Witam, mam problem szwagier chce kupić działkę od ciotki, problem wynika z tego że działka jest podzielona na 4 działki, 2 po niżej 30 arów, 2 po ponad 30 arów. Szwagier dalsza rodzina, ani nie jest rolnikiem indywidualnym. Notariusz twierdzi że musi wszystko iść przez KOWR (ziemia jest klasy 5). Czy da się w jakiś sposób to ominąć?
Notariusz ma rację,nie da się tego obejść i nieważne że szwagier nie jest rolnikiem...
Rada proszę nie zaniżać ceny na umowie bo wtedy na 90% łapkę położy na tym państwo
Planuje kupić mieszkanie z rynku wtórnego.
Sprzedawca powiedział, że jakiś czas temu spółdzielnia/wspólnota wzięła kredyt na termomodernizację budynku.
Mieszkanie jest własnościowe.
Czy jest jakieś ryzyko, że w momencie jak spółdzielnia/wspólnota nie będzie wywiązywać się z zobowiązań, będzie w stanie zając moje mieszkanie?
Jakie ryzyko dla mnie niesie ze sobą taki kredyt?...
Mam pytanie retoryczne.
Siostra otrzymała kilka lat temu mieszkanie od mojego ojca pod warunkiem pomocy mu na starość (przepisał je na nią a nie umowa dożywocia). Siostra olewa ojca od wielu lat zajmuje się nim ja i mój brat (tata jeszcze dorabia sobie do emerytury ale jednak trzeba z nim jeździć do lekarza lub na zakupy, posprzątać mu w domu Itp.). Czy możemy z bratem starać się o zachowek od tej siostry? Nie chcieliśmy na początku od niej nic...
Sprawa o niealimentacje od ponad 2 lat nie ruszona. Nie byliśmy nawet wezwani na przesłuchanie. Prawnik za każdym telefonem twierdzi, że lada moment sprawa ruszy.
Skarga na opieszałość sądu złożona w lutym, także cisza. Czy jak pojadę do Prokuratury to z miejsca się dowiem na jakim etapie jest sprawa czy muszę złożyć jakiś wniosek? Jak mam to w końcu ruszyć? Już zaczynam myśleć, że prawnik mi ściemnia. A eks od 2lata wpłaca po 300-500zl i śmieje...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: