Dzień dobry, rodzice postanowili darować mi działkę powierzchni 900 arów, czy w związku z tym muszę opłacić podatek czy wystarczy tylko wizyta u notariusza ? Jakie wiążą się z tym koszta. Notariusz poinformował nas, że musimy wycenić działkę według siebie a nie według cen rynkowych, działka przez rodziców została kupiona 30 lat temu więc nie mogą wpisać wartości 5 tys. zł.
Rocznikiem mam obecnie 21 l. W ubiegłym roku ukończyłem technikum zawodowe. Uzyskałem tytuł technika logistyka ale poległem na maturze. Pan ojciec płaci od 20 l alimenty w kwocie 200 zł jest pozbawiony praw rodzicielskich...słowem nie znam człowieka. Mama nigdy nie występowała o zwiększenie alimentów dawała radę wychować mnie sama. Przez obecny rok dorywczo pracowałem i miałem korki aby ponownie przystąpić do matury. Otrzymałem listem poleconym p...
Witam serdecznie.
Mam pytanie czy mogę pozwać przedsiębiorcę w Sądzie Rejonowym w Wydziale Gospodarczym, który zawiesił działalność gospodarczą ? W bazie CEIDG jest informacja, że status indywidualnej działalności gospodarczej jest wykreślony. Podstawa prawna wykreślenia: art. 30 ust. 1 pkt 1 ustawy o CEIDG i Punkcie Informacji dla Przedsiębiorcy - zgłoszenie do CEIDG informacji o prawomocnym orzeczeniu zakazu prowadzenia działalności gospodar...
Znajoma ukończy 56 lat 31 maja tego roku. Dziś dostała wypowiedzenie z pracy, w której pracowała 15 lat, z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia, które kończy się 30 kwietnia. Niestety nie jest jeszcze w okresie ochronnym przedemerytalnym. Wypowiedzenie dostała do ręki. Co zrobić aby wypowiedzenie straciło ważność? Jak ma utrzymać się do tego okresu ochronnego przedemerytalnego?...
Dzień dobry,
w 2012 roku moja ciocia (rodzona siostra mojego taty) zakupiła mi mieszkanie, w którym obecnie mieszkam już z moją żoną, na zasadzie umowy najmu.
Chcielibyśmy w końcu to uregulować prawnie, to znaczy żeby te mieszkanie było już na mnie, tylko jak najmniejszym kosztem.
Rodzą się pytania ?
- czy najlepszym rozwiązaniem na zniwelowanie kosztów (zwolnienie z podatków, taksy, etc) jest umowa darowizny tego mieszkania na mojego tate, g...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: