Czy pracodawca może sprawdzić kto opłacał mój ZUS wcześniej?

Czy pracodawca może sprawdzić kto opłacał mój ZUS wcześniej? Ponieważ mam problem ze znalezieniem pracy z powodu mojej historii zatrudnienia przymierzam się do tego by w CV wpisać same prace za granicą przez agencje pracy, utrzymywać, że świadectw pracy nie mam bo były to prace na umowę zlecenie, a o pracach w Polsce, w których faktycznie pracowałem, nic nie wspominać w CV. I teraz mam pytanie, czy pracodawca wątpiący w to, że cały czas pracowałem za granicą przez agencje pracy na umowy zlecenie może się zapytać ZUS-u kto wcześniej opłacał moje ubezpieczenie ZUS-owskie i po tym dojść, że w czasie gdy wg CV pracowałem za granica to faktycznie pracowałem w Polsce albo byłem zarejestrowany jako bezrobotny?
anonim cytuj
26-02-2024
Pracodawca nie ma prawnego uprawnienia do uzyskiwania informacji o tym, kto opłacał Twoje składki ZUS w przeszłości, bez Twojej wyraźnej zgody. Prawo ochrony danych osobowych, w tym RODO (Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych), chroni tego typu informacje jako dane osobowe. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych, dostęp do danych o płatnikach składek jest ściśle regulowany i zazwyczaj ograniczony do samego ubezpieczonego, jego pełnomocników lub organów uprawnionych na mocy szczególnych przepisów prawa.

W przypadku wątpliwości co do historii zatrudnienia, pracodawca może poprosić kandydata o przedstawienie dokumentów potwierdzających przebieg kariery zawodowej, takich jak świadectwa pracy, umowy o pracę czy potwierdzenia opłacania składek ZUS, ale zawsze z zachowaniem zasad RODO i ochrony danych osobowych. Kandydat ma prawo odmówić udzielenia takich informacji, jednak może to wpłynąć na decyzję pracodawcy w procesie rekrutacji.

W sytuacji, gdy pracodawca miałby nieuprawniony dostęp do danych o składkach ZUS bez zgody osoby, której dane dotyczą, mogłoby to stanowić naruszenie przepisów o ochronie danych osobowych i skutkować odpowiedzialnością prawną dla pracodawcy.

anonim cytuj
03-03-2024

Sugerowane Tematy

Skarga na komornika.
Mam takie pytanie, złożyłam skargę na komornika, ponieważ od kilku miesięcy po wpłacie przez dłużnika pieniędzy nie wypłaca mi ich. Czy ja w trakcie postępowania mogę wycofać egzekucję? Z góry dziękuję za odpowiedź. Edit. Zależy mi na informacji czy podczas trwania postępowania wobec komornika mogę wycofać egzekucję?...
Jak uniknąć komornika?
Witam mam zadłużenie na około 3000 zł. Wysłałem do nich pismo by móc płacić zadłużenie w ratach, niestety nie wydali na to zgody. Jak inaczej mogę uniknąć komornika który wejdzie mi na pensje ?? Niestety nie posiadam takiej gotówki ale chce sukcesywnie spłacać zadłużenie....
ile trwa okres próbny i czy mogę iść na l4?
Mam kilka pytań 1. Ile mogą mnie trzymać w pracy na okresie próbnym umowa zlecenie na miesiąc, drugi raz dostałam taka umowę, koleżanka powiedziała że nawet do 3 miesięcy 2. Czy jeśli chciałabym iść na zwolnienie, lekarz chciałby dać mi l4 to czy na zleceniu mogę dać takie zwolnienie czy tylko na umowie o pracę?...
Dłuższa nieobecność w pracy (ponad 30 dni). Czy potrzebny lekarz medycyny pracy?
Witam. Czy po dłuższej nieobecności w pracy (ponad 30 dni L4), trzeba iść na badania do lekarza medycyny pracy i mieć zgodę na pracę żeby pracodawca udzielił urlop wypoczynkowy, który wcześniej był zaplanowany z pracodawcą? Czy można takie badania zrobić po powrocie z urlopu? I drugie pytanie. Czy po powrocie do pracy po dłuższej nieobecności (ponad 30 dni-l4) nie mając badań od lekarza medycyny pracy, pracodawca może zwolnić? (Umowa na czas nie...

Wyszukiwarka