brak zwrotu kaucji przez wlasciciela i umorzony pozew

Witam. Wlasciciel mieszkania nie zwrocil kaucji,na wezwanie do zapłaty brak reakcji i złożyłem pozew przez e-sad i zostalo umorzone bo "uzasadnienie moje budzi watpliwosci" a dowodow nie kazali przedstawiac, co w tej sytuacji moge zrobic?
anonim cytuj
12-07-2022
Złożyć pozew jeszcze raz z lepszym uzasadnieniem, albo pozew w wersji papierowej do analogowego sądu, z załączonymi dowodami.

anonim cytuj
12-07-2022
Wlasciciel mieszkania nie zwrocil kaucji,na wezwanie do zapłaty brak reakcji i złożyłem pozew przez e-sad i zostalo umorzone bo "uzasadnienie moje budzi watpliwosci" a dowodow nie kazali przedstawiac, co w tej sytuacji moge zrobic?

Jeśli chodzi o problem z umorzeniem pozwu przez e-sąd z powodu wątpliwości co do uzasadnienia, masz kilka możliwości działania:

Przede wszystkim, warto dokładnie przeanalizować, co dokładnie w uzasadnieniu budziło wątpliwości sądu. Być może kluczowe informacje były niekompletne lub niejasne.
Następnie możesz ponownie złożyć pozew przez e-sąd, tym razem dokładniej opisując okoliczności sprawy, przede wszystkim jakie działania podjąłeś w celu dochodzenia swoich praw (np. wysłanie wezwania do zapłaty) oraz jakie były konkretne postanowienia umowy, na mocy której wpłacona była kaucja.
Alternatywnie, możesz zdecydować się na złożenie pozwu w wersji papierowej w sądzie rejonowym właściwym dla miejsca zamieszkania pozwanego. W takim przypadku będziesz miał możliwość dołączenia wszelkich dowodów, takich jak kopie umowy najmu, potwierdzenia wpłaty kaucji, korespondencję z właścicielem mieszkania czy ewentualne świadectwa świadków.
Jeśli zdecydujesz się na tę drogę, warto pamiętać o dokładnym opisaniu żądania oraz o dołączeniu do pozwu wszelkich dowodów, które potwierdzą Twoje stanowisko.
W obu przypadkach, zarówno składając pozew przez e-sąd, jak i w sądzie rejonowym, warto zwrócić uwagę na precyzyjne sformułowanie żądania oraz dokładne przedstawienie okoliczności sprawy.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Kara za brak OC
Witam, zakupiłam auto sprowadzane z zagranicy od polskiego komisu w dniu 01.02.2021 r. Firma ta wykupiła OC w dniu sprzedaży, więc ubezpieczenie od razu przeszło na mnie. Za radą wielu osób wypowiedziałam to ubezpieczenie (04.02.2021), gdyż byłam informowana, że pojazd niezarejestrowany w Polsce nieposiadający jeszcze właściciela w kraju ma obowiązek posiadać OC najpóźniej z dniem pierwszej rejestracji w kraju, która miała miejsce 15.02.2021 r....
Renta / alimenty dla nienarodzonego dziecka
Witam , proszę o pomoc. Jestem w 7 miesiacu ciazy, natomiast ojciec dziecka popełnił samobójstwo… nie wiem co zrobić, poniewaz aktualnie nie pracuje. Nie byliśmy małżeństwem i nie wiem czy należą mi się jakieś świadczenia na zapomogę dziecka.. Partner pracował za granica - Holandia, Legalnie- przez agencje pracy. Z tego co czytałam przysługuje renta… gdzie najlepiej się udać dowiedzieć co w tej sytuacji ? ZUS ? Chodzi również o to ze jeżeli o...
Zajęcie konta bankowego.
Dostałem dzisiaj z banku wiadomość SMS odnośnie blokady konta. Wszedłem na konto i mam tam informacje o zajęciu komorniczym... Jedyna informacja na koncie to: Uwaga! Na rachunkach znajdują się zajęcia egzekucyjne. oraz Wierzyciel: INTRUM JUSTITIA DEBT FUND 1 FUNDUSZ INWESTYCYJNY ZAMKNIĘTY NIESTANDARYZOWANY FUNDUSZ SEKURYTYZACYJNY Przez ponad 8 lat lat posiadam stały numer telefonu i adres zameldowania. Nie otrzymałem jakiegokolwiek wezwania ...
Spadek.
Dzień dobry. Piszę w imieniu cioci. W lipcu 2018 roku zmarł mój dziadek, a w lutym tego roku zmarła babcia (rodzice cioci). Ciocia posiada dwie siostry (jedna jest moją matką). We trzy u notariusza przyjęły spadek po dziadkach (po dziadku nie było przeprowadzone postępowanie spadkowe od razu po śmierci, tylko po tych 4,5 roku). W skład majątku wchodzi między innymi mieszkanie i o nie właśnie chodzi. Moja matka podpisała swoim siostrom oświadczeni...

Wyszukiwarka