Kiedy ma miejsce przedawnienie roszczenia o zachowek?

Dzień dobry, problem polega na tym że po 8 latach po śmierci taty, siostra po kłótni powiedziała, że chce ode mnie zachowek za to że rodzice w 1998r. , przekazali mi i żonie w darowiźnie dom. Po śmierci taty została niewielka kwota pieniędzy, która dostała przelewem siostra z racji tego, że mieszka za granicą. Postępowania spadkowego nie było ponieważ kwota została w gotówce. Siostra nigdy nie mieszkała w tym domu. Czy w tym wypadku ma prawo do zachowku?
anonim cytuj
24-01-2024
Zachowek się nie należy. On jest tylko w przypadku pominięcia w testamencie spadkobiercy ustawowego. Natomiast jest inna kwestia. Jak została podzielona ta niewielka kwota pieniędzy? Bo ona w całości należy się siostrze.

anonim cytuj
24-01-2024
Przy dziedziczeniu ustawowym też może być zachowek.
Cytat:
Sformułowanie określające uprawnionych do zachowku jako tych, którzy byliby powołani do spadku z ustawy, ma na celu doprecyzowanie, które osoby spośród wymienionych w art. 991 § 1, nabywają w konkretnym stanie faktycznym roszczenie o zachowek. Wbrew sugestii, która prima facie zdaje się z tego sformułowania wypływać, nie należy zeń wywodzić ograniczenia roszczenia o zachowek do sytuacji, w której dochodzi do dziedziczenia ustawowego. Roszczenie o zachowek przysługuje bowiem uprawnionemu w przypadku dziedziczenia zarówno testamentowego, jak i ustawowego.

anonim cytuj
24-01-2024
Z tym, że roszczenie przedawnia się po 5 latach od śmierci spadkodawcy (art. 1007 k.c.), więc skoro minęło 8 lat, to siostra nie ma szans na jego uzyskanie.

anonim cytuj
24-01-2024

Sugerowane Tematy

Podwójne pobranie pieniędzy.
W piątek płaciłam za paliwo na stacji benzynowej. 160 zł gotówka i 130 zl blikiem. Pierwsza transakcja blik na terminalu odrzucona - dostałam kopie, ale pieniądze zostały pobrane z konta. Pan mi się pytał czy mogę zapłacić karta, powiedziałam, ze nie posiadam. Zapłaciłam na drugim terminalu tez blikiem i płatność przeszła. Mam jutro dzwonić na stacje jednak blik nie został zwrócony. Czy ktoś miał podobna sytuacje? Bank zrzuca na stacje, stacja ...
Podpisałam "lojalkę" na 3 lata. Czy w momencie zwalniała się z pracy jestem zobowiązana oddać pieniądze?
Dzień dobry, Pracodawca wysłał mnie na kilkumiesięczne szkolenie tematycznie w ramach stanowiska pracy. Na kurs uczęszczam weekendowo i uczę się w domu (poza czasem pracy). Kurs ma na zadanie pogłębienie wiedzy na moim stanowisku. Podpisałam "lojalkę" na 3 lata. Czy w momencie gdybym się zwalniała z pracy jestem zobowiązana oddać pieniądze?...
Akt poświadczenia dziedziczenia.
20 grudnia 2023 r. zmarła moja mama. 6 dni przed śmiercią skończyła 65 lat tj. 14.12. Ojciec nie żyje, jestem jedynym dzieckiem. Chciałabym odzyskać jej składki z OFE. Mama nikogo nie uposażyła. W ZUSIE kazali mi załatwić poświadczenie dziedziczenia. Mama poza tym nie zostawiła żadnego spadku. Czy wystarczy to załatwić u notariusza? Jakie to są koszty? Czy mogę od razu zrzec się tego na rzecz mojej córki czyli wnuczki mamy? Czy robi różnic...
Czy można wypowiedzieć umowę o pracę bez okresu wypowiedzenia?
Mam umowę o pracę. Od września przebywam na L4 bo miałam operację. Mój stan zdrowia na ten moment nie pozwala mi wrócić do tej pracy, bo nie mogę dźwigać. W jaki sposób w trybie natychmiastowym bez konsekwencji można rozwiązać umowę. Nie chce iść do pracy i po badania o zdolność bo to strata czasu....

Wyszukiwarka