Kiedy ma miejsce przedawnienie roszczenia o zachowek?
Dzień dobry, problem polega na tym że po 8 latach po śmierci taty, siostra po kłótni powiedziała, że chce ode mnie zachowek za to że rodzice w 1998r. , przekazali mi i żonie w darowiźnie dom. Po śmierci taty została niewielka kwota pieniędzy, która dostała przelewem siostra z racji tego, że mieszka za granicą. Postępowania spadkowego nie było ponieważ kwota została w gotówce. Siostra nigdy nie mieszkała w tym domu. Czy w tym wypadku ma prawo do zachowku?
Zachowek się nie należy. On jest tylko w przypadku pominięcia w testamencie spadkobiercy ustawowego. Natomiast jest inna kwestia. Jak została podzielona ta niewielka kwota pieniędzy? Bo ona w całości należy się siostrze.
anonim cytuj
24-01-2024
Przy dziedziczeniu ustawowym też może być zachowek.
Cytat:
Sformułowanie określające uprawnionych do zachowku jako tych, którzy byliby powołani do spadku z ustawy, ma na celu doprecyzowanie, które osoby spośród wymienionych w art. 991 § 1, nabywają w konkretnym stanie faktycznym roszczenie o zachowek. Wbrew sugestii, która prima facie zdaje się z tego sformułowania wypływać, nie należy zeń wywodzić ograniczenia roszczenia o zachowek do sytuacji, w której dochodzi do dziedziczenia ustawowego. Roszczenie o zachowek przysługuje bowiem uprawnionemu w przypadku dziedziczenia zarówno testamentowego, jak i ustawowego.
anonim cytuj
24-01-2024
Z tym, że roszczenie przedawnia się po 5 latach od śmierci spadkodawcy (art. 1007 k.c.), więc skoro minęło 8 lat, to siostra nie ma szans na jego uzyskanie.
Dzień dobry,
Potrzebuje informacji na temat nabycia bądź odrzucenia spadku.
Niedawno zmarła siostra męża, która nie założyła nigdy swojej rodziny. Osoby, które dziedzicza to ojciec oraz brat. My tego spadku nie chcemy i mąż chce spadek odrzucić, mamy też 2 dzieci i wiemy, że będzie trzeba w ich imieniu też to zrobić. Moje pytanie brzmi, czy mąż może się zrzec spadku przed notariuszem na rzecz ojca i wtedy nie będziemy musieli się już zrzekac s...
Dzień dobry,
bardzo proszę o pomoc, ponieważ nie mam już pomysłu, w jaki sposób wyegzekwować realizację usługi.
Podpisaliśmy umowę na foto + video ze ślubu z terminem 3 miesiące. Wpłaciliśmy połowę pieniędzy zgodnie z umową.
Pierwsze zdjęcia miały być dzień po ślubie (ta część niestety tylko ustnie, ale mamy świadków na to).
Od tej pory praktycznie nie ma kontaktu. Fotograf albo pisze, że już wysyła, albo że wysłał, ale nie doszło, albo (90% ...
Po jakim czasie przedawniają się długi alimentacyjne wobec byłej żony ? Chodzi o to że 2 lata temu rozwiodłem się ze swoją żoną, moja była żona z racji tego że rozwód był z mojej winy wywalczyła dla siebie alimenty w kwocie 800zł miesięcznie i o ile na początku musiałem te alimenty płacić to w listopadzie nie przelałem żonie nic. Powody są tego dwa, po pierwsze nie rozumiem dlaczego mam to nadal robić kiedy ona żyje lepiej ode mnie, a drugim powo...
Witam. Przebywam obecnie na zwolnieniu długim, ponieważ zachorowałam i jestem w trakcie leczenia. Kończy mi się okres zwolnienia tzn. 182 dni dokładnie 26 marca. Moje pytanie brzmi czy jeżeli pójdę na świadczenie rehabilitacyjne to czy pracodawca ma prawo mnie zwolnić po powrocie?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: