L4 a zwolnienie z pracy

Złożyłam 3-moesieczne wypowiedzenie w pracy i miałam pracować do końca sierpnia, w międzyczasie zadzwonili do mnie ze szpitala że przesuwają termin na operacje, na którą jeszcze miałam czekać pół roku. I byla ta operacja 22 sierpnia, z automatu dostałam l4 do końca miesiąca, mam się zgłosić na kontrolę ostatniego dnia miesiąca i wtedy na pewno dostanę przedłużenie zwolnienia. Ale jak to prawnie wygląda: czy od 1 września mogę prosić od przedłużenie zwolnienia? I czy mogę się normalnie zapisać do przychodni bo przecież pracuje tylko do końca sierpnia. Pozdrawiam
anonim cytuj
25-08-2023
Rozważmy następujące aspekty:

Jeżeli Twoje zwolnienie lekarskie (L4) wygaśnie wraz z końcem Twojego okresu wypowiedzenia, to formalnie nie jesteś już pracownikiem danego zakładu pracy od 1 września. Jeśli jednak dostaniesz przedłużenie L4 przed końcem okresu wypowiedzenia, będzie ono ważne również po zakończeniu umowy o pracę.

Odnośnie opieki zdrowotnej po zakończeniu stosunku pracy: Jeżeli nie podejmiesz nowego zatrudnienia, a będziesz posiadać status osoby bezrobotnej, nadal przysługuje Ci prawo do świadczeń zdrowotnych na podstawie ubezpieczenia zdrowotnego finansowanego przez Państwowy Fundusz Zdrowia, pod warunkiem że zarejestrujesz się jako osoba bezrobotna w urzędzie pracy.

Podsumowując, jeśli otrzymasz przedłużenie zwolnienia lekarskiego przed zakończeniem okresu wypowiedzenia, będzie ono nadal ważne. Po zakończeniu stosunku pracy masz prawo korzystać z opieki zdrowotnej, zakładając, że spełniasz wymagania odnośnie ubezpieczenia zdrowotnego.

anonim cytuj
27-08-2023
Dzięki za odpowiedź. A co w przypadku, gdybym znalazła nową pracę i chciała rozpocząć tam od 1 września, ale wciąż byłabym na zwolnieniu lekarskim? Czy nowy pracodawca ma prawo odmówić mi zatrudnienia na podstawie tego zwolnienia? Bo teraz zastanawiam się czy lepiej poczekać z szukaniem nowej pracy aż do momentu, gdy będę pewna, że L4 się skończy.

anonim cytuj
27-08-2023
W świetle polskiego prawa pracodawca nie ma prawa odmówić zatrudnienia z powodu posiadania przez kandydata do pracy zwolnienia lekarskiego. Jednak warto podkreślić kilka ważnych kwestii:

Po podpisaniu umowy o pracę, jeśli jesteś na zwolnieniu lekarskim, powinnaś poinformować o tym nowego pracodawcę. Twoje obowiązki w nowym miejscu pracy rozpoczną się po zakończeniu zwolnienia.
Jeśli pracodawca dowiedziałby się o zwolnieniu po podpisaniu umowy, ale przed jego rozpoczęciem, nie miałby on podstawy prawnej do jej rozwiązania jednostronnie z powodu samego zwolnienia.
Jeśli jednak zataiłaś istnienie zwolnienia lekarskiego w trakcie rekrutacji i miało to istotne znaczenie dla pracodawcy, mógłby on rozważyć rozwiązanie umowy z winy pracownika.
Zatem, jeśli planujesz podpisanie umowy o pracę będąc na zwolnieniu, warto być transparentnym i otwarcie komunikować się z potencjalnym pracodawcą na temat swojego stanu zdrowia i przewidywanego czasu powrotu do pracy.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Sprawy spadkowe.
Właściciel gospodarstwa umarł dzisiaj, miał zapisany dom i ziemię po rodzicach (ojciec zmarł 16 lat temu, matka 3 lata temu), na koncie osoby zmarłej są duże pieniądze za sprzedaż ziemi, nikt do konta nie był upoważniony, zmarły ma 6 sióstr, czy siostry mogą się jakoś ubiegać o pieniądze na koncie? Siostry nie domagały się nigdy od brata żadnej spłaty. Chciały, aby to on wszystko dostał od rodziców, ponieważ z nimi mieszkał. Co dalej z domem?...
Wspólny kredyt
Witam mogłabym prosić o anonimowego posta na grupie? Sprawa wygląda tak. Matka prosiła mnie żebym wzięła pożyczki, wzięłyśmy je na pół czyli teraz z odsetkami wyszło 16 tysięcy. Teraz powiedziała że nie zamierza mi złotówki za to oddać, bo one są na mnie nie na nią i że ja mam to wszystko spłacić. Przelewy po pożyczkach szły na jej konto. Nie wiem jak mogę to udowodnić? Że ona brała ze mną na wspolkke to wszystko? Jest mi mega przykro. Obiecała m...
Podanie pacjenta do komisji etyki lekarskiej.
Napisałam opinię stomatologowi na google. Dzisiaj zadzwonił do mnie że ta opinie jest krzywdząca i że poda mnie do komisji etyki lekarskiej w Krakowie. Moją opinia opisywała stan faktyczny - zdiagnozował u mnie 7 zębów do leczenia, podczas gdy nie mam żadnego. Zeby zdrowe, potwierdziło to dwóch stomatologów. Dla uściślenia - nie wyzywałam go w żaden sposób. Po prostu opisałam, że być może chce na tym zarobić. Czy naprawdę może mnie gdzieś poda...
Zalanie mieszkania sąsiada w wynajmowanym mieszkaniu.
Witam, dzisiaj zaszła sytuacja w wynajmowanym przeze nie mieszkaniu w bloku, że zalałem sąsiada z dołu. Wąż od pralki który wisiał na wannie spadł z niej i zalał podłogę łazienki, zorientowałem się po kilku minutach, że woda z węża zalewa łazienkę. Szybko wziąłem się za wycieranie podłogi do sucha lecz było już za pózno, sąsiad z dołu zapukał do drzwi i poinformował o zalaniu ( nie wiem w jakim stopniu bo po próbie zainteresowania się sprawą i ze...

Wyszukiwarka