Jak uniknąć zachowku?

Dzień dobry.
Kompletnie nie znam się w temacie i od każdego słyszę co innego, proszę o poradę.
Mianowicie w 2017 roku ojciec - właściciel nieruchomości poprzez darowiznę przekazał mi dom z działką. Jest zapis "..oświadcza, że na nabytej tym aktem nieruchomości ustanawia na rzecz ojca i matki dożywotnią, bezpłatną służebność osobistą polegającą na prawie do korzystania z całego parteru budynku mieszkalnego, z zapewnionym ogrzewaniem, oświetleniem i kanalizacją oraz prawem swobodnego poruszania się po działce".
Poza mną jest jeszcze brat i siostra.
Brat otrzymała także poprzez darowiznę dom, natomiast siostra X lat temu otrzymała środki pieniężne do ręki, gotówką i nie ma na to żadnego papieru.
Dodatkowo siostra mówi, iż będzie upominała się o zachowek.
Rodzice nadal żyją.
Czy mogę się jakoś zabezpieczyć, aby uniknąć zapłaty zachowku?
Słyszałam coś o umowie zrzeczenia się dziedziczenia. Czy jeśli podpiszę tę umowę z tatą będę "chroniona" ?
anonim cytuj
18-08-2023
Czy mogę się jakoś zabezpieczyć, aby uniknąć zapłaty zachowku?

Poprzez Pani własne działanie - nie.
Słyszałam coś o umowie zrzeczenia się dziedziczenia. Czy jeśli podpiszę tę umowę z tatą będę "chroniona" ?

Taką umowę musiałaby zawrzeć pani siostra z pani ojcem - zrzeczenie się dziedziczenia oznacza także zrzeczenie się prawa do zachowku ze skutkiem także wobec zstępnych (dzieci, wnuków) zrzekającego się.

anonim cytuj
18-08-2023
Czyli w tej sytuacji nie pozostało mi nic?

anonim cytuj
18-08-2023
Czyli w tej sytuacji nie pozostało mi nic?

Ewentualnie może Pani złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku po ojcu. W pierwszej kolejności do zapłaty zachowku zobowiązani są spadkobiercy. Jeżeli odrzuci Pani spadek nie będzie Pani spadkobiercą.

anonim cytuj
18-08-2023
Nie wiem czy właściwie rozumiem - jeśli minie 10 lat od dnia darowizny nie będzie się to wliczało do zachowku i siostra nie będzie mogła się ubiegać o to?

Jeżeli odrzuci Pani spadek to nie. Jeżeli nie odrzuci Pani spadku to nawet jeżeli minie 10 lat to darowizna będzie zaliczana.
Czyli powinnam od razu po śmierci taty złożyć do Sądu wniosek o odrzucenie spadki i jeśli np. będzie rok 2028 (czyli minie 10 lat od darowizny) to w tym przypadku siostrze nie będzie przysługiwał zachowek od dokonanej aktem notarialnym - darowizny z 2017 roku?

W takiej sytuacji jeżeli złoży Pani oświadczenie o odrzuceniu spadku (czy to przed sądem czy to przed notariuszem) to taka darowizna nie będzie doliczona do spadku na potrzeby ustalenia zachowku a Pani nie będzie odpowiadała wobec siostry za zapłatę zachowku. Natomiast siostra nadal może wysuwać roszczenia o zapłatę zachowku wobec pani brata.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty w małżeństwie.
Mój mąż po nieudanej działalności jedyne co aktualnie posiada to komorników. Niestety choruje on również na przewlekłe choroby, więc musi kupować sobie leki. Po opłatach kwota, jaką mi daje na życie to nawet nie jest połowa opłat za mieszkanie, nie mówiąc o całej reszcie. Czy w tym wypadku jest sens bym występowała o alimenty jeszcze będąc z nim w małżeństwie? Obydwoje i tak chcemy się rozejść, ale aktualnie żyjemy pod jednym dachem, bo jest to ...
Alimenty na rodzica.
Dzień dobry, Od ponad 2lat nie utrzymuje kontaktów z toksycznym ojcem dzięki pójściu na terapie. Ojciec całe życie znęcał się nade mną i moją siostrą psychicznie i fizycznie. Teraz ojciec chce podać nas z siostrą o alimenty, bo żyje, jak twierdzi, w niedostatku, a my nie utrzymujemy z nim kontaktu i mu nie pomagamy. Chciałbym zrzec się dziedziczenia po nim, ale czy uchroni mnie to przed ewentualnym płaceniem alimentów na niego? Ojciec chce by...
Sprawa alimentacyja.
Kolega twierdzi, że jego była małżonka (są od 5 lat rozwiedzeni) na pozwie o alimenty na dziecko zażądala pitu z urzędu skarbowego i wyciągów z konta. O ile pit z US jest oczywisty o tyle wyciągi z konta nie jestem pewien. Przecież na tych wyciągach jest wszystko, włącznie z wydatkami, które jednak kolega nie chce aby była małżonka je widziała. Może o takie wyciągi wnioskować? A jeśli może to kolega może się nie zgodzić? Dla jasności - kolega...
Udostępniłam auto koledze i on dostał mandat
Proszę o poradę! Mojemu sąsiadowi udostępniłam auto, niestety stanął na zakazie zatrzymania i ja dostałam mandat, przesłałam straży miejskiej jego dane żeby go zapłacił ale jak się okazało on przebywa teraz za granicą nie wiadomo na jak długo i nie może odebrać tego mandatu. Chciałabym zapłacić ten mandat tylko nie wiem jak to teraz odwrócić. Z góry dziękuję za pomoc...

Wyszukiwarka