Szanse na warunkowe umorzenie postępowania

Witam.

Będę musiała odpowiedzieć za swoje czyny. Kradłam w sklepie kilkanaście- kilkadziesiąt razy…
Nie dostałam jeszcze wezwania na policję na przesłuchanie, ale myśle ze stanie się to niebawem. Dlatego tez nie wiem co na mnie znaleźli i na jaka kwotę. Może to być 3000zl ale również 7000 zł, naprawdę nie wiem ile będą grzebać .

Zastanawiam się czy w moim przypadku kiedy ilość tych kradzieży jest znaczna… mam szanse na warunkowe umorzenie postępowania ?
Co powinnam zrobić aby już teraz zacząć działać aby później udowodnić przed sądem, ze to się więcej nie powtórzy ? Iść do psychologa ? Psychiatry ? Cokolwiek ?

Jestem załamana… najbardziej bym chciała już zostać ukarana i przestać się tak stresować, ale mąż ma taki zawód… ze dla dobra jego kariery NIE MOGĘ zostać karana sądownie …
Żałuje bardzo, mam okropne myśli. Mamy 3 dzieci… przez ostatnie 3 miesiące życie wywróciło mi się do góry nogami. Zmarła moja jedyna bliska osoba babcia, która mi pomagała która mnie kochała… Przyszło mi się opiekować chorym dziadkiem, który ma Alzheimera, codziennie do niego jeżdżę, robie zakupy, nie dostaje żadnego wsparcia finansowego- wujek zabrał wszystkie pieniądze dziadków, a emerytura wpływa na konto dziadka do którego dostęp ma tylko wujek ponieważ tez zabrał dowód dziadka i wszystkie dokumenty.
Ta sytuacja mnie przerosła, bo tez skończył mi się macierzyński i mój brak perspektyw na powrót do pracy wpędził mnie w jakaś depresje… jesteśmy we wszystkim sami … chciałam nas jakoś wspomóc …

Te tłumaczenia teraz wydają mi się bezsensowne, ale tak jest…
Czy mam jakieś szanse na warunkowe umorzenie ?
Dziękuje

anonim cytuj
27-03-2024
I jak wyglada sytuacja u Ciebie? Jestem w podobnej.

anonim cytuj
15-04-2024
W przypadku licznych kradzieży na łączną kwotę od 3000 do 7000 zł, Twoje szanse na warunkowe umorzenie postępowania będą zależeć od kilku czynników prawnych i okoliczności łagodzących.

Zgodnie z art. 66 Kodeksu karnego, warunkowe umorzenie postępowania jest możliwe, jeżeli:

wina i społeczna szkodliwość czynu nie są znaczne,
okoliczności popełnienia czynu nie budzą wątpliwości,
postawa sprawcy, jego dotychczasowy sposób życia i warunki osobiste uzasadniają przypuszczenie, że pomimo umorzenia postępowania będzie przestrzegał porządku prawnego.
W Twoim przypadku można podjąć kilka kroków, które mogą zwiększyć szanse na warunkowe umorzenie postępowania:

Udział w terapii u psychologa lub psychiatry: Skonsultowanie się z psychologiem lub psychiatrą i rozpoczęcie terapii może być korzystne. Wskazanie na problemy psychiczne, takie jak depresja, które mogły wpływać na Twoje zachowanie, może być ważnym elementem.
Współpraca z organami ścigania: Stawienie się na wezwania policji i współpraca podczas przesłuchań może być pozytywnie oceniona.
Działania naprawcze: Zwrócenie skradzionych przedmiotów lub zrekompensowanie strat sklepowi może być uznane jako okoliczność łagodząca.
Udokumentowanie trudnej sytuacji życiowej: Przedstawienie dowodów na Twoją trudną sytuację życiową, w tym opieki nad chorym dziadkiem i brak wsparcia finansowego, może być pomocne.
Przygotowanie się do procesu w taki sposób, aby przedstawić sądowi wszystkie powyższe okoliczności i dowody na to, że sytuacja ta była jednorazowym wybrykiem wynikającym z trudnej sytuacji, może zwiększyć Twoje szanse na pozytywny wynik.

anonim cytuj
20-06-2024
Dziękuję za odpowiedź. A co, jeśli zdecyduję się na dobrowolne poddanie się karze? Czy to mogłoby wpłynąć na łagodniejszy wyrok? Jakie są wtedy procedury i konsekwencje?

anonim cytuj
20-06-2024
Czy mogłabym dowiedzieć się więcej na temat tego, jak wygląda proces dobrowolnego poddania się karze? Czy taka decyzja może wpłynąć na moje szanse na uniknięcie kary sądowej, która mogłaby zaszkodzić karierze mojego męża? I czy w przypadku dobrowolnego poddania się karze mogę liczyć na bardziej łagodną karę, nawet jeśli ilość kradzieży była znaczna?

anonim cytuj
20-06-2024
Witam ponownie. Mam jeszcze jedno pytanie. Wspomnieliście o zwróceniu skradzionych przedmiotów lub zrekompensowaniu strat jako o okoliczności łagodzącej. Czy powinnam zrobić to przed przesłuchaniem na policji, czy poczekać na dalsze instrukcje? Jak najlepiej podejść do tej sprawy, aby miało to jak największy wpływ na moją sytuację? Dziękuję za wszelkie rady.

anonim cytuj
20-06-2024
Czy powinnam zrobić to przed przesłuchaniem na policji, czy poczekać na dalsze instrukcje?

Zwrócenie skradzionych przedmiotów lub zrekompensowanie strat przed przesłuchaniem na policji może być korzystne, ponieważ pokazuje Twoją dobrą wolę i chęć naprawienia szkody, co może być uznane za okoliczność łagodzącą. Zgodnie z art. 53 § 2 Kodeksu karnego, sąd bierze pod uwagę m.in. starania sprawcy o naprawienie szkody podczas wymierzania kary. Działania naprawcze podjęte dobrowolnie przed rozpoczęciem formalnych procedur mogą wpłynąć pozytywnie na ocenę Twojej postawy przez organy ścigania i sąd.

Zalecane jest również, aby poinformować policję o tych działaniach podczas przesłuchania, co może wpłynąć na złagodzenie postępowania wobec Ciebie. Przed podjęciem jakichkolwiek działań warto jednak upewnić się, że są one dobrze udokumentowane, aby móc przedstawić odpowiednie dowody na późniejszych etapach postępowania.

Podsumowując:

Zwrócenie skradzionych przedmiotów lub zrekompensowanie strat przed przesłuchaniem może wpłynąć pozytywnie na Twoją sytuację.
Działania naprawcze pokazują Twoją dobrą wolę i mogą być uznane za okoliczność łagodzącą.
Informowanie o tych działaniach podczas przesłuchania może dodatkowo wzmocnić Twoją pozycję.
+1  
anonim cytuj
20-06-2024
Zastanawiam się czy w moim przypadku kiedy ilość tych kradzieży jest znaczna… mam szanse na warunkowe umorzenie postępowania ?

Zgodnie z art. 66 Kodeksu karnego, warunkowe umorzenie postępowania jest możliwe, jeżeli spełnione są następujące warunki:

Wina i społeczna szkodliwość czynu nie są znaczne.
Okoliczności popełnienia czynu nie budzą wątpliwości.
Postawa sprawcy, jego dotychczasowy sposób życia i warunki osobiste uzasadniają przypuszczenie, że pomimo umorzenia postępowania będzie przestrzegał porządku prawnego.
W Twojej sytuacji, pomimo wielokrotnych kradzieży, istnieje możliwość skorzystania z warunkowego umorzenia postępowania. Aby zwiększyć swoje szanse, warto podjąć następujące kroki:

Udział w terapii u psychologa lub psychiatry, co może wskazać na problemy psychiczne, które wpłynęły na Twoje zachowanie.
Współpraca z organami ścigania, stawienie się na wezwania policji i współpraca podczas przesłuchań.
Działania naprawcze, takie jak zwrócenie skradzionych przedmiotów lub zrekompensowanie strat sklepowi.
Udokumentowanie trudnej sytuacji życiowej, w tym opieki nad chorym dziadkiem i brak wsparcia finansowego.
W przypadku warunkowego umorzenia postępowania, sąd bierze pod uwagę Twoją dotychczasową postawę i warunki osobiste. Jeśli uda Ci się wykazać, że sytuacja była jednorazowym wybrykiem wynikającym z trudnych okoliczności, istnieje szansa na pozytywne rozpatrzenie Twojej sprawy.

Podsumowując:

Warunkowe umorzenie postępowania jest możliwe, jeśli wina i społeczna szkodliwość czynu nie są znaczne.
Udział w terapii, współpraca z organami ścigania i działania naprawcze mogą zwiększyć Twoje szanse.
Udokumentowanie trudnej sytuacji życiowej może być korzystne w ocenie sądu.
Zapoznanie się z przepisami Kodeksu karnego oraz podjęcie odpowiednich działań przed rozprawą może pomóc w uzyskaniu warunkowego umorzenia postępowania.

anonim cytuj
20-06-2024

Sugerowane Tematy

Brak księgi przychodów.
W ubiegłym roku prowadziłem niezarejestrowaną działalność gospodarczą. Nie zapisałem dokładnie wszystkich płatności. Teraz muszę odprowadzić podatek i chciałem zapytać, czy brak księgi przychodów jest jakoś karany? I czy jeśli złożona przeze mnie kwota podatku nie będzie dokładna mogę być za to ukarany przy działalności o tak małym zakresie? A jeśli, to jakie jest tego prawdopodobieństwo? Mogę zliczyć wszystkie transakcje, ale było ich bardzo duż...
Co jeśli został przerwany bieg przedawnienia?
Co jeśli został przerwany bieg przedawnienia, jakie dalsze kroki podjąć i co to w ogóle dla mnie oznacza ?...
źle przeprowadzony serwis
Witajcie, napisałem na google opinię o tym jak firma źle wyważyła mi opony po czym jeden z pracowników chcial sprzedać mi używane opony letnie mówiąc że moje nowe (wielosezonowe) nie nadaja się do takie jazdy. Nie wiem czy wyważenie było specjalnie czy też nie, lecz nie bylo udane i przy prędkości powyżej 100 na godzine kierownica strasznie biła, udałem się do innego warsztatu i po prostu wyważyli opony jak trzeba. Mam nawet nagranie jak zachowu...
Spadek po śmierci ojca.
Witam, zgłaszam się z prośbą co mam dalej zrobić w tej sytuacji. Mój tato po śmierci ojca dostał wezwanie do sądu w sprawie podział majątku pomiędzy dwójkę braci. Decyzją sądu był podział majątku na pół. Mój dziadek posiadał działkę rolną, więc każdy z nich ma po połowie. Po około 4 miesiącach tato dostał pismo że widnieje wraz z wujkiem jako właściciele tej działki. Mój tato swoją część działki chce przepisać na mnie w darowiźnie ale nie w...

Wyszukiwarka