Darowizna działki od rodziców.

Dzień dobry, rodzice postanowili darować mi działkę powierzchni 900 arów, czy w związku z tym muszę opłacić podatek czy wystarczy tylko wizyta u notariusza ? Jakie wiążą się z tym koszta. Notariusz poinformował nas, że musimy wycenić działkę według siebie a nie według cen rynkowych, działka przez rodziców została kupiona 30 lat temu więc nie mogą wpisać wartości 5 tys. zł.
anonim cytuj
14-01-2024
Podatku od darowizny w przypadku rodziców się nie płaci. Resztę notariusz powinien wytłumaczyć, zresztą o podatku też.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Likwidacja stanowiska pracy.
Zostałem zwolniony z pracy po 16 latach z uwagi na "znaczne pogorszenie warunków ekonomicznych powodujących konieczność likwidacji stanowiska pracy". Zapytałem pracodawcę, czy w związku z tym przysługuje mi odprawa. Zostałem poinformowany, że nie i że obowiązuje mnie 3-miesięczyny okres wypowiedzenia, za który otrzymam wynagrodzenie i nie zostałem zwolniony ze świadczenia pracy w tym okresie. Dodatkowo, jeżeli to ma jakieś znaczenie, ...
Odszkodowanie z polisy OC.
Witam, mój tata miał wypadek na rowerze. Został potrącony przez samochód (kobieta najechała na niego od tyłu), został zabrany do szpitala, na miejscu była również policja. Proszę o poradę w jaki sposób przygotować pismo do ubezpieczyciela osoby która spowodowała wypadek, jakie informacje należy w nim zawrzeć aby skutecznie wywalczyć sprawiedliwe odszkodowanie z polisy OC. Jakie załączniki dołączyć do pisma?...
Jak uniknąć płacenia alimentów na nie swoje dziecko?
Czy mam obowiązek łożenia alimentów na syna mojej żony z poprzedniego związku, po tym jak porzuciła mnie dla innego faceta? Nie adoptowałem tego dziecka, nie przysposobiłem, nie ma mojego nazwiska....
PIT. Przekazanie 1%
Mam pytanie, odnoście przekazywania 1% na fundację w podatku w zeznaniu rocznym np. PIT36. Czy będzie on miał wpływ na zmniejszenia zwrotu otrzymanych pieniędzy już po rozliczeniu podatku i przekazaniu tego 1%? Czy przekazując im ten 1% mój zwrot się zmniejszy o ten 1%? Zawsze mnie to zastanawiało. Z góry dziękuję za odpowiedź....

Wyszukiwarka