Mieszkanie na kredyt.

Witam, kupiłam mieszkanie w kredycie, właściciel mieszkania oburzony czemu tak długo trwa uruchomienie kredytu, do końca października ma mieć pieniądze na koncie od banku ale on stwierdził że jak do jutra nie będzie kasy to on wyjeżdża na 3 tygodnie I klucze I mieszkanie zda za 3 tygodniu. Umowa notarialna również jest do końca października ze do tego czasu musi zdać mieszkanie. Co mogę zrobić w tej sytuacji jeżeli on naprawdę wyjdzie ?
anonim cytuj
27-10-2023
Koniec października jest we wtorek - wiec do wtorku powinien mieć pieniądze na koncie. Przedłożyłaś mu stosowne dokumenty potwierdzające zawarcie umowy z bankiem? Generalnie dziwna sytuacja... On się boi wydać Tobie mieszkanie wcześniej ze nie dostanie zapłaty... A z kolei Ty pewnie się obawiasz odwrotnej sytuacji. Chciał sprzedać mieszkanie a teraz nagle wyjeżdża jak nie będzie kasy wcześniej - był u notariusza i mu wszystko pasowało.

anonim cytuj
27-10-2023
kupiłam mieszkanie w kredycie, właściciel mieszkania oburzony czemu tak długo trwa uruchomienie kredytu, do końca października ma mieć pieniądze na koncie od banku ale on stwierdził że jak do jutra nie będzie kasy to on wyjeżdża na 3 tygodnie I klucze I mieszkanie zda za 3 tygodniu. Umowa notarialna również jest do końca października ze do tego czasu musi zdać mieszkanie. Co mogę zrobić w tej sytuacji jeżeli on naprawdę wyjdzie?

Jeżeli w umowie notarialnej jest wyraźnie określone, że właściciel ma obowiązek przekazać mieszkanie do końca października, to ma on obowiązek dotrzymania tej umowy. Jeśli nie przekaże kluczy w ustalonym terminie, będziesz miała prawo dochodzić swoich praw sądowo. Możliwe są następujące działania:

Po pierwsze, możesz wnieść pozew o wykonanie zobowiązania z umowy notarialnej, czyli wydanie mieszkania. Jeżeli umowa przewiduje karę umowną za nieterminowe wydanie nieruchomości, możesz ją również dochodzić.

Po drugie, jeśli poniesiesz dodatkowe koszty związane z opóźnieniem w wydaniu mieszkania (np. koszty wynajmu innego lokalu), możesz żądać ich zwrotu od właściciela.

Koniec października jest we wtorek - wiec do wtorku powinien mieć pieniądze na koncie. Przedłożyłaś mu stosowne dokumenty potwierdzające zawarcie umowy z bankiem? Generalnie dziwna sytuacja... On się boi wydać Tobie mieszkanie wcześniej ze nie dostanie zapłaty... A z kolei Ty pewnie się obawiasz odwrotnej sytuacji. Chciał sprzedać mieszkanie a teraz nagle wyjeżdża jak nie będzie kasy wcześniej - był u notariusza i mu wszystko pasowało.

Jeśli przedstawiłaś mu dokumenty potwierdzające zawarcie umowy kredytowej, to powinnaś być chroniona przez prawo. Właściciel, mając świadomość zawarcia umowy z bankiem oraz umowy notarialnej, nie powinien opóźniać procesu przekazania mieszkania. Jeżeli z jakiegoś powodu nie dostanie pieniędzy w terminie, ma prawo dochodzić zapłaty, ale nie może jednostronnie zmieniać warunków umowy notarialnej. Jeżeli nie przekaże kluczy w ustalonym terminie, będziesz miała podstawy do podjęcia działań prawnych w celu dochodzenia swoich praw.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Procedura wymeldowania.
Witam jestem z partnerem od 13 lat. 7 lat temu kupiliśmy dom który jest na mnie. Był kupiony za gotówkę, dobrałam tylko kredyt na siebie około 20 000 na drobny remont. Nie mamy ślubu, mamy wspólną córkę. Sytuacja wygląda tak, że obecnie rozstaliśmy się z partnerem ale jest zameldowany w tym domu. Chciałam go wymeldować ale dostałam informację że musi to zrobić sam. Co mogę dalej zrobić w takiej sytuacji?...
Komornik jest zawieszony i od roku nie ma z nim kontaktu, co w takiej sytuacji?
Witam, mam pytanie, jesli komornik jest zawieszony i od roku nie ma z nim kontaktu ani nie ma mozliwosci spotkania i dogadania sie co w takiej sytuacji zrobic, nie mam zamiaru rozmawiac z asystentami tylko z komornikiem, celem dogadania splaty...
rozwiązanie umowy o prace, urlop itp. kwestie
Dzień dobry kilka pytań do obeznanych w temacie 1). umowa na czas nieokreślony. Jestem zmuszony rozwiązać umowę z pracodawca w jak najdogodniejszej dla mnie formie. Mam urlop zaległy za 2023 r. w wymiarze 26 dni + z obecnego roku (wypracowany). W przypadku gdybym jutro tj 13.022024 złożył wypowiedzenie, to ile dokładnie należy mi się urlopu za 2024? Rozumiem, ze będąc na urlopie za 2023 r. nadal mi rośnie urlop za 2024? 26 dni ...
Założenie kamer na posesji.
Dzień dobry. Sprawa dość skomplikowana. W posesji na której mieszkam stoją dwa domy i niestety ja i moja rodzina jesteśmy skonfliktowani z mieszkańcami domu w podwórku. Wcześniej były wyzwiska i prowokacyjne zachowania z ich strony pod moim adresem które mam nagrane. Wyjmowałem telefon i nagrywałem gdy byli w pobliżu ponieważ wcześniej mi się odgrażali, że ,,mnie zniszczą'' i się obawiałem . Teraz boję się, że posądzą mnie o naruszanie prywatnośc...

Wyszukiwarka