Czy pracodawca może sprawdzić kto opłacał mój ZUS wcześniej?

Czy pracodawca może sprawdzić kto opłacał mój ZUS wcześniej? Ponieważ mam problem ze znalezieniem pracy z powodu mojej historii zatrudnienia przymierzam się do tego by w CV wpisać same prace za granicą przez agencje pracy, utrzymywać, że świadectw pracy nie mam bo były to prace na umowę zlecenie, a o pracach w Polsce, w których faktycznie pracowałem, nic nie wspominać w CV. I teraz mam pytanie, czy pracodawca wątpiący w to, że cały czas pracowałem za granicą przez agencje pracy na umowy zlecenie może się zapytać ZUS-u kto wcześniej opłacał moje ubezpieczenie ZUS-owskie i po tym dojść, że w czasie gdy wg CV pracowałem za granica to faktycznie pracowałem w Polsce albo byłem zarejestrowany jako bezrobotny?
anonim cytuj
26-02-2024
Pracodawca nie ma prawnego uprawnienia do uzyskiwania informacji o tym, kto opłacał Twoje składki ZUS w przeszłości, bez Twojej wyraźnej zgody. Prawo ochrony danych osobowych, w tym RODO (Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych), chroni tego typu informacje jako dane osobowe. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych, dostęp do danych o płatnikach składek jest ściśle regulowany i zazwyczaj ograniczony do samego ubezpieczonego, jego pełnomocników lub organów uprawnionych na mocy szczególnych przepisów prawa.

W przypadku wątpliwości co do historii zatrudnienia, pracodawca może poprosić kandydata o przedstawienie dokumentów potwierdzających przebieg kariery zawodowej, takich jak świadectwa pracy, umowy o pracę czy potwierdzenia opłacania składek ZUS, ale zawsze z zachowaniem zasad RODO i ochrony danych osobowych. Kandydat ma prawo odmówić udzielenia takich informacji, jednak może to wpłynąć na decyzję pracodawcy w procesie rekrutacji.

W sytuacji, gdy pracodawca miałby nieuprawniony dostęp do danych o składkach ZUS bez zgody osoby, której dane dotyczą, mogłoby to stanowić naruszenie przepisów o ochronie danych osobowych i skutkować odpowiedzialnością prawną dla pracodawcy.

anonim cytuj
03-03-2024

Sugerowane Tematy

Kontakty z dzieckiem.
Witam, żyliśmy bez ślubu, mamy wspólne 3 letnie dziecko, po rozstaniu płacę regularnie alimenty które ustaliliśmy bez ingerencji sądu. Alimenty płacę jej większe niż ode mnie oczekiwała, w zamian robi problemy jeśli chodzi o spędzanie czasu z dzieckiem, a dokładnie z nocowaniem u mnie. Chciałbym zapytać czy warto jako ojciec zakładać sprawę sądową jeśli rozmowy nie doprowadzą do ugody....
Uznanie za bezskuteczną umowę darowizny.
Witam, mam pytanie, odnośnie wyroku sądu, który uznał za bezskuteczną umowę darowizny, ponieważ udowodniono, że mój tato specjalnie przepisał na mnie nieruchomość, by uciec od zajęcia komorniczego domu (ma długi). Czy uznanie umowy darowizny za bezskuteczną oznacza unieważnienie tej umowy i ja nigdy tak naprawdę nie miałam na siebie tego domu, czyli nigdy nie byłam właścicielem?...
Uporczywe nękanie ze strony brata.
Od roku jestem w konflikcie z bratem. Mieszkamy na jednej posesji jednak każdy w swoim odrębnym domu, współwłasność ułamkowa. Brat ciągle uprzykrza mi życie, czepia się o wszystko nawet, że mój pies za głośno szczeka na kuriera. W święta wparował z awanturą, że moje dorosłe już dzieci biorą narkotyki, są ćpunami i że w moim domu jest patologia. Synowie oczywiście nie biorą żadnych narkotyków, pracują, są odpowiedzialnymi ludźmi. Brat przyniósł na...
Zwrot auta od kupującego.
Sprawa wygląda tak - od ok. miesiąca próbowałem sprzedać swoje auto. Było kilka klientów oglądali i na tym się skończyło. Wczoraj pewna osoba przyjechała, oglądała auto razem z synem i wnuczkiem i zdecydowała się kupić auto. Powiedziałem im wszystko o aucie co wiedziałem-a między innymi, że auto ściąga trochę na prawo, że kopci oraz są błędy w komputerze widoczne na desce rozdzielczej. Kupujący się zgodził na te warunki i podpisał umowę-w niej mi...

Wyszukiwarka