Ile czeka się na rozpatrzenie wniosku o warunkowe umorzenie postępowania?
Witam, czy ktoś może się orientuje ile czasu czeka się na rozpatrzenie wniosku o warunkowe umorzenie postępowania, i czy tj. rozprawa sądowa czy posiedzenie Sądu?
Termin rozpatrzenia wniosku prokuratora o warunkowe umorzenie postępowania karnego zależny jest od obciążenia danego sądu/sędziego sprawami.
Sprawa kierowana jest na posiedzenie.
anonim cytuj
23-02-2024
Akurat wniosek nie był prokuratura tylko obrońcy, z jednoczesnym sprzeciwem wyroku nakazowego.
anonim cytuj
23-02-2024
Czyli prokurator skierował do sądu akt oskarżenia, sąd wydał wyrok nakazowy, obrońca wniósł sprzeciw i PROSI o wydanie wyroku warunkowo umarzającego postępowanie karne.
Wniosek o warunkowe umorzenie jako pismo procesowe kieruje tylko oskarżyciel.
Skoro tak, to sąd być może wyznaczy posiedzenie. Chyba że z góry uzna, że takiego wyroku nie wyda bez przeprowadzenia rozprawy, wówczas wyznaczy rozprawę.
anonim cytuj
23-02-2024
Oskarżyciel, jak również oskarżony może składać wniosek o warunkowe umorzenie postępowania.
anonim cytuj
23-02-2024
To oskarżyciel inicjuje swoim pismem postępowanie przed sądem - albo wnosi akt oskarżenia, albo wniosek o warunkowe umorzenie postępowania, albo wniosek o dobrowolne poddanie się karze, ew. wniosek o umorzenie postępowania i zastosowanie środków zabezpieczających. Oskarżony ze swojej strony może prosić, czy też wnioskować o to, żeby sąd rozważył inne niż wynikające z pisma oskarżyciela rozwiązanie, np. warunkowe umorzenie w sytuacji gdy prokurator złożył akt oskarżenia.
Witam, może ktoś coś poradzi. Sąsiad zarzucił mojemu tacie, że niby podczas koszenia trawy,(traktorem) uszkodził mu elewacje domu, na elewacji jest rysa ok 3 cm z czego nie można było jej obejrzeć bo nie wpuścił na poseje. Dodam że sąsiad miał już wyrok za nękanie moich rodzicow.Co chwila wzywa na nich policję. Rodzice początkowo nie podali numeru polisy bo nie zgadzają się z zaistniałą sytuacją, bo nie mógł tego zrobić z odległości ok 100 metrów...
Witam serdecznie,
piszę tutaj poniewaz moze juz ktos mial podobne doswiadczenia i może mi poradzić co powinienem zrobić w tej sytuacji. Od ponad czterech lat wynajmuje mieszkania na umowie najmu okazjonalnego. Do tej pory mialem juz trzech lokatorów. Przy dwóch pierwszych nie bylo problemow. Mieszkanie zostało pozostawiane w stanie do posprzątania, lekkiego odświeżenia i mogłem wynająć je dalej. Przy ostatniej kobiecie odebrałem mieszkanie w moc...
Mądre głowy proszę o pomoc.
Sprawa wygląda następująco ,mój syn uczeń 2 klasy szkoły branżowej lat 17.Ma praktyki zawodowe przez całe wakacje do tego co drugą sobotę i niedzielę ma być w pracy .Nie zostało, ustalone też większe wynagrodzenie czyli kwota za powyższą pracę w granicach 330 zł za miesiąc. Czy to zgodne z przepisami??
Jego przełożony twierdzi ,że to dlatego iż w roku szkolnym był nieobecny w pracy 10 dni i musi nadrobić te godziny....
Witam, jakieś 2 lata temu zmieniłem adres zameldowania. Dziś się zorientowałem, że w dowodzie rejestracyjnym auta widnieje stary adres. Nie wiedziałem o tym, że trzeba to zgłosić w ciągu 30 dni. Co teraz? Auto zamierzam sprzedać w przeciągu kilku miesięcy. Nie będzie z tym problemu w takim wypadku?
Czy muszę to teraz jeszcze gdzieś zgłaszać? Na nowym dowodzie osobistym nie ma miejsca zamieszkania/zameldowania.
Jeśli tak, to gdzie się udać z w...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: