Darowizna działki od rodziców.

Dzień dobry, rodzice postanowili darować mi działkę powierzchni 900 arów, czy w związku z tym muszę opłacić podatek czy wystarczy tylko wizyta u notariusza ? Jakie wiążą się z tym koszta. Notariusz poinformował nas, że musimy wycenić działkę według siebie a nie według cen rynkowych, działka przez rodziców została kupiona 30 lat temu więc nie mogą wpisać wartości 5 tys. zł.
anonim cytuj
14-01-2024
Podatku od darowizny w przypadku rodziców się nie płaci. Resztę notariusz powinien wytłumaczyć, zresztą o podatku też.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Alimenty na byłą małżonkę.
Trzy lata temu doszło do rozwodu po między mną a moją żoną z mojej winy. Sąd wtedy zasądził również na nią alimenty w kwocie 1000zł. Czy teraz według was mogę złożyć wniosek o zniesienie alimentów czy lepiej w tej sytuacji trochę zaczekać np. rok czy dwa ? Moja była żona zarabia około 4tys zł miesięcznie więc oczywiście nie żyje w niedostatku i jak najbardziej może spokojnie przeżyć bez tych alimentów, zwłaszcza że na FB ona sama zamieszcza zdjęc...
Windykacja wpływa na historię kredytową?
Witam, kredyt w banku Millenium spłacany od kilku lat bez żadnego nawet jednodniowego poślizgu. We wrześniu kredyt przeniesiony do innego banku i spłacony w całości przez ten nowy bank. Konto w Millenium zamknięte, Pani z obsługi twierdziła że wszystko w porządku i wszystko uregulowane. Dziś SMS z informacją o windykacji... Okazuje się że zostało 5zł do spłaty za kartę ... wcześniej nie było żadnych ponagleń czy informacji że trzeba coś zapłacić...
Rejestracja auta - brak podpisu współwłaściciela.
Dzień dobry, próbowałem dzisiaj zarejestrować kupiony samochód, w umowie kupna sprzedaży mam podpis tylko właściciela. W dowodzie jako współwłaściciel wpisany jest także współmałżonek tego właściciela, który oczywiście wyraża zgodę na sprzedaż, ale który nie podpisał się pod umową. Byłem przekonany, że to wystarczy, ale urząd odmówił rejestracji auta. Doczytałem i uważam, że mam rację - zgodnie z artykułem 36 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego jed...
Darowizna dla rodziców.
Jak wygląda prawo w Pl? Jeśli dzieci wspomagają rodziców przelewami. Np. rodzic ma 3 dzieci i każde z nich przeleje mu na konto po 100tys. Bo wiem że mama martwi się o 4 dziecko ze jest mało zaradne. Jak Dzieci przeleją rodzicom pieniądze to w sumie rodzic będzie miał 300tys. na koncie, wtedy mama zamieni te pieniądze na funty i prześlę córce, żeby pomóc jej w spłacie kredytu w UK. Czy rodzic będzie musiał zapłacić podatek od darowizny od wła...

Wyszukiwarka