W dniu dzisiejszym otrzymałam odręcznie napisany list z ksero rachunków do wezwania zapłaty 5500zl
W świetle art. 913 Kodeksu cywilnego, jeżeli po zawarciu umowy o dożywocie stosunki między dożywotnikiem a zobowiązanym uległy pogorszeniu do tego stopnia, że nie można wymagać od nich utrzymania bezpośredniej styczności, istnieje możliwość wniesienia do sądu o zamianę wszystkich lub niektórych obowiązków wynikających z umowy na dożywotnią rentę. Dodatkowo, w szczególnych przypadkach sąd może rozwiązać umowę o dożywocie na wniosek jednej ze stron, jeśli dożywotnik był zbywcą nieruchomości.
Jeżeli porozumienie będzie niemożliwe to może Pani wnieść o zmianę niektórych/wszystkich obowiązków na rentę na rzecz każdego z dożywotników.
Tak jest, zgodnie z art. 913 § 1 Kodeksu cywilnego, można wnioskować o zamianę wszystkich lub niektórych obowiązków na dożywotnią rentę, jeżeli zachodzą okoliczności uniemożliwiające dalsze bezpośrednie kontakty między stronami.
Dziś mam zamiar zabrać swoje rzeczy z domu którego jestem właścicielem.
Jako właściciel nieruchomości ma Pani prawo do swobodnego korzystania z niej oraz do dysponowania rzeczami, które są jej częścią, pod warunkiem, że nie narusza to praw i korzyści wynikających z umowy o dożywocie. Jeśli posiada Pani dowody zakupu (rachunki) dla przedmiotów, które chce Pani zabrać, to potwierdzają one Pani prawo własności do tych rzeczy.
Jeśli chodzi o sprzedaż nieruchomości z umową o dożywocie, to taka transakcja jest możliwa, ale nowy nabywca przejmuje wszystkie obowiązki związane z umową. Jeśli z kolei chce Pani zrezygnować z umowy o dożywocie, zgodnie z art. 913 § 2 Kodeksu cywilnego, można wnioskować o rozwiązanie umowy w sądzie w wyjątkowych okolicznościach, jeśli dożywotnik był zbywcą nieruchomości.