Najniższa krajowa.

Czy jest komuś znany jakiś przypadek, kiedy to osoba będąca na samozatrudnieniu JDG /to jest tylko forma zatrudnienia, nic więcej/, oraz na etacie, u pracodawcy, na najniższej krajowej dla którego równocześnie świadczy usługi jako JDG, nie zarabia z tytułu etatu najniższej krajowej?
anonim cytuj
07-11-2023
Na JDG możesz zarabiać przysłowiową złotówkę - kwestia umowy
Na umowie o prace nie może być mniej jak wynagrodzenie minimalne

anonim cytuj
07-11-2023
Przy pełnym etacie musi być co najmniej minimalne wynagrodzenie.

anonim cytuj
07-11-2023
Gdzie można takie naruszenie płacy zgłosić? czy to może być zgłoszenie anonimowe?

anonim cytuj
07-11-2023
Ile masz brutto? Jaki wymiar etatu? Na podstawie czego twierdzisz, że nie ma płacy minimalnej?

anonim cytuj
07-11-2023
Jeżeli pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę, to pracodawca jest zobowiązany wypłacać wynagrodzenie nie niższe niż minimalne wynagrodzenie za pracę, które jest określone w przepisach – na rok 2023 minimalne wynagrodzenie wynosi 3010 zł brutto. Obowiązek ten wynika z art. 6 ust. 1 ustawy o minimalnym wynagrodzeniu za pracę. W przypadku zatrudnienia na część etatu, wynagrodzenie minimalne jest proporcjonalnie niższe i również nie może być niższe niż proporcjonalna część wynagrodzenia minimalnego przewidziana dla pełnego etatu.

Jeśli chodzi o jednoosobową działalność gospodarczą (JDG), tutaj nie ma minimalnej kwoty wynagrodzenia – osoba samozatrudniona sama ustala wynagrodzenie za swoje usługi.

W przypadku podejrzenia, że pracodawca narusza przepisy dotyczące wynagrodzenia minimalnego, pracownik może zgłosić sprawę do Państwowej Inspekcji Pracy (PIP). Zgłoszenie może być anonimowe, choć warto pamiętać, że dokładniejsze dane mogą ułatwić prowadzenie kontroli. PIP ma obowiązek zachowania w tajemnicy danych zgłaszającego, jeśli ten wyrazi taką wolę. Poza zgłoszeniem do PIP, pracownik ma prawo dochodzić swoich praw na drodze sądowej, domagając się wynagrodzenia zgodnego z przepisami.

anonim cytuj
10-11-2023

Sugerowane Tematy

co grozi za obrażę sądu?
Witam Mam problem Podczas kolejnej rozprawie o rozwód puściły synowi nerwy i emocjonalnie zwyzywał prawniczkę żony od kłamliwej suki i gorszej od k.. Wy z ulicy podobnie z sędzia od przekupione chuj wartej baby sankcjonujacej klamlitezy żony. Generalnie dużo wulgaryzmów. Czy można to odkręcić i czy ewentualnie co za to grozi kara za obrażę sądu? Jak wysoka i co dalej z przerwana sprawą? Ktoś tak miał? Pozdrawiam...
Kiedy właściciel mieszkania może podnieść czynsz ?
Razem z nażeczoną wynajmujemy mieszkanie i ostatnio dostaliśmy wiadomość od Właściciela że podnosi nam czynsz. Uzasadniając to kosztami. Dodał ze teraz to my będziemy płacić za czynsz mieszkania a kwoty są dość wysokie. To już druga tak sytuacja. Ponadto wszystkie naprawy typu uszkodzony zamek w drzwiach ponosimy my choć ich awaria to wada fabryczna. Nie wiem co mam robić , szukać nowego mieszkania konfrontować to z nim. Czy można tak z dnia ...
Służebność drogi dojazdowej.
Witam. Został kupiony garaż jakiś czas temu. W akcie notarialnym nie ma napisane nic o służebności drogi dojazdowej. Teraz administracja każe zapłacić. Twierdzą, że poprzedni właściciel miał w akcie notarialnym napisane o służebności drogi dojazdowej i nowy właściciel garażu to przejmuje. Pytanie brzmi: co teraz zrobić? Czy trzeba to płacić, skoro aktualny właściciel nie ma nic ma ten temat napisanego w akcie notarialnym?...
Zniesienie wspólności nieruchomości.
Sąd zniósł współwłasność nieruchomości i przyznał ją w całości mnie. Ja muszę spłacić pozostałych współwłaścicieli. Do sprawy włączył się też ZUS, który żąda spłaty hipotek ustanowionych na ich udziale. Poinformowali mnie wprost, że nie zwolnią hipotek jeśli zapłacę całość zasądzonej kwoty współwłaścicielom lub wpłacę ją do depozytu sądowego. Od uprawomocnienia wyroku minęły już 2 miesiące. ZUS w końcu wysłał mi promesę o wykreśleniu hipotek, je...

Wyszukiwarka