Witam! Mam pytanie: w roku 2009 wziąłem ślub, moja żona otrzymała w roku 2010 działkę budowlaną od swoich rodziców notarialnie została ona zapisana tylko na nią. Przez 10 lat budowałem dom z czego ona wniosła mały wkład własny. Obecnie jesteśmy po rozwodzie, była żona chce żebym oddał jej klucze do domu i dokumenty dotyczące budowy domu. Do tej pory nie interesowała się budową ani kosztami związanymi z domem.Od siedmiu lat jest w Anglii dopiero po rozwodzie napiera na zwrot kluczy i dokumentów i straszy policją. Ja te dokumenty traktuje jako zastaw pod spłatę domu przez byłą żonę. Chciałbym się dowiedzieć jakie mam prawo do domu czy należy mi się jego części czy grozą mi jakieś konsekwencje jeżeli nie oddam jej kluczy?proszę o pomoc.
anonim cytuj
23-09-2020
W tej sytuacji ma Pan prawo żądać rozliczenia nakładów poniesionych na budowę domu.
Dom, zgodnie z przepisami kodeksu cywilnego, należy do żony (przynależy do działki, na której stoi).
anonim cytuj
23-09-2020
dziękuję za odpowiedź. Czyli najlepiej założyć sprawę w sądzie?
anonim cytuj
23-09-2020
musi Pan założyć sprawę o podział majątku wspólnego
anonim cytuj
23-09-2020
Zaznaczę jeszcze, że o ile nie było między Państwem rozdzielności majątkowej pieniądze pochodzące z Pana zarobków w czasie trwania małżeństwa stanowią majątek wspólny. Rozliczeniu zatem będzie podlegała połowa kwoty jaka skan zainwestował a nie całość.
Cześć. Mam prośbę i wiele pytań. Mama zmarła w maju, w maju również przyjęliśmy spadek po mamie ( ojciec i 4 dzieci) i okazuje się, że w banku jest zadłużenie na 31 tys. Czy możemy zmienić decyzje i spadek odrzucić?...
Dzień dobry, mam pytanie. Narzeczony ma zadłużenie ale po rozmowie z Panią komornik ustalili że nie będzie miał zajęcia na koncie bo będzie wpłacał ustalona kwotę co miesiąc. Kwota zostaje co miesiąc wpłacona taka jaka została ustalona i faktycznie zajęcia nie ma na koncie bankowym. Moje pytanie jest takie jeżeli rozliczył się z podatku to dlaczego urząd przekierował kwotę do zwrotu do Pani Komornik ? Czy jest w ogóle taka możliwość jeżeli Pani ...
Razem z mężem kupiliśmy mieszkanie 1/2 własności, mamy rozdzielność majątkową. Pieniądze na wkład własny pochodziły z majątku męża. Tuż przed odbiorem mieszkania mąż zrezygnował z zakupu i postanowił wziąć sobie na kredyt samochód. Przy rozwiązaniu umowy deweloperskiej mąż w akcie notarialnym wyraził zgodę na przekazanie zwrotu tych pieniędzy na moje konto, ustnie ustaliliśmy, ze w ten sposób mąż pomoże mi kupić małe mieszkanie dla mnie. W chwili...
Teściowe będą przepisywać na nas dom, ale dopiero za rok, jak zostaną przekształcone działki z rolnych na budowlane, aby równo podzielić dom. My z mężem chcemy zacząć już w ten dom inwestować. I tutaj pytanie, co możemy zrobić aby jakoś się zabezpieczyć, gdyby teściowie jednak zmienili zdanie, a pieniążki już zainwestujemy. Może jakaś umowa? Czy ona może być wiążąca?
Nadmienie, że nie mieszkamy z teściami....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: