Kiedy ma miejsce przedawnienie roszczenia o zachowek?
Dzień dobry, problem polega na tym że po 8 latach po śmierci taty, siostra po kłótni powiedziała, że chce ode mnie zachowek za to że rodzice w 1998r. , przekazali mi i żonie w darowiźnie dom. Po śmierci taty została niewielka kwota pieniędzy, która dostała przelewem siostra z racji tego, że mieszka za granicą. Postępowania spadkowego nie było ponieważ kwota została w gotówce. Siostra nigdy nie mieszkała w tym domu. Czy w tym wypadku ma prawo do zachowku?
Zachowek się nie należy. On jest tylko w przypadku pominięcia w testamencie spadkobiercy ustawowego. Natomiast jest inna kwestia. Jak została podzielona ta niewielka kwota pieniędzy? Bo ona w całości należy się siostrze.
anonim cytuj
24-01-2024
Przy dziedziczeniu ustawowym też może być zachowek.
Cytat:
Sformułowanie określające uprawnionych do zachowku jako tych, którzy byliby powołani do spadku z ustawy, ma na celu doprecyzowanie, które osoby spośród wymienionych w art. 991 § 1, nabywają w konkretnym stanie faktycznym roszczenie o zachowek. Wbrew sugestii, która prima facie zdaje się z tego sformułowania wypływać, nie należy zeń wywodzić ograniczenia roszczenia o zachowek do sytuacji, w której dochodzi do dziedziczenia ustawowego. Roszczenie o zachowek przysługuje bowiem uprawnionemu w przypadku dziedziczenia zarówno testamentowego, jak i ustawowego.
anonim cytuj
24-01-2024
Z tym, że roszczenie przedawnia się po 5 latach od śmierci spadkodawcy (art. 1007 k.c.), więc skoro minęło 8 lat, to siostra nie ma szans na jego uzyskanie.
Dzień dobry, mam pytanie. Narzeczony ma zadłużenie ale po rozmowie z Panią komornik ustalili że nie będzie miał zajęcia na koncie bo będzie wpłacał ustalona kwotę co miesiąc. Kwota zostaje co miesiąc wpłacona taka jaka została ustalona i faktycznie zajęcia nie ma na koncie bankowym. Moje pytanie jest takie jeżeli rozliczył się z podatku to dlaczego urząd przekierował kwotę do zwrotu do Pani Komornik ? Czy jest w ogóle taka możliwość jeżeli Pani ...
W umowie najmu mieszkania jest zapis o wypowiedzeniu najmu z miesięcznym wyprzedzeniem. Właściciel się połapał że nie znalazł naiwnych jeleni na darmowe pieniążki co miesiąc i takie wypowiedzenie dostarczył. Termin tego wypowiedzenia wypada niefortunnie parę dni przed wypłata uniemożliwiając wyprowadzkę w tym terminie, w domu mieszka dziecko. Co mogę zrobić w takiej sytuacji?...
Od 6 lat nie mieszkam z ojcem dziecka. Wtedy tez sad zasądził alimenty w wysokości 450 zł. Syn w tym roku skończy 8 lat.
Dotychczas kontakty ojca z synem były przez nas ustalane na bierząco-w sumie pewnie z 97% z podawanych przez ojca terminów dochodziło do skutku-nigdy nie robiłam problemów, bo uważam ze ojciec jest tak samo ważny w życiu dziecka jak matka. Ostatnio niestety tworzą się problemy na zasadzie ciągłego udowadniania mi, że jestem p...
Witam,
Mężowi zostało zatrzymane prawo jazdy za alkohol do 27.11.2022 jednak został zatrzymany za jazdę po zabraniu uprawnień i otrzymał wyrok zakazu prowadzenia pojazdów 27.10.2022-27.04.2023, czy musi ponownie podchodzić do egzaminu na prawo jazdy? 2 osobne wyroki nie przekraczające roku, czy jeśli po 27.04.2023 zostałby zatrzymany przez policję za prowadzenie to byłoby to rozpatrywane jako jazda bez uprawnień czy ponowne zatrzymanie po zabran...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: