Jestem na urlopie wychowawczym dostałam od pracodawcy wypowiedzenie z rozwiązaniem umowy o pracę. Okres wypowiedzenia 3 miesiące. Przyczyna: likwidacja stanowiska pracy(zamknięcie jednego z punktów handlowych).
Proszę mi powiedzieć czy nie powinni poczekac do mojego powrotu z wypowiedzeniem? Jak to prawnie teraz wygląda? I czy nie powinnam w takim razie dostać odprawy?
Pracodawca zatrudnia ok 100 osób.
Druga sprawa to wypowiedzenie / rozwiązanie umowy zostało wysłane pocztą na mój adres zameldowania, a adres zamieszkania się różni(też mieli ten adres). Telefonicznie ani mailowo nikt mnie nie poinformował. List odebrała moja babcia, a ja go zobaczyłam po 18 dniach. Wypowiedzenie nie jest podpisane. Co w tej sytuacji?
Uchwała SN z dnia 15.02.2006 II PZP 13/05 mówi wprost o tym, że pracodawca zatrudniający powyżej 20 pracowników może rozwiązać umowę z osobą przebywająca na urlopie wychowawczym z powodu likwidacji stanowiska pracy.
"Przepisy art. 10 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 13 marca 2003 r. o szczególnych
zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedoty-
czących pracowników (Dz.U. Nr 90, poz. 844 ze zm.) mogą stanowić podstawę
rozwiązania stosunku pracy z pracownikiem w okresie urlopu wychowawczego
także w sytuacjach, gdy nie zachodzą przesłanki przewidziane w art. 1861 § 1
zdaniu drugim k.p."
anonim cytuj
05-03-2024
Natomiast, nie przesądza to tego, że w przypadku Pani wypowiedzenia wszystko jest prawidłowe. Moja odpowiedź dotyczy wyłącznie opisanego w pytaniu stanu faktycznego.
anonim cytuj
05-03-2024
Dziękuję bardzo. Jeszcze zapytam bo nurtuje mnie jedna kwestia w tym wypowiedzeniu. Pracuje tam ponad 7 lat. A pracodawca napisał w wypowiedzeniu datę zawarcia umowy z ostatniego podpisanego aneksu do umowy czyli z 2019r. A ja pierwsza umowę podpisałam w 2016 roku i w między czasie było właśnie kilka aneksów do podpisania. Czy to jest prawidłowe?
anonim cytuj
05-03-2024
Powinna być data podpisania pierwszej umowy, ale niczego to nie zmienia, gdyż wiadomo o jaką umowę chodzi. Gdyby np. z z tego wywodził krótszy okres wypowiedzenia, to miałoby to znaczenie.
anonim cytuj
05-03-2024
Tak. Pracodawca może wypowiedzieć umowę o pracę podczas urlopu wychowawczego z powodu likwidacji stanowiska pracy. Odprawa nie należy się. Po pierwsze, został zachowany okres wypowiedzenia. Po drugie odprawa, to wypłata wynagrodzenia, które pracownik otrzymałby w określonym okresie, gdyby do rozwiązania nie doszło. A Pani nie otrzymuje wynagrodzenia, gdyż przebywa na urlopie wychowawczym.
anonim cytuj
05-03-2024
Wypowiedzenie niepodpisane przez pracodawcę lub upoważnioną przez niego osobę jest nieważne. Chyba, że chodzi Pani o to, że Pani go nie podpisywała. - Nie ma takiej potrzeby. Upoważniona przez Panią osoba pokwitowała jego odbiór.
Bezpieczne założenie działalności gospodarczej z komornikiem... możliwe?
Chodzi o salon fryzjerski, co zrobić aby komornik nie zabrał wszystkiego? Chciałabym dobrowolnie spłacać. Działalność nierejestrowana? Proszę o pomoc osobę znającą się na tym......
Chciałam zapytać czy dobrze rozumiem jedną rzecz. Mniej więcej nakreślę sytuacje- mój brat zmarł, jednak ma córkę (nieletnią) która w zeszłym roku w spadku nabyła część mojego rodzinnego domu z części mojego ojca, w skrócie ja i ona mamy po 1/6 domu moja mama ma 4/6. Jej matka jest złą kobietą i chce abyśmy my we dwie miały po połowie (strasznie się sądziła z nami po śmierci brata, podła baba, nie chcemy do tego dopuścić, zwłaszcza że ja nie mam ...
Mam pytanie mam firmę i wykonuję pracę dla innej firmy w której jest zawarta umowa że jeżeli któryś z moich pracowników zostanie przyłapany pod wpływem alkoholu to firma dostaje mandat w wysokości 2000 czy tym mandatem w takiej kwocie mogę obciążyć pracownika i jak taki mandat powinien wyglądać?...
Kupilam kosmetyk na allegro. W nazwie Anti Irritate. Podrażnil mi skóre i wystąpiła mocna reakcja alergiczna. Zamiast pomóc, bardzo zaszkodzil.
Sprzedawca skontaktował mnie z producentem. Producent poprosil z zdjecia, numer produktu, nazwe, obajwy oraz dane teleadresowe.
Jak wygladaja takie reklamacje. Wole oddac przez Smart Allegro. Niz inwestowac w koszty kuriera zeby odsylac do producenta, ktory nakazuje wypelniac kolejne ankiety.
Czy sp...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: