L4 a zwolnienie z pracy

Złożyłam 3-moesieczne wypowiedzenie w pracy i miałam pracować do końca sierpnia, w międzyczasie zadzwonili do mnie ze szpitala że przesuwają termin na operacje, na którą jeszcze miałam czekać pół roku. I byla ta operacja 22 sierpnia, z automatu dostałam l4 do końca miesiąca, mam się zgłosić na kontrolę ostatniego dnia miesiąca i wtedy na pewno dostanę przedłużenie zwolnienia. Ale jak to prawnie wygląda: czy od 1 września mogę prosić od przedłużenie zwolnienia? I czy mogę się normalnie zapisać do przychodni bo przecież pracuje tylko do końca sierpnia. Pozdrawiam
anonim cytuj
25-08-2023
Rozważmy następujące aspekty:

Jeżeli Twoje zwolnienie lekarskie (L4) wygaśnie wraz z końcem Twojego okresu wypowiedzenia, to formalnie nie jesteś już pracownikiem danego zakładu pracy od 1 września. Jeśli jednak dostaniesz przedłużenie L4 przed końcem okresu wypowiedzenia, będzie ono ważne również po zakończeniu umowy o pracę.

Odnośnie opieki zdrowotnej po zakończeniu stosunku pracy: Jeżeli nie podejmiesz nowego zatrudnienia, a będziesz posiadać status osoby bezrobotnej, nadal przysługuje Ci prawo do świadczeń zdrowotnych na podstawie ubezpieczenia zdrowotnego finansowanego przez Państwowy Fundusz Zdrowia, pod warunkiem że zarejestrujesz się jako osoba bezrobotna w urzędzie pracy.

Podsumowując, jeśli otrzymasz przedłużenie zwolnienia lekarskiego przed zakończeniem okresu wypowiedzenia, będzie ono nadal ważne. Po zakończeniu stosunku pracy masz prawo korzystać z opieki zdrowotnej, zakładając, że spełniasz wymagania odnośnie ubezpieczenia zdrowotnego.

anonim cytuj
27-08-2023
Dzięki za odpowiedź. A co w przypadku, gdybym znalazła nową pracę i chciała rozpocząć tam od 1 września, ale wciąż byłabym na zwolnieniu lekarskim? Czy nowy pracodawca ma prawo odmówić mi zatrudnienia na podstawie tego zwolnienia? Bo teraz zastanawiam się czy lepiej poczekać z szukaniem nowej pracy aż do momentu, gdy będę pewna, że L4 się skończy.

anonim cytuj
27-08-2023
W świetle polskiego prawa pracodawca nie ma prawa odmówić zatrudnienia z powodu posiadania przez kandydata do pracy zwolnienia lekarskiego. Jednak warto podkreślić kilka ważnych kwestii:

Po podpisaniu umowy o pracę, jeśli jesteś na zwolnieniu lekarskim, powinnaś poinformować o tym nowego pracodawcę. Twoje obowiązki w nowym miejscu pracy rozpoczną się po zakończeniu zwolnienia.
Jeśli pracodawca dowiedziałby się o zwolnieniu po podpisaniu umowy, ale przed jego rozpoczęciem, nie miałby on podstawy prawnej do jej rozwiązania jednostronnie z powodu samego zwolnienia.
Jeśli jednak zataiłaś istnienie zwolnienia lekarskiego w trakcie rekrutacji i miało to istotne znaczenie dla pracodawcy, mógłby on rozważyć rozwiązanie umowy z winy pracownika.
Zatem, jeśli planujesz podpisanie umowy o pracę będąc na zwolnieniu, warto być transparentnym i otwarcie komunikować się z potencjalnym pracodawcą na temat swojego stanu zdrowia i przewidywanego czasu powrotu do pracy.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Zostałam oszukana. Odkupiłam bon turystyczny. Czy coś w tej sprawie mogę jeszcze zrobić? Czy jest sens zgłaszać to na policję?
Witam, nieświadoma konsekwencji odkupiłam bon turystyczny od osoby, która zaoferowała mi sprzedaż po okazyjnej cenie. Niestety dałam się namówić... Zbyt spontanicznie podjęłam decyzję i przelałam pieniądze. Kiedy się zorientowałam , że tego bonu nie wykorzystam i to karalne napisałam do gościa o zwrot pieniędzy. Kontakt się urwał, okazało się, że to oszust, który wyłudził ode mnie pieniądze. Czy coś w tej sprawie mogę jeszcze zrobić? Czy jest se...
Zasilek dla bezrobotnych
We wrześniu złożyłam wypowiedzenia za porozumieniem stron. Pod koniec września zarejestrowalam się w PUP. Dostałam informację że zasilek przysługuje mi od 2 stycznia. Dlaczego zasiłku nie dostane juz w styczniu tylko w połowie lutego czyli nie po 3msc tylko 4,5msc.?!...
Problem z agencją nieruchomości.
Mam problem z agentem nieruchomości, który zajmował się lub raczej miał zajmować sprzedażą mojej działki. Zrobił zdjęcia z drona ,wstawił ofertę sprzedaży na 2 portalach i w sumie na tym jego praca się skończyła. Nie mam żadnej umowy podpisanej. Pan wstawił ofertę na wyłączność . Chcę zakończyć tą niby współpracę, ponieważ nic się nie dzieje w kwestii sprzedaży, nie podoba mi się jego podejście i ciągły brak czasu na jakiekolwiek rozmowy , nawe...
Alimenty przy jednoosobowej działalności gospodarczej.
Jak wygląda sprawa poboru przez komornika alimentów jeśli prowadzi się jednoosobową działalność gospodarczą?? Czy pobiera jak przy umowie o pracę 60%z wynagrodzenia czy całość zarobioną podczas działalności jak podczas umowy zlecenie???...

Wyszukiwarka