Jestem na urlopie wychowawczym dostałam od pracodawcy wypowiedzenie z rozwiązaniem umowy o pracę. Okres wypowiedzenia 3 miesiące. Przyczyna: likwidacja stanowiska pracy(zamknięcie jednego z punktów handlowych).
Proszę mi powiedzieć czy nie powinni poczekac do mojego powrotu z wypowiedzeniem? Jak to prawnie teraz wygląda? I czy nie powinnam w takim razie dostać odprawy?
Pracodawca zatrudnia ok 100 osób.
Druga sprawa to wypowiedzenie / rozwiązanie umowy zostało wysłane pocztą na mój adres zameldowania, a adres zamieszkania się różni(też mieli ten adres). Telefonicznie ani mailowo nikt mnie nie poinformował. List odebrała moja babcia, a ja go zobaczyłam po 18 dniach. Wypowiedzenie nie jest podpisane. Co w tej sytuacji?
Uchwała SN z dnia 15.02.2006 II PZP 13/05 mówi wprost o tym, że pracodawca zatrudniający powyżej 20 pracowników może rozwiązać umowę z osobą przebywająca na urlopie wychowawczym z powodu likwidacji stanowiska pracy.
"Przepisy art. 10 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 13 marca 2003 r. o szczególnych
zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedoty-
czących pracowników (Dz.U. Nr 90, poz. 844 ze zm.) mogą stanowić podstawę
rozwiązania stosunku pracy z pracownikiem w okresie urlopu wychowawczego
także w sytuacjach, gdy nie zachodzą przesłanki przewidziane w art. 1861 § 1
zdaniu drugim k.p."
anonim cytuj
05-03-2024
Natomiast, nie przesądza to tego, że w przypadku Pani wypowiedzenia wszystko jest prawidłowe. Moja odpowiedź dotyczy wyłącznie opisanego w pytaniu stanu faktycznego.
anonim cytuj
05-03-2024
Dziękuję bardzo. Jeszcze zapytam bo nurtuje mnie jedna kwestia w tym wypowiedzeniu. Pracuje tam ponad 7 lat. A pracodawca napisał w wypowiedzeniu datę zawarcia umowy z ostatniego podpisanego aneksu do umowy czyli z 2019r. A ja pierwsza umowę podpisałam w 2016 roku i w między czasie było właśnie kilka aneksów do podpisania. Czy to jest prawidłowe?
anonim cytuj
05-03-2024
Powinna być data podpisania pierwszej umowy, ale niczego to nie zmienia, gdyż wiadomo o jaką umowę chodzi. Gdyby np. z z tego wywodził krótszy okres wypowiedzenia, to miałoby to znaczenie.
anonim cytuj
05-03-2024
Tak. Pracodawca może wypowiedzieć umowę o pracę podczas urlopu wychowawczego z powodu likwidacji stanowiska pracy. Odprawa nie należy się. Po pierwsze, został zachowany okres wypowiedzenia. Po drugie odprawa, to wypłata wynagrodzenia, które pracownik otrzymałby w określonym okresie, gdyby do rozwiązania nie doszło. A Pani nie otrzymuje wynagrodzenia, gdyż przebywa na urlopie wychowawczym.
anonim cytuj
05-03-2024
Wypowiedzenie niepodpisane przez pracodawcę lub upoważnioną przez niego osobę jest nieważne. Chyba, że chodzi Pani o to, że Pani go nie podpisywała. - Nie ma takiej potrzeby. Upoważniona przez Panią osoba pokwitowała jego odbiór.
Czy mąż mając swoją działalność i firmę może mnie u siebie ubezpieczyć gdybym zeszła w ciążę a nie miała żadnej umowy o pracę i ogólnie ubezpieczenia?...
Witam, sprawa którą chcę poruszyć tak pod koniec 2021 roku zmarł mój dziadek, ostatnią jego wolą ustną było to by w razie jego śmierci przelać środki które miał na koncie na konto wnuka, zgodnie z art. 952kc istnieje taka szansa lecz musi być jednocześnie 3 świadków, co z powodu ówczesnej pandemii nie miało racji bytu i każdy niestety oddzielnie dostał takie informacje. Bank po 1 miesiącu od śmierci mojego dziadka wysłał mi pismo (nie wiem swoją ...
Mam problem. Zaparkowałam auto pod dużym marketem przy ścianie. I niestety po powrocie z zakupów jakiś element konstrukcyjny spadł na auto. Sklep podał nr polisy. Po zgłoszeniu do ubezpieczyciela i oględzinach auta, ubezpieczyciel odmówił wypłaty odszkodowania, bo koszt naprawy przewyższa wartość auta. Co mam w tym momencie zrobić? Jestem bez auta i bez pieniędzy na nowe auto....
Dzień dobry,
Zawarłem umowę na usługę wymiany okna, termin realizacji wpisany na umowie to 8 tygodni, które minęły już 3 tygodnie temu. Wykonawca pobrał 1000 złotych zadatku. Kontaktowałem się z nim kilkukrotnie i zawsze jest jakaś wymówka, a to montażysta chory, a to grafik nieustalony i oddzwoni. Chciałem się dogadać bo nie widzi mi się czekać kolejne 8 tygodni u innego wykonawcy. No ale trudno. I teraz pytanie w jakiej formie mam dostarczyć w...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: