Ubezpieczalnia nie chce wypłacić odszkodowania?

Cześć, mam problem ubezpieczalnia nie chce wypłacić odszkodowania za ciężkie zachorowanie (śpiączka, niewydolność wielonarządowa) łącznie 3 miesiące w szpitalach z czego 2 na OIOMie. Chciałabym wiedzieć o jakich kwotach mówimy i czy jest sens o to walczyć.
anonim cytuj
19-10-2023
Bez polisy nikt ci nie powie, bo nie wiadomo na ile jesteś ubezpieczona, jaka jest dokumentacja medyczna etc.

anonim cytuj
19-10-2023
Wgląd w ogólne warunki umowy to jedno, natomiast należy pamiętać, że to co my potocznie rozumiemy jako ciężkie zachorowanie nie przedkłada się często na podobną definicje w definicjach umownych.

anonim cytuj
19-10-2023
mam problem ubezpieczalnia nie chce wypłacić odszkodowania za ciężkie zachorowanie

Kwestia wypłaty odszkodowania z tytułu ubezpieczenia na życie czy zdrowotnego jest uzależniona od warunków określonych w umowie ubezpieczenia. Zgodnie z art. 819 § 1 Kodeksu cywilnego ubezpieczyciel jest zobowiązany do świadczenia, jeżeli zaistniał zakładany w umowie wypadek. Aby dokładnie określić prawo do odszkodowania, trzeba by dokładnie przeanalizować:

Ogólne warunki ubezpieczenia (OWU), które określają, jakie są przesłanki wypłaty odszkodowania.
Konkretną definicję „ciężkiego zachorowania” w danej polisie, ponieważ, jak zwrócono uwagę, definicje umowne mogą różnić się od potocznych pojęć.
Odpowiedź na Post 2:
Bez polisy nikt ci nie powie, bo nie wiadomo na ile jesteś ubezpieczona, jaka jest dokumentacja medyczna etc.

Masz absolutnie rację. Warto zaznaczyć, że dokładne warunki, na jakich ubezpieczalnia ma obowiązek wypłacić odszkodowanie, wynikają z umowy ubezpieczenia oraz z załączonych do niej OWU.

Odpowiedź na Post 3:
Dokładnie, definicje zawarte w OWU mogą różnić się od ogólnie przyjętych pojęć. Dlatego przy analizie prawa do odszkodowania kluczowe jest zrozumienie, jak ubezpieczalnia definiuje określone pojęcia. Przykładowo, pewne schorzenia, mimo że potocznie uważane za ciężkie, mogą nie być uwzględniane w konkretnym ubezpieczeniu lub mogą być zdefiniowane w sposób, który nie obejmuje konkretnej sytuacji ubezpieczonego.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Klient nie odbiera wykonanych dla niego obrazów
Witam. Moja dziewczyna wykonuje okazyjnie obrazy na zamówienie. Umówiła się z klientem przez messengera na 2 obrazy. Podała wycenę za jeden obraz w granicach 300-400zł, co było wyraźnie napisane w wiadomości. Obrazy zostały wykonane terminowo, klient ich nie odbiera od miesiąca. Dziewczyna napisała w wiadomości, czy można się umówić w końcu na odbiór albo czy przynajmniej może dostać zapłatę przelewem za dwa obrazy - 660zł. Tutaj klient odpisał, ...
Pytanie odnośnie wypracowanych godzin.
Witam, pracuje w pewnej firmie na pół etatu. W umowie mam napisane praca od pon-pt. Godziny mam wypracowane, jak i nadliczbowe. Teraz moje pytanie jest następujące. Czy mogę zrobić sobie nieodpłatne wolne, jeśli mam godziny wyrobione ? Niby według k.p pracownik powinien wyrobić 20 godzin w tygodniu. Natomiast zastanawia mnie zapis w umowie, odnośnie pracy pon-pt. Proszę o szybką odpowiedź, najlepiej też z podanym artykułem....
Uiszczenie opłaty sądowej
Sprawa z powództwa cywilnego. Sedzia poprosił o usuniecie braków formalnych i o uiszczenie opłaty sądowej Złożyłem pismo i oświadczenie majątkowe z prośbą o zniesienie kosztów. Czy w międzyczasie mogę jednak zapłacić te koszty czy muszę coś pisać do sądu, że zmieniam zdanie...?...
Dzień wolny za pracę w święto.
Praca w systemie RÓWNOWAŻNYM ,okres rozliczeniowy 3 miesięczny (praca zmianowa) Hipotetycznie przyjmijmy sytuację: Ten tydzień pracy rozpoczęty w niedzielę 13 sierpnia zmiana nocna 22-6 poniedziałek 14 sierpnia - oddany dzień wolny za pracę w niedzielę 13 sierp. wtorek 15 sierpień - święto- praca rozpoczynana o 22 -6. Czy za pracę rozpoczynaną w to święto pracodawca musi oddać dzień wolny do końca okresu rozliczeniowego ?...

Wyszukiwarka