Kiedy ma miejsce przedawnienie roszczenia o zachowek?
Dzień dobry, problem polega na tym że po 8 latach po śmierci taty, siostra po kłótni powiedziała, że chce ode mnie zachowek za to że rodzice w 1998r. , przekazali mi i żonie w darowiźnie dom. Po śmierci taty została niewielka kwota pieniędzy, która dostała przelewem siostra z racji tego, że mieszka za granicą. Postępowania spadkowego nie było ponieważ kwota została w gotówce. Siostra nigdy nie mieszkała w tym domu. Czy w tym wypadku ma prawo do zachowku?
Zachowek się nie należy. On jest tylko w przypadku pominięcia w testamencie spadkobiercy ustawowego. Natomiast jest inna kwestia. Jak została podzielona ta niewielka kwota pieniędzy? Bo ona w całości należy się siostrze.
anonim cytuj
24-01-2024
Przy dziedziczeniu ustawowym też może być zachowek.
Cytat:
Sformułowanie określające uprawnionych do zachowku jako tych, którzy byliby powołani do spadku z ustawy, ma na celu doprecyzowanie, które osoby spośród wymienionych w art. 991 § 1, nabywają w konkretnym stanie faktycznym roszczenie o zachowek. Wbrew sugestii, która prima facie zdaje się z tego sformułowania wypływać, nie należy zeń wywodzić ograniczenia roszczenia o zachowek do sytuacji, w której dochodzi do dziedziczenia ustawowego. Roszczenie o zachowek przysługuje bowiem uprawnionemu w przypadku dziedziczenia zarówno testamentowego, jak i ustawowego.
anonim cytuj
24-01-2024
Z tym, że roszczenie przedawnia się po 5 latach od śmierci spadkodawcy (art. 1007 k.c.), więc skoro minęło 8 lat, to siostra nie ma szans na jego uzyskanie.
W piątek płaciłam za paliwo na stacji benzynowej. 160 zł gotówka i 130 zl blikiem.
Pierwsza transakcja blik na terminalu odrzucona - dostałam kopie, ale pieniądze zostały pobrane z konta. Pan mi się pytał czy mogę zapłacić karta, powiedziałam, ze nie posiadam. Zapłaciłam na drugim terminalu tez blikiem i płatność przeszła. Mam jutro dzwonić na stacje jednak blik nie został zwrócony. Czy ktoś miał podobna sytuacje? Bank zrzuca na stacje, stacja ...
Dzień dobry, Pracodawca wysłał mnie na kilkumiesięczne szkolenie tematycznie w ramach stanowiska pracy. Na kurs uczęszczam weekendowo i uczę się w domu (poza czasem pracy). Kurs ma na zadanie pogłębienie wiedzy na moim stanowisku. Podpisałam "lojalkę" na 3 lata. Czy w momencie gdybym się zwalniała z pracy jestem zobowiązana oddać pieniądze?...
20 grudnia 2023 r. zmarła moja mama.
6 dni przed śmiercią skończyła 65 lat tj. 14.12.
Ojciec nie żyje, jestem jedynym dzieckiem.
Chciałabym odzyskać jej składki z OFE. Mama nikogo nie uposażyła.
W ZUSIE kazali mi załatwić poświadczenie dziedziczenia.
Mama poza tym nie zostawiła żadnego spadku.
Czy wystarczy to załatwić u notariusza? Jakie to są koszty?
Czy mogę od razu zrzec się tego na rzecz mojej córki czyli wnuczki mamy? Czy robi różnic...
Mam umowę o pracę. Od września przebywam na L4 bo miałam operację. Mój stan zdrowia na ten moment nie pozwala mi wrócić do tej pracy, bo nie mogę dźwigać. W jaki sposób w trybie natychmiastowym bez konsekwencji można rozwiązać umowę. Nie chce iść do pracy i po badania o zdolność bo to strata czasu....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: