Kiedy ma miejsce przedawnienie roszczenia o zachowek?

Dzień dobry, problem polega na tym że po 8 latach po śmierci taty, siostra po kłótni powiedziała, że chce ode mnie zachowek za to że rodzice w 1998r. , przekazali mi i żonie w darowiźnie dom. Po śmierci taty została niewielka kwota pieniędzy, która dostała przelewem siostra z racji tego, że mieszka za granicą. Postępowania spadkowego nie było ponieważ kwota została w gotówce. Siostra nigdy nie mieszkała w tym domu. Czy w tym wypadku ma prawo do zachowku?
anonim cytuj
24-01-2024
Zachowek się nie należy. On jest tylko w przypadku pominięcia w testamencie spadkobiercy ustawowego. Natomiast jest inna kwestia. Jak została podzielona ta niewielka kwota pieniędzy? Bo ona w całości należy się siostrze.

anonim cytuj
24-01-2024
Przy dziedziczeniu ustawowym też może być zachowek.
Cytat:
Sformułowanie określające uprawnionych do zachowku jako tych, którzy byliby powołani do spadku z ustawy, ma na celu doprecyzowanie, które osoby spośród wymienionych w art. 991 § 1, nabywają w konkretnym stanie faktycznym roszczenie o zachowek. Wbrew sugestii, która prima facie zdaje się z tego sformułowania wypływać, nie należy zeń wywodzić ograniczenia roszczenia o zachowek do sytuacji, w której dochodzi do dziedziczenia ustawowego. Roszczenie o zachowek przysługuje bowiem uprawnionemu w przypadku dziedziczenia zarówno testamentowego, jak i ustawowego.

anonim cytuj
24-01-2024
Z tym, że roszczenie przedawnia się po 5 latach od śmierci spadkodawcy (art. 1007 k.c.), więc skoro minęło 8 lat, to siostra nie ma szans na jego uzyskanie.

anonim cytuj
24-01-2024

Sugerowane Tematy

Zmiana miejsca zamieszkania dziecka po rozwodzie.
Jestem po rozwodzie, ojciec ma nieograniczona władze rodzicielska, mamy dwójkę dzieci. Ojciec ma widzenia dwa razu w tyg. i co drugi weekend wedle porozumienia rodzicielskiego zawartego w pozwie. Mam partnera i planujemy założyć rodzinę, ze względu na jego dobrze zarobkowa prace wolelibyśmy przeprowadzić się 50 km od obecnego miasta. Były mąż wciąż się mną interesuje, często wypytuje o mnie dzieci i opowiada różne rzeczy na mojego partnera, nie m...
Samochód służbowy
Czy pracodawca może kazać mi jechać samochodem służbowym?...
Służebność drogi.
Mam pytanie odnośnie zniesienia służebność drogi. Przez moją działkę ustanowiona jest służebność drogi 5 metrów, niewykonywana od 12 lat. Sąsiadka wystąpiła o zniesienie służebności bo nie dogadała się z resztą sąsiadów (droga idzie od drogi krajowej wschodnia strona działek - 4 działki, my dojeżdżamy od dk strona zachodnią- droga gminną). Po zniesieniu służebności do kogo będzie należeć te 5 metrów drogi de facto część mojej działki. Wróci do st...
Praca w sobotę na umowie zlecenie.
Czy na umowie zlecenie trzeba pracować w soboty ? Wiem że na tej umowie nie ma limitów jeśli chodzi o godziny pracy itd.. Ale ja np. chce pracować od poniedziałku do piątku. Czy zleceniodawca może zażądać mojego przyjścia w sobotę albo zwolnić mnie gdy omówię pracy w sobotę ?...

Wyszukiwarka