Czy pracodawca może sprawdzić kto opłacał mój ZUS wcześniej?

Czy pracodawca może sprawdzić kto opłacał mój ZUS wcześniej? Ponieważ mam problem ze znalezieniem pracy z powodu mojej historii zatrudnienia przymierzam się do tego by w CV wpisać same prace za granicą przez agencje pracy, utrzymywać, że świadectw pracy nie mam bo były to prace na umowę zlecenie, a o pracach w Polsce, w których faktycznie pracowałem, nic nie wspominać w CV. I teraz mam pytanie, czy pracodawca wątpiący w to, że cały czas pracowałem za granicą przez agencje pracy na umowy zlecenie może się zapytać ZUS-u kto wcześniej opłacał moje ubezpieczenie ZUS-owskie i po tym dojść, że w czasie gdy wg CV pracowałem za granica to faktycznie pracowałem w Polsce albo byłem zarejestrowany jako bezrobotny?
anonim cytuj
26-02-2024
Pracodawca nie ma prawnego uprawnienia do uzyskiwania informacji o tym, kto opłacał Twoje składki ZUS w przeszłości, bez Twojej wyraźnej zgody. Prawo ochrony danych osobowych, w tym RODO (Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych), chroni tego typu informacje jako dane osobowe. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych, dostęp do danych o płatnikach składek jest ściśle regulowany i zazwyczaj ograniczony do samego ubezpieczonego, jego pełnomocników lub organów uprawnionych na mocy szczególnych przepisów prawa.

W przypadku wątpliwości co do historii zatrudnienia, pracodawca może poprosić kandydata o przedstawienie dokumentów potwierdzających przebieg kariery zawodowej, takich jak świadectwa pracy, umowy o pracę czy potwierdzenia opłacania składek ZUS, ale zawsze z zachowaniem zasad RODO i ochrony danych osobowych. Kandydat ma prawo odmówić udzielenia takich informacji, jednak może to wpłynąć na decyzję pracodawcy w procesie rekrutacji.

W sytuacji, gdy pracodawca miałby nieuprawniony dostęp do danych o składkach ZUS bez zgody osoby, której dane dotyczą, mogłoby to stanowić naruszenie przepisów o ochronie danych osobowych i skutkować odpowiedzialnością prawną dla pracodawcy.

anonim cytuj
03-03-2024

Sugerowane Tematy

Chcielibyśmy znieść ta rozdzielność majątkowa.
Witam. Mam z mężem rozdzielność majątkowa. Podczas rozdzielności majątkowej kupilismy dom. Wszystko jest na męża, on brak kredy i jest właścicielem domu. Chcielibyśmy znieść ta rozdzielność majątkowa. Pytanie moje jest czy mąż może mnie ustanowić współwłascicielem domu? Na dom był brany kredyt hipoteczny, kredyt jest tylko na męża. Czy w razie ustanowienia mnie współwłascicielem domu place jakiś podatek? Co z kredytem w takim wypadku ?...
Cofnięcie darowizny mieszkania.
Mąż przepisał na syna 4 lata temu mieszkanie w darowiźnie na syna z poprzedniego małżeństwa (2020 r.) W 2022 r. wzięliśmy ślub nic o tym przepisaniu nie wiedziałam, aż przypadkiem odnalazłam dokument. Syn przestał się ojcem interesować poblokował telefon, wszystkie kontakty zerwał i mąż jest teraz w kropce, pytanie brzmi czy można to cofnąć? Wspólnych dzieci nie mamy.....
Urlop na żądanie na dzień wolny
Witam, pracuje w dużym zakładzie produkcyjnym. Jestem zatrudniona na umowę na czas nieokreślony. Wymiar czasu pracy to 40h tygodniowo (pon-pt). Wynagrodzenie to podstawa plus premie. Ostatnio w zakładzie praktykowane jest zabieranie premii i wbijanie urlopu na żądanie za nie przyjście do pracy w sobotę. Czy jest to zgodne z prawem? Czy kierownik może zabrać mi urlop na żądanie nawet jak żadnej karty urlopowej nie podpisałam i nie została mi przed...
dług alimentacyjny
Witam! Mam 23 lata, nie uczę się, pracuje w sklepie spożywczym, gdzie nie zarabiam zbyt wiele. Mój ojciec dalej płaci na mnie alimenty, ponieważ ma dług alimentacyjny który wynosi ponad 100 tyś zł. Alimenty zaczął płacić późno, miał chyba około 8/9 lat, a powinien od mojego urodzenia, a do tego nie zawsze regularnie. Ma zasądzone płacić 250 zł miesięcznie. Ale skoro mam 23 lata a do tego się nie uczę, to ma prawo przestać na mnie płacić mimo że a...

Wyszukiwarka