Jak uniknąć zachowku?

Dzień dobry.
Kompletnie nie znam się w temacie i od każdego słyszę co innego, proszę o poradę.
Mianowicie w 2017 roku ojciec - właściciel nieruchomości poprzez darowiznę przekazał mi dom z działką. Jest zapis "..oświadcza, że na nabytej tym aktem nieruchomości ustanawia na rzecz ojca i matki dożywotnią, bezpłatną służebność osobistą polegającą na prawie do korzystania z całego parteru budynku mieszkalnego, z zapewnionym ogrzewaniem, oświetleniem i kanalizacją oraz prawem swobodnego poruszania się po działce".
Poza mną jest jeszcze brat i siostra.
Brat otrzymała także poprzez darowiznę dom, natomiast siostra X lat temu otrzymała środki pieniężne do ręki, gotówką i nie ma na to żadnego papieru.
Dodatkowo siostra mówi, iż będzie upominała się o zachowek.
Rodzice nadal żyją.
Czy mogę się jakoś zabezpieczyć, aby uniknąć zapłaty zachowku?
Słyszałam coś o umowie zrzeczenia się dziedziczenia. Czy jeśli podpiszę tę umowę z tatą będę "chroniona" ?
anonim cytuj
18-08-2023
Czy mogę się jakoś zabezpieczyć, aby uniknąć zapłaty zachowku?

Poprzez Pani własne działanie - nie.
Słyszałam coś o umowie zrzeczenia się dziedziczenia. Czy jeśli podpiszę tę umowę z tatą będę "chroniona" ?

Taką umowę musiałaby zawrzeć pani siostra z pani ojcem - zrzeczenie się dziedziczenia oznacza także zrzeczenie się prawa do zachowku ze skutkiem także wobec zstępnych (dzieci, wnuków) zrzekającego się.

anonim cytuj
18-08-2023
Czyli w tej sytuacji nie pozostało mi nic?

anonim cytuj
18-08-2023
Czyli w tej sytuacji nie pozostało mi nic?

Ewentualnie może Pani złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku po ojcu. W pierwszej kolejności do zapłaty zachowku zobowiązani są spadkobiercy. Jeżeli odrzuci Pani spadek nie będzie Pani spadkobiercą.

anonim cytuj
18-08-2023
Nie wiem czy właściwie rozumiem - jeśli minie 10 lat od dnia darowizny nie będzie się to wliczało do zachowku i siostra nie będzie mogła się ubiegać o to?

Jeżeli odrzuci Pani spadek to nie. Jeżeli nie odrzuci Pani spadku to nawet jeżeli minie 10 lat to darowizna będzie zaliczana.
Czyli powinnam od razu po śmierci taty złożyć do Sądu wniosek o odrzucenie spadki i jeśli np. będzie rok 2028 (czyli minie 10 lat od darowizny) to w tym przypadku siostrze nie będzie przysługiwał zachowek od dokonanej aktem notarialnym - darowizny z 2017 roku?

W takiej sytuacji jeżeli złoży Pani oświadczenie o odrzuceniu spadku (czy to przed sądem czy to przed notariuszem) to taka darowizna nie będzie doliczona do spadku na potrzeby ustalenia zachowku a Pani nie będzie odpowiadała wobec siostry za zapłatę zachowku. Natomiast siostra nadal może wysuwać roszczenia o zapłatę zachowku wobec pani brata.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Martwię się o swój samochód
Witam. Pod blokiem w którym mieszkam jest parking przy którym rosną drzewa. Drzewa są dość stare, schodzi z nich kora, na codzień spadają drobne gałęzie. Ostatnio widziałam jak większa gałąź spadła na samochód i narobiła szkód. Martwię się o swój samochód, czy mając tylko OC mogę się starać o odszkodowanie w razie gdyby taka gałąź na nie spadła? Teren raczej należy do miasta i myślę że to ich zadaniem jest zadbać o drzewa, które stanowią niebez...
dodatek aktywizacyjny
Witam. Od 1.09.2017 do 31.08.2019 zatrudniona bylam u pracodawcy. W czerwcu 2019 urodziłam dziecko i od 01.09.2019 przejął mnie ZUS i wypłacał zasiłek macierzyński przez nie cały rok. Po zakończeniu zasiłku macierzyńskiego w lipcu 2020 zarejestrowałam w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna z prawem do zasiłku. Z dniem 01.09.2020 znalazłam samodzielnie pracę u tego samego pracodawcy jednak jest to trochę inne stanowisko inny wymiar godzin niż po...
Pytania dotyczące ulgi podatkowej. Pracodawca zmniejszył wypłatę, czy można odzyskać te pieniądze?
Witajcie, problem dotyczy mojego chłopaka. Pracuje w jednej firmie na dwie umowy, jedna jest to umowa o pracę a druga umowa zlecenie żeby sobie dorobić, dostaje 2 wypłaty za dwie umowy, najniższa krajowa a zlecenie ma płatne od godziny. Z końcem sierpnia skończyła mu się umowa o pracę i dostał nawet świadectwo pracy, aneks dostał dopiero kilka dni później z datą od 1 września, wypłata to najniższa krajowa. We wrześniu wypłata za sierpień z umo...
Jak wymeldować byłą żonę ?
Jak wymeldować żonę z domu nie jesteśmy razem już od kwietnia a nie chcą jej wymeldować mimo że składałem wniosek o wymeldowanie....

Wyszukiwarka