Wspólność majątkowa a darowizna.

Jeszcze przed zawarciem małżeństwa, moja obecna małżonka nabyła grunt rolny (nie była to darowizna, typowa transakcja osób fizycznych niespokrewnionych).
Kilka miesięcy po zawarciu małżeństwa chcielibyśmy przenieść własność z jej majątku osobistego do majątku wspólnego poprzez rozszerzenie wspólności majątkowej, co ułatwi nam budowę domu w przyszłości.
Notariusz twierdzi, że jest to możliwe tylko na drodze darowizny do majątku wspólnego. Wiem, że sama darowizna to znacznie wyższe koszty notarialne, dlatego wystarczające wydaje nam się być rozszerzenie wspólności majątkowej poprzez zawarcie umowy. Czy twierdzenie notariusza, że możliwa jest tylko darowizna do majątku wspólnego jest prawdziwe?
anonim cytuj
06-11-2023
Notariusz twierdzi, że jest to możliwe tylko na drodze darowizny do majątku wspólnego.

Przy umowie darowizny, darujesz zawsze określony udział (np. 1/4, 1/2 itp.). Powstaje współwłasność z oznaczonymi udziałami ułamkowymi a nie wspólność. Wspólność majątkowa ma to do siebie, że rzecz jest wspólna ale bez określonych udziałów. Nigdy nie jest inaczej. Jedynie kodeks rodzinny zakłada, że udziały małżonków w majątku wspólnym są równe. Z tym, że nie zawsze musi tak być. Udziały mogą się znacznie różnić (to już ustala się po ustaniu wspólności, więc nie drążmy tematu).
Notariusz twierdzi, że jest to możliwe tylko na drodze darowizny do majątku wspólnego.

Wyciągnij wnioski z powyższego. Szukaj innego.

anonim cytuj
06-11-2023
Zatem, jak rozumiem, mogę zawrzeć z małżonką umowę rozszerzenia wspólności majątkowej i od tego momentu nabędę prawo własności do danej nieruchomości (bez potrzeby darowizny)
Nie rozumiem stanowiska notariusza w tej sytuacji, więc pozostaje mi skorzystanie z usług innej osoby w tym zakresie.

anonim cytuj
06-11-2023
Zatem, jak rozumiem, mogę zawrzeć z małżonką umowę rozszerzenia wspólności majątkowej i od tego momentu nabędę prawo własności do danej nieruchomości (bez potrzeby darowizny)

Tak. Rozszerzacie wspólność na ten składnik majątku. Można i na inne za jednym aktem.
Nie rozumiem stanowiska notariusza.

Też dziwię się. W taki sposób traci się klientów. Na przyszłość także.

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Wykonawca ciągle mnie zbywa
Dzień dobry. Zamówiłam w lipcu wykonanie szafy i komody na wymiar. Zadanie trudne bo ściany skośne, ale wykonawca po oględzinach podjął się zadania. W związku nietypowym kształtem mieszkania duża ilość materiałów będzie odpadem, więc zgodziłam się na proponowaną przybliżoną dość wysoką cenę. Termin ustaliliśmy na połowę, ewentualnie koniec września. Wpłaciłam zaliczkę 1000 zł, na które dostałam pokwitowanie wpłaty, umowy nie podpisywaliśmy. Minęł...
Wyłudzenie pieniędzy na fałszywe dane.
Niedawno zostałam oszukana na portalu olx. Kupiłam od jednej pani towar za 50 zł którego do dnia dzisiejszego nie dostałam a minęły już prawie 2 miesiące. Kobieta podała mi fikcyjne dane do przelewu bo taki adres nie istnieje myślę że imię i nazwisko tez jest zmyślone. Zastanawiam się czy jest sens zgłaszać to na policje bo co jej w sumie mogą zrobić? 50zl to niewielka kwota a może za fałszywe dane mogą ją ukarać?...
Odrzucenie spadku.
Witam czy ktoś się orientuje jak wygląda zrzeczenie się spadku , czy dostaje się wcześniej jakieś pismo , podobno muszę się zrzec spadku po Ciotce , siostrze mojego Dziadka , z tym że nie mam kontaktu z żadną osobą spokrewnioną z nią , tzn. dziećmi czy wnukami...
Spóźniłam się dwa dni z ubezpieczeniem OC.
Dzień dobry, mam pytanie czy da się coś zrobić, żeby nie ponieść kary pieniężnej. Spóźniłam się dwa dni z ubezpieczeniem OC....

Wyszukiwarka