Praca i studia.

Mam małe pytanie co do paragrafu 17 KP.
W październiku rozpocząłem studia zaoczne w mieście, w którym pracuje i mieszkam. Praca jest dwuzmianowa (6:15-14:15 i 12-20) i już zaczynają się problemy. Zgłosiłem swojemu kierownikowi, że podjąłem studia, na jego prośbę wydrukowałem mu plan zajęć na semestr zimowy żeby wiedział jak ma mi ustawiać godziny pracy. I jak na złość znowu ustawił mi tak godziny pracy, że w piątek nie mogę pojawić się na zajęciach (które zaczynają się o 15:30). Czy w tym momencie mogę użyć tego paragrafu jako argument co do zmiany godzin pracy? Pracuje ma pełen etat, UoP/
anonim cytuj
30-10-2023
Czy kierunek studiów jest związany z aktualnie wykonywaną przez Ciebie pracą?
Nie.

To gdzie Ty tutaj widzisz podnoszenie kwalifikacji zawodowych? W jaki sposób studia podniosą Twoje kwalifikacje w obecnej pracy?
Czyli mam rozumieć, że podjęcie studiów nie związanych z obecnym stanowiskiem nie jest podnoszeniem swoich kwalifikacji zawodowych i pracodawca może utrudniać mi życie ze skończeniem ich, bo np. będzie się bał, że mu ucieknę po skończeniu ich?

Na Twoim miejscu zwróciłbym się do pracodawcy na piśmie. Pracodawca w takiej sytuacji powinien uzasadnić swoje działanie. Być może jest tak, że układanie grafiku pod Twoje potrzeby w tym zakresie, będzie kolidować z normalnym tokiem pracy w firmie, w której pracujesz.

anonim cytuj
30-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy mogę dalej mieszkać w wynajmowanym mieszkaniu?
Witam . Jest taka sytuacja że mi się skończyła umowa najmu mieszkania a właściciel nie dał mi nowej umowy najmu a obiecał mi nowa umowe najmu . Jak to wygląda z strony prawnej wynajmującego....
Umowa o pracę na pół etatu, a nadgodziny.
Witam, będę wdzięczna za pomoc, z góry dziękuję, problem jest następujący: pracuję w systemie 12-godzinnym (ochrona). Pierwotnie byłam zatrudniona na cały etat w jednej firmie X, ale w tym roku do obsługi klienta została włączona druga firma Y. Cała załoga otrzymała do podpisania aneksy od firmy X zmieniające wymiar czasu pracy na pół etatu z dodatkowym zapisem: " Strony zgodnie ustalają, że dopuszczalna liczba godzin pracy ponad określony ...
Rozwiązanie umowy zlecenie bez określonego okresu wypowiedzenia
Witam. Chciałabym rozwiązać umowę zlecenie ze skutkiem natychmiastowym z powodu ciężkiej sytuacji rodzinnej i zdrowotnej. Problem w tym, że w umowie nie określono okresu wypowiedzenia, godzin pracy, jedynie miejsce jej wykonywania oraz termin jej trwania. Czy grozi mi coś za rozwiązanie umowy w związku z powyższym tj. kary finansowa lub odszkodowanie dla pracodawcy? Do końca umowy zostało około 3 tygodni a została zawarta na okres 3 miesięcy. Do ...
Odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu.
Byłam na wyrwaniu zęba prywatnie gdzie podpisywałam zgodę na wyrwanie. Po tygodniu czasu zaczęło mnie boleć ucho. Myślałam że mam stan zapalny ucha. Lekarz mówi że mnie boli z powodu wyrwania zęba i że najprawdopodobniej dentysta podczas usuwania mógł coś uszkodzić. Czy mam jakiekolwiek szanse na wygranie sprawy jeśli bym pozwala dentystę...

Wyszukiwarka