brak zwrotu kaucji przez wlasciciela i umorzony pozew

Witam. Wlasciciel mieszkania nie zwrocil kaucji,na wezwanie do zapłaty brak reakcji i złożyłem pozew przez e-sad i zostalo umorzone bo "uzasadnienie moje budzi watpliwosci" a dowodow nie kazali przedstawiac, co w tej sytuacji moge zrobic?
anonim cytuj
12-07-2022
Złożyć pozew jeszcze raz z lepszym uzasadnieniem, albo pozew w wersji papierowej do analogowego sądu, z załączonymi dowodami.

anonim cytuj
12-07-2022
Wlasciciel mieszkania nie zwrocil kaucji,na wezwanie do zapłaty brak reakcji i złożyłem pozew przez e-sad i zostalo umorzone bo "uzasadnienie moje budzi watpliwosci" a dowodow nie kazali przedstawiac, co w tej sytuacji moge zrobic?

Jeśli chodzi o problem z umorzeniem pozwu przez e-sąd z powodu wątpliwości co do uzasadnienia, masz kilka możliwości działania:

Przede wszystkim, warto dokładnie przeanalizować, co dokładnie w uzasadnieniu budziło wątpliwości sądu. Być może kluczowe informacje były niekompletne lub niejasne.
Następnie możesz ponownie złożyć pozew przez e-sąd, tym razem dokładniej opisując okoliczności sprawy, przede wszystkim jakie działania podjąłeś w celu dochodzenia swoich praw (np. wysłanie wezwania do zapłaty) oraz jakie były konkretne postanowienia umowy, na mocy której wpłacona była kaucja.
Alternatywnie, możesz zdecydować się na złożenie pozwu w wersji papierowej w sądzie rejonowym właściwym dla miejsca zamieszkania pozwanego. W takim przypadku będziesz miał możliwość dołączenia wszelkich dowodów, takich jak kopie umowy najmu, potwierdzenia wpłaty kaucji, korespondencję z właścicielem mieszkania czy ewentualne świadectwa świadków.
Jeśli zdecydujesz się na tę drogę, warto pamiętać o dokładnym opisaniu żądania oraz o dołączeniu do pozwu wszelkich dowodów, które potwierdzą Twoje stanowisko.
W obu przypadkach, zarówno składając pozew przez e-sąd, jak i w sądzie rejonowym, warto zwrócić uwagę na precyzyjne sformułowanie żądania oraz dokładne przedstawienie okoliczności sprawy.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Zapomniana działka.
Witam. Tata z Mama kupili kiedyś działkę własnościowa , mała działeczka około 2000m, działka została zapomniana i nie jest opłacana od wielu lat( nie płacony ten roczny podatek od działki, tak zwana danina roczna ). Pytanie czy mogę ja wystawić na sprzedaż w takiej postaci ? Ewentualny kupiec odliczy sobie to od kwoty która będzie chciał dać za nieruchomość i opłaty zostaną uregulowane przez niego po zakupie?...
Oględziny nieruchomości przez komornika.
Mam skomplikowany problem i proszę o opinię. 14 lat temu zginął mój ojciec, miał na sobie spore długi, cała rodzina zrzekła się spadku po nim, w tym własności 1/4 nieruchomości. W dniu dzisiejszym dostaliśmy zawiadomienie o oględzinach nieruchomości wystawionym na jedyną właścicielkę (3/4 nieruchomości) od rzeczoznawcy majątkowego o treści: "Działając w oparciu o postanowienie komornika sądowego przy sądzie rejonowym XXX - XXX z dnia 12.0...
Wnuczka a zachowek.
Zmarła moja mama, która posiadała mieszkanie o wartości 300 tyś. W związku z tym mieszkanie odziedziczył mój tato, mój brat i ja po 1/3. Mój tato ma jednak syna z pierwszego małżeństwa, z którym nigdy nie utrzymywał kontaktów. Syna wydziedziczył u notariusza, przyjmijmy iż skutecznie. Została jednak wnuczka, z którą tato utrzymuje kontakt. Czy po Jego śmierci wnuczka ta dziedziczy Jego część mieszkania? Czy należy Jej się zachowek a jeśli tak to ...
L4 a koniec umowy.
23 października zachorowałem i poszedłem na L4 do 6 listopada. 31 października skończyła się moja umowa o pracę. Nowej nie chciałem podpisać, bo docelowo jak wyzdrowieję, wyjeżdżam za granicę, tam już mam inną pracę załatwioną. 6 listopada byłem nadal chory i dostałem l4 do 27 listopada. 1) Czy coś muszę zgłaszać do ZUS w takiej sytuacji żeby dostać chorobowe za okres choroby już po ustaniu umowy? Co dokładnie powinienem zrobić. 2) A co jeśli...

Wyszukiwarka