brak zwrotu kaucji przez wlasciciela i umorzony pozew

Witam. Wlasciciel mieszkania nie zwrocil kaucji,na wezwanie do zapłaty brak reakcji i złożyłem pozew przez e-sad i zostalo umorzone bo "uzasadnienie moje budzi watpliwosci" a dowodow nie kazali przedstawiac, co w tej sytuacji moge zrobic?
anonim cytuj
12-07-2022
Złożyć pozew jeszcze raz z lepszym uzasadnieniem, albo pozew w wersji papierowej do analogowego sądu, z załączonymi dowodami.

anonim cytuj
12-07-2022
Wlasciciel mieszkania nie zwrocil kaucji,na wezwanie do zapłaty brak reakcji i złożyłem pozew przez e-sad i zostalo umorzone bo "uzasadnienie moje budzi watpliwosci" a dowodow nie kazali przedstawiac, co w tej sytuacji moge zrobic?

Jeśli chodzi o problem z umorzeniem pozwu przez e-sąd z powodu wątpliwości co do uzasadnienia, masz kilka możliwości działania:

Przede wszystkim, warto dokładnie przeanalizować, co dokładnie w uzasadnieniu budziło wątpliwości sądu. Być może kluczowe informacje były niekompletne lub niejasne.
Następnie możesz ponownie złożyć pozew przez e-sąd, tym razem dokładniej opisując okoliczności sprawy, przede wszystkim jakie działania podjąłeś w celu dochodzenia swoich praw (np. wysłanie wezwania do zapłaty) oraz jakie były konkretne postanowienia umowy, na mocy której wpłacona była kaucja.
Alternatywnie, możesz zdecydować się na złożenie pozwu w wersji papierowej w sądzie rejonowym właściwym dla miejsca zamieszkania pozwanego. W takim przypadku będziesz miał możliwość dołączenia wszelkich dowodów, takich jak kopie umowy najmu, potwierdzenia wpłaty kaucji, korespondencję z właścicielem mieszkania czy ewentualne świadectwa świadków.
Jeśli zdecydujesz się na tę drogę, warto pamiętać o dokładnym opisaniu żądania oraz o dołączeniu do pozwu wszelkich dowodów, które potwierdzą Twoje stanowisko.
W obu przypadkach, zarówno składając pozew przez e-sąd, jak i w sądzie rejonowym, warto zwrócić uwagę na precyzyjne sformułowanie żądania oraz dokładne przedstawienie okoliczności sprawy.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Spadek w trakcie trwania małżeństwa.
Pytanie , w trakcie trwania małżeństwa dostałem w spadku po mamie mieszkanie . Za pieniądze ze sprzedaży mieszkania kupiłem dom . Teraz rozwodzę się z żoną i mam pytanie co z domem ? W akcie notarialnym zakupu domu jest zapis "Kupiono że środków własnych". Czy żonie należy się jakaś część tego domu ?...
Ustanie stosunku pracy.
Czy będąc na L4 od 08.10 i nadal jestem. Z Informacji od Pani z ZUS wiem, że z moim pracodawcą ustał stosunek pracy z dniem 4.11, a ja nadal nie mam świadectwa pracy dodam, że wcześniej sprawa była zgłoszona do PIP z powodu niewypłacenia wynagrodzenia za miesiąc wrzesień i październik oraz nie dostałam ekwiwalentu za niewykorzystany urlop. Moje pytanie brzmi czy pracodawca może wysłać owe świadectwo pracy listownie ?? A jeżeli tak to czy w ogóle ...
Podwójne zajęcie należności.
Miesiąc temu, na moim koncie bankowym pojawiła się blokada na kwotę 860 zł, tytułem egzekucji komorniczej. Kilka dni później bank zrealizował to zajęcie i przelał na konto komornika całą kwotę, a ja uznałem sprawę za zamkniętą. Tymczasem pierwszego tego miesiąca, na moim koncie ponownie pojawiła się blokada na 860 zł tytułem egzekucji komorniczej o tej samej sygnaturze i od tego samego komornika. Skontaktowałem się z kancelarią komorniczą i dowi...
Darowizna między małżonkami.
Cześć. Jestem po ślubie 12 lat. Sprzedałam nieruchomość, która była moim majątkiem osobistym (darowizna od rodziców) i chciałabym teraz te pieniądze przeznaczyć na zakup domu. Z różnych powodów jedynym właścicielem i kredytobiorcą będzie mój mąż. Czy mogę mu zrobić przelew z mojego konta na jego bez konsekwencji? I wtedy on może tymi pieniędzmi rozporządzać? Czy - jeśli to jakiś problem, to mogę po prostu wziąć kredyt razem z mężem? W zasadzie pl...

Wyszukiwarka