Ile czeka się na rozpatrzenie wniosku o warunkowe umorzenie postępowania?
Witam, czy ktoś może się orientuje ile czasu czeka się na rozpatrzenie wniosku o warunkowe umorzenie postępowania, i czy tj. rozprawa sądowa czy posiedzenie Sądu?
Termin rozpatrzenia wniosku prokuratora o warunkowe umorzenie postępowania karnego zależny jest od obciążenia danego sądu/sędziego sprawami.
Sprawa kierowana jest na posiedzenie.
anonim cytuj
23-02-2024
Akurat wniosek nie był prokuratura tylko obrońcy, z jednoczesnym sprzeciwem wyroku nakazowego.
anonim cytuj
23-02-2024
Czyli prokurator skierował do sądu akt oskarżenia, sąd wydał wyrok nakazowy, obrońca wniósł sprzeciw i PROSI o wydanie wyroku warunkowo umarzającego postępowanie karne.
Wniosek o warunkowe umorzenie jako pismo procesowe kieruje tylko oskarżyciel.
Skoro tak, to sąd być może wyznaczy posiedzenie. Chyba że z góry uzna, że takiego wyroku nie wyda bez przeprowadzenia rozprawy, wówczas wyznaczy rozprawę.
anonim cytuj
23-02-2024
Oskarżyciel, jak również oskarżony może składać wniosek o warunkowe umorzenie postępowania.
anonim cytuj
23-02-2024
To oskarżyciel inicjuje swoim pismem postępowanie przed sądem - albo wnosi akt oskarżenia, albo wniosek o warunkowe umorzenie postępowania, albo wniosek o dobrowolne poddanie się karze, ew. wniosek o umorzenie postępowania i zastosowanie środków zabezpieczających. Oskarżony ze swojej strony może prosić, czy też wnioskować o to, żeby sąd rozważył inne niż wynikające z pisma oskarżyciela rozwiązanie, np. warunkowe umorzenie w sytuacji gdy prokurator złożył akt oskarżenia.
Mam pewien problem związany z wypadkiem drogowym, który miałem kilka miesięcy temu. Wtedy auto, którym jechałem, uderzyło w inne pojazdy na skrzyżowaniu, ale cała sytuacja była dosyć chaotyczna. Byłem przerażony i zdenerwowany, więc nie zwróciłem wtedy uwagi na to, czy to ja czy inny kierowca był winny tego incydentu.
Niestety, teraz otrzymałem wezwanie na rozprawę sądową od drugiego kierowcy za uszkodzenie jego pojazdu. Okazuje się, że uważa ...
Pytanie orientacyjne. Dwie prace każda na umowę zlecenie. Jedna płatne do ręki druga na konto. Co jeśli komornik zajmie konto. Jeśli te umowy to jedyne źródło utrzymania jak to będzie liczone? Jest miesiąc, że chce pracuje np. 20 dni, a miesiąc, że 15 dni - ja ustalam sama ile chce pracować. Jak to będzie brane pod uwagę przy zajęciu komorniczym? Dodam, że mam stawkę godzinową(w jednej pracy 15zl/h, druga 13zl/h). Co jeśli komornik zajmie wynagro...
Jestem zatrudniona na umowę o pracę u ajenta stacji benzynowej. Obecnie musiałam przedłużyć książeczkę zdrowia co wiązało się z kosztem 70 zł na które wzięłam fakturę. Po dostarczeniu faktury okazało się, że pracodawcą nie zwraca kosztów z czym po raz pierwszy spotkałam się w ciągu mojej wieloletniej pracy w handlu. Czy faktycznie może być tak że to pracownik pokrywa koszty związane z wykonywaniem pracy?...
Czy Naczelnik Urzędu Skarbowego może prowadzić egzekucję ze wspólnej nieruchomości (działka w trakcie zabudowy) na zasadzie wspólności majątkowej małżeńskiej kiedy jeden z małżonków nie wiedział o długach drugiego?
Doprecyzowując są to zaległe podatki po zamkniętej działalności gospodarczej do której drugi z małżonków w ogóle się nie wtrącał ani nie miał z tą działalnością nic wspólnego....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: