brak zwrotu kaucji przez wlasciciela i umorzony pozew

Witam. Wlasciciel mieszkania nie zwrocil kaucji,na wezwanie do zapłaty brak reakcji i złożyłem pozew przez e-sad i zostalo umorzone bo "uzasadnienie moje budzi watpliwosci" a dowodow nie kazali przedstawiac, co w tej sytuacji moge zrobic?
anonim cytuj
12-07-2022
Złożyć pozew jeszcze raz z lepszym uzasadnieniem, albo pozew w wersji papierowej do analogowego sądu, z załączonymi dowodami.

anonim cytuj
12-07-2022
Wlasciciel mieszkania nie zwrocil kaucji,na wezwanie do zapłaty brak reakcji i złożyłem pozew przez e-sad i zostalo umorzone bo "uzasadnienie moje budzi watpliwosci" a dowodow nie kazali przedstawiac, co w tej sytuacji moge zrobic?

Jeśli chodzi o problem z umorzeniem pozwu przez e-sąd z powodu wątpliwości co do uzasadnienia, masz kilka możliwości działania:

Przede wszystkim, warto dokładnie przeanalizować, co dokładnie w uzasadnieniu budziło wątpliwości sądu. Być może kluczowe informacje były niekompletne lub niejasne.
Następnie możesz ponownie złożyć pozew przez e-sąd, tym razem dokładniej opisując okoliczności sprawy, przede wszystkim jakie działania podjąłeś w celu dochodzenia swoich praw (np. wysłanie wezwania do zapłaty) oraz jakie były konkretne postanowienia umowy, na mocy której wpłacona była kaucja.
Alternatywnie, możesz zdecydować się na złożenie pozwu w wersji papierowej w sądzie rejonowym właściwym dla miejsca zamieszkania pozwanego. W takim przypadku będziesz miał możliwość dołączenia wszelkich dowodów, takich jak kopie umowy najmu, potwierdzenia wpłaty kaucji, korespondencję z właścicielem mieszkania czy ewentualne świadectwa świadków.
Jeśli zdecydujesz się na tę drogę, warto pamiętać o dokładnym opisaniu żądania oraz o dołączeniu do pozwu wszelkich dowodów, które potwierdzą Twoje stanowisko.
W obu przypadkach, zarówno składając pozew przez e-sąd, jak i w sądzie rejonowym, warto zwrócić uwagę na precyzyjne sformułowanie żądania oraz dokładne przedstawienie okoliczności sprawy.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Ponaglenie w zabraniu rzeczy po wynajmie.
W kwietniu tego roku wypożyczyliśmy z mężem "słownie" garaż znajomemu na miesiąc czasu . Jest już wrzesień rzeczy nie zostały nadal zabrane po kilkukrotnym ponagleniu i nie ma z tą osobą kontaktu . Co można zrobić żeby rzeczy usnąć , jakie kroki podjąć ?...
Ulga mieszkaniowa
Dzień dobry Mam możliwość skorzystania z ulgi mieszkaniowej. Spełniam warunki , ale niestety nie bardzo wiem co z czym :( Pomożecie? przychód 100494,8 kup 3600 zaliczka 6424 społeczne 7613 Mieszkanie sprzedane za 390tys., po sprzedaży został spłacony kredyt hipoteczny w wysokości 226835,85. Nowe mieszkanie kupione za 390800zł. Po sprzedaży i spłacie kredytu zostało 163 tys., z którego 100 tys. przeznaczone zostało na wkład własny na nowe ...
Umowa zlecenie, a status ucznia.
Przychodzę do państwa z takim zapytaniem otóż jeżeli pracuje na umowie zlecenie i początkowo stawka netto wynosiła 17,5 zł na umowie i za taką stawkę przepracowałem dwa cale miesiące i teraz od września mam status ucznia i zaniosłem zaświadczenie że się uczę się pracy to moja stawka się zmienia na minimalna stawkę czyli 23,5?(Takie teraz jest minimalna wynagrodzenie za pracę na umowę zlecenie (Brutto)....
Jestem uczniem a nie mam ubezpieczenia.
Potrzebuję porady, bo nie wiem co powinienem w tej sytuacji zrobić. Mam 19 lat, uczęszczam do technikum więc aktualnie nie pracuję na umowę. Nie mam ubezpieczenia zdrowotnego, za każdą wizytę muszę płacić, a nie ukrywajmy że nie są to tanie rzeczy. Moja mama aktualnie nie pracuje na umowę ze względu na komornika. Mój ojciec jest na rencie i nie utrzymuje ze mną kontaktu, do tego stopnia że postanowiłem zmienić nazwisko na mamy panieńskie....

Wyszukiwarka