Licytacja nieruchomości a lokal zastępczy.

Witam.
Wierzyciel skierował pismo do komornika o wycenę i zlicytowanie nieruchomości, w której przebywam jako samotna matka z 2 dzieci. Czy ktoś jest zobowiązany dać mi jakiś lokal zastępczy czy mnie zlicytują i z 2 dzieci zostanę na bruku? Jak to wszystko wygląda wg przepisów?
anonim cytuj
17-08-2023
Witam.
Wierzyciel skierował pismo do komornika o wycenę i zlicytowanie nieruchomości, w której przebywam jako samotna matka z 2 dzieci. Czy ktoś jest zobowiązany dać mi jakiś lokal zastępczy czy mnie zlicytują i z 2 dzieci zostanę na bruku? Jak to wszystko wygląda wg przepisów?

Czyją własnością jest ten lokal? Na jakiej podstawie prawnej (umowa najmu, użyczenia) w nim zamieszkujesz - o ile nie jesteś właścicielem?

anonim cytuj
17-08-2023
Czyją własnością jest ten lokal? Na jakiej podstawie prawnej (umowa najmu, użyczenia) w nim zamieszkujesz - o ile nie jesteś właścicielem?

Jest to moje mieszkanie w bloku, własnościowe. Jeden z wierzycieli, który jest wpisany w KW w dziale 4 wystąpił o wycenę i o licytacje. Czy w takim przypadku ktoś musi mi zapewnić lokal zastępczy? Czy mam z dwójka dzieci skończyć na ulicy?

anonim cytuj
17-08-2023
Czy w takim przypadku ktoś musi mi zapewnić lokal zastępczy?

Nie. Z tym, że nawet komornik nikogo nie eksmituje na bruk. W Twoim przypadku prawomocne postanowienie o przysądzeniu własności będzie tytułem do wprowadzenia nabywcy w posiadanie nieruchomości i opróżnienia znajdujących się pomieszczeń w nieruchomości. Więc nikt na tym etapie nie będzie ustalał czy przysługuje eksmitowanym prawo do lokalu socjalnego. Powinnaś po skutecznej egzekucji (sprzedaży lub przejęciu na własność przez któregoś z wierzycieli) niezwłocznie wystąpić z pozwem cywilnym o ustalenie prawa do lokalu socjalnego dla osób eksmitowanych (ty i dzieci). Można także - o ile będzie konieczne - złożyć wniosek o zabezpieczenie powództwa poprzez wstrzymanie czynności egzekucyjnych mających na celu wprowadzenie właściciela w stan posiadania.
Masz tylko jedno podejście do sprawy, więc powinnaś skorzystać z zawodowego prawnika. Schrzanisz, to drugiego podejścia nie będzie.

anonim cytuj
17-08-2023
Na podstawie art. 1038 Kodeksu postępowania cywilnego, komornik ma obowiązek, przed wszczęciem postępowania egzekucyjnego w sprawie eksmisji, poinformować gminę o miejscu ostatniego zamieszkania strony egzekwowanej, aby mogła ona podjąć stosowne działania związane z zapewnieniem tej osobie mieszkania. W związku z tym:

Jeżeli Twoja nieruchomość zostanie zlicytowana, istnieje obowiązek powiadomienia odpowiedniej gminy o planowanej eksmisji, co może zaowocować przydzieleniem Ci lokalu zastępczego. Istotne jest, by zgłosić się do odpowiednich służb gminy, informując o Twojej sytuacji.

Pomimo faktu, że komornik nie ma obowiązku zapewnienia Ci mieszkania socjalnego, wierzyciel nie może Cię pozbawić mieszkania, nie zapewniając jednocześnie miejsca zastępczego. Takie działanie byłoby niezgodne z prawem i mogłoby naruszać Twoje prawa człowieka.

Czy w takim przypadku ktoś musi mi zapewnić lokal zastępczy?

Nie jest to tak, że automatycznie otrzymasz lokal zastępczy. Istnieje jednak obowiązek poinformowania gminy o nadchodzącej eksmisji, a gmina może podjąć działania na rzecz zapewnienia Ci takiego lokalu, zwłaszcza mając na uwadze Twoją sytuację jako samotnej matki z dwójką dzieci.

Jeżeli Twoje mieszkanie zostanie zlicytowane, powinnaś niezwłocznie wystąpić z pozwem cywilnym o ustalenie prawa do lokalu socjalnego. Taki pozew skierowany jest przeciwko gminie. Gmina ma obowiązek zapewnić lokal socjalny osobom, które straciły mieszkanie i nie mają możliwości znalezienia innego.

Niezwłoczne działania są kluczem w tej sytuacji. Skonsultowanie się z prawnikiem w tej kwestii jest kluczem do skutecznej ochrony Twojego prawa do mieszkania, a także do zapewnienia stabilnej przyszłości dla Twoich dzieci.

anonim cytuj
17-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy da się znieść służebność mieszkania?
Witam. Brat otrzymał 1\2 udziału w nieruchomości od rodziców. W zamian za dożywotnią służebność. Niestety brat zmarł. Następnie bratowa wraz z dziećmi odziedziczyli to po bracie. Czy rodzice mogą cofnąć darowiznę? Darowizna z 2017 roku...
Co powinno się zawrzeć w wypowiedzeniu umowy zlecenie?
Umowa zlecenie na czas nieokreślony bez okresu wypowiedzenia. W jaki sposób rozwiązać taką umowę żeby pracodawca nie mógł się ubiegać o ewentualne odszkodowanie za wypowiedzenie umowy? Co powinno się zawrzeć w wypowiedzeniu?...
Zwrot kaucji.
31 października wygasła nam umowa najmu. Wpłacone było 3000 zł kaucji. Zapis w umowie mówi, ze wynajmujący ma 31 dni na oddanie kaucji. Został spisany protokół w mieszkaniu było wszystko w porządku kaucja miała być zwrócona w całości. Pojawił się jednak problem z rozliczeniem czynszu. Spisane zostały liczniki, ale spółdzielnia nie zrobi teraz rozliczenia, dopiero w kwietniu 2024 roku. Właściciel stwierdził, ze może oddać nam teraz 2000 kaucji, a ...
Sprawa o ojcostwo.
Witam. Jestem po rozwodzie, w trakcie małżeństwa urodziło się dziecko, w akcie jestem ja wpisany jako ojciec (ojcem biologicznym dziecka jest kto inny), dziecko ma obecnie 2 lata. Płace alimenty, ale z każdym miesiącem jest mi ciężej płacić. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Czy zostaje mi tylko płacić do usamodzielnienia się dziecka?...

Wyszukiwarka