Czy pracodawca może sprawdzić kto opłacał mój ZUS wcześniej?

Czy pracodawca może sprawdzić kto opłacał mój ZUS wcześniej? Ponieważ mam problem ze znalezieniem pracy z powodu mojej historii zatrudnienia przymierzam się do tego by w CV wpisać same prace za granicą przez agencje pracy, utrzymywać, że świadectw pracy nie mam bo były to prace na umowę zlecenie, a o pracach w Polsce, w których faktycznie pracowałem, nic nie wspominać w CV. I teraz mam pytanie, czy pracodawca wątpiący w to, że cały czas pracowałem za granicą przez agencje pracy na umowy zlecenie może się zapytać ZUS-u kto wcześniej opłacał moje ubezpieczenie ZUS-owskie i po tym dojść, że w czasie gdy wg CV pracowałem za granica to faktycznie pracowałem w Polsce albo byłem zarejestrowany jako bezrobotny?
anonim cytuj
26-02-2024
Pracodawca nie ma prawnego uprawnienia do uzyskiwania informacji o tym, kto opłacał Twoje składki ZUS w przeszłości, bez Twojej wyraźnej zgody. Prawo ochrony danych osobowych, w tym RODO (Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych), chroni tego typu informacje jako dane osobowe. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych, dostęp do danych o płatnikach składek jest ściśle regulowany i zazwyczaj ograniczony do samego ubezpieczonego, jego pełnomocników lub organów uprawnionych na mocy szczególnych przepisów prawa.

W przypadku wątpliwości co do historii zatrudnienia, pracodawca może poprosić kandydata o przedstawienie dokumentów potwierdzających przebieg kariery zawodowej, takich jak świadectwa pracy, umowy o pracę czy potwierdzenia opłacania składek ZUS, ale zawsze z zachowaniem zasad RODO i ochrony danych osobowych. Kandydat ma prawo odmówić udzielenia takich informacji, jednak może to wpłynąć na decyzję pracodawcy w procesie rekrutacji.

W sytuacji, gdy pracodawca miałby nieuprawniony dostęp do danych o składkach ZUS bez zgody osoby, której dane dotyczą, mogłoby to stanowić naruszenie przepisów o ochronie danych osobowych i skutkować odpowiedzialnością prawną dla pracodawcy.

anonim cytuj
03-03-2024

Sugerowane Tematy

Jak pomoc osobie uzależnionej od narkotyków?
Mam znajomą uzależnioną od narkotyków. Tydzień temu wraz z jej rodzicami nakłoniliśmy ją na odwyk. Zgodziła się pod groźbą wyrzucenia z domu. Godzinę temu uciekła z odwyku. Dodam, że odwyk był prywatny. Przez kilka dni cieszyła się ze tam jest i chciała przejść kilkumiesięczne leczenie, od 2 dni twierdziła ze już chce wracać do domu i jest już zdrowa. Wczoraj zablokowała kontakt ze mną i z rodzicami. Moje pytanie brzmi, czy w obecnej sytuacji, mo...
Reklama
Witam. Mam produkt z rysunkami zwariowanych melodii. Czy w reklamie mogę użyć nazwy diabła tasmańskiego albo zwariowane melodie?...
Co zrobić gdy żona nie chce mnie wpuścić do domu?
Witam, odszedłem od żony do innej kobiety ale nadal jesteśmy małżeństwem, ale ona pozmieniała zamki w drzwiach i nie mam wstępu do domu, chociaż to wspólnota majątkowa. Jak to rozwiązać ?...
Egzekucja komornicza.
Witam, Jeśli dłużnik jest zatrudniony na najniższej krajowej, ale otrzymuje wypłatę do ręki, ponieważ nie ma konta, to w jaki sposób działa komornik by ściągnąć dług za alimenty? Pracodawca jest zobowiązany przesyłać komornikowi pewną sumę na konto? Gdyby były to przelewy na konto to wiadomo, a tak... I ogólnie w jaki sposób komornik dowiaduje się o sposobie przekazywania wypłaty (do ręki czy na konto)?...

Wyszukiwarka