Witam! Mam pytanie: w roku 2009 wziąłem ślub, moja żona otrzymała w roku 2010 działkę budowlaną od swoich rodziców notarialnie została ona zapisana tylko na nią. Przez 10 lat budowałem dom z czego ona wniosła mały wkład własny. Obecnie jesteśmy po rozwodzie, była żona chce żebym oddał jej klucze do domu i dokumenty dotyczące budowy domu. Do tej pory nie interesowała się budową ani kosztami związanymi z domem.Od siedmiu lat jest w Anglii dopiero po rozwodzie napiera na zwrot kluczy i dokumentów i straszy policją. Ja te dokumenty traktuje jako zastaw pod spłatę domu przez byłą żonę. Chciałbym się dowiedzieć jakie mam prawo do domu czy należy mi się jego części czy grozą mi jakieś konsekwencje jeżeli nie oddam jej kluczy?proszę o pomoc.
anonim cytuj
23-09-2020
W tej sytuacji ma Pan prawo żądać rozliczenia nakładów poniesionych na budowę domu.
Dom, zgodnie z przepisami kodeksu cywilnego, należy do żony (przynależy do działki, na której stoi).
anonim cytuj
23-09-2020
dziękuję za odpowiedź. Czyli najlepiej założyć sprawę w sądzie?
anonim cytuj
23-09-2020
musi Pan założyć sprawę o podział majątku wspólnego
anonim cytuj
23-09-2020
Zaznaczę jeszcze, że o ile nie było między Państwem rozdzielności majątkowej pieniądze pochodzące z Pana zarobków w czasie trwania małżeństwa stanowią majątek wspólny. Rozliczeniu zatem będzie podlegała połowa kwoty jaka skan zainwestował a nie całość.
Brałam udział w kolizji, w której policja stwierdziła moje sprawstwo i zarzuciła mi wykroczenie z art. 86 par. 1 k.w. Nie przyjęłam mandatu. Dzień później pozyskałam nagranie z kamery monitoringu, z którego wynika wina tego drugiego kierowcy. Złożyłam nagranie na Policji i złożyłam wyjaśnienia. Policja stwierdziła, że faktycznie popełnili błąd, ale nic nie może już zrobić i i tak musi skierować sprawę do Sądu, który mnie uniewinni. Co mogę zrobić...
Dobry wieczór mam jedno pytanie. Otóż u mnie w pracy non stop brakuje ludzi, sytuacja ciągnie się od jakiegoś roku, cały czas robimy za dwóch robotę. Czy jeśli muszę odebrać dziecko ze szkoły do 16:30 czy pracodawca może mnie zmusić do nadgodzin? Dodam że to nie jest cały czas tylko np. 1 tydzień w miesiącu kiedy mąż ma popołudniówki....
Dzień dobry, ostatnie wydarzenia w moim życiu skłoniły mnie do uregulowania kwestii spadkowych i chciałbym prosić o poradę ( zrozumiem też jeśli zostanę odesłany do prawnika ). Obecnie żyje w nieformalnym związku z moja narzeczona , mamy razem kupione mieszkanie, na które spłacamy kredyt, udziały w nieruchomości to ja: 70%,narzeczona: 30% - mieszkanie jest obciążane hipoteka . Przy okazji udało się każdemu z nas zgromadzić indywidualny majątek: o...
Mam pytanie: czekam na sprawę podziału majątku z byłą żona. Użytkuje nasz wspólny samochód, do którego wyceny była żona chce powołać rzeczoznawcę. Samochód zostanie przyznany mi zapewne. Czy gdybym w nim założył instalację gazową zwiększy to jego wartość do wyceny?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: