Kiedy ma miejsce przedawnienie roszczenia o zachowek?
Dzień dobry, problem polega na tym że po 8 latach po śmierci taty, siostra po kłótni powiedziała, że chce ode mnie zachowek za to że rodzice w 1998r. , przekazali mi i żonie w darowiźnie dom. Po śmierci taty została niewielka kwota pieniędzy, która dostała przelewem siostra z racji tego, że mieszka za granicą. Postępowania spadkowego nie było ponieważ kwota została w gotówce. Siostra nigdy nie mieszkała w tym domu. Czy w tym wypadku ma prawo do zachowku?
Zachowek się nie należy. On jest tylko w przypadku pominięcia w testamencie spadkobiercy ustawowego. Natomiast jest inna kwestia. Jak została podzielona ta niewielka kwota pieniędzy? Bo ona w całości należy się siostrze.
anonim cytuj
24-01-2024
Przy dziedziczeniu ustawowym też może być zachowek.
Cytat:
Sformułowanie określające uprawnionych do zachowku jako tych, którzy byliby powołani do spadku z ustawy, ma na celu doprecyzowanie, które osoby spośród wymienionych w art. 991 § 1, nabywają w konkretnym stanie faktycznym roszczenie o zachowek. Wbrew sugestii, która prima facie zdaje się z tego sformułowania wypływać, nie należy zeń wywodzić ograniczenia roszczenia o zachowek do sytuacji, w której dochodzi do dziedziczenia ustawowego. Roszczenie o zachowek przysługuje bowiem uprawnionemu w przypadku dziedziczenia zarówno testamentowego, jak i ustawowego.
anonim cytuj
24-01-2024
Z tym, że roszczenie przedawnia się po 5 latach od śmierci spadkodawcy (art. 1007 k.c.), więc skoro minęło 8 lat, to siostra nie ma szans na jego uzyskanie.
Cześć,
W najbliższych dniach będę podpisywał akt notarialny zakupu mieszkania. Notariusz sporządził projekt aktu, gdzie w opisie nieruchomości posłużył się liczbą pomieszczeń wskazanych w KW. W rzeczywistości, liczba pomieszczeń jest inna - sprzedający robił remont mieszkania, zmieniał układ pomieszczeń, wydzielono także nowe pomieszczenia.
Mam w związku z tym pytanie - czy ma to w ogóle jakiekolwiek znaczenie w kontekście aktu notarialnego? Cz...
Płace alimenty od wielu lat, wysokość była ustalona jak dziecko było niepełnoletnie, nie mam zadłużenia.
Teraz jest już duże, chyba zaczęło drugie studia, niebawem kończy 25 lat.
Gdy skończyło 18 lat to chciałem płacić bezpośrednio na konto.
Nie zgodziło się, chciało żeby płacić mamie, wielokrotnie chciałem jej płacić jednak zawsze odmawiało. Wszystko było ustalane na słowo.
Nie wiem czy mama przekazuje pieniądze.
Od jakiegoś czasu zerwało z...
Dzień dobry, jestem ojcem dwóch corek, które bardzo kocham. Kilka lat po rozwodzie i opiece naprzemiennej jedna z moich córek zaczęła mieć problemy z matką i jej byłym partnerem. Córka podcięła sobie żyły będąc pod opieka matki. W czasie mojej opieki, zauwazylem to od razu, rozpocząłem z córką terapie u lekarza psychiatry. Najpierw farmakologiczna, która miała przygotowac córkę do terapii z psychologiem. Córka zaczęła być nastawiana przeciwko mni...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: