Czy pracodawca może sprawdzić kto opłacał mój ZUS wcześniej?

Czy pracodawca może sprawdzić kto opłacał mój ZUS wcześniej? Ponieważ mam problem ze znalezieniem pracy z powodu mojej historii zatrudnienia przymierzam się do tego by w CV wpisać same prace za granicą przez agencje pracy, utrzymywać, że świadectw pracy nie mam bo były to prace na umowę zlecenie, a o pracach w Polsce, w których faktycznie pracowałem, nic nie wspominać w CV. I teraz mam pytanie, czy pracodawca wątpiący w to, że cały czas pracowałem za granicą przez agencje pracy na umowy zlecenie może się zapytać ZUS-u kto wcześniej opłacał moje ubezpieczenie ZUS-owskie i po tym dojść, że w czasie gdy wg CV pracowałem za granica to faktycznie pracowałem w Polsce albo byłem zarejestrowany jako bezrobotny?
anonim cytuj
26-02-2024
Pracodawca nie ma prawnego uprawnienia do uzyskiwania informacji o tym, kto opłacał Twoje składki ZUS w przeszłości, bez Twojej wyraźnej zgody. Prawo ochrony danych osobowych, w tym RODO (Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych), chroni tego typu informacje jako dane osobowe. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych, dostęp do danych o płatnikach składek jest ściśle regulowany i zazwyczaj ograniczony do samego ubezpieczonego, jego pełnomocników lub organów uprawnionych na mocy szczególnych przepisów prawa.

W przypadku wątpliwości co do historii zatrudnienia, pracodawca może poprosić kandydata o przedstawienie dokumentów potwierdzających przebieg kariery zawodowej, takich jak świadectwa pracy, umowy o pracę czy potwierdzenia opłacania składek ZUS, ale zawsze z zachowaniem zasad RODO i ochrony danych osobowych. Kandydat ma prawo odmówić udzielenia takich informacji, jednak może to wpłynąć na decyzję pracodawcy w procesie rekrutacji.

W sytuacji, gdy pracodawca miałby nieuprawniony dostęp do danych o składkach ZUS bez zgody osoby, której dane dotyczą, mogłoby to stanowić naruszenie przepisów o ochronie danych osobowych i skutkować odpowiedzialnością prawną dla pracodawcy.

anonim cytuj
03-03-2024

Sugerowane Tematy

Podrobiony testament.
Sprawa spadkowa. Otworzony testament, który w 100% nie jest napisany i podpisany przez daną osobę. Napisany na kawałku kartki. Znam pismo i wiem że jest to podrobione. Jak to udowodnić? Sprawa jest odroczona, testament zakwestionowany. Co dalej? Wszystko według testamentu przepisane na siostrę....
co grozi za obrażę sądu?
Witam Mam problem Podczas kolejnej rozprawie o rozwód puściły synowi nerwy i emocjonalnie zwyzywał prawniczkę żony od kłamliwej suki i gorszej od k.. Wy z ulicy podobnie z sędzia od przekupione chuj wartej baby sankcjonujacej klamlitezy żony. Generalnie dużo wulgaryzmów. Czy można to odkręcić i czy ewentualnie co za to grozi kara za obrażę sądu? Jak wysoka i co dalej z przerwana sprawą? Ktoś tak miał? Pozdrawiam...
Zwrot towaru a działalność nierejestrowana.
Witam, prowadzę działalność nierejestrowaną w postaci sprzedaży produktów na allegro. Jestem świadom, że nie mogę przekroczyć miesięcznego progu minimalnej krajowej (w przeciwnym wypadku muszę założyć działalność). Pytanie - co w sytuacji gdy sprzedam towar, dotrze do klienta, a ten mi go zwróci w ciągu 14 dni? Czy jak mu zwracam pieniądze za zwrócony towar, to to co wcześniej mi zapłacił muszę wliczyć do miesięcznego przychodu, czy nie?...
trudno usuwalne naklejki
Dzień dobry, pod jaki paragraf podchodzi przyklejenie komuś trudno usuwalnej naklejki na samochód (szybę) zaparkowany w niewłaściwym miejscu?...

Wyszukiwarka