Jak uniknąć zachowku?

Dzień dobry.
Kompletnie nie znam się w temacie i od każdego słyszę co innego, proszę o poradę.
Mianowicie w 2017 roku ojciec - właściciel nieruchomości poprzez darowiznę przekazał mi dom z działką. Jest zapis "..oświadcza, że na nabytej tym aktem nieruchomości ustanawia na rzecz ojca i matki dożywotnią, bezpłatną służebność osobistą polegającą na prawie do korzystania z całego parteru budynku mieszkalnego, z zapewnionym ogrzewaniem, oświetleniem i kanalizacją oraz prawem swobodnego poruszania się po działce".
Poza mną jest jeszcze brat i siostra.
Brat otrzymała także poprzez darowiznę dom, natomiast siostra X lat temu otrzymała środki pieniężne do ręki, gotówką i nie ma na to żadnego papieru.
Dodatkowo siostra mówi, iż będzie upominała się o zachowek.
Rodzice nadal żyją.
Czy mogę się jakoś zabezpieczyć, aby uniknąć zapłaty zachowku?
Słyszałam coś o umowie zrzeczenia się dziedziczenia. Czy jeśli podpiszę tę umowę z tatą będę "chroniona" ?
anonim cytuj
18-08-2023
Czy mogę się jakoś zabezpieczyć, aby uniknąć zapłaty zachowku?

Poprzez Pani własne działanie - nie.
Słyszałam coś o umowie zrzeczenia się dziedziczenia. Czy jeśli podpiszę tę umowę z tatą będę "chroniona" ?

Taką umowę musiałaby zawrzeć pani siostra z pani ojcem - zrzeczenie się dziedziczenia oznacza także zrzeczenie się prawa do zachowku ze skutkiem także wobec zstępnych (dzieci, wnuków) zrzekającego się.

anonim cytuj
18-08-2023
Czyli w tej sytuacji nie pozostało mi nic?

anonim cytuj
18-08-2023
Czyli w tej sytuacji nie pozostało mi nic?

Ewentualnie może Pani złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku po ojcu. W pierwszej kolejności do zapłaty zachowku zobowiązani są spadkobiercy. Jeżeli odrzuci Pani spadek nie będzie Pani spadkobiercą.

anonim cytuj
18-08-2023
Nie wiem czy właściwie rozumiem - jeśli minie 10 lat od dnia darowizny nie będzie się to wliczało do zachowku i siostra nie będzie mogła się ubiegać o to?

Jeżeli odrzuci Pani spadek to nie. Jeżeli nie odrzuci Pani spadku to nawet jeżeli minie 10 lat to darowizna będzie zaliczana.
Czyli powinnam od razu po śmierci taty złożyć do Sądu wniosek o odrzucenie spadki i jeśli np. będzie rok 2028 (czyli minie 10 lat od darowizny) to w tym przypadku siostrze nie będzie przysługiwał zachowek od dokonanej aktem notarialnym - darowizny z 2017 roku?

W takiej sytuacji jeżeli złoży Pani oświadczenie o odrzuceniu spadku (czy to przed sądem czy to przed notariuszem) to taka darowizna nie będzie doliczona do spadku na potrzeby ustalenia zachowku a Pani nie będzie odpowiadała wobec siostry za zapłatę zachowku. Natomiast siostra nadal może wysuwać roszczenia o zapłatę zachowku wobec pani brata.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Jestem zatrudniony na podstawie umowy zlecenia.
mam dwa pytania. Jestem zatrudniony na podstawie umowy zlecenia. Umowa kończy się 30.09.2021. Ze względu na niekorzystne warunki nie jestem zainteresowany kontynuacją współpracy. Czy muszę poinformować o tym pracodawcę? Jeżeli tak, to w jakim terminie? Na początku obowiązywania obecnej umowy pracodawca wydał zarządzenie, które określa wynagrodzenie za jedno z wykonywanych przeze mnie zadań. Zarządzenie to zostało przesłane e-mailem oraz umieszc...
Obniżenie alimentów.
Alimenty przyznane 1000 zł , ex się odwołał a jego powód to, to że dostaje 500 + i kindergeld na dziecko więc mam za dużo pieniędzy na syna . Sądu nie interesowało co dostaje bo to rodzice mają utrzymać dziecko. Ale czy przy odwołaniu mogą zmienić alimenty?...
Czy najemca musi płacić ubezpieczenie mieszkania?
Czy wynajmujący ma prawo żądać od najemcy opłacenia ubezpieczenia za mieszkanie?...
Przelewy za czynsz.
Dzień dobry, od niedawna wynajmuję z chłopakiem mieszkanie, umowa wynajmu jest na mnie i ja wykonuję opłaty, chłopak natomiast przelewem zwraca mi połowę czynszu. Czy te przelewy od chłopaka mogą być zaliczone pod darowiznę i konieczne będzie odprowadzenie za nie podatku, nawet jeśli tytuł przelewu to "czynsz", lub na przykład "opłata za mieszkanie"? Co należy zrobić aby uniknąć podatku, przelewy te nie są prezentami, lecz o...

Wyszukiwarka