Kiedy ma miejsce przedawnienie roszczenia o zachowek?
Dzień dobry, problem polega na tym że po 8 latach po śmierci taty, siostra po kłótni powiedziała, że chce ode mnie zachowek za to że rodzice w 1998r. , przekazali mi i żonie w darowiźnie dom. Po śmierci taty została niewielka kwota pieniędzy, która dostała przelewem siostra z racji tego, że mieszka za granicą. Postępowania spadkowego nie było ponieważ kwota została w gotówce. Siostra nigdy nie mieszkała w tym domu. Czy w tym wypadku ma prawo do zachowku?
Zachowek się nie należy. On jest tylko w przypadku pominięcia w testamencie spadkobiercy ustawowego. Natomiast jest inna kwestia. Jak została podzielona ta niewielka kwota pieniędzy? Bo ona w całości należy się siostrze.
anonim cytuj
24-01-2024
Przy dziedziczeniu ustawowym też może być zachowek.
Cytat:
Sformułowanie określające uprawnionych do zachowku jako tych, którzy byliby powołani do spadku z ustawy, ma na celu doprecyzowanie, które osoby spośród wymienionych w art. 991 § 1, nabywają w konkretnym stanie faktycznym roszczenie o zachowek. Wbrew sugestii, która prima facie zdaje się z tego sformułowania wypływać, nie należy zeń wywodzić ograniczenia roszczenia o zachowek do sytuacji, w której dochodzi do dziedziczenia ustawowego. Roszczenie o zachowek przysługuje bowiem uprawnionemu w przypadku dziedziczenia zarówno testamentowego, jak i ustawowego.
anonim cytuj
24-01-2024
Z tym, że roszczenie przedawnia się po 5 latach od śmierci spadkodawcy (art. 1007 k.c.), więc skoro minęło 8 lat, to siostra nie ma szans na jego uzyskanie.
Witam, mam pytanie gdyż na każdej stronie pisze coś innego czy można zabrać ze sobą następujące rzeczy?
Ręcznik
Maszynka do golenia elektryczna
Pieniądze w gotówce.
Książki
Klapki
Jakieś kosmetyki typu patyczki do uszów, płyn do kąpieli, kulka pod pachę....
Kochani mam kolejną prośbę o opinię. Syn po szkole 19 lat, zaczął pracę w jednym z wiodących marketów budowlanych. Nie miał rozmowy rekrutacyjnej, zapytano tylko czy chce pracować i polecono przyjść dnia następnego na stanowisko pracy- dział majsterkowanie i ogrodnictwo. Przez 2 tyg. syn nie otrzymywał umowy, choć go ,, cisnęłam,, aby się upomiał. We wtorek syn uległ wypadkowi w miejscu pracy, ma ucięty palec i paznokieć. Natychmiast udał się na ...
Czy dziecko (obywatel Polski) w wieku 6 lat może samodzielnie przekroczyć granice Polski do kraju spoza UE? Dziecko ma ważny paszport oraz ważny dowód. Sądząc po wyjaśnieniach funkcjonariuszy Straży Granicznej https://www.strazgraniczna.pl/.../1302,Dziecko-w-podrozy... – tak, ale spotkałem się z wieloma komentarzami, że tak naprawdę nie. Nie znalazłam żadnych ograniczeń w poniższych ustawach: Dz.U. 1990 nr 78 poz. 461, Dz.U. 1990 nr 78 poz. 462, ...
Witam, odszedłem od żony do innej kobiety ale nadal jesteśmy małżeństwem, ale ona pozmieniała zamki w drzwiach i nie mam wstępu do domu, chociaż to wspólnota majątkowa. Jak to rozwiązać ?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: