Darowizna działki od rodziców.

Dzień dobry, rodzice postanowili darować mi działkę powierzchni 900 arów, czy w związku z tym muszę opłacić podatek czy wystarczy tylko wizyta u notariusza ? Jakie wiążą się z tym koszta. Notariusz poinformował nas, że musimy wycenić działkę według siebie a nie według cen rynkowych, działka przez rodziców została kupiona 30 lat temu więc nie mogą wpisać wartości 5 tys. zł.
anonim cytuj
14-01-2024
Podatku od darowizny w przypadku rodziców się nie płaci. Resztę notariusz powinien wytłumaczyć, zresztą o podatku też.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Co mogę zrobić jeśli farmaceuta wprowadził mnie w błąd?
Mąż pojechał po konkretny lek bez recepty dla mnie który wiedziałam ze mogę zastosować, farmaceutka stwierdziła ze jest od dwóch lat wycofany (nie jest) I dała inny lek mężowi, kiedy zapytał czy można go stosować jeśli karmi się piersią usłyszał oburzenie „przecież tego się nie połyka to czemu nie można by było karmić” (a nawet nie których kremów przecież nie można) jednak z oburzona mina, farmaceutka wyciągnęła ulotkę i przeczytała ze nic nie j...
Zostałam oszukana
Witam! Jakiś czas temu zostałam oszukana. Pan przedstawiając się za kogoś kim nie był wyłudził ode mnie towar za który nie zamierzał zapłacić. Faktura na przelew. Odbyło się dochodzenia i sprawa karna. Pan został złapany i ustalono jego prawdziwą tożsamość. Mam od Sądu wyrok z klauzulą wykonalności. Oczywiście Sąd zobligował Pana do zwrotu pieniędzy i poniesionych przeze mnie kosztów. I co ja dalej z tym pismem powinnam zrobić. Zgłosić się do k...
Zapis w umowie, zwrot zadatku.
Umówiłem się z deweloperem że do umowy dodamy zapis o zwrocie zadatku w przypadku nieotrzymania kredytu na dom. Czy może ktoś podpowiedzieć czy poniższy zapis jest sensowny czy coś trzeba poprawić? § 1 Sprzedający oświadcza, że: 1. Jest właścicielem nieruchomości gruntowej położonej w XXXX na ul. XXXX, działka numer XXXX/1 o pow. 614 m2 , dla której prowadzona jest księga wieczysta nr KW XXXXXX/1 w Sądzie Rejonowym w XXXXX. Nieruchomość za...
Zniesienie współwłasności.
6 lat temu zmarł mi Wujek - odbyło się postepowanie spadkowe z podziałem na części . Podzielono ułamkowo na 10 części w różnym wymiarze . Drugim krokiem był wniosek o zniesienie współwłasności i tu zaczęło się wszystko mega wydłużać. Niestety odbyły się dwie sprawy i już ponad 3 lata żadnych wieści. W tym czasie dość licznie umierają spadkobiercy. Chciałbym spłacić i zamknąć temat ale sąd nic nie robi. Z jakiego powodu to tak długo trwa i c...

Wyszukiwarka