Czy będą konsekwencje z tego ze najemca będzie wnioskował o dodatek mieszkaniowy?

Jestem wynajmującą mieszkanie i osoba, która je wynajmuje, czyli najemca zapytał mnie, czy nie będzie problemu, jeśli podczas najmu zgłosi wniosek do urzędu miasta i otrzyma dodatek mieszkaniowy do czynszu? Czy ja jako wynajmująca nie poniosę z tego powodu żadnych konsekwencji? Czy ja będę musiała składać do urzędu jakieś dokumenty? Co miesiąc odprowadzam podatek od wynajmu. Czy taki dodatek mieszkaniowy wpływa w jakikolwiek sposób na ten podatek? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
anonim cytuj
22-11-2022
Wynajmuje pani legalnie najemca ma prawo zlożyć wniosek o dodatek nawet nie mając zgody właściciela, bo to w niczym nie koliduje i nie wpływa na podatek, który właściciel opłaca wystarczy umowa najmu

anonim cytuj
22-11-2022
W momencie otrzymania decyzji najemca płaci pani tyle mniej ile dopłaca miasto. Pieniądze bezpośrednio dostaje administracja/społdzielnia

anonim cytuj
23-11-2022
O dodatek mieszkaniowy starają się osoby z niskimi dochodami i jak nazwa wskazuje jest to dopłatą do czynszu. To nie są pieniążki do ręki tylko np. do spółdzielni jako opłata czynszu. Przyznanie dodatku ma wiele czynników i w zasadzie trudno go otrzymać.

anonim cytuj
23-11-2022
Nie trudno go otrzymać i nie jest to tylko dla osób z niskim dochodem

anonim cytuj
23-11-2022
W dodatku mieszkaniowym jest próg dochodowy, liczba osób przypadająca na 1m2jesli jest nadmetraż to nie przysługuje. osoba z niepełnosprawnością może mieć większy metraż. tak jak napisałam jest wiele czynników które wskazują na jego przyznanie bądź odmowę

anonim cytuj
23-11-2022
O dodatek mieszkaniowy starają się osoby z niskimi dochodami i jak nazwa wskazuje jest to dopłatą do czynszu. To nie są pieniążki do ręki tylko np. do spółdzielni jako opłata czynszu. Przyznanie dodatku ma wiele czynników i w zasadzie trudno go otrzymać.

anonim cytuj
24-11-2022
Wniosek o dodatek mieszkaniowy składa najemca na podstawie umowy najmu z właścicielem, nic pani z tego tytułu nie grozi.Najemcy albo go przyznają, albo nie, jeśli tak, to kwota przyznana będzie wpływać bezpośrednio do zarządcy i o tę kwotę mniej zapłacą czynszu.

anonim cytuj
24-11-2022

Sugerowane Tematy

Jak odzyskać pożyczone pieniądze?
Witam. Mam pytanie jak odzyskać dług. Otóż Rok temu moja partnerka pożyczyła ode mnie pewną kwotę pieniędzy. Krótko po tym rozstaliśmy się, a ona dała mi na piśmie oświadczenie, że będzie oddawała dług w ratach. Niestety przestała oddawać, zmieniła numer telefonu i nie wiem nawet gdzie teraz mieszka. W jaki sposób mogę odzyskać swoje pieniądze? Nie wiem jak się do tego zabrać. Jedyne co mam to odręcznie napisane oświadczenie z numerem dowodu i nu...
problem z deweloperem
Witam Mam problem z deweloperem . Zakupiłam nowe mieszkanie na osiedlu, na którym po dwóch latach założyli szlaban. Pilot otrzymali tylko Ci mieszkańcy co mają wykupione miejsca postojowe pod blokiem. Uniemożliwili mi tym wjazd pod mój bezpośrednio blok, gdzie nie chce korzystać z miejsc parkingowych Ale podjechać np pod klatkę z zakupami i małym dzieckiem. Miejsc do wykupienia już nie ma pod blokiem, deweloper zaproponował wykup miejsca dla ...
Rodzice zamierzają podarować mi pewną kwotę pieniędzy na zakup mieszkania. Jak to zrobić żeby było dobrze???
Rodzice zamierzają podarować mi pewną kwotę pieniędzy(oczywiście dużo większa niż graniczne 9k) które przeznaczymy z mężem na wkład własny do mieszkania, które właśnie kupujemy. Jak to zrobić, żeby wszystko było ok? Czy wystarczy jeśli rodzice zrobią przelew na moje prywatne konto z tytułem "darowizna" czy musi być napisane coś jeszcze w tytule przelewu? Wiem, że jako obdarowana do pół roku muszę zgłosić darowizne. Co w przypadku, jeśli...
Zadośćuczynienie od sprawców?
Rok temu zostałem pobity w taksówce (pracuje jako kierowca) dwóch sprawców, których wiozłem przez aplikacje (płatność z góry) pod wpływem alkoholu/środków odurzających pobiło mnie, zdewastowali auto, po czym uciekli, na miejscu policja, karetka w wypisie ze szpitala rozpoznanie s01 (powierzchowny uraz głowy) bez żadnych zmian w mózgu itp., wykonana obdukcja, na której uwidoczniono siniaki średnicy około 6-8cm, sprawa zgłoszona na policje, teraz o...

Wyszukiwarka