Śmierć współwłaścicieli nieruchomości a dziedziczenie.

Mam pytanie, mianowicie moi rodzice są współwłaścicielami domu w którym mieszkamy ( jestem ich jedynym dzieckiem i jestem osobą pełnoletnią ). Wszyscy jesteśmy zameldowani od tym adresem. Dom jest współwłasnością rodziców. Proszę mi powiedzieć, co w przypadku ich śmierci? Czy po ich śmierci niejako z automatu odziedziczę dom, czy należy to w jakiś sposób załatwić prawnie za ich życie, aby potem nie było kłopotów? Jeśli załatwić za ich życia, to jak?
anonim cytuj
14-01-2024
Jeśli jesteś jedynym spadkobiercą, to odziedziczysz ustawowo. Potem wystarczy potwierdzić ten fakt notarialnym aktem poświadczenia dziedziczenia, albo sądowym postanowieniem o nabyciu spadku.

anonim cytuj
14-01-2024
Dziękuję za odpowiedź. A żeby w przypadku śmierci rodziców potem już nigdzie nie chodzić, to jaka powinna być teraz procedura ?

anonim cytuj
14-01-2024
Teraz mogliby Ci darować nieruchomość z umową dożywocia.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Wezwanie na rozmowę podczas urlopu, czy mam obowiązek iść?
Witajcie. Jestem na urlopie wypoczynkowym od 18.08 bezpośrednio po urlopie macierzyńskim, dzisiaj dzwonił szef żebym przyszła w poniedziałek do pracy bo musimy pogadać, pytałam czy coś się stało, to stwierdził że nie jest to rozmowa na telefon, czy może mnie zwolnić jak przebywam na urlopie? Czy mam obowiązek wogóle tam iść? Czy jeżeli pracodawca da mi jakieś dokumenty do podpisania mogę odmówić ich podpisania?...
Podatek od darowizny.
Mama zmarła w 2020r. Posiadała udział w działce leśnej, w której udziały ma 30 osób. Jest to taka wspólnota całej wsi. Obecnie jest możliwość sprzedaży tej działki. Wszyscy wykazują chęć sprzedaży. Moje pytanie, czy ja mogę przekazać obecnie swoje udziały bratu. Jak wygląda kwestia podatku po sprzedaży. Ja z bratem według postanowienia spadkowego na podstawie testamentu odziedziczyliśmy po 1/2. Postepowanie spadkowe było w 2021 r....
Czy mogę zmienić nazwisko na nazwisko partnera nie biorąc ślubu
Dzień dobry, niedługo urodzę dziecko mojego partnera. Z różnych przyczyn nie mamy ślubu, ale jesteśmy razem i mieszkamy. Dziecko zostanie uznane przed narodzinami, więc będzie miało nazwisko po tacie. Nie chcę nazywać się inaczej niż moja córka, czy mogę zmienić nazwisko na jej i partnera w urzędzie, nie biorąc z nim ślubu? Dwuczłonowe nazwisko nie wchodzi w grę, bo moje mi się nie podoba. Proszę o nieocenianie, tylko o porady prawne....
Problem ze zwrotem kaucji.
Wypowiedziałam umowę o najem mieszkania na czas określony za porozumieniem stron. Według umowy miałam czas na wyprowadzkę do 31 października, jednak właściciel mieszkania zaproponował telefoniczne, że odda mi kaucję pod warunkiem, że wyprowadzę się do 30 września. Umowa zawierała zapis, że w wypadku przedterminowego wypowiedzenia umowy kaucja przepada. Najważniejsze pytanie: czy w takim wypadku właściciel powinien oddać mi kaucję czy to tylko jeg...

Wyszukiwarka