Mieszkanie na kredyt.

Witam, kupiłam mieszkanie w kredycie, właściciel mieszkania oburzony czemu tak długo trwa uruchomienie kredytu, do końca października ma mieć pieniądze na koncie od banku ale on stwierdził że jak do jutra nie będzie kasy to on wyjeżdża na 3 tygodnie I klucze I mieszkanie zda za 3 tygodniu. Umowa notarialna również jest do końca października ze do tego czasu musi zdać mieszkanie. Co mogę zrobić w tej sytuacji jeżeli on naprawdę wyjdzie ?
anonim cytuj
27-10-2023
Koniec października jest we wtorek - wiec do wtorku powinien mieć pieniądze na koncie. Przedłożyłaś mu stosowne dokumenty potwierdzające zawarcie umowy z bankiem? Generalnie dziwna sytuacja... On się boi wydać Tobie mieszkanie wcześniej ze nie dostanie zapłaty... A z kolei Ty pewnie się obawiasz odwrotnej sytuacji. Chciał sprzedać mieszkanie a teraz nagle wyjeżdża jak nie będzie kasy wcześniej - był u notariusza i mu wszystko pasowało.

anonim cytuj
27-10-2023
kupiłam mieszkanie w kredycie, właściciel mieszkania oburzony czemu tak długo trwa uruchomienie kredytu, do końca października ma mieć pieniądze na koncie od banku ale on stwierdził że jak do jutra nie będzie kasy to on wyjeżdża na 3 tygodnie I klucze I mieszkanie zda za 3 tygodniu. Umowa notarialna również jest do końca października ze do tego czasu musi zdać mieszkanie. Co mogę zrobić w tej sytuacji jeżeli on naprawdę wyjdzie?

Jeżeli w umowie notarialnej jest wyraźnie określone, że właściciel ma obowiązek przekazać mieszkanie do końca października, to ma on obowiązek dotrzymania tej umowy. Jeśli nie przekaże kluczy w ustalonym terminie, będziesz miała prawo dochodzić swoich praw sądowo. Możliwe są następujące działania:

Po pierwsze, możesz wnieść pozew o wykonanie zobowiązania z umowy notarialnej, czyli wydanie mieszkania. Jeżeli umowa przewiduje karę umowną za nieterminowe wydanie nieruchomości, możesz ją również dochodzić.

Po drugie, jeśli poniesiesz dodatkowe koszty związane z opóźnieniem w wydaniu mieszkania (np. koszty wynajmu innego lokalu), możesz żądać ich zwrotu od właściciela.

Koniec października jest we wtorek - wiec do wtorku powinien mieć pieniądze na koncie. Przedłożyłaś mu stosowne dokumenty potwierdzające zawarcie umowy z bankiem? Generalnie dziwna sytuacja... On się boi wydać Tobie mieszkanie wcześniej ze nie dostanie zapłaty... A z kolei Ty pewnie się obawiasz odwrotnej sytuacji. Chciał sprzedać mieszkanie a teraz nagle wyjeżdża jak nie będzie kasy wcześniej - był u notariusza i mu wszystko pasowało.

Jeśli przedstawiłaś mu dokumenty potwierdzające zawarcie umowy kredytowej, to powinnaś być chroniona przez prawo. Właściciel, mając świadomość zawarcia umowy z bankiem oraz umowy notarialnej, nie powinien opóźniać procesu przekazania mieszkania. Jeżeli z jakiegoś powodu nie dostanie pieniędzy w terminie, ma prawo dochodzić zapłaty, ale nie może jednostronnie zmieniać warunków umowy notarialnej. Jeżeli nie przekaże kluczy w ustalonym terminie, będziesz miała podstawy do podjęcia działań prawnych w celu dochodzenia swoich praw.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Brak alimentacji na dziecko.
Witam. Ojciec dziecka od maja nie płaci alimentów, sprawa złożona do komornika raz się udało ściągnąć część zaległości (październik) lecz od tamtej pory ojciec pracuje bez umowy. Chce złożyć wnioski do sądu: 1. Podwyższenie alimentów 2. Ustalenie miejsca pobytu dziecka przy matce 3. Ustalenie widzeń z dzieckiem ( polubownie się nie stosuje ) Czy mogę równocześnie złożyć również o popełnienie przestępstwa z tytułu nie płacenia zasadzonych w...
Zniesienie współwłasności nieruchomości
Dzień dobry. Chciałam dopytać o pewne informacje związane ze zniesieniem współwłasności nieruchomości. Współwłasność zostanie zniesiona u notariusza, nie w sądzie. Notariusz wyliczył całościowe koszty, wliczając w to podatek od 1/2 wartości nieruchomości, który musi zapłacić strona przejmująca nieruchomość. Może to głupie pytanie, ale chciałabym się upewnić- pozostałe koszty ponoszą obie strony solidarnie, po połowie? Czy całość kosztów p...
Czy macocha może odmówić składania zeznań twierdząc, że jest rodziną dla niego męża?
Witam. Mój tato wziął rozwód z moją mamą. Ożenił się drugi raz. Czyli żona mojego ojca to macocha. Nigdy mnie nie przysposobiła. Mam męża. Czy macocha może odmówić składania zeznań twierdząc, że jest rodziną dla niego męża?...
Odrzucenie spadku po terminie
Witam. Został przeze mnie przekroczony 6-miesięczny termin na odrzucenie spadku. W 2022 roku spadek po osobie, o której istnieniu w rodzinie nie mieliśmy pojęcia, odrzucił mój dziadek, następnie mama. Wiedziałam, że w następnej kolejności będę ja. Dziadek dostał wezwanie na rozprawę, na której odrzucił spadek (nie składał wcześniej wniosku o odebranie oświadczenia o odrzuceniu). Moja mama przekazała mi informację po swojej rozprawie, że teraz...

Wyszukiwarka