Ile czeka się na rozpatrzenie wniosku o warunkowe umorzenie postępowania?
Witam, czy ktoś może się orientuje ile czasu czeka się na rozpatrzenie wniosku o warunkowe umorzenie postępowania, i czy tj. rozprawa sądowa czy posiedzenie Sądu?
Termin rozpatrzenia wniosku prokuratora o warunkowe umorzenie postępowania karnego zależny jest od obciążenia danego sądu/sędziego sprawami.
Sprawa kierowana jest na posiedzenie.
anonim cytuj
23-02-2024
Akurat wniosek nie był prokuratura tylko obrońcy, z jednoczesnym sprzeciwem wyroku nakazowego.
anonim cytuj
23-02-2024
Czyli prokurator skierował do sądu akt oskarżenia, sąd wydał wyrok nakazowy, obrońca wniósł sprzeciw i PROSI o wydanie wyroku warunkowo umarzającego postępowanie karne.
Wniosek o warunkowe umorzenie jako pismo procesowe kieruje tylko oskarżyciel.
Skoro tak, to sąd być może wyznaczy posiedzenie. Chyba że z góry uzna, że takiego wyroku nie wyda bez przeprowadzenia rozprawy, wówczas wyznaczy rozprawę.
anonim cytuj
23-02-2024
Oskarżyciel, jak również oskarżony może składać wniosek o warunkowe umorzenie postępowania.
anonim cytuj
23-02-2024
To oskarżyciel inicjuje swoim pismem postępowanie przed sądem - albo wnosi akt oskarżenia, albo wniosek o warunkowe umorzenie postępowania, albo wniosek o dobrowolne poddanie się karze, ew. wniosek o umorzenie postępowania i zastosowanie środków zabezpieczających. Oskarżony ze swojej strony może prosić, czy też wnioskować o to, żeby sąd rozważył inne niż wynikające z pisma oskarżyciela rozwiązanie, np. warunkowe umorzenie w sytuacji gdy prokurator złożył akt oskarżenia.
Witam, mój wujek żył 25 lat z moją babcią, babcia zmarła a wujek w mieszkaniu był niemeldowany i nie miał żadnych praw do mieszkania, lecz po śmierci babci złożył wniosek o przyznanie mieszkania po czym dostał odmowę, ma się wyprowadzić do końca grudnia tego roku. Chłop jest załamany, co można zrobić w takiej sytuacji? Napisać odwołanie? Czy obejmuje go okres ochronny lokatorów który trwa od 1 listopada do 31 marca w okresie zimowym? Co można zro...
Jestem zatrudniony przez agencje i firma mi zaproponowała na styczeń umowę że stawka 21.70 na godzinę na umowę o prace, nie miałem wcześniej umowy o prace ze stawką godzinowa, i na styczeń gdzie najniższa krajowa ma być 4242 brutto, to pracując na takiej stawce za 160 czy 168 h nie wyjdzie mi ta najniższa krajowa nawet nie będzie blisko, jak to jest regulowane prawnie, czy to jest w ogóle legalne?...
Dzień dobry, czy jako współwłaściciel mieszkania możemy go wynająć bez zgody drugiej strony? Drugi współwłaściciel nie dokłada się do mieszkania od 25 lat, opłaty są regulowane przez nas, podatki , czynsze rachunki, bieżące naprawy i remonty, przeprowadzamy się do nowego miejsca ale nie stać nas utrzymywać drugie mieszkanie. A nie możemy się porozumieć w sprawie sprzedania, a sprzedaż połowy też jest ciężka.
Dodam że ta osoba przebywa od 35 la...
Mam taki dylemat i nie wiem jak go ugryźć. A mianowicie mam syna z byłą partnerką (nie żoną), a niedawno rodzice przepisali mi gospodarstwo rolne. Mam również dwóch braci i teraz właśnie moje pytanie. Jak prawnie zrobić żeby jakoś podzielić to gospodarstwo po mojej śmierci, czy wystarczy testament i jaką część maksymalnie otrzyma mój syn, taką jaką mu zapisze?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: