Ubezpieczalnia nie chce wypłacić odszkodowania?

Cześć, mam problem ubezpieczalnia nie chce wypłacić odszkodowania za ciężkie zachorowanie (śpiączka, niewydolność wielonarządowa) łącznie 3 miesiące w szpitalach z czego 2 na OIOMie. Chciałabym wiedzieć o jakich kwotach mówimy i czy jest sens o to walczyć.
anonim cytuj
19-10-2023
Bez polisy nikt ci nie powie, bo nie wiadomo na ile jesteś ubezpieczona, jaka jest dokumentacja medyczna etc.

anonim cytuj
19-10-2023
Wgląd w ogólne warunki umowy to jedno, natomiast należy pamiętać, że to co my potocznie rozumiemy jako ciężkie zachorowanie nie przedkłada się często na podobną definicje w definicjach umownych.

anonim cytuj
19-10-2023
mam problem ubezpieczalnia nie chce wypłacić odszkodowania za ciężkie zachorowanie

Kwestia wypłaty odszkodowania z tytułu ubezpieczenia na życie czy zdrowotnego jest uzależniona od warunków określonych w umowie ubezpieczenia. Zgodnie z art. 819 § 1 Kodeksu cywilnego ubezpieczyciel jest zobowiązany do świadczenia, jeżeli zaistniał zakładany w umowie wypadek. Aby dokładnie określić prawo do odszkodowania, trzeba by dokładnie przeanalizować:

Ogólne warunki ubezpieczenia (OWU), które określają, jakie są przesłanki wypłaty odszkodowania.
Konkretną definicję „ciężkiego zachorowania” w danej polisie, ponieważ, jak zwrócono uwagę, definicje umowne mogą różnić się od potocznych pojęć.
Odpowiedź na Post 2:
Bez polisy nikt ci nie powie, bo nie wiadomo na ile jesteś ubezpieczona, jaka jest dokumentacja medyczna etc.

Masz absolutnie rację. Warto zaznaczyć, że dokładne warunki, na jakich ubezpieczalnia ma obowiązek wypłacić odszkodowanie, wynikają z umowy ubezpieczenia oraz z załączonych do niej OWU.

Odpowiedź na Post 3:
Dokładnie, definicje zawarte w OWU mogą różnić się od ogólnie przyjętych pojęć. Dlatego przy analizie prawa do odszkodowania kluczowe jest zrozumienie, jak ubezpieczalnia definiuje określone pojęcia. Przykładowo, pewne schorzenia, mimo że potocznie uważane za ciężkie, mogą nie być uwzględniane w konkretnym ubezpieczeniu lub mogą być zdefiniowane w sposób, który nie obejmuje konkretnej sytuacji ubezpieczonego.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Przepracowałem 2 tygodnie (umowa na 3 miesiące). Czy mogę się starać o chorobowe?
Jestem na umowie o pracę na 3 miesiące, przepracowałem 2 tygodnie i trafiłem do zakładu psychiatrycznego, czy mogę się starać o chorobowe?...
Ubezpieczenie PZU.
Dzień dobry, mam dodatkowe ubezpieczenie PZU grupowe, które opłacam w pracy. Jest tam zawarty wariant odszkodowania w wypadku śmierci bliskich. Czy należy mi się odszkodowanie z tytułu śmierci teścia - zmarł w XI 2022 r., gdy jestem po rozwodzie z jego synem już od 15 lat? Z teściem utrzymywałam przyjazne kontakty....
Umowa zlecenie.
Umowa zlecenie zawarta w lipcu do końca września 2024 ? Nie widzę żadnego zapisu o braku możliwości zerwania umowy . Zleceniodawca straszy ze nie mogę się zwolnić przed końcem umowy bo będą kary pieniężne. Czy nie można zerwać umowy przed czasem ? Nie podlega ta umowa ubezpieczeniu zdrowotnemu stąd kolejne pytanie czy l4 usprawiedliwia w takim wypadku od nieobecności w pracy ?...
PIT-11 od byłego pracodawcy.
Proszę o informację co w sytuacji gdy moja mama otrzymała PIT-11 od pracodawcy u którego nie pracuje od 2 lat. Jest to pracodawca prowadzący działalność gastronomiczną. Mama na wiosnę 2020 przeszła na emeryturę, po czym podpisała z tym pracodawcą kolejną umowę, tym razem na 1/4 etatu z terminem obowiązywania do czerwca 2021. W momencie gdy wybuchła pandemia na wiosnę 2020 mama dostała informację, żeby już nie przychodziła do pracy bo obiekt gastr...

Wyszukiwarka