budowa domu i podział majątku

Witam! Mam pytanie: w roku 2009 wziąłem ślub, moja żona otrzymała w roku 2010 działkę budowlaną od swoich rodziców notarialnie została ona zapisana tylko na nią. Przez 10 lat budowałem dom z czego ona wniosła mały wkład własny. Obecnie jesteśmy po rozwodzie, była żona chce żebym oddał jej klucze do domu i dokumenty dotyczące budowy domu. Do tej pory nie interesowała się budową ani kosztami związanymi z domem.Od siedmiu lat jest w Anglii dopiero po rozwodzie napiera na zwrot kluczy i dokumentów i straszy policją. Ja te dokumenty traktuje jako zastaw pod spłatę domu przez byłą żonę. Chciałbym się dowiedzieć jakie mam prawo do domu czy należy mi się jego części czy grozą mi jakieś konsekwencje jeżeli nie oddam jej kluczy?proszę o pomoc.
anonim cytuj
23-09-2020
W tej sytuacji ma Pan prawo żądać rozliczenia nakładów poniesionych na budowę domu.
Dom, zgodnie z przepisami kodeksu cywilnego, należy do żony (przynależy do działki, na której stoi).

anonim cytuj
23-09-2020
dziękuję za odpowiedź. Czyli najlepiej założyć sprawę w sądzie?

anonim cytuj
23-09-2020
musi Pan założyć sprawę o podział majątku wspólnego

anonim cytuj
23-09-2020
Zaznaczę jeszcze, że o ile nie było między Państwem rozdzielności majątkowej pieniądze pochodzące z Pana zarobków w czasie trwania małżeństwa stanowią majątek wspólny. Rozliczeniu zatem będzie podlegała połowa kwoty jaka skan zainwestował a nie całość.

anonim cytuj
23-09-2020

Sugerowane Tematy

Alimenty do rąk własnych.
Nie mogę znaleźć informacji, jak to jest z płaceniem alimentów. Mam wyrok na córkę na 700 zł. . W wyroku jest napisane, że płatne do rąk własnych matki. Córka w lutym tego roku skończyła 18 lat, idzie na studia i chcę przelewać pieniądze na jej konto. Czy muszę to załatwiać przez sąd. Czy po prostu poinformować drugiego rodzica, że płacę już na jej konto? Nie chcę mieć żadnych problemów z komornikiem, jakby mi nie daj Boże konto zajął. Czy brać...
Przesłuchanie 16-latka
Witam. Czy policja może przesłuchać 16 latka w charakterze świadka bez obecności rodziców? Czy ja jako matka mogę być przy tym przesłuchaniu?...
Czy współwłaściciel może wyrobić dowód rejestracyjny?
Zgubiłem dowód rejestracyjny, poszedłem do starostwa i nie chcą mi wydać nowego, ponieważ tłumaczą, że właścicielem jest mój ojciec, a ja tylko współwłaścicielem. Ojciec jest po udarze i leży w szpitalu....
Czy mogę wycofać zawiadomienie o nękaniu?
Witam W tamtym tygodniu złożyłam zawiadomienie, że były facet mnie neka, akta sprawy zostały wysłane prokuraturze natomiast nikt nie postawił zarzutów. Pogodzilam się z tym chłopakiem i chciałbym wycofać zawiadomienie. Czy jest to możliwe?...

Wyszukiwarka