Wspólność majątkowa a darowizna.

Jeszcze przed zawarciem małżeństwa, moja obecna małżonka nabyła grunt rolny (nie była to darowizna, typowa transakcja osób fizycznych niespokrewnionych).
Kilka miesięcy po zawarciu małżeństwa chcielibyśmy przenieść własność z jej majątku osobistego do majątku wspólnego poprzez rozszerzenie wspólności majątkowej, co ułatwi nam budowę domu w przyszłości.
Notariusz twierdzi, że jest to możliwe tylko na drodze darowizny do majątku wspólnego. Wiem, że sama darowizna to znacznie wyższe koszty notarialne, dlatego wystarczające wydaje nam się być rozszerzenie wspólności majątkowej poprzez zawarcie umowy. Czy twierdzenie notariusza, że możliwa jest tylko darowizna do majątku wspólnego jest prawdziwe?
anonim cytuj
06-11-2023
Notariusz twierdzi, że jest to możliwe tylko na drodze darowizny do majątku wspólnego.

Przy umowie darowizny, darujesz zawsze określony udział (np. 1/4, 1/2 itp.). Powstaje współwłasność z oznaczonymi udziałami ułamkowymi a nie wspólność. Wspólność majątkowa ma to do siebie, że rzecz jest wspólna ale bez określonych udziałów. Nigdy nie jest inaczej. Jedynie kodeks rodzinny zakłada, że udziały małżonków w majątku wspólnym są równe. Z tym, że nie zawsze musi tak być. Udziały mogą się znacznie różnić (to już ustala się po ustaniu wspólności, więc nie drążmy tematu).
Notariusz twierdzi, że jest to możliwe tylko na drodze darowizny do majątku wspólnego.

Wyciągnij wnioski z powyższego. Szukaj innego.

anonim cytuj
06-11-2023
Zatem, jak rozumiem, mogę zawrzeć z małżonką umowę rozszerzenia wspólności majątkowej i od tego momentu nabędę prawo własności do danej nieruchomości (bez potrzeby darowizny)
Nie rozumiem stanowiska notariusza w tej sytuacji, więc pozostaje mi skorzystanie z usług innej osoby w tym zakresie.

anonim cytuj
06-11-2023
Zatem, jak rozumiem, mogę zawrzeć z małżonką umowę rozszerzenia wspólności majątkowej i od tego momentu nabędę prawo własności do danej nieruchomości (bez potrzeby darowizny)

Tak. Rozszerzacie wspólność na ten składnik majątku. Można i na inne za jednym aktem.
Nie rozumiem stanowiska notariusza.

Też dziwię się. W taki sposób traci się klientów. Na przyszłość także.

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Nie może naliczać mi stawki wg nowych wyliczeń bo nie podpisałam aneksu, Jestem na L4
Zrezygnowałam z urlopu wychowawczego ponieważ jestem w ciąży. Z dniem powrotu do pracy mam wystawione L4, od dziś do 30 grudnia. Księgowa najpierw mówiła, że nie muszę składać wniosku o rezygnację z urlopu.. a kiedy już ten wniosek złożyłam zadzwoniła do mnie z pretensjami, że nie może naliczać mi stawki wg nowych wyliczeń bo nie podpisałam aneksu (nie było mnie ani jeden dzień w pracy, z dniem powrotu l4) Czy jeśli po tych 30 dniach grudnia wr...
Głośna muzyka u sąsiada
Od jakiegoś tygodnia. Sąsiad słucha strasznie głośno muzyki i mi to przeszkadza, tylko że słucha jej gdzieś od 19 gdzie po pracy chce odpocząć czy nawet w spokoju chce spędzić wieczór. Gdyby była to normalna muzyka to bym jeszcze zrozumiała, a nie bas na cały regulator żeby wszystko podskakiwało. Czy mogę coś z tym zrobić czy niestety nie?...
Praca w innym miejscu na urlopie.
Mam taką kwestię. W najbliższych dniach planuję wypowiedzieć UoP z zachowaniem 3 miesięcznego okresu wypowiedzenia. Pracuję w agencji, która ma zakaz konkurencji. Wiem, że normalnie jak się jest na urlopie (a ja mam dużo do wykorzystania) to można pracować w innym miejscu. A co w przypadku gdy mam zakaz konkurencji a będę przechodzić do firmy o podobnym profilu co obecna firma? Nie wiem czy to coś zmienia, ale chcę przejść z UoP na B2B (w nowym m...
Sprzedaż mieszkania po rozwodzie.
Jeden z współmałżonków posiada mieszkanie które jest tylko jego własnością - otrzymał je w spadku przed zawarciem małżeństwa. Strony ustaliły, że w ramach podziału majątku w trakcie rozwodu mieszkanie ma być przekazane temu drugiemu małżonkowi - mimo że tak naprawdę nie jest to majątek wspólny. Pytanie: jak to zrobić najprościej zgodnie z prawem (jeśli w ogóle taka możliwość istnieje) zakładając że ta druga strona chce potem to mieszkanie szybko...

Wyszukiwarka