Wspólność majątkowa a darowizna.

Jeszcze przed zawarciem małżeństwa, moja obecna małżonka nabyła grunt rolny (nie była to darowizna, typowa transakcja osób fizycznych niespokrewnionych).
Kilka miesięcy po zawarciu małżeństwa chcielibyśmy przenieść własność z jej majątku osobistego do majątku wspólnego poprzez rozszerzenie wspólności majątkowej, co ułatwi nam budowę domu w przyszłości.
Notariusz twierdzi, że jest to możliwe tylko na drodze darowizny do majątku wspólnego. Wiem, że sama darowizna to znacznie wyższe koszty notarialne, dlatego wystarczające wydaje nam się być rozszerzenie wspólności majątkowej poprzez zawarcie umowy. Czy twierdzenie notariusza, że możliwa jest tylko darowizna do majątku wspólnego jest prawdziwe?
anonim cytuj
06-11-2023
Notariusz twierdzi, że jest to możliwe tylko na drodze darowizny do majątku wspólnego.

Przy umowie darowizny, darujesz zawsze określony udział (np. 1/4, 1/2 itp.). Powstaje współwłasność z oznaczonymi udziałami ułamkowymi a nie wspólność. Wspólność majątkowa ma to do siebie, że rzecz jest wspólna ale bez określonych udziałów. Nigdy nie jest inaczej. Jedynie kodeks rodzinny zakłada, że udziały małżonków w majątku wspólnym są równe. Z tym, że nie zawsze musi tak być. Udziały mogą się znacznie różnić (to już ustala się po ustaniu wspólności, więc nie drążmy tematu).
Notariusz twierdzi, że jest to możliwe tylko na drodze darowizny do majątku wspólnego.

Wyciągnij wnioski z powyższego. Szukaj innego.

anonim cytuj
06-11-2023
Zatem, jak rozumiem, mogę zawrzeć z małżonką umowę rozszerzenia wspólności majątkowej i od tego momentu nabędę prawo własności do danej nieruchomości (bez potrzeby darowizny)
Nie rozumiem stanowiska notariusza w tej sytuacji, więc pozostaje mi skorzystanie z usług innej osoby w tym zakresie.

anonim cytuj
06-11-2023
Zatem, jak rozumiem, mogę zawrzeć z małżonką umowę rozszerzenia wspólności majątkowej i od tego momentu nabędę prawo własności do danej nieruchomości (bez potrzeby darowizny)

Tak. Rozszerzacie wspólność na ten składnik majątku. Można i na inne za jednym aktem.
Nie rozumiem stanowiska notariusza.

Też dziwię się. W taki sposób traci się klientów. Na przyszłość także.

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Postępowanie w sprawie w trybie nieprocesowym.
Mam pytanie. Czy na sprawie bez mojej obecności mogą mi zabrać lub ograniczyć prawa rodzicielskie ? Postępowanie w sprawie prowadzone jest z urzędu w trybie nieprocesowym. O co tu chodzi?...
student na umowie zlecenie
Witajcie! Pracuję w obecnym miejscu pracy pół roku, ale od tego czasu pracodawca nie zarejestrował mnie w urzędzie (sprawdziłam to na stronie). Pracuję na umowie zlecenie na ponad etat i mam status studenta. Jednak wolałabym nie zmieniać miejsca pracy. Jest to owszem moja praca dorywcza, ale jakiś czas przed rozpoczęciem swojej innej drogi chciałabym tu popracować, szczególnie, że w moim mieście alternatyw ze świecą szukać. ? Będę poruszała ten ...
Czy inwestor musi zapłacić umówiona na początku kwotę?
Została zawarta umowa ustna między inwestorem a wykonawcą. Wykonawca miał poprawić i dokończyć pracę po kimś. Istotne było to by zrobić to szybko ze względu na pogodę. Praca i materiały zostały wycenione na 2250 zł i inwestor zgodził się na podaną kwotę. Ze względu na pogodę praca została wykonana od razu w ciągu weekendu. Zakończenie pracy zostało zgłoszone inwestorowi po czym inwestor poprosił o numer konta celem przelania ustalonej kwoty za wy...
Zmiana miejsca pracy.
Witam! Pracodawca już któryś raz z kolei chce przymusić mnie do delegacji, ale między innymi z powodu sytuacji w domu jechać nie mogę. Czy mogę odmówić delegacji powołując się na art. 42 par 4? (jestem maszynista i na umowie mam wpisane "moja miejscowość", a oni chcą mnie do "innej miejscowości" oddelegować na to samo stanowisko)....

Wyszukiwarka