brak zwrotu kaucji przez wlasciciela i umorzony pozew

Witam. Wlasciciel mieszkania nie zwrocil kaucji,na wezwanie do zapłaty brak reakcji i złożyłem pozew przez e-sad i zostalo umorzone bo "uzasadnienie moje budzi watpliwosci" a dowodow nie kazali przedstawiac, co w tej sytuacji moge zrobic?
anonim cytuj
12-07-2022
Złożyć pozew jeszcze raz z lepszym uzasadnieniem, albo pozew w wersji papierowej do analogowego sądu, z załączonymi dowodami.

anonim cytuj
12-07-2022
Wlasciciel mieszkania nie zwrocil kaucji,na wezwanie do zapłaty brak reakcji i złożyłem pozew przez e-sad i zostalo umorzone bo "uzasadnienie moje budzi watpliwosci" a dowodow nie kazali przedstawiac, co w tej sytuacji moge zrobic?

Jeśli chodzi o problem z umorzeniem pozwu przez e-sąd z powodu wątpliwości co do uzasadnienia, masz kilka możliwości działania:

Przede wszystkim, warto dokładnie przeanalizować, co dokładnie w uzasadnieniu budziło wątpliwości sądu. Być może kluczowe informacje były niekompletne lub niejasne.
Następnie możesz ponownie złożyć pozew przez e-sąd, tym razem dokładniej opisując okoliczności sprawy, przede wszystkim jakie działania podjąłeś w celu dochodzenia swoich praw (np. wysłanie wezwania do zapłaty) oraz jakie były konkretne postanowienia umowy, na mocy której wpłacona była kaucja.
Alternatywnie, możesz zdecydować się na złożenie pozwu w wersji papierowej w sądzie rejonowym właściwym dla miejsca zamieszkania pozwanego. W takim przypadku będziesz miał możliwość dołączenia wszelkich dowodów, takich jak kopie umowy najmu, potwierdzenia wpłaty kaucji, korespondencję z właścicielem mieszkania czy ewentualne świadectwa świadków.
Jeśli zdecydujesz się na tę drogę, warto pamiętać o dokładnym opisaniu żądania oraz o dołączeniu do pozwu wszelkich dowodów, które potwierdzą Twoje stanowisko.
W obu przypadkach, zarówno składając pozew przez e-sąd, jak i w sądzie rejonowym, warto zwrócić uwagę na precyzyjne sformułowanie żądania oraz dokładne przedstawienie okoliczności sprawy.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Odmowa warunków zabudowy.
Witam mam działkę w warszawie niestety urząd nie chce wydać mi warunków zabudowy ponieważ w promieniu 75m nie ma żadnych budynków do których mogli by się odnieść. Najbliższe zabudowania (domy bliźniaki) znajdują się w odległości 150m. Proszę o poradę co mogę w takiej sytuacji zrobić....
Okres wypowiedzenia przy likwidacji działalności.
Właściciele firmy kilka dni temu poinformowali pracowników, że 31.03 zamykają działalność. Chcieli rozwiązać umowy za porozumieniem stron, jednak większość się nie zgodziła ze względu na fakt, że mają umowy na czas nieokreślony, zgodnie z którym przysługuje im miesięczne wypowiedzenie, które powinno rozpocząć się 1.04, kiedy firma nie będzie już istniała. Czy pracownikom należy się wypłata za miesięczny okres wypowiedzenia nawet wtedy, gdy w prak...
Ograniczenie władzy rodzicielskiej.
Witam jakie dokumenty powinnam dodać do wniosku o uregulowanie kontaktów z dzieckiem ? Co najlepiej ująć we wniosku o ograniczeniu praw? ( chce decydować o edukacji, miejscu pobytu i leczeniu dziecka- dziecko niepełnosprawne -z ojcem często brak kontaktu, wyniki , lekarze go też nie interesują). Czy mogę złożyć wniosek o pokrycie kosztów utrzymania pół na pół czy tylko o alimenty? Na adwokata mnie nie stać -syn potrzebuje kosztownego leczeni...
Renta dla dziecka
Witam, proszę o pomoc. Jestem w ciąży i dziecko zaraz przyjdzie na świat. Mój partner popełnił samobójstwo w Holandii. Chodzi o ustalenie ojcostwa i przyznanie dziecku renty. Sekcja zwłok oraz próbki DNA zostały pobrane przez holenderska policję. Natomiast później został przewieziony do Polski i skremowany, pochowano go w Polsce. 1.Czy holenderska policja wyda próbki DNA aby móc ustalić ojcostwo ? 2. Co robić jeżeli nie wydadzą? Kontak...

Wyszukiwarka