Wspólność majątkowa a darowizna.

Jeszcze przed zawarciem małżeństwa, moja obecna małżonka nabyła grunt rolny (nie była to darowizna, typowa transakcja osób fizycznych niespokrewnionych).
Kilka miesięcy po zawarciu małżeństwa chcielibyśmy przenieść własność z jej majątku osobistego do majątku wspólnego poprzez rozszerzenie wspólności majątkowej, co ułatwi nam budowę domu w przyszłości.
Notariusz twierdzi, że jest to możliwe tylko na drodze darowizny do majątku wspólnego. Wiem, że sama darowizna to znacznie wyższe koszty notarialne, dlatego wystarczające wydaje nam się być rozszerzenie wspólności majątkowej poprzez zawarcie umowy. Czy twierdzenie notariusza, że możliwa jest tylko darowizna do majątku wspólnego jest prawdziwe?
anonim cytuj
06-11-2023
Notariusz twierdzi, że jest to możliwe tylko na drodze darowizny do majątku wspólnego.

Przy umowie darowizny, darujesz zawsze określony udział (np. 1/4, 1/2 itp.). Powstaje współwłasność z oznaczonymi udziałami ułamkowymi a nie wspólność. Wspólność majątkowa ma to do siebie, że rzecz jest wspólna ale bez określonych udziałów. Nigdy nie jest inaczej. Jedynie kodeks rodzinny zakłada, że udziały małżonków w majątku wspólnym są równe. Z tym, że nie zawsze musi tak być. Udziały mogą się znacznie różnić (to już ustala się po ustaniu wspólności, więc nie drążmy tematu).
Notariusz twierdzi, że jest to możliwe tylko na drodze darowizny do majątku wspólnego.

Wyciągnij wnioski z powyższego. Szukaj innego.

anonim cytuj
06-11-2023
Zatem, jak rozumiem, mogę zawrzeć z małżonką umowę rozszerzenia wspólności majątkowej i od tego momentu nabędę prawo własności do danej nieruchomości (bez potrzeby darowizny)
Nie rozumiem stanowiska notariusza w tej sytuacji, więc pozostaje mi skorzystanie z usług innej osoby w tym zakresie.

anonim cytuj
06-11-2023
Zatem, jak rozumiem, mogę zawrzeć z małżonką umowę rozszerzenia wspólności majątkowej i od tego momentu nabędę prawo własności do danej nieruchomości (bez potrzeby darowizny)

Tak. Rozszerzacie wspólność na ten składnik majątku. Można i na inne za jednym aktem.
Nie rozumiem stanowiska notariusza.

Też dziwię się. W taki sposób traci się klientów. Na przyszłość także.

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Złośliwe niepokojenie.
Ktoś zaczął złośliwie wpisywać mój numer telefonu i adres mail na różnych wnioskach, prośbach o kontakt w sprawie kredytów, różnych zamówień, przez co wydzwaniają do mnie najróżniejsi konsultanci. Staje się to mocno uciążliwe. Czy kwalifikuje się to pod jakikolwiek paragraf? Czy cokolwiek mogę z tym zrobić? Pozdrawiam...
Renta dla dziecka
Witam, proszę o pomoc. Jestem w ciąży i dziecko zaraz przyjdzie na świat. Mój partner popełnił samobójstwo w Holandii. Chodzi o ustalenie ojcostwa i przyznanie dziecku renty. Sekcja zwłok oraz próbki DNA zostały pobrane przez holenderska policję. Natomiast później został przewieziony do Polski i skremowany, pochowano go w Polsce. 1.Czy holenderska policja wyda próbki DNA aby móc ustalić ojcostwo ? 2. Co robić jeżeli nie wydadzą? Kontak...
Ściąganie długu od spadkobierców.
Właściciel firmy umiera i nie opłaca faktury za wykonaną usługę. Od czego zacząć ściąganie długu od spadkobierców? Minęło kilka miesięcy od śmierci, nie wiadomo czy sprawa spadkowa już się odbyła. Korespondencja z wezwaniem do zapłaty wysyłana na adres zmarłego celowo nie jest odbierana przez rodzinę....
Na ile mogę pozwać rodziców o alimenty
Hej, czy jest ktoś tutaj kto pozywał jednego ze swoich rodziców o alimenty do sądu i chciałby dać znać jakie kwoty miał przydzielone? Raczej chodzi mi o kwoty nie na małe dziecko, a na studenta. Ewentualnie jakieś rady jak tę kwotę wywalczyć najwyższą mile widziane....

Wyszukiwarka