Wypowiedzenie umowy najmu z miesięcznym wyprzedzeniem.

W umowie najmu mieszkania jest zapis o wypowiedzeniu najmu z miesięcznym wyprzedzeniem. Właściciel się połapał że nie znalazł naiwnych jeleni na darmowe pieniążki co miesiąc i takie wypowiedzenie dostarczył. Termin tego wypowiedzenia wypada niefortunnie parę dni przed wypłata uniemożliwiając wyprowadzkę w tym terminie, w domu mieszka dziecko. Co mogę zrobić w takiej sytuacji?
anonim cytuj
03-10-2023
To umowa najmu czy najmu okazjonalnego?
Jaki powód wypowiedzenia podał wynajmujący?
Zwykłego najmu. powodu nie podał żadnego.

Szkoda, że wynajmujący nie połapał się również, że nie może ot tak sobie wypowiedzieć umowy.
Jego wypowiedzenie nie ma mocy prawnej, umowa trwa dalej.
Podstawa prawna - art. 11 ustawy o ochronie praw lokatorów.

anonim cytuj
03-10-2023
Odnosząc się do zaprezentowanego problemu, który dotyczy kwestii wypowiedzenia umowy najmu mieszkania z miesięcznym wyprzedzeniem, istotne jest uwzględnienie obowiązujących przepisów prawa.

Zwykłego najmu. powodu nie podał żadnego.

Mając na uwadze powyższą wypowiedź oraz zdaniem jednego z uczestników dyskusji dotyczącej podstawy prawnej:

Podstawa prawna - art. 11 ustawy o ochronie praw lokatorów.

Sprawa wymaga wyjaśnienia, że w prawie polskim obowiązuje Ustawa o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 21 czerwca 2001 r. (Dz.U. 2001 nr 71 poz. 733). Zacytowany art. 11 dotyczy jednak umów najmu lokali komunalnych i nie jest stosowany wobec najmu prywatnego.

W przypadku zwykłej umowy najmu, która nie jest umową najmu okazjonalnego, istotne przepisy znajdują się w Kodeksie cywilnym. Artykuł 673 § 1 Kodeksu cywilnego mówi, że „jeżeli czas trwania najmu nie jest oznaczony, każda ze stron może wypowiedzieć umowę z zachowaniem terminów wypowiedzenia”. Natomiast stosowny termin wypowiedzenia dla najmu na czas nieoznaczony, wynosi trzy miesiące (zgodnie z art. 674 Kodeksu cywilnego).

Jednakże, warto podkreślić, że wszelkie ustalenia zawarte w umowie, które są korzystniejsze dla najemcy, mają pierwszeństwo przed regulacjami ustawowymi. Jeśli więc umowa zawiera zapis umożliwiający wypowiedzenie najmu z miesięcznym wyprzedzeniem, obie strony powinny go respektować.

Niepodanie powodu wypowiedzenia nie jest naruszeniem prawa, chyba że umowa najmu wyraźnie tego wymaga. Jednakże, sąd może ocenić, czy okoliczności wypowiedzenia były zasadne i czy nie naruszały praw drugiej strony, zwłaszcza w kontekście ochrony praw lokatorów i zapewnienia im odpowiednich warunków do życia.

Wobec tego, jeśli stronie najmującej zostało dostarczone prawidłowe wypowiedzenie zgodnie z warunkami umowy, należy je respektować, chyba że uda się wykazać, iż wypowiedzenie było bezpodstawne lub narusza prawa najemców.

W przypadku problemów z wyprowadzką czy innymi kwestiami związanymi z terminem wypowiedzenia, ewentualne dalsze kroki, takie jak próba renegocjacji terminu czy zawarcie nowej umowy najmu, są sprawą indywidualnych uzgodnień stron umowy i mogą być realizowane na zasadzie ich wspólnej zgody.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Uchylenie obowiązku alimentacyjnego na dorosłe dzieci.
Chce złożyć wnioski o uchylenie obowiązku alimentacyjnego na dorosłe dzieci które dawno się usamodzielniły. I tu mam problem gdzie taki wniosek składać, w miejscu mojego zamieszkania czy do sądu, który wydawał postanowienia. I tu kolejny problem, bo sądy już nie istnieją, te które wydawały postanowieniem problem jest z ustaleniem akt spraw. Czy jak złoże wniosek o uchylenie do sądu rejonowego w miejscu mojego zamieszkania, to będzie to rozpatryw...
problem z deweloperem
Witam Mam problem z deweloperem . Zakupiłam nowe mieszkanie na osiedlu, na którym po dwóch latach założyli szlaban. Pilot otrzymali tylko Ci mieszkańcy co mają wykupione miejsca postojowe pod blokiem. Uniemożliwili mi tym wjazd pod mój bezpośrednio blok, gdzie nie chce korzystać z miejsc parkingowych Ale podjechać np pod klatkę z zakupami i małym dzieckiem. Miejsc do wykupienia już nie ma pod blokiem, deweloper zaproponował wykup miejsca dla ...
Czy da się uniknąć kary za brak OC?
Witam. Chciałbym zapytać i poradzić się w sprawie kary pieniężnej za brak ważnej polisy OC. Kupiłem samochód, które miało mieć ważną polisę OC, sprzedający pokazał mi jakiś dowód opłacenia polisy później okazało to było jakieś wezwanie zaległe od Kruka za zaległą polisę. W efekcie jeździłem prawie półtorej miesiąca bez OC nieświadomie myśląc że mam normalnie ważną polisę. Dostałem sporą karę za brak polisy od ubezpieczeniowego funduszu gwarancyjn...
Zachowek
Witam,podpisałam u notariusza ugodę o zachowek z bratem,który zobowiązał się do wypłaty .. Teraz jego żona wygraża się że mnie zniszczy i że nie zostawi tak tej sprawy i poniosę dużo większe koszty niż kwota którą otrzymam.. Czy mam się czego obawiać ze strony prawnej? Czy może wymóc w sposób prawny żebym opiekowała się grobem ojca? ...

Wyszukiwarka