Ubezpieczenie OC na osobę?

Partner pożycza mi samochód, którego jest współwłaścicielem, drugą właścicielką jest jego matka. Wiem, że w przypadku kolizji z mojej winy, ich rata za ubezpieczenie podlega re kalkulacji, czego chciałabym uniknąć. Czy mogę wykupić prywatne OC (na osobę) i w przypadku kolizji z mojej winy, uszkodzenia np. innego samochodu, mogę odmówić pokrycia kosztów odszkodowania z tytułu OC zarejestrowanego na auto i wnosić o odszkodowanie z OC prywatnego?
Wiem, że alternatywą jest przepisanie samochodu na mnie lub dołączenie mnie do współwłasności auta. Ale zastanawiam się, czy jest inna droga.
anonim cytuj
28-02-2023
OC w Polsce przypisane jest do pojazdu, na szybko sprawdzając, żaden z ubezpieczycieli (tych dużych) nie ma opcji OC na kierowcę. Najprostsza opcja, aby nie poleciały składki to u ubezpieczyciela do aktualnego OC dopisanie kierowcy i wykupienie ochrony zniżek.

anonim cytuj
28-02-2023
Ta cała "ochrona zniżek" to bardziej wyciąganie pieniędzy niż faktyczna ochrona. Zazwyczaj te "ochrony" są do jakiejś śmiesznej wysokości szkody typu 2 tysiące. Byle zarysowanie może przynieść taki kosztorys, nie mówiąc o poważniejszej stłuczce. Dodatkowo to działa w tej ubezpieczalni, w której wykupisz, a później potrafią i tak dowalić cenę taką, że z ich ochroną wychodzi drożej niż gdzie indziej po straconych zniżkach.

anonim cytuj
28-02-2023
A ja się właśnie dowiedziałam, że nie istnieje coś takiego jak zniżki. Od 6 lat bezszkodowa jazda, (nigdy nie było szkody), OC było tańsze co roku, a teraz wyszło nam o 200 zł więcej na jedną ratę, niż w ubiegłym roku na dwie. Zapytałam o to na pewnej grupie i dowiedziałam się, że zniżki nie istnieją i już od kilku lat takiego czegoś nie ma.

anonim cytuj
28-02-2023
I tak i nie, zależy jak na to patrzeć. Nie ma jakiegoś taryfikatora z góry ustalonego, Ale bezszkodowa jazda, posiadanie prawa jazdy >3 (5?) lat itd. wpływa na wysokość składek.

anonim cytuj
28-02-2023
Oczywiście, ja się odniosłam do zniżek i ochrony tych zniżek. Bo to po prostu nie istnieje i jak się spowoduje szkodę to i tak składka pójdzie w górę.

anonim cytuj
28-02-2023
Też nie do końca, przy ochronie zniżek dany ubezpieczyciel nie bierze do kalkulacji pierwszego zdarzenia do określonej kwoty.

anonim cytuj
28-02-2023
Ale tylko tak jak powiedziałem wyżej do szkody na pewną kwotę, gdzie ta kwota to jest zazwyczaj byle co.

anonim cytuj
28-02-2023

Sugerowane Tematy

Sprzedaż gruntu przez pośrednika.
Cena wystawionego gruntu przez biuro nieruchomości osoby z rodziny była 300 000zł. Udzieliliśmy im pełnomocnictwo, „sprzedali” działkę za 100 000tys. Jesteśmy stratni prawie 200 tysięcy. To jawne oszustwo, działanie na naszą szkodę i sprzedaż nieruchomości za 30% wartości. Co można zrobić prawnie w takiej sytuacji?...
Co zrobić kiedy w sprawie cywilnej sąd umieścił w protokole zdania których nie powiedziałem i kontekst wypowiedzi wyszedł odwrotny do zamierzonego?
Proszę o radę co zrobić w sytuacji kiedy w sprawie cywilnej sąd umieścił w protokole zdania których nie powiedziałem i kontekst wypowiedzi wyszedł odwrotny do zamierzonego. Proszę o radę...
Zameldowanie a opłata za gospodarowanie odpadami.
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie opłaty za wywóz śmieci. Czy jeżeli osoba jest zameldowana, ale nie mieszka, wyjechała do innego miasta - ja nie wiem czy ona tam opłaca wywóz śmieci. Czy ja mogę u siebie ją wykreślić z opłat ? (Mieszkanie w spółdzielni mieszkaniowej)....
Ojciec w testamencie przekazuje mieszkanie opiekunce, która chcę się zrzec. Na kogo przechodzi spadek?
Umiera ojciec. W testamencie przekazuje mieszkanie swojej opiekunce. (Ojciec był po rozwodzie z dziećmi nie miał kontaktu od długich lat). Opiekunka chce się zrzec testamentu. Czy wtedy spadek przechodzi na dzieci ojca czy na dzieci opiekunki na którą zostało w spadku przepisane mieszkanie? Będę wdzięczna za pomoc. W razie dodatkowych pytań chętnie odpowiem, nie wiem co w tej sprawie może mieć znaczenie. Z góry dziękuję za pomoc....

Wyszukiwarka