Witam! Mam pytanie: w roku 2009 wziąłem ślub, moja żona otrzymała w roku 2010 działkę budowlaną od swoich rodziców notarialnie została ona zapisana tylko na nią. Przez 10 lat budowałem dom z czego ona wniosła mały wkład własny. Obecnie jesteśmy po rozwodzie, była żona chce żebym oddał jej klucze do domu i dokumenty dotyczące budowy domu. Do tej pory nie interesowała się budową ani kosztami związanymi z domem.Od siedmiu lat jest w Anglii dopiero po rozwodzie napiera na zwrot kluczy i dokumentów i straszy policją. Ja te dokumenty traktuje jako zastaw pod spłatę domu przez byłą żonę. Chciałbym się dowiedzieć jakie mam prawo do domu czy należy mi się jego części czy grozą mi jakieś konsekwencje jeżeli nie oddam jej kluczy?proszę o pomoc.
anonim cytuj
23-09-2020
W tej sytuacji ma Pan prawo żądać rozliczenia nakładów poniesionych na budowę domu.
Dom, zgodnie z przepisami kodeksu cywilnego, należy do żony (przynależy do działki, na której stoi).
anonim cytuj
23-09-2020
dziękuję za odpowiedź. Czyli najlepiej założyć sprawę w sądzie?
anonim cytuj
23-09-2020
musi Pan założyć sprawę o podział majątku wspólnego
anonim cytuj
23-09-2020
Zaznaczę jeszcze, że o ile nie było między Państwem rozdzielności majątkowej pieniądze pochodzące z Pana zarobków w czasie trwania małżeństwa stanowią majątek wspólny. Rozliczeniu zatem będzie podlegała połowa kwoty jaka skan zainwestował a nie całość.
Jak odzyskać od komornika alimenty, które wziął mi z konta na poczet długu? Były partner wysłał mi na konto alimenty z zaległością, podpisane było że to alimenty, ale nie było to jeszcze załatwione w banku....
Miesiąc temu, na moim koncie bankowym pojawiła się blokada na kwotę 860 zł, tytułem egzekucji komorniczej. Kilka dni później bank zrealizował to zajęcie i przelał na konto komornika całą kwotę, a ja uznałem sprawę za zamkniętą.
Tymczasem pierwszego tego miesiąca, na moim koncie ponownie pojawiła się blokada na 860 zł tytułem egzekucji komorniczej o tej samej sygnaturze i od tego samego komornika. Skontaktowałem się z kancelarią komorniczą i dowi...
Mam taką sprawę najemca nie płaci za 5 czynsz i rachunek za prąd . Wiec 31 lipca 2023 roku skończyła mu się umowa najmu . Wiec zmieniłam zamki w mieszkaniu. Tam zostało trochę jego rzeczy. Napisał mi ze nie mam prawa przetrzymywać jego rzeczy. Czy jest jakaś ustawa lub Kodeks mówiący o tym ? Z góry dziękuję za odpowiedź....
5 lat temu zmarł mój tata, zostawiając po sobie długi. Od razu się ich zrzekłam notarialnie. Od tego czasu urodziłam dziecko. Właśnie dzisiaj dowiedziałam się, że powinnam również zrzec się długów w imieniu dziecka. 6 miesięcy minęło już dawno, ponieważ syn ma teraz 17 miesięcy...czy da się coś z tym jeszcze zrobić, aby dziecku nie zostały długi po dziadku?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: