l4 przez internet

o co chodzi w L4 przez internet? czy mozna dostac zwolenienie online? Czy ktos mi moze to wytlumaczyc?

anonim cytuj
23-07-2023
Witaj,

Od 1 stycznia 2019 roku w Polsce obowiązuje e-ZLA, czyli elektroniczne zwolnienie lekarskie. Elektroniczne zwolnienia lekarskie zostały wprowadzone na podstawie Ustawy z dnia 10 maja 2018 r. o zmianie ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 1076) i są teraz standardem w polskim systemie opieki zdrowotnej.

Zgodnie z art. 34 tej ustawy, "informacje zawarte w świadectwie lekarskim, z wyjątkiem informacji o stanie zdrowia ubezpieczonego lub członka jego rodziny, są przekazywane przez lekarza do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w formie elektronicznej, w terminie nie dłuższym niż 7 dni od dnia wystawienia świadectwa lekarskiego". W praktyce oznacza to, że lekarz wprowadza dane dotyczące zwolnienia do systemu, a następnie są one automatycznie przekazywane do ZUS oraz pracodawcy.

Jeśli chodzi o możliwość otrzymania zwolnienia lekarskiego online, obecnie nie ma takiej możliwości w Polsce. Wizyta lekarska jest nadal wymagana do otrzymania zwolnienia lekarskiego. Wizyta ta może jednak odbyć się zdalnie, na przykład za pomocą telemedycyny, ale decyzja o takiej formie wizyty zależy od lekarza. Pamiętaj jednak, że zdalne wizyty nie są dostępne dla wszystkich rodzajów usług medycznych i mogą nie być odpowiednie w przypadku niektórych stanów zdrowia. Po wizycie, lekarz wprowadza informacje do systemu e-ZLA, a pracownik otrzymuje numer świadectwa lekarskiego, który może sprawdzić online.

Wszelkie dalsze pytania dotyczące e-ZLA powinny być skierowane do lekarza lub ZUS, które są odpowiedzialne za prowadzenie tego systemu.

anonim cytuj
23-07-2023
Czy e-ZLA można anulować lub zmienić po wysłaniu go do ZUS, a jeśli tak, to jakie są procedury z tym związane?

anonim cytuj
23-07-2023
Proces korekty lub anulowania e-ZLA, zwolnienia lekarskiego wystawionego w formie elektronicznej, jest możliwy, ale jest to proces skomplikowany i może wymagać interwencji lekarza, który wystawił oryginalne zwolnienie.

Procedura ta jest uregulowana w art. 35 ust. 2a Ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, zgodnie z którym „Świadectwo lekarskie, o którym mowa w art. 33, jest anulowane lub zmieniane przez lekarza na jego wniosek lub na wniosek ubezpieczonego. Wniosek ubezpieczonego o anulowanie lub zmianę świadectwa lekarskiego jest składany lekarzowi w terminie 3 dni od dnia doręczenia mu świadectwa lekarskiego.”

Anulowanie lub korekta e-ZLA może być konieczna w przypadku, gdy lekarz zauważył błąd po wysłaniu zwolnienia do ZUS, albo gdy pacjent ma powód, by zakwestionować zawartość zwolnienia. W takim przypadku pacjent powinien skontaktować się z lekarzem, który wystawił zwolnienie, i poprosić go o dokonanie korekty. Lekarz ma możliwość korekty lub anulowania zwolnienia aż do końca trzeciego dnia roboczego od dnia jego wystawienia.

Jednakże szczegółowe procedury anulowania lub korekty e-ZLA mogą zależeć od konkretnych okoliczności i mogą wymagać dalszych konsultacji z lekarzem lub ZUS.

anonim cytuj
23-07-2023
OK. A czy istnieje jakiś limit ilości korekt, które mogą być dokonane na jednym e-ZLA, i jeśli tak, to jaki jest ten limit?

anonim cytuj
23-07-2023
Przepisy prawne nie określają bezpośrednio limitu ilości korekt, które mogą być dokonane na jednym e-ZLA. Zgodnie z art. 35 ust. 2a Ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, lekarz ma możliwość dokonania anulowania lub zmiany e-ZLA na wniosek swojego lub ubezpieczonego, bez wyraźnego określenia limitu ilości takich zmian.

Jednakże, warto zauważyć, że teoretycznie każda zmiana lub anulowanie zwolnienia musiałaby być uzasadniona i lekarz musiałby być przekonany, że taka zmiana jest konieczna. Ponadto, możliwość dokonywania korekt jest ograniczona czasowo - lekarz może dokonać zmiany lub anulowania zwolnienia tylko do końca trzeciego dnia roboczego od dnia jego wystawienia.

anonim cytuj
23-07-2023

Sugerowane Tematy

Telefon od pracodawcy na zwolnieniu lekarskim
Hej, Mam taką sytuację, nie wiem co robić... Przez ostatnie 2 tygodnie byłem na zwolnieniu lekarskim, z powodu wypadku. Niestety, mimo że jestem oficjalnie na zwolnieniu, mój szef dzwoni do mnie co chwile, zawsze coś chce, zadaje pytania o robotę, kiedy wrócę itd. Czy to jest w ogóle legalne? Przecież jestem na zwolnieniu, powinienem mieć spokój. Czy mogę coś z tym zrobić? Jakie są moje prawa w tej sytuacji? Może ktoś z was, użytkowników f...
Chcę odpisac sie współwłasności auta
Pytanie co zrobić gdzie mogę zgłosić lub co radzicie zrobić. Otóż jestem współwłaścicielem samochodu mojego byłego partnera ja tym autem nie jeżdżę prosiłam go by mnie wypisał z wszystkich dokumentów minął miesiąc i on nie ma chyba zamiaru tego zrobić dodam że jeździ nie ubezpieczonym autem a nieche mieć z tego tytułu żadnych problemów....
Alimenty na rodzica.
Dzień dobry. Szukam porady odnośnie alimentów na rodziców, a mianowicie jak ich uniknąć? Sytuacja wygląda następująco: dostałam w dniu dzisiejszym sms od siostry, że mama (wdowa) zgłasza mnie i moje 2 siostry o alimenty. Od około dwóch lat jestem w konflikcie rodzinnym. Mimo to do lutego 2023 roku własnowolnie płaciłam alimenty ustalone z góry przez siostry (również przekazane telefonicznie, płaciłam poprzez pocztę wiec mam potwierdzenia). W marc...
Spadek działki
Mam pytanie. Działka która jest notarialnie zapisana na małżeństwo które ma rozdzielność majątkowa- moja mama i moj tata. Nie maja rozwodu. Natomiast tata ma komorników. Trafił do szpitala . W przypadku jego śmierci jak wyglada to prawnie ? Nie chce przejąć długów ojca, wiem ze musze się zrzec spadku. Natomiast co się dzieje z dzialka? Mama nie ma żadnych dlugow....

Wyszukiwarka