Kiedy ma miejsce przedawnienie roszczenia o zachowek?

Dzień dobry, problem polega na tym że po 8 latach po śmierci taty, siostra po kłótni powiedziała, że chce ode mnie zachowek za to że rodzice w 1998r. , przekazali mi i żonie w darowiźnie dom. Po śmierci taty została niewielka kwota pieniędzy, która dostała przelewem siostra z racji tego, że mieszka za granicą. Postępowania spadkowego nie było ponieważ kwota została w gotówce. Siostra nigdy nie mieszkała w tym domu. Czy w tym wypadku ma prawo do zachowku?
anonim cytuj
24-01-2024
Zachowek się nie należy. On jest tylko w przypadku pominięcia w testamencie spadkobiercy ustawowego. Natomiast jest inna kwestia. Jak została podzielona ta niewielka kwota pieniędzy? Bo ona w całości należy się siostrze.

anonim cytuj
24-01-2024
Przy dziedziczeniu ustawowym też może być zachowek.
Cytat:
Sformułowanie określające uprawnionych do zachowku jako tych, którzy byliby powołani do spadku z ustawy, ma na celu doprecyzowanie, które osoby spośród wymienionych w art. 991 § 1, nabywają w konkretnym stanie faktycznym roszczenie o zachowek. Wbrew sugestii, która prima facie zdaje się z tego sformułowania wypływać, nie należy zeń wywodzić ograniczenia roszczenia o zachowek do sytuacji, w której dochodzi do dziedziczenia ustawowego. Roszczenie o zachowek przysługuje bowiem uprawnionemu w przypadku dziedziczenia zarówno testamentowego, jak i ustawowego.

anonim cytuj
24-01-2024
Z tym, że roszczenie przedawnia się po 5 latach od śmierci spadkodawcy (art. 1007 k.c.), więc skoro minęło 8 lat, to siostra nie ma szans na jego uzyskanie.

anonim cytuj
24-01-2024

Sugerowane Tematy

Zwrot kosztów od oskarżonego.
Witam w sprawie karnej w wyroku jest przyznane zadośćuczynienie, oraz zwrot kosztów od oskarżonego który skończył właśnie odsiadywać wyrok ,jest to kwota około 40 tysięcy złotych. Moje pytanie gdzie z tym mamy się udać? Aby odzyskać nasze pieniądze....
Kupno samochodu.
Prosiłbym o pomoc. Więc kupiłem sobie auto prywatnie od handlarza sprzedał mi na fakturę nie musiałem płacić podatku. Ciągle coś w tym aucie wychodzi zgłosiłem to e mailowo po około 12 dniach. Oczywiście handlarz mówi że nic nie ukryła ni nic mi nie naprawi(auto miało np. El podnoszona klapę bagażnika co się okazało ktoś wyjął z niej silnik ) ale. Najlepsze jest że zapłaciłem online za historię auta i przyszło mi że w Niemczech miał. Dwa razy wyp...
majątek po rodzicach
Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę...
brak zwrotu kaucji przez wlasciciela i umorzony pozew
Witam. Wlasciciel mieszkania nie zwrocil kaucji,na wezwanie do zapłaty brak reakcji i złożyłem pozew przez e-sad i zostalo umorzone bo "uzasadnienie moje budzi watpliwosci" a dowodow nie kazali przedstawiac, co w tej sytuacji moge zrobic?...

Wyszukiwarka