § 1 Kodeksu pracy, pracownik jest zobowiązany stosować się do poleceń przełożonych, które dotyczą pracy, jeżeli nie są one sprzeczne z przepisami prawa lub umową o pracę. W przypadku stanowisk związanych z mobilnością lub obowiązkiem przemieszczania się (np. przedstawiciel handlowy, serwisant), korzystanie z samochodu służbowego może być integralnym elementem realizacji obowiązków służbowych.

Nie ma znaczenia, czy pracownik woli jeździć własnym autem — decydujące są postanowienia wiążącego stosunku pracy. Odmowa wykonania takiego polecenia, jeżeli mieści się ono w zakresie obowiązków, może stanowić naruszenie podstawowych obowiązków pracowniczych.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Umowa o dożywocie.
Witam, w 2016roku została mi przepisana działka z domem. Siostra mamy nie posiada dzieci z mężem są tylko we dwoje. Z racji tego iż moi rodzice całe życie pomagali finansowo mamy siostrze np. w spłacie rat kredytu na dach, wymianę okien, zrobienie tarasu, wymiana odrodzenia, dlatego zgodziłam się podpisać umowę o dożywocia z ciotką i wujkiem. Niestety od jakiegoś czasu nasze relacje się pogorszyły ciotka ciągle chciała więcej i więcej oczywiście ...
Nieuczciwy handlarz samochodowy.
Witajcie, mój problem polega na tym że chciałem kupić auto z zagranicy od handlarza z ogłoszenia internetowego. Pojechałem zobaczyłem, po wstępnych oględzinach byłem zainteresowany, auto było sprawne oprócz silnika wycieraczek, handlarz zaproponował, że to naprawi a także w okazyjnej cenie zrobi serwis tego auta (rozrząd, filtry itp.) Zgodziłem się, zapłaciłem 500zl zaliczki, a handlarz pokwitował jej odbiór na piśmie. Umówiliśmy się ze jeśli sam...
Zmarł mój ,,tata" obcy człowiek, nie był moim biologicznym ojcem. Jeśli otworze testament, jaki zapłacę podatek?
Witam, zmarł mój ,,tata" (w świetle prawa całkowicie obcy człowiek, nie był moim biologicznym ojcem) zostawił testament w którym przepisał mi swoją połowę majątku. Żyliśmy normalnie jak rodzina, pomagałam mu przez całe życie i całą chorobę, itd. Jeśli otworze testament, jaki zapłacę podatek? Czy jest jakaś możliwość żebym mogła starać się o zmniejszenie tej kwoty? Nie stać mnie na tak duże sumy (mam duży kredyt na głowie) a dalsza rodzina t...
Firma zakopał kable internetowe na mojej działce bez mojej zgody
Dzień dobry. Mam pytanie. Kupiliśmy dom z działka. Obecnie jesteśmy za granica, a na naszej działce jakaś firma bez mojej zgody i bez poinformowania mnie, weszli na nasza działkę i najzwyklej na świecie wykopali rów na kable internetowe. Przekopali cała działkę po szerokości,włożyli kable zasypali. O całej sytuacji dowiedziałem się od sąsiada który mnie poinformował. Moje pytanie czy jest to zgodne z prawem, czy mogę przyjechać i ten kabel wykopa...

Wyszukiwarka