nie wywiązanie sie z umowy

zawarlam umowe z kims z polecenia kolezanki , kto pracuje w branzy budowlanej i kto rzekomo wspolpracuje ze stolarzem, wplacilam 1100 zl na materialy. Zrobil pomiary dla stolarza, Stolarz mial dla mnie wykonac meble lazienkowe na dzien 1 lipca ,umowe podpisalam 20 czerwca, meble na dzien 1 lipca nie zostaly wykonane. Proponowal mi nowy termin- za piec dni. Nie zgodzilam sie, bo czulam,ze jestem oszukiwana. Zadzwonilam do rzekomego stolarza,na ktorego powolal sie Pan podpisujacy ze mna umowe i ow stolarz nigdy nie dostal zaliczki na materialy do wykonania moich mebli, ani nigdy nie mial takiego zlecenia, ostatni raz wspolpracowal z Panem, ktory podpisywal ze mna umowe jakies pol roku temu, oswiadczyl mi to wszystko,co uslyszalam przez tel na pismie, Odstapilam zatem od umowy,do dzis mimo zapewnien(jedna rozmowa telefoniczna,gdzie uslyszalam,ze przelew zostal wyslany,co oczywiscie okazalo sie klamstwem ) nie odzyskalam zwrotu zaliczki, wezwalam go listownie do zaplaty ze wszystkimi mozliwymi konsekwencjami,nic sobie z tego nie robi co dalej moglabym zrobic?na ta chwile nie mam ani mebli ani zaliczki? czy powinnam zglosic sprawe dodatkowo na policje?mam umowy,wiec raczej podepna to pod sprawe cywilna i odesla mnie do sądu
anonim cytuj
13-07-2020
1. Jeśli stolarz, "sam sobie" przedłużył termin w trakcie pracy, bez Pani zgody i bez spisywania z Panią dodatkowej umowy, która by to potwierdzała, natomiast na starej umowie, widnieje stary termin, do którego miał oddać wykonane meble, a tego nie zrobił- to powinna Pani podać go do sądu, bo nie dotrzymał warunków umowy. Jednak jeśli w umowie, był też punkt- określajacy, że rozpopcznie prace, po otrzymaniu jakiegoś konkretnego % z całości wynagrodzenia, za te meble- to nie może Pani podać teraz stolarza do sądu, bo on zaliczki nie otrzymał. 2. Może po prostu, obaj Panowie byli wspólnikami i razem prowadzili tę firmę. Proszę sprawdzić kto teraz widniej w dokumentach, jako formalny właściciel firmy? Może jeden, wobec drugiego ma jakieś długi i ten drugi wspólnik w ten sposób, je sobie "egzekwuje", bo uważa, że należne mu pieniądze, musi jakoś odzyskać? Nie wiemy tego, bo Pani podała za mało informacji o warunkach zerwania współpracy obu Panów. 3. Jeśli formalnie, ten drugi Pan nie jest już właścicielem, czy też pracownikiem w owej firmie stolarskiej, to nie miał prawa wziąść od Pani, tych pieniędzy za meble. W takim przypadku, proszę iść na policję i złożyć zeznania na temat tamtego drugiego Pana, (który wziął od Pani pieniądze, ale nie przekazał ich stolarzowi)- bo wówczas należy go oskarżyć o bezprawne "wyłudzenie".

anonim cytuj
13-07-2020
Zgłosić na policję (art. 286 § 1 kk - oszustwo). Spróbuj znaleźć czy ten człowiek tak nie działa, czy ma ogłoszenia, czy dalej oferuje robienie mebli. Może się okazać, że znajdzie się więcej oszukanych, a wtedy prokuratura traktuje to poważniej. Jeśli umorzą - złóż zażalenie, przejrzyj akta sprawy, co zrobili.

anonim cytuj
13-07-2020

Sugerowane Tematy

Po Decyzji o zmianie imienia
Witam, posiadałem dwa imiona używałem tego drugiego i złożyłem wniosek do urzędu stanu cywilnego o zmianę na te drugie imię jako jedyne i otrzymałem już decyzję o zmianie imienia w profilu zaufanym zaktualizowały mi się dane i mam tylko drugie imię byłem także wyrobić sobie nowy dowód osobisty i co powinienem jeszcze zaaktualizować i ile mam na to czasu? Czy powinienem prawo jazdy? nabycie samochodu? ubezpieczenie OC samochodu? czy jakieś dane zm...
Przesłuchanie dziecka w sprawie rozwodowej.
Dzień dobry. Jestem w trakcie sprawy rozwodowej. Mamy dwójkę wspólnych dzieci, mąż ma jeszcze syna 9-letniego z poprzedniego małżeństwa. Nie sprawuje nad nim opieki, ale często u nas bywał. Zawsze starałam się mieć z nim dobre relacje, ale jak między mną a mężem zaczęło się psuć to on zaczął go nastawiać przeciwko mnie. Opowiadał mu różne kłamstwa, np. że mieszkanie jest tylko taty, bo ja się do rachunków nie dokładam, a on później mi to mówił i ...
Ograniczenie praw rodzicielskich.
Matka ma ograniczone prawa czasowo. Dziecko umieszczone zostało w pieczy zastępczej (dziadkowie)ojciec niedawno zmarł -matka leczona psychicznie (plus podejrzenia znęcania się nad dzieckiem) Z tego co się orientuję nie należy się w tym przypadku 500 Plus bo dziecko nie mieszka z matką bo tak jak pisałam wyżej przebywa sądownie u dziadków. Matka nadal pobiera 500 na to dziecko i ani myśli zgłosić tego faktu a już na horyzoncie widać nowego ,nowo ...
Zmiana nazwy stanowiska.
Dzień dobry, od 1.12.2023 pracodawca wdrożył nowy regulamin wynagradzania, porządkując i zmieniając tym samym nazwy stanowisk. Np. pracownik na kategorii zaszeregowania 10 do tej pory miał nazwe stanowiska Starszy Specjalista ds. ..., od 1.12 będzie miał nazwe stanowiska Specjalista ds. .... . Regulamin został ogłoszony. Jak w tej sytuacji nalezy wdrożyć nowe nazwy stanowisk? Czy ogłoszenie samego regulaminu jest wystarczające czy trzeba podpisyw...

Wyszukiwarka