Ile czeka się na rozpatrzenie wniosku o warunkowe umorzenie postępowania?

Witam, czy ktoś może się orientuje ile czasu czeka się na rozpatrzenie wniosku o warunkowe umorzenie postępowania, i czy tj. rozprawa sądowa czy posiedzenie Sądu?
anonim cytuj
23-02-2024
Termin rozpatrzenia wniosku prokuratora o warunkowe umorzenie postępowania karnego zależny jest od obciążenia danego sądu/sędziego sprawami.
Sprawa kierowana jest na posiedzenie.

anonim cytuj
23-02-2024
Akurat wniosek nie był prokuratura tylko obrońcy, z jednoczesnym sprzeciwem wyroku nakazowego.

anonim cytuj
23-02-2024
Czyli prokurator skierował do sądu akt oskarżenia, sąd wydał wyrok nakazowy, obrońca wniósł sprzeciw i PROSI o wydanie wyroku warunkowo umarzającego postępowanie karne.
Wniosek o warunkowe umorzenie jako pismo procesowe kieruje tylko oskarżyciel.
Skoro tak, to sąd być może wyznaczy posiedzenie. Chyba że z góry uzna, że takiego wyroku nie wyda bez przeprowadzenia rozprawy, wówczas wyznaczy rozprawę.

anonim cytuj
23-02-2024
Oskarżyciel, jak również oskarżony może składać wniosek o warunkowe umorzenie postępowania.

anonim cytuj
23-02-2024
To oskarżyciel inicjuje swoim pismem postępowanie przed sądem - albo wnosi akt oskarżenia, albo wniosek o warunkowe umorzenie postępowania, albo wniosek o dobrowolne poddanie się karze, ew. wniosek o umorzenie postępowania i zastosowanie środków zabezpieczających. Oskarżony ze swojej strony może prosić, czy też wnioskować o to, żeby sąd rozważył inne niż wynikające z pisma oskarżyciela rozwiązanie, np. warunkowe umorzenie w sytuacji gdy prokurator złożył akt oskarżenia.

anonim cytuj
23-02-2024

Sugerowane Tematy

Odrzucenie spadku
Dziecko urodzone 18.10. Jego babcia zmarla równe 9 miesięcy wcześniej. Czy spadek po babci należy odrzucić? Czy ze względu na to,że w chwili śmierci, dziecka nie było na świecie nie trzeba tego robić?...
Wypowiedzenie umowy ugody
Witam, kilka miesięcy temu zawarłam umowę ugody ze swoim dłużnikiem, której przedmiotem jest ratalna spłata długu. Zgodnie z zapisami ww. umowy do czerwca 2025 r. mam uzyskać całą sumę. Jednakże, chciałabym wcześniej skierować sprawę do sądu i żądać całości wierzytelności. W umowie znajduje się zapis o możliwości odstąpienia od umowy na wypadek niewywiązywania się dłużnika z obowiązku terminowej spłaty. Czy tym samym jestem pozbawiona możliwości...
Oszustwo internetowe
Przez olx pani wystawiła za darmo kuchenkę drewniana. Opcilalam przelew w wysokości 40 zł. Niestety ogłoszenie anulowane. Napisałam do banku o cofnięcie przelewu - żeby cofnąć musi odbiorca się zgodzić. Co dalej? Opisałam sytuację na olxc czekam na odpowiedź. Zgłosic na policję? (raczej umorzą bo kwota mała jest ?) czy sobie podarować? Dane imię i nazwisko odbiorcy i nr konta posiadać. Nic więcej....
Wypłata wynagrodzenia na cudze konto bankowe.
Mam problem, pracowałem w Anglii w agencji, nie miałem tam swojego konta więc użyłem nieużywanego konta mamy mojej dziewczyny, niestety relacje z teściowa opisałbym jedynie jako hitlerowskie Niemcy a polska tamtych czasów, czyli oszukuje, że pieniędzy nie dostała na konto. Jest prawna możliwość odebrania należności? Posiadam jedynie Payslipy czyli kartki potwierdzające przelanie pieniędzy i zarejestrowany jestem również w agencji, w której robiłe...

Wyszukiwarka