Kiedy ma miejsce przedawnienie roszczenia o zachowek?

Dzień dobry, problem polega na tym że po 8 latach po śmierci taty, siostra po kłótni powiedziała, że chce ode mnie zachowek za to że rodzice w 1998r. , przekazali mi i żonie w darowiźnie dom. Po śmierci taty została niewielka kwota pieniędzy, która dostała przelewem siostra z racji tego, że mieszka za granicą. Postępowania spadkowego nie było ponieważ kwota została w gotówce. Siostra nigdy nie mieszkała w tym domu. Czy w tym wypadku ma prawo do zachowku?
anonim cytuj
24-01-2024
Zachowek się nie należy. On jest tylko w przypadku pominięcia w testamencie spadkobiercy ustawowego. Natomiast jest inna kwestia. Jak została podzielona ta niewielka kwota pieniędzy? Bo ona w całości należy się siostrze.

anonim cytuj
24-01-2024
Przy dziedziczeniu ustawowym też może być zachowek.
Cytat:
Sformułowanie określające uprawnionych do zachowku jako tych, którzy byliby powołani do spadku z ustawy, ma na celu doprecyzowanie, które osoby spośród wymienionych w art. 991 § 1, nabywają w konkretnym stanie faktycznym roszczenie o zachowek. Wbrew sugestii, która prima facie zdaje się z tego sformułowania wypływać, nie należy zeń wywodzić ograniczenia roszczenia o zachowek do sytuacji, w której dochodzi do dziedziczenia ustawowego. Roszczenie o zachowek przysługuje bowiem uprawnionemu w przypadku dziedziczenia zarówno testamentowego, jak i ustawowego.

anonim cytuj
24-01-2024
Z tym, że roszczenie przedawnia się po 5 latach od śmierci spadkodawcy (art. 1007 k.c.), więc skoro minęło 8 lat, to siostra nie ma szans na jego uzyskanie.

anonim cytuj
24-01-2024

Sugerowane Tematy

Wymeldowanie syna na drodze postępowania administracyjnego.
Czy kierownik stanu cywilnego może wymeldować na drodze postępowania administracyjnego mojego syna, który czasowo przebywa poza granicami kraju celem nauki? Dodam, iż syn posiada meldunek stały na terenie nieruchomości należącej do mnie, zaś od stycznia 2021 roku przebywa na terenie Niemiec, gdzie odbywa studia. Do domu przyjeżdża w przerwach semestralnych, tj. w 2-4 miesięcznych odstępach czasowych. Kierownik stanu cywilnego w urzędzie, na któ...
Zwrot kosztów postępowania od strony przegranej.
Piszę tutaj z zapytaniem o zwrot kosztów postępowania w wygranej sprawie. Zostałem pozwany do sądu o zapłatę przez nieuczciwego przedsiębiorcę który próbował wyłudzić ode mnie pieniądze. Dość powiedzieć, że przegrał z kretesem, sam swoimi dowodami praktycznie siebie uwalił ale to nie meritum sprawy. Sprawę wygrałem, pomimo, iż Powód strasznie ją przedłużał, wnioskował o nowe rozprawy bo musiał się zapoznać z pismami których nie zdążył przeczytać...
wyrok za nieodrobienie godzin
Prawomocny wyrok 180 dni wiezienia, za nieodrobienie godzin. Osoba nie wiedziała, ze toczy sie postepowanie karne, zmieniała miejsce zamieszkanka 3 razy. Zatrzymanie na ulicy. Proszę mi powiedzieć, czy jest jakaś szansa na dozor elektroniczny? Czy jest szansa na zaskarżenie wyroku? Dodam jeszcze, ze jeden adwokat twierdzi, ze tak, drugi, ze nie ma sensu sie w to bawic. Co mozna zrobic?...
Komornik za alimenty
Jestem 7 lat po rozwodzie . Niestety mam teraz komornika za niewyrównane alimenty po dwóch sprawach. Czy jeśli wezmę ślub to komornik może wejść na konto żony jeśli będziemy mieli rozdzielność majątkową?...

Wyszukiwarka