Ile muszę zapłacić zachowku?

Proszę o rady, adwokaci się głowią nad tym zagadnieniem, a ja nie wiem, na czym stoję.
Dziadek wydziedziczył w testamencie swojego syna, a mojego ojca. Dziadek zmarł. Po dziadku majątek odziedziczyła babcia.
Dodam, ze dziadkowie mieli tylko jedno dziecko - mojego ojca. I mają tylko jedną wnuczkę - mnie.
Babcia sporządziła ze mną u notariusza umowę dożywocia.
Po pewnym czasie babcia otrzymała pozew o zachowek od swojego syna, a mojego ojca opiewający na 96 tysięcy złotych.
Sprawa się toczyła, natomiast w jej trakcie niestety moja ukochana babcia zmarła. Postępowanie zostało zawieszone, a później weszłam w sprawę ja jako jej następca prawny.
Z tym że odziedziczyłam spadek z dobrodziejstwem inwentarza. Komornik sporządził mi spis - długów po babci brak, została gotówka w kwocie 10 tys. zł. I to zostało wykazane jako aktywa w spisie.
Niestety dla mnie, na podstawie postanowienia (jeszcze się nie uprawomocnił) sąd przyznał ojcu zachowek.
I teraz:
- czy ja mam płacić całość zachowku ojcu czyli te 96 tys. zł?
czy odpowiadam jedynie do kwoty aktywów wykazanym w spisie?
Dodam, że moja adwokatka nie powiedziała w sądzie o umowie dożywocia ani o kwocie aktywów. Sąd więc nie wie, że de facto odziedziczyłam tylko 10 tys. Rzekomo nie było takiej potrzeby bo ta sprawa dotyczyła zachowku po dziadku, a nie po babci.
anonim cytuj
26-10-2023
Jesteś spadkobierczynią babci - odziedziczyłaś jej aktywa ale też jej długi. Obowiązek zapłaty zachowku po dziadku to też dług.
Skoro dziedziczyłaś po babci z dobrodziejstwem inwentarza to powinnaś podnieść w procesie kwestię swojej ograniczonej odpowiedzialności. W takim przypadku sąd rozpoznający żądanie wierzyciela może zastrzec spadkobiercy w sentencji wyroku możliwość powołania się na ograniczenie odpowiedzialności do wartości ustalonego w inwentarzu stanu czynnego spadku (art. 319 kpc). Jeżeli opisany wyżej instrument ochrony spadkobiercy nie został wykorzystany w postępowaniu rozpoznawczym, istnieje możliwość sięgnięcia doń również w postępowaniu o nadanie tytułowi egzekucyjnemu klauzuli wykonalności (art. 792 kpc).
Umowa dożywocia nie podlega zaliczeniu ani do masy spadkowej babci ani na poczet ewentualnego zachowku po babci.

anonim cytuj
26-10-2023
Skoro spadek po babci został przyjęty z dobrodziejstwem inwentarza to odpowiedzialność za długi spadkowe (w tym dług spadkowy powiązany z roszczeniem o zachowek) jest ograniczona do wartości stanu czynnego spadku ustalonej w spisie/wykazie inwentarza (art. 1031 § 2 kc).
PRZEPIS PRAWNY:
art. 1031 Kodeks cywilny
§ 1. W razie prostego przyjęcia spadku spadkobierca ponosi odpowiedzialność za długi spadkowe bez ograniczenia.
§ 2. W razie przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza spadkobierca ponosi odpowiedzialność za długi spadkowe tylko do wartości ustalonego w wykazie inwentarza albo spisie inwentarza stanu czynnego spadku. Powyższe ograniczenie odpowiedzialności odpada, jeżeli spadkobierca podstępnie pominął w wykazie inwentarza lub podstępnie nie podał do spisu inwentarza przedmiotów należących do spadku lub przedmiotów zapisów windykacyjnych albo podstępnie uwzględnił w wykazie inwentarza lub podstępnie podał do spisu inwentarza nieistniejące długi.

anonim cytuj
26-10-2023
sędzia podczas rozprawy stwierdziła, że umowa dożywocia nie przenosi własności

Co na to księga wieczysta? Skoro nabyłaś nieruchomość poprzez umowę dożywocia, to powinnaś być ujawniona jako właściciel w dziale II z podstawą wpisu "umowa o dożywocie". Nie była to przypadkiem darowizna z warunkami jak dla umowy o dożywocie? Podatek od umowy dożywocia został odprowadzony do US? Był na forum podobny wątek, gdzie pytający twierdził że doszło do umowy o dożywocie ale tytuł aktu wskazywał na darowiznę, z tym, że w treści aktu ujęto elementy przewidziane dla umowy o dożywocie z art. 908 kc. Pytający podatku nie odprowadził bo dla US twierdził że to darowizna. Jednak dla spraw spadkowych i rozliczeń, twierdził że to dożywocie. Tak nie można.
W apelacji (naprawdę świetnie napisanej ze wskazaniem wyroków itd ) był kilkukrotnie podnoszony fakt ograniczenia mojej odpowiedzialności za długi spadkowe. Pomimo to sędzia nie ograniczyła mojej odpowiedzialności.

Prawidłowo. Sąd nie mógł postąpić inaczej. O ile roszczenie finansowe jest zasadne, to sąd zasądza kwotę o jaką wnosi powód. Nie może być inaczej. Ograniczenie Twojej odpowiedzialności za długi spadkowe następuje dopiero w wyniku postępowania egzekucyjnego na podstawie spisu inwentarza. Jest o tym mowa w art. 319 kpc. Dlaczego sąd nie może postąpić inaczej? Po pierwsze, spis inwentarza do przywilej a nie obowiązek. Chcesz ograniczyć swoją odpowiedzialność za długi - sporządzasz spis. Nie sporządzisz - odpowiadasz za zapłatę całości. Sąd nie ma prawa w to ingerować. W wielu przypadkach sporządzanie spisu pomimo istnienia zobowiązań jest zbyteczne (aktywa przewyższają pasywa). Po drugie, gdyby sąd ograniczał Twoją odpowiedzialność za długi do wysokości aktywów każdemu z wierzycieli, to ta odpowiedzialność sumowała by się. Odpowiadała byś przed każdym z wierzycieli do wysokości nabytych aktywów. Twoja odpowiedzialność za długi spadkowe nie wynika z tytułu sądowego a ze spisu inwentarza. Jeśli masz spis inwentarza w ręku, to nie ma co czekać na wszczęcie egzekucji. Należy spłacić wierzycieli - wszystkich w sposób proporcjonalny. Nigdy nie wybiórczo. Wszczęcie egzekucji to koszty, które ktoś zapłaci. Wtedy trzeba zadać sobie pytanie - egzekucja została wszczęta zasadnie, czy też nie?

anonim cytuj
26-10-2023
czy ja mam płacić całość zachowku ojcu czyli te 96 tys. zł? czy odpowiadam jedynie do kwoty aktywów wykazanym w spisie?

Zgodnie z przepisem art. 1031 § 2 Kodeksu cywilnego, w razie przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza, spadkobierca ponosi odpowiedzialność za długi spadkowe tylko do wartości ustalonego w wykazie inwentarza albo spisie inwentarza stanu czynnego spadku. Skoro więc przyjęłaś spadek z dobrodziejstwem inwentarza, twoja odpowiedzialność za długi (w tym również zachowek) jest ograniczona do wartości aktywów wykazanych w spisie, tj. 10 tys. zł.

Odpowiedź do Post 2:
Zgadza się. Obowiązek zapłaty zachowku po dziadku to dług, który odziedziczyła babcia, a po niej Ty jako jej spadkobierczyni. Ważne jest, aby w procesie podnieść kwestię ograniczonej odpowiedzialności wynikającej z przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza. Jeżeli to zostało pominięte, możliwe jest powołanie się na to w późniejszym etapie postępowania, jak to zostało wskazane w odniesieniu do art. 792 kpc. Co do umowy dożywocia, jest to transakcja odrębna i nie podlega zaliczeniu ani do masy spadkowej babci, ani na poczet ewentualnego zachowku po babci.

Odpowiedź do Post 3:
Potwierdzam. Twoja odpowiedzialność za długi spadkowe, w tym za roszczenie o zachowek, jest ograniczona do wartości stanu czynnego spadku ustalonej w spisie inwentarza, jak to wynika z art. 1031 § 2 kc.

Odpowiedź do Post 4:
Jeśli chodzi o umowę dożywocia, kluczowe jest jej prawidłowe zakwalifikowanie. Wpisy w księdze wieczystej oraz tytuł aktu notarialnego oraz ewentualne rozliczenia z Urzędem Skarbowym mogą mieć znaczenie w ustaleniu jej charakteru. Jeżeli jest niewłaściwie zakwalifikowana, może to prowadzić do problemów prawnych.

Jeśli chodzi o Twoją odpowiedzialność w świetle decyzji sądu, sąd nie mógł ograniczyć Twojej odpowiedzialności do wartości aktywów na etapie wydania wyroku. Ograniczenie odpowiedzialności za długi spadkowe wynika ze spisu inwentarza i jest to kwestia dotycząca egzekucji, a nie samego wyroku. Dlatego, jeśli posiadasz już spis inwentarza, odpowiednim krokiem jest spłacenie wierzycieli w sposób proporcjonalny, uwzględniając kwotę 10 tys. zł.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Zleceniodawca zgubił moją umowę zlecenie.
Sprawa wygląda tak, że pracodawca zgubił moją umowę zlecenie przez co robiłem "na czarno" przez parę dni i inne kombinowania, podpisywanie umowy w stylu takim, że ja wypełniam i oddaje pustą i oni sobie coś wpisują (nawet nie wiem co). Już stwierdziłem, że mam tego dość, podziękowałem za współpracę i wysłałem numer konta bankowego. Pracodawca odpisał "A ten numer to po co?" Pewnie nie będzie chciał mi zapłacić. Pytanie do was,...
Zwrot towaru a działalność nierejestrowana.
Witam, prowadzę działalność nierejestrowaną w postaci sprzedaży produktów na allegro. Jestem świadom, że nie mogę przekroczyć miesięcznego progu minimalnej krajowej (w przeciwnym wypadku muszę założyć działalność). Pytanie - co w sytuacji gdy sprzedam towar, dotrze do klienta, a ten mi go zwróci w ciągu 14 dni? Czy jak mu zwracam pieniądze za zwrócony towar, to to co wcześniej mi zapłacił muszę wliczyć do miesięcznego przychodu, czy nie?...
Kara pieniężna nałożona na pracownika.
Witam, pracuje w firmie zajmującej się sprzedażą okien, zamówiłem okna u producenta, okazało się że zamówiłem błędne wymiary. Klientka zdenerwowana chce obciążyć mnie karą. którą będzie musiała zapłacić wykonawcy kuchni. Wstępnie powiedziała, że jest to 29 tysięcy. I teraz pytanie czy ja jako zarabiający minimalna krajową muszę płacić tak wysoką karę? Ewentualnie jeśli będzie chciała wyciągnąć taką karę od pracodawcy to czy pracodawca może obarc...
Wypowiedzenie umowy zlecenie na L4.
Jestem zatrudniona na umowie zlecenie bezterminowej. Od dwóch dni jestem na L4 (dobrowolne składki chorobowe odprowadzane). Dziś szef poinformował mnie ze mnie zwalnia. Czy to oznacza że zostaje bez ubezpieczenia? Mam zaplanowaną operacje i nie wiem czy będę mieć ubezpieczenie. ...

Wyszukiwarka