Partner pożycza mi samochód, którego jest współwłaścicielem, drugą właścicielką jest jego matka. Wiem, że w przypadku kolizji z mojej winy, ich rata za ubezpieczenie podlega re kalkulacji, czego chciałabym uniknąć. Czy mogę wykupić prywatne OC (na osobę) i w przypadku kolizji z mojej winy, uszkodzenia np. innego samochodu, mogę odmówić pokrycia kosztów odszkodowania z tytułu OC zarejestrowanego na auto i wnosić o odszkodowanie z OC prywatnego?
Wiem, że alternatywą jest przepisanie samochodu na mnie lub dołączenie mnie do współwłasności auta. Ale zastanawiam się, czy jest inna droga.
OC w Polsce przypisane jest do pojazdu, na szybko sprawdzając, żaden z ubezpieczycieli (tych dużych) nie ma opcji OC na kierowcę. Najprostsza opcja, aby nie poleciały składki to u ubezpieczyciela do aktualnego OC dopisanie kierowcy i wykupienie ochrony zniżek.
anonim cytuj
28-02-2023
Ta cała "ochrona zniżek" to bardziej wyciąganie pieniędzy niż faktyczna ochrona. Zazwyczaj te "ochrony" są do jakiejś śmiesznej wysokości szkody typu 2 tysiące. Byle zarysowanie może przynieść taki kosztorys, nie mówiąc o poważniejszej stłuczce. Dodatkowo to działa w tej ubezpieczalni, w której wykupisz, a później potrafią i tak dowalić cenę taką, że z ich ochroną wychodzi drożej niż gdzie indziej po straconych zniżkach.
anonim cytuj
28-02-2023
A ja się właśnie dowiedziałam, że nie istnieje coś takiego jak zniżki. Od 6 lat bezszkodowa jazda, (nigdy nie było szkody), OC było tańsze co roku, a teraz wyszło nam o 200 zł więcej na jedną ratę, niż w ubiegłym roku na dwie. Zapytałam o to na pewnej grupie i dowiedziałam się, że zniżki nie istnieją i już od kilku lat takiego czegoś nie ma.
anonim cytuj
28-02-2023
I tak i nie, zależy jak na to patrzeć. Nie ma jakiegoś taryfikatora z góry ustalonego, Ale bezszkodowa jazda, posiadanie prawa jazdy >3 (5?) lat itd. wpływa na wysokość składek.
anonim cytuj
28-02-2023
Oczywiście, ja się odniosłam do zniżek i ochrony tych zniżek. Bo to po prostu nie istnieje i jak się spowoduje szkodę to i tak składka pójdzie w górę.
anonim cytuj
28-02-2023
Też nie do końca, przy ochronie zniżek dany ubezpieczyciel nie bierze do kalkulacji pierwszego zdarzenia do określonej kwoty.
anonim cytuj
28-02-2023
Ale tylko tak jak powiedziałem wyżej do szkody na pewną kwotę, gdzie ta kwota to jest zazwyczaj byle co.
Dzień dobry, przebywałem na zwolnieniu lekarskim 25 dni, po przebytym zabiegu. Z tego co wyczytałem, pracodawca ma obowiązek wliczyć mi do zwolnienia także weekendy oraz dni w których grafikowo bym nie pracował, czy mogę prosić o konkretną podstawę prawną tego, abym mógł to przedstawić pracodawcy? Gdyż niestety zwolnienie zostało mi policzone jedynie w tygodniu. Drugie moje pytanie, zarabiam najniższą krajową(na umowie i w rzeczywistości) czy od ...
Jestem na wypowiedzeniu 3 miesięcznym nie mogę nigdzie znaleźć informacji ile przysługuje mi urlopu z powodu siły wyższej ? Podczas nieprzepracowania pełnego roku Umowa kończy się we wrześniu....
Witam, Mam pytanie gdzie mam zgłosić ze były mąż nie płaci alimentów? Czy mogę zgłosić już po nie zapłaceniu jednego miesiąca, czy muszę odczekać jakiś czas? Jak wygląda cała procedura?...