Okres wypowiedzenia.

Witam. Złożyłem wypowiedzenie umowy o pracę na czas określony dnia 16.02.2024.
Umowa obowiązuje od 1.02.2024.
Wcześniej pracowałem u pracodawcy ponad dwa lata. Wcześniejszy okres pracy zakończył się 28.07.2021 r.
Obecnie posiadam podpisane wypowiedzenie umowy przez kierownika wydziałowego na okres wynoszącego 2 tygodnie.
Czy takie wypowiedzenie jest wiążące? Dostałem informację, że obejmuje mnie miesięczny okres wypowiedzenia.
anonim cytuj
21-02-2024
Do okresu wypowiedzenia liczy się łączy staż pracy u danego pracodawcy.

anonim cytuj
21-02-2024
Jeżeli kierownik podpisał wypowiedzenie to ma to jakieś znaczenie?

anonim cytuj
21-02-2024
To znaczy, że się zapoznał z oświadczeniem woli.
Możesz zaproponować rozwiązanie za porozumieniem stron może się zgodzą.

anonim cytuj
21-02-2024
Znalazłem informację, że sumowanie okresów nie jest jednoznaczne określone w przepisach i znalazłem zapis: " Art. 36. [Okresy wypowiedzenia umowy zawartej na czas określony lub nieokreślony]
§ 1. Okres wypowiedzenia umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony i umowy o pracę zawartej na czas określony jest uzależniony od okresu zatrudnienia u danego pracodawcy i wynosi:
1) 2 tygodnie, jeżeli pracownik był zatrudniony krócej niż 6 miesięcy;
2) 1 miesiąc, jeżeli pracownik był zatrudniony co najmniej 6 miesięcy;
3) 3 miesiące, jeżeli pracownik był zatrudniony co najmniej 3 lata.
§ 11. Do okresu zatrudnienia, o którym mowa w § 1, wlicza się pracownikowi okres zatrudnienia u poprzedniego pracodawcy, jeżeli zmiana pracodawcy nastąpiła na zasadach określonych w art. 231, a także w innych przypadkach, gdy z mocy odrębnych przepisów nowy pracodawca jest następcą prawnym w stosunkach pracy nawiązanych przez pracodawcę poprzednio zatrudniającego tego pracownika. " i " Zgodnie z art. 23(1) Kodeksu pracy w razie przejścia zakładu pracy lub jego części na innego pracodawcę staje się on z mocy prawa stroną w dotychczasowych stosunkach pracy". Czy takie sumowanie okresów dotyczy tylko w sytuacji, gdy zachodzi przejście zakładu pracy na innego pracodawcę?

anonim cytuj
21-02-2024

Sugerowane Tematy

Rozbudowa balkonu.
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to jest z budową balkonu? Mam górę domu, na dole mieszkają sąsiedzi, podwórko wspólne. Chciałabym dostawić na słupach balkon. Czy muszę zgłaszać to w urzędzie ? Powinnam mieć projekt ? Czytałam o tym trochę i już sama nie wiem w jednym artykule piszą że to rozbudowa domu a gdzie indziej, że nie....
Chce podjąć pracę i nie stracić świadczeń.
Hej wszystkim, Dostałam propozycję pracy na minijob w Niemczech. Obecnie nie pracuje ponieważ jestem na świadczeniu na dziecko niepełnosprawne. W Polsce mam zakaz pracy, a wyjazd raz w tygodniu do pracy dużo podniesie mój budżet i mam osobę chętna do pomocy przy dziecku na ten jeden dzień. Ale jak jest prawnie? Nie chcę stracić świadczenia i narobić sobie problemów? Z góry dziękuję wszystkim za pomoc....
Firma sprzątająca nie wywiązuje się ze swoich obowiązków.
Gdzie szukać pomocy kiedy firma sprzątająca zatrudniona w naszym bloku nie wywiązuje się ze swoich obowiązków? Notorycznie lekceważą swoje obowiązki. Nie przychodzą wcale a jeśli już to pracują po łebkach. Na klatkach jest syf, okna nie myte kilka lat. Sprawą zainteresowaliśmy media a i tak nic się nie zmienia. Setki skarg do zarządcy, który zatrudnia firmę niczego nie zmienia. Firma wciąż wygrywa przetargi. PIP twierdzi, że takimi sprawami się n...
(Zniszczenie mienia) Uszkodziłem skrzynkę elektryczną na przystanku autobusowym. Gdzie mam się kierować w związku z ugodą lub ew. naprawienie szkody?
Witam. Jakiś miesiąc temu, uszkodziłem skrzynkę elektryczną na przystanku autobusowym. Niestety los chciał, że zostałem przyłapany przez policję. Sprawy potoczyły się dość szybko i zostałem oskarżony o zniszczenie mienia. Sprawa toczyć się będzie na wniosek MPK, które wyceniło szkodę na 2000zł. Z uwagi na to, że nie byłem karany, chciałbym podpisać z nimi jakąś ugodę i zobowiązać się do naprawienia szkody, co by było dla mnie mniej dolegliwe fina...

Wyszukiwarka