Jak uniknąć zachowku?

Dzień dobry.
Kompletnie nie znam się w temacie i od każdego słyszę co innego, proszę o poradę.
Mianowicie w 2017 roku ojciec - właściciel nieruchomości poprzez darowiznę przekazał mi dom z działką. Jest zapis "..oświadcza, że na nabytej tym aktem nieruchomości ustanawia na rzecz ojca i matki dożywotnią, bezpłatną służebność osobistą polegającą na prawie do korzystania z całego parteru budynku mieszkalnego, z zapewnionym ogrzewaniem, oświetleniem i kanalizacją oraz prawem swobodnego poruszania się po działce".
Poza mną jest jeszcze brat i siostra.
Brat otrzymała także poprzez darowiznę dom, natomiast siostra X lat temu otrzymała środki pieniężne do ręki, gotówką i nie ma na to żadnego papieru.
Dodatkowo siostra mówi, iż będzie upominała się o zachowek.
Rodzice nadal żyją.
Czy mogę się jakoś zabezpieczyć, aby uniknąć zapłaty zachowku?
Słyszałam coś o umowie zrzeczenia się dziedziczenia. Czy jeśli podpiszę tę umowę z tatą będę "chroniona" ?
anonim cytuj
18-08-2023
Czy mogę się jakoś zabezpieczyć, aby uniknąć zapłaty zachowku?

Poprzez Pani własne działanie - nie.
Słyszałam coś o umowie zrzeczenia się dziedziczenia. Czy jeśli podpiszę tę umowę z tatą będę "chroniona" ?

Taką umowę musiałaby zawrzeć pani siostra z pani ojcem - zrzeczenie się dziedziczenia oznacza także zrzeczenie się prawa do zachowku ze skutkiem także wobec zstępnych (dzieci, wnuków) zrzekającego się.

anonim cytuj
18-08-2023
Czyli w tej sytuacji nie pozostało mi nic?

anonim cytuj
18-08-2023
Czyli w tej sytuacji nie pozostało mi nic?

Ewentualnie może Pani złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku po ojcu. W pierwszej kolejności do zapłaty zachowku zobowiązani są spadkobiercy. Jeżeli odrzuci Pani spadek nie będzie Pani spadkobiercą.

anonim cytuj
18-08-2023
Nie wiem czy właściwie rozumiem - jeśli minie 10 lat od dnia darowizny nie będzie się to wliczało do zachowku i siostra nie będzie mogła się ubiegać o to?

Jeżeli odrzuci Pani spadek to nie. Jeżeli nie odrzuci Pani spadku to nawet jeżeli minie 10 lat to darowizna będzie zaliczana.
Czyli powinnam od razu po śmierci taty złożyć do Sądu wniosek o odrzucenie spadki i jeśli np. będzie rok 2028 (czyli minie 10 lat od darowizny) to w tym przypadku siostrze nie będzie przysługiwał zachowek od dokonanej aktem notarialnym - darowizny z 2017 roku?

W takiej sytuacji jeżeli złoży Pani oświadczenie o odrzuceniu spadku (czy to przed sądem czy to przed notariuszem) to taka darowizna nie będzie doliczona do spadku na potrzeby ustalenia zachowku a Pani nie będzie odpowiadała wobec siostry za zapłatę zachowku. Natomiast siostra nadal może wysuwać roszczenia o zapłatę zachowku wobec pani brata.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Problem z cenami usług u stomatologa
Hej, Osoba x była u dentysty (u którego wcześniej robiła już zęby). Stomatolog wykonał naprawę dwóch zębów i znieczulenia za zgodą pacjenta. Później zaproponował czyszczenie kamienia, które było wykonane 3-4 miesiące wczesniej (a powinno się je robić około raz na 6-12 miesięcy), mimo tej informacji, stomatolog namówił pacjenta na czyszczenie kamienia. Po podliczeniu przy kasie, wyszło około 900 zł, gdzie wczesniej osoba x płaciła o wiele mniej w...
sprzedaż samochodu - zaliczka
Witam. Może ktoś z państwa mi podpowie jak prawnie to wygląda. Mianowicie: wystawiłam ogłoszenie w celu sprzedaży auta. Znalazł się kupiec który chciał te auto oczywiście zakupić. Niestety facet był zagranicą, więc poprosił mnie o "rezerwacje" samochodu do czasu jego powrotu do Polski. W tym celu wysłał zaliczkę 500zl abym napewno nie podejmowała żadnych czynności ze sprzedażą auta, tym samym miałam pewność, że facet z pewnością je k...
Czy można odmówić stażu z urzędu pracy? jak to wygląda?
Dzień dobry mam pytanie koleżanka jest zarejestrowana w urzędzie pracy bez prawa do zasiłku i dziś dostała z bezrobocia ofertę pracy jako staż w szpitalu jako pomoc kuchenna i teraz mam pytanie ile wynosi staż i czy może odmówić przyjęcia stażu i jak to wygląda i czy odmawiając może być wyrejestrowana z urzędu pracy bo chodzi też o ubezpieczenie co w tym wypadku można zrobić pozdrawiam serdecznie...
Co z domem wybudowanym na mojej działce?
Biorę rozwód, nie mamy dzieci, chciałem bez winy, powódka wniosła z winy. Prawdopodobnie sprawa będzie trwała długo i będzie orzeczona z obopólnej winy. Nie ukrywa ,że specjalnie przedłuża, bo chce pieniędzy. Wybudowalismy dom na mojej działce z przed małżeństwa , kredyt mamy wspólny, ona zamieszkuje tam sama, ja się wyprowadzilem bo prowokowała przemoc. Czy mogę sam sprzedać dom i czy ona musi się zgodzić? Czy pieniądze po ewentualnej spr...

Wyszukiwarka