Wspólność majątkowa a darowizna.

Jeszcze przed zawarciem małżeństwa, moja obecna małżonka nabyła grunt rolny (nie była to darowizna, typowa transakcja osób fizycznych niespokrewnionych).
Kilka miesięcy po zawarciu małżeństwa chcielibyśmy przenieść własność z jej majątku osobistego do majątku wspólnego poprzez rozszerzenie wspólności majątkowej, co ułatwi nam budowę domu w przyszłości.
Notariusz twierdzi, że jest to możliwe tylko na drodze darowizny do majątku wspólnego. Wiem, że sama darowizna to znacznie wyższe koszty notarialne, dlatego wystarczające wydaje nam się być rozszerzenie wspólności majątkowej poprzez zawarcie umowy. Czy twierdzenie notariusza, że możliwa jest tylko darowizna do majątku wspólnego jest prawdziwe?
anonim cytuj
06-11-2023
Notariusz twierdzi, że jest to możliwe tylko na drodze darowizny do majątku wspólnego.

Przy umowie darowizny, darujesz zawsze określony udział (np. 1/4, 1/2 itp.). Powstaje współwłasność z oznaczonymi udziałami ułamkowymi a nie wspólność. Wspólność majątkowa ma to do siebie, że rzecz jest wspólna ale bez określonych udziałów. Nigdy nie jest inaczej. Jedynie kodeks rodzinny zakłada, że udziały małżonków w majątku wspólnym są równe. Z tym, że nie zawsze musi tak być. Udziały mogą się znacznie różnić (to już ustala się po ustaniu wspólności, więc nie drążmy tematu).
Notariusz twierdzi, że jest to możliwe tylko na drodze darowizny do majątku wspólnego.

Wyciągnij wnioski z powyższego. Szukaj innego.

anonim cytuj
06-11-2023
Zatem, jak rozumiem, mogę zawrzeć z małżonką umowę rozszerzenia wspólności majątkowej i od tego momentu nabędę prawo własności do danej nieruchomości (bez potrzeby darowizny)
Nie rozumiem stanowiska notariusza w tej sytuacji, więc pozostaje mi skorzystanie z usług innej osoby w tym zakresie.

anonim cytuj
06-11-2023
Zatem, jak rozumiem, mogę zawrzeć z małżonką umowę rozszerzenia wspólności majątkowej i od tego momentu nabędę prawo własności do danej nieruchomości (bez potrzeby darowizny)

Tak. Rozszerzacie wspólność na ten składnik majątku. Można i na inne za jednym aktem.
Nie rozumiem stanowiska notariusza.

Też dziwię się. W taki sposób traci się klientów. Na przyszłość także.

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

skrócenenie okresu wypowiedzenia
Pracuję na umowę zlecenie z rocznym okresem. Na poczatku tego miesiąca poinformowałem zleceniodawcę o zamiaru odejścia z firmy (barber shop). Wysłał mi zdjęcie dokumentu potwierdzajacy miesiąc wypowiedzenia. Umowa jasno mówi że obowiązuje miesięczny okres wypowiedzenia. Niestety zleceniodawca stwierdził że znalazł pracownika na moje miejsce i chce skrócić okres wypowiedzenia z miesiaca do zaledwie - prawie - dwóch tygodni, bez mojej zgody. Po u...
Czy dług uległ przedawnieniu?
W 2017 roku przez internet pożyczyłam od pewnej firmy 300zl. Spłaciłam 50zł. Potem nie pracowałam i tak wyszło, że nie spłaciłam do dziś tego długu. Pisma drogą pocztową od tej firmy nigdy nie dostałam, ale dostałam w ostatnim czasie kilka maili i SMSów, zeby spłacić dług. Do sądu sprawa nie była skierowana. Z tego co się orientuję to dług uległ przedawnieniu. Wiem, że dług jest i długi należy spłacać, ale czy w tej sytuacji mogę napisać do nich ...
Skarga na komornika.
Mam takie pytanie, złożyłam skargę na komornika, ponieważ od kilku miesięcy po wpłacie przez dłużnika pieniędzy nie wypłaca mi ich. Czy ja w trakcie postępowania mogę wycofać egzekucję? Z góry dziękuję za odpowiedź. Edit. Zależy mi na informacji czy podczas trwania postępowania wobec komornika mogę wycofać egzekucję?...
Naprawa po uznaniu reklamcji.
Dzień dobry, zareklamowałem zegarek z tytułu niezgodności towaru z umową i oczekiwałem zwrotu środków. Zegarka trafił do autoryzowanego serwisu.13 dnia otrzymałem informację że zostanie naprawiony. Ile dni sprzedawca/serwis ma na naprawę zegarka? Czy jeśli po 14 dniach zegarka nie będzie w sklepie mogę oczekiwać zwrotu środków?...

Wyszukiwarka