Kiedy ma miejsce przedawnienie roszczenia o zachowek?
Dzień dobry, problem polega na tym że po 8 latach po śmierci taty, siostra po kłótni powiedziała, że chce ode mnie zachowek za to że rodzice w 1998r. , przekazali mi i żonie w darowiźnie dom. Po śmierci taty została niewielka kwota pieniędzy, która dostała przelewem siostra z racji tego, że mieszka za granicą. Postępowania spadkowego nie było ponieważ kwota została w gotówce. Siostra nigdy nie mieszkała w tym domu. Czy w tym wypadku ma prawo do zachowku?
Zachowek się nie należy. On jest tylko w przypadku pominięcia w testamencie spadkobiercy ustawowego. Natomiast jest inna kwestia. Jak została podzielona ta niewielka kwota pieniędzy? Bo ona w całości należy się siostrze.
anonim cytuj
24-01-2024
Przy dziedziczeniu ustawowym też może być zachowek.
Cytat:
Sformułowanie określające uprawnionych do zachowku jako tych, którzy byliby powołani do spadku z ustawy, ma na celu doprecyzowanie, które osoby spośród wymienionych w art. 991 § 1, nabywają w konkretnym stanie faktycznym roszczenie o zachowek. Wbrew sugestii, która prima facie zdaje się z tego sformułowania wypływać, nie należy zeń wywodzić ograniczenia roszczenia o zachowek do sytuacji, w której dochodzi do dziedziczenia ustawowego. Roszczenie o zachowek przysługuje bowiem uprawnionemu w przypadku dziedziczenia zarówno testamentowego, jak i ustawowego.
anonim cytuj
24-01-2024
Z tym, że roszczenie przedawnia się po 5 latach od śmierci spadkodawcy (art. 1007 k.c.), więc skoro minęło 8 lat, to siostra nie ma szans na jego uzyskanie.
Ponad 3 msce temu u mnie w domu na imprezie jeden z gości pod wpływem alkoholu zabrał moje auto pokryjomu przejechał dosyć spory kawałek i się nim rozbił. Pojechałem ze znajomymi go wyratować czyli zamówiliśmy lawetę i nie zgłaszaliśmy tego na policje. Spisałem z nim umowę że w ciągu 3mscy ma mi spłacić samochód. Niedługo po tym wydarzeniu on i tak poszedł siedzieć tyle tylko że za alimenty. I tak 3msce minęły w ciągu których miałem być spłacony ...
Pracowałem na umowę zlecenie rok temu w punkcie sprzedaży detalicznej. Nie otrzymałem zapłaty, ponieważ jedna z pracownic ukradła część towaru ze sklepu (przeciwko niej trwa sprawa karna w sądzie, do części kradzieży się przyznała), a zleceniodawca obciążył stratami pracowników zabierając im pensje. Sprawa trafiła do sądu cywilnego, sąd zasądził od zleceniodawcy na moją rzecz należne wynagrodzenie. Wyrok się uprawomocnił, poinformowałem zleceniod...
Witam, mam pytanie co zrobić w sytuacji jeżeli kierowca nie będzie chciał mnie wpuścić do autobusu mimo, że spełniam regulamin?
Ostatnio właśnie kierowca mi zagroził, że nie wpuści mnie do autobusu, bo w regulaminie jest "małe zwierzę domowe". Napisane jest jak byk "zwierzę domowe" które jest zabezpieczone i jedzie na kolanach może być w autobusie. Oczywiście on uznał, że mój pies z którym jechałam nie jest zwierzęciem domowy...
Witam,
Stoję przed decyzją zakupu nieruchomości. Dotychczas dom był zamieszkany przez ojca właściciela, ale zameldowanie posiada również jego (ojca) była partnerka i jej dzieci. Osoby te mieszkają aktualnie pod innym adresem, jednak odmawiają zgody na wymeldowanie. Według aktu notarialnego oraz księgi wieczystej jedynym właścicielem jest syn pana, który tam mieszkał. Właściciel podjął próbę wymeldowania administracyjnego, które zakończyło się ni...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: