Ile czeka się na rozpatrzenie wniosku o warunkowe umorzenie postępowania?

Witam, czy ktoś może się orientuje ile czasu czeka się na rozpatrzenie wniosku o warunkowe umorzenie postępowania, i czy tj. rozprawa sądowa czy posiedzenie Sądu?
anonim cytuj
23-02-2024
Termin rozpatrzenia wniosku prokuratora o warunkowe umorzenie postępowania karnego zależny jest od obciążenia danego sądu/sędziego sprawami.
Sprawa kierowana jest na posiedzenie.

anonim cytuj
23-02-2024
Akurat wniosek nie był prokuratura tylko obrońcy, z jednoczesnym sprzeciwem wyroku nakazowego.

anonim cytuj
23-02-2024
Czyli prokurator skierował do sądu akt oskarżenia, sąd wydał wyrok nakazowy, obrońca wniósł sprzeciw i PROSI o wydanie wyroku warunkowo umarzającego postępowanie karne.
Wniosek o warunkowe umorzenie jako pismo procesowe kieruje tylko oskarżyciel.
Skoro tak, to sąd być może wyznaczy posiedzenie. Chyba że z góry uzna, że takiego wyroku nie wyda bez przeprowadzenia rozprawy, wówczas wyznaczy rozprawę.

anonim cytuj
23-02-2024
Oskarżyciel, jak również oskarżony może składać wniosek o warunkowe umorzenie postępowania.

anonim cytuj
23-02-2024
To oskarżyciel inicjuje swoim pismem postępowanie przed sądem - albo wnosi akt oskarżenia, albo wniosek o warunkowe umorzenie postępowania, albo wniosek o dobrowolne poddanie się karze, ew. wniosek o umorzenie postępowania i zastosowanie środków zabezpieczających. Oskarżony ze swojej strony może prosić, czy też wnioskować o to, żeby sąd rozważył inne niż wynikające z pisma oskarżyciela rozwiązanie, np. warunkowe umorzenie w sytuacji gdy prokurator złożył akt oskarżenia.

anonim cytuj
23-02-2024

Sugerowane Tematy

Kto dziedziczy po zmarłej żonie?
Witam moje pytanie brzmi tak, Narzeczona ma syna z poprzedniego związku, który mieszka z ojcem, my mamy dziecko razem i planujemy ślub i kredyt - zakup domu, moje pytanie brzmi, gdy ja wraz z moją partnerką potem już żoną weźmiemy kredyt i kupimy dom dla siebie, to co w przypadku gdy ona np. umrze? Będę miał z własnym dzieckiem na głowie jej byłego męża i syna, bo mu się pół domu po matce należy? Jak rozwiązać tą sytuację? W tym momencie każdy ...
Dwie pracę na umowe zlecenie / zajęcie komornicze
Pytanie orientacyjne. Dwie prace każda na umowę zlecenie. Jedna płatne do ręki druga na konto. Co jeśli komornik zajmie konto. Jeśli te umowy to jedyne źródło utrzymania jak to będzie liczone? Jest miesiąc, że chce pracuje np. 20 dni, a miesiąc, że 15 dni - ja ustalam sama ile chce pracować. Jak to będzie brane pod uwagę przy zajęciu komorniczym? Dodam, że mam stawkę godzinową(w jednej pracy 15zl/h, druga 13zl/h). Co jeśli komornik zajmie wynagro...
Dozór elektroniczny
Witam. Mąż ma dozór elektroniczny od trzech tygodni. Od poniedziałku do piątku może normalnie wychodzić i pracować od 6 do 18. Jak to się ma do świąt przed nami jest 1 listopada wypada w środę czy to się liczy jako dzień normalny czy jak w niedzielę co do wolnych godzin. Pozdrawiam ...
Wynagrodzenie za korzystanie z mojej części mieszkania.
Witam czy mogę od byłego męża brać czynsz za korzystanie z mojej części mieszkania? Mieszkanie jest wspólne, jest podział po 50%z czego ja przez 5lat nie korzystałam ze swojej części....

Wyszukiwarka