Witam! Mam pytanie: w roku 2009 wziąłem ślub, moja żona otrzymała w roku 2010 działkę budowlaną od swoich rodziców notarialnie została ona zapisana tylko na nią. Przez 10 lat budowałem dom z czego ona wniosła mały wkład własny. Obecnie jesteśmy po rozwodzie, była żona chce żebym oddał jej klucze do domu i dokumenty dotyczące budowy domu. Do tej pory nie interesowała się budową ani kosztami związanymi z domem.Od siedmiu lat jest w Anglii dopiero po rozwodzie napiera na zwrot kluczy i dokumentów i straszy policją. Ja te dokumenty traktuje jako zastaw pod spłatę domu przez byłą żonę. Chciałbym się dowiedzieć jakie mam prawo do domu czy należy mi się jego części czy grozą mi jakieś konsekwencje jeżeli nie oddam jej kluczy?proszę o pomoc.
anonim cytuj
23-09-2020
W tej sytuacji ma Pan prawo żądać rozliczenia nakładów poniesionych na budowę domu.
Dom, zgodnie z przepisami kodeksu cywilnego, należy do żony (przynależy do działki, na której stoi).
anonim cytuj
23-09-2020
dziękuję za odpowiedź. Czyli najlepiej założyć sprawę w sądzie?
anonim cytuj
23-09-2020
musi Pan założyć sprawę o podział majątku wspólnego
anonim cytuj
23-09-2020
Zaznaczę jeszcze, że o ile nie było między Państwem rozdzielności majątkowej pieniądze pochodzące z Pana zarobków w czasie trwania małżeństwa stanowią majątek wspólny. Rozliczeniu zatem będzie podlegała połowa kwoty jaka skan zainwestował a nie całość.
Dzień dobry,
mam dodatkowe ubezpieczenie PZU grupowe, które opłacam w pracy. Jest tam zawarty wariant odszkodowania w wypadku śmierci bliskich.
Czy należy mi się odszkodowanie z tytułu śmierci teścia - zmarł w XI 2022 r., gdy jestem po rozwodzie z jego synem już od 15 lat? Z teściem utrzymywałam przyjazne kontakty....
Witam. Za 2 miesiące kończę urlop rodzicielski i czeka mnie powrót do pracy (praca na jednym i tym samym stanowisku pracy przez 15 lat, umowa o pracę na czas nieokreslony). Dotarły jednak do mnie informacje, iż pracodawca zamierza przenieść mnie na inne stanowisko pracy (inny wydział, inne obowiązki), a moje dotychczasowe stanowisko pracy ma zająć pracownik X który aktualnie pracuje na stanowisku, na które pracodawca chce przerzucić mnie. W ten s...
Witam,
sytuacja prezentuje się następująco:
1. Będąc w nieformalnym związku jakiś czas temu zakupiłem sobie i ówczesnej partnerce bilety na koncert, który miał się odbyć w 2020 roku.
2. Koncert został przeniesiony na rok 2022 ze względu na pandemię.
3. Na początku tego roku rozstaliśmy się, ustaliliśmy kwestię podziału pieniędzy, ruchomości itd., dodatkowym ustaleniem było to, iż miałem przekazać, teraz już ex-partnerce bilet na koncert najpó...
Potrzebuje pomocy w pewnej sprawie. Wspólnota mieszkaniowa, która liczy dziewięciu członków dostała propozycje od inwestora. Sprzedaż strychu czyli części wspólnej w zamian za częściowe finansowanie remontu klatki schodowej. Nie zgadzają się na to tylko dwie osoby, które mieszkają na najwyższym piętrze i bezpośrednio sąsiadują ze strychem oraz stale z niego korzystają. Pytanie brzmi czy zgoda na sprzedaż części wspólnej wspólnoty mieszkaniowej mu...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: