L4 a zwolnienie z pracy

Złożyłam 3-moesieczne wypowiedzenie w pracy i miałam pracować do końca sierpnia, w międzyczasie zadzwonili do mnie ze szpitala że przesuwają termin na operacje, na którą jeszcze miałam czekać pół roku. I byla ta operacja 22 sierpnia, z automatu dostałam l4 do końca miesiąca, mam się zgłosić na kontrolę ostatniego dnia miesiąca i wtedy na pewno dostanę przedłużenie zwolnienia. Ale jak to prawnie wygląda: czy od 1 września mogę prosić od przedłużenie zwolnienia? I czy mogę się normalnie zapisać do przychodni bo przecież pracuje tylko do końca sierpnia. Pozdrawiam
anonim cytuj
25-08-2023
Rozważmy następujące aspekty:

Jeżeli Twoje zwolnienie lekarskie (L4) wygaśnie wraz z końcem Twojego okresu wypowiedzenia, to formalnie nie jesteś już pracownikiem danego zakładu pracy od 1 września. Jeśli jednak dostaniesz przedłużenie L4 przed końcem okresu wypowiedzenia, będzie ono ważne również po zakończeniu umowy o pracę.

Odnośnie opieki zdrowotnej po zakończeniu stosunku pracy: Jeżeli nie podejmiesz nowego zatrudnienia, a będziesz posiadać status osoby bezrobotnej, nadal przysługuje Ci prawo do świadczeń zdrowotnych na podstawie ubezpieczenia zdrowotnego finansowanego przez Państwowy Fundusz Zdrowia, pod warunkiem że zarejestrujesz się jako osoba bezrobotna w urzędzie pracy.

Podsumowując, jeśli otrzymasz przedłużenie zwolnienia lekarskiego przed zakończeniem okresu wypowiedzenia, będzie ono nadal ważne. Po zakończeniu stosunku pracy masz prawo korzystać z opieki zdrowotnej, zakładając, że spełniasz wymagania odnośnie ubezpieczenia zdrowotnego.

anonim cytuj
27-08-2023
Dzięki za odpowiedź. A co w przypadku, gdybym znalazła nową pracę i chciała rozpocząć tam od 1 września, ale wciąż byłabym na zwolnieniu lekarskim? Czy nowy pracodawca ma prawo odmówić mi zatrudnienia na podstawie tego zwolnienia? Bo teraz zastanawiam się czy lepiej poczekać z szukaniem nowej pracy aż do momentu, gdy będę pewna, że L4 się skończy.

anonim cytuj
27-08-2023
W świetle polskiego prawa pracodawca nie ma prawa odmówić zatrudnienia z powodu posiadania przez kandydata do pracy zwolnienia lekarskiego. Jednak warto podkreślić kilka ważnych kwestii:

Po podpisaniu umowy o pracę, jeśli jesteś na zwolnieniu lekarskim, powinnaś poinformować o tym nowego pracodawcę. Twoje obowiązki w nowym miejscu pracy rozpoczną się po zakończeniu zwolnienia.
Jeśli pracodawca dowiedziałby się o zwolnieniu po podpisaniu umowy, ale przed jego rozpoczęciem, nie miałby on podstawy prawnej do jej rozwiązania jednostronnie z powodu samego zwolnienia.
Jeśli jednak zataiłaś istnienie zwolnienia lekarskiego w trakcie rekrutacji i miało to istotne znaczenie dla pracodawcy, mógłby on rozważyć rozwiązanie umowy z winy pracownika.
Zatem, jeśli planujesz podpisanie umowy o pracę będąc na zwolnieniu, warto być transparentnym i otwarcie komunikować się z potencjalnym pracodawcą na temat swojego stanu zdrowia i przewidywanego czasu powrotu do pracy.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Postępowanie spadkowe.
Mam kilka pytań na temat spadku w postaci mieszkania. Jest czwórka rodzeństwa( wszyscy pełnoletni)i w końcu zdecydowaliśmy się wszyscy wspólnie ze chcemy sprzedać to mieszkanie. Wiem że musimy się udać do notariusza, ale ze względu na to, że ja przebywam w UK i jestem ograniczona czasowo chciałabym przygotować się na to spotkanie. Jakich dokumentów potrzebujemy? Od czego zacząć? Kto zajmuje się sprzedażą (my osobiście czy jakieś firmy-ewentual...
Zalaliśmy sąsiada. My uważamy ze sąsiad zwyczajnie chce nas naciągnąć, Jak taka sytuacja wygląda od strony prawnej?
Witajcie Zalalismy sasiadow Moj maz zajmujacy sie na codzien budowlanka zobowiazal sie do naprawy szkod Mieszkanie to bylo zalane juz 4 lata wczesniej i patrzac na jego stan po tamtym zalaniu nie bylo remontu gdyz zalanie bylo z winy wlasciciela Okazało się ze własciciel wymaga od nas jeszcze wymiany podłogi w pokoju i drzwi które rzekomo zostały uszkodzone w wyniku naszego zalania My uważamy ze sąsiad zwyczajnie chce nas naciągnąć Jak taka...
Przepisanie mieszkania na partnerkę.
Witam , bardzo proszę o poradę , jestem w nieślubnym związku ze swoim partnerem , mieszkam w jego mieszkaniu Chciałabym mieć prawa do mieszkania partnera , w którym mieszkam , jakie kroki powinnam poczynić . Czy pobranie się z partnerem będzie gwarancją, że będę miała prawo do mieszkania , czy poza pobraniem , przepisanie mieszkania wchodziłoby grę , i jak to przepisanie wygląda, czy to jest darowizna z dożywotnim zamieszkaniem i jakie są koszty...
Wypłata art 18?
Dzień dobry razem z 4ma kolegami z pracy zaczęliśmy prace u tego samego pracodawcy jestesmy zatrudnieni na stanowisku młodszy specjalista od dwóch lat na umowę na czas nieokreślony, razem z kolegami zarabiamy równo lecz mniej niż starsi specjaliści którzy wykonują tą same prace te same obowiązki lub mniej oraz maja mniejsze często uprawnienia ale pracują we firmie dłużej, a dostają wieksza wypłatę czy to nie podchodzi pod art 18 kodeksu pracy? Do...

Wyszukiwarka