Czy notariusz może mnie oszukać?

Planuje kupić mieszkanie od osoby, która ma swojego notariusza (który zajmował się sprawą spadkową tego mieszkania). Czy powinnam się obawiać, że zostanę w jakiś sposób oszukana? Jeśli tak to na co powinnam szczególnie zwrócić uwagę podczas podpisywania umowy? Chciałam wynająć swojego notariusza, jednak osoba sprzedająca upiera się przy swoim.
anonim cytuj
08-01-2023
Poprosić o projekt aktu notarialnego i następnie skonsultować z Adwokatem.

anonim cytuj
08-01-2023
Zazwyczaj kupujący wybiera notariusza. Ewentualnie poprosić o wzór i skonsultować z prawnikiem.

anonim cytuj
08-01-2023
Obowiązkiem notariusza jest wszystko posprawdzać dla kupującego. Uważam, że taka osoba nie pozwoli sobie na to, aby stracić prawo wykonywania zawodu. Weźmy pod uwagę, że to jest prawnik. Jak kupowałam mieszkanie też sprzedający to załatwiał i żaden problem z tego nie wyniknął. Jak będziesz się lepiej czuć, skonsultuj to z innym prawnikiem.

anonim cytuj
08-01-2023
Notariusz powinien być bezstronny i nie faworyzować żadnej ze stron umowy. Bada tylko czy strony złożyły prawidłowo oświadczenie woli i czy umowa jest zgodna z prawem. Tak naprawdę każdy powinien mieć wcześniej projekt aktu notarialnego do wglądu i możliwość skonsultowania się z adwokatem.

anonim cytuj
08-01-2023
Zwyczajowo notariusza wybiera ta strona, która płaci za akt notarialny i zazwyczaj jest to właśnie strona kupująca (podatek 2% od czynności cywilnoprawnych /PCC/ jest obowiązkiem kupującego, więc nie o nim tu piszę).
Na pewno nie będzie Pani oszukana, ale może Pani poprosić o konsultację prawnika, aby przeanalizował projekt umowy i ewentualnie zasugerował te postanowienia, które będą chroniły Pani interes.
Napiszę więcej: powinna Pani to zrobić.

anonim cytuj
08-01-2023
Co do zasady, to kupujący wybiera notariusza. Dlaczego? Dlatego, że to właśnie kupujący pokrywa koszty aktu notarialnego.
Moje zboczenie zawodowe, pozawala mi wyczuć przekręt.
A co za tym idzie, odradzam ową transakcję.

anonim cytuj
08-01-2023
Z tym przekrętem, to chyba Pana lekko poniosło. Sprzedający podszedł do sprawy pragmatycznie, bo skoro mieszkanie było przedmiotem dziedziczenia, a przyjęcie spadku odbyło się przed tym notariuszem, to sprzedający zwyczajnie czuje się tam bezpiecznie.

anonim cytuj
08-01-2023

Sugerowane Tematy

przepisanie domu
Mój dziadek miał trójkę rodzeństwa. Ich rodzice czyli moi pradziadkowie mieli dom, który od kilkunastu lat nie jest przez nikogo zamieszkiwany. Nigdy nic na nikogo nie było przepisywane. Rodzeństwo dziadka już nie żyje, został się sam. Teraz chce zrobić przepis. Tutaj pytanie czy całość domu należy już tylko do dziadka czy np. Do dzieci jego rodzeństwa też?...
Spadek
Witam, Miesiąc temu zmarł mój tata, nie zostawił po sobie żadnego testamentu. Rozwiódł się z mamą kilkanaście lat temu, podział majątku był taki, że on mieszka z mieszkaniu (które cały czas jest ich współwłasnością) , ona bierze auto itd a tata ja dodatkowo spłaca, ale to umowa była między nimi, nie sądownie. Czy po jego śmierci, jeśli oni oboje są właścicielami mieszkania i działki wszystko przechodzi na nią, czy jego część na dzieci? Ona twier...
Ulga na dzieci.
Pomóżcie, bo nigdzie nie mogę znaleźć żadnego wzoru. Z mężem rozliczamy się osobno i chcemy podzielić po równo ulgę na dzieci. Mamy ich dwoje. Czy zaznaczamy "cały rok" i przy każdym dziecku wpisujemy po 556,02,tak, żeby u mnie i u męża w sumie wyszło te 1112,04 przy jednym dziecku? Czy jakoś inaczej? Rozliczać się wspólnie nie możemy....
Długi Spółdzielni Mieszkaniowej przerzucone na lokatorów.
Witam. Potrzebuję porady, bo nie bardzo wiem jak mam postąpić. Otóż jestem mieszkańcem bloku, który należy do spółdzielni mieszkaniowej. Mieszkanie jest moją własnością. Do spółdzielni płacę czynsz za ogrzewanie CO, za ciepłą wodę, za wywóz śmieci oraz opłaty eksploatacyjne. Dzisiaj dostałem pismo z Urzędu skarbowego, że wobec spółdzielni zostało wszczęte postępowanie egzekucyjne na rzecz spłaty długu wobec firmy wywożącej śmieci. Okazało się że ...

Wyszukiwarka