Kiedy ma miejsce przedawnienie roszczenia o zachowek?

Dzień dobry, problem polega na tym że po 8 latach po śmierci taty, siostra po kłótni powiedziała, że chce ode mnie zachowek za to że rodzice w 1998r. , przekazali mi i żonie w darowiźnie dom. Po śmierci taty została niewielka kwota pieniędzy, która dostała przelewem siostra z racji tego, że mieszka za granicą. Postępowania spadkowego nie było ponieważ kwota została w gotówce. Siostra nigdy nie mieszkała w tym domu. Czy w tym wypadku ma prawo do zachowku?
anonim cytuj
24-01-2024
Zachowek się nie należy. On jest tylko w przypadku pominięcia w testamencie spadkobiercy ustawowego. Natomiast jest inna kwestia. Jak została podzielona ta niewielka kwota pieniędzy? Bo ona w całości należy się siostrze.

anonim cytuj
24-01-2024
Przy dziedziczeniu ustawowym też może być zachowek.
Cytat:
Sformułowanie określające uprawnionych do zachowku jako tych, którzy byliby powołani do spadku z ustawy, ma na celu doprecyzowanie, które osoby spośród wymienionych w art. 991 § 1, nabywają w konkretnym stanie faktycznym roszczenie o zachowek. Wbrew sugestii, która prima facie zdaje się z tego sformułowania wypływać, nie należy zeń wywodzić ograniczenia roszczenia o zachowek do sytuacji, w której dochodzi do dziedziczenia ustawowego. Roszczenie o zachowek przysługuje bowiem uprawnionemu w przypadku dziedziczenia zarówno testamentowego, jak i ustawowego.

anonim cytuj
24-01-2024
Z tym, że roszczenie przedawnia się po 5 latach od śmierci spadkodawcy (art. 1007 k.c.), więc skoro minęło 8 lat, to siostra nie ma szans na jego uzyskanie.

anonim cytuj
24-01-2024

Sugerowane Tematy

Czy mogę reklamować naprawę samochodu w ASO?
Witam. Oddałem auto na bezgotówkową naprawę w autoryzowanym zakładzie. Naprawa z oc sprawcy. Podpisana cesja, samochód zastępczy itp. sporządzony kosztorys zaakceptowało TU sprawcy. Na wykazie dużo części sklasyfikowanych do wymiany + malownie + robocizna. Mam uwagi co do koloru położonego na wymieniony element- różni się od karoserii, ale tez wiem na 100% ze uszkodzona część objęta wymianą na nowy element została nie wymieniona i dalej jest usz...
Dzierżawienie nieruchomości od spadkobiercy.
Rodzice od 1985 roku trzymają działkę, którą użytkują do dziś. Działka była własnością osoby już nieżyjącej. W księdze wieczystej działka jest skarbu państwa. Rodzice płacili podatek nieprzerwanie do 2021 roku. Od 2020 prowadzone jest postępowanie sądowe w sprawie zasiedzenia tej działki. W 2022 i 2023 roku podatek zapłaciła jedna ze spadkobierczyń. Kilka dni temu ta jedna spadkobierczyni w rozmowie domaga się zapłaty za dzierżawienie gruntu. Twi...
Wymeldowanie w drodze postępowania administracyjnego.
Partnerka zakończyła 2 letnią batalię o podział majątku z ex mężem. Sprawę wygrała ma wpis do księgi wieczystej że jej jest już mieszkanie , ma wyrok i poszła do gminy żeby wymeldować ex a pani jej powiedziała że on musi się sam wymeldować. I moje pytanie czy muszą go wymeldować jak ma wyrok i wpis do księgi że mieszkanie jest już tylko jej czy faktycznie on musi się wymeldować osobiście?...
Długi a rozwód.
Witam a ja się tak zapytam jestem przed rozwodem nie podpisywaliśmy intercyzy na żadnych pożyczkach kupnie auta i innych rzeczy wziętych na raty nie ma mojego podpisu. Czy w takim przypadku jest szansa że przy rozwodzie nie będę brała długów bo auta i tych innych rzeczy wziętych na raty nie chce zabierać??? Jak to wygląda???...

Wyszukiwarka