Postępowanie spadkowe.

Mam kilka pytań na temat spadku w postaci mieszkania.
Jest czwórka rodzeństwa( wszyscy pełnoletni)i w końcu zdecydowaliśmy się wszyscy wspólnie ze chcemy sprzedać to mieszkanie.
Wiem że musimy się udać do notariusza, ale ze względu na to, że ja przebywam w UK i jestem ograniczona czasowo chciałabym przygotować się na to spotkanie. Jakich dokumentów potrzebujemy? Od czego zacząć? Kto zajmuje się sprzedażą (my osobiście czy jakieś firmy-ewentualnie jak lepiej?)
Co w przypadku gdy dwoje z rodzeństwa ma jakieś długi ?
Co w przypadku gdy mieszkanie jest trochę zadłużone ?
anonim cytuj
03-04-2024
A co jeśli nie było oficjalnego przyjęcia spadku ? Jedno z rodzeństwa sprawiało problemy.

anonim cytuj
03-04-2024
No to nie jesteście właścicielami i w ogóle nic nie sprzedacie.

anonim cytuj
03-04-2024
Rozumiem, w takim przypadku co można zrobić z takowym mieszkaniem ?

anonim cytuj
03-04-2024
Na początku udać się do sądu lub notariusza i przyjąć spadek, potem US.

anonim cytuj
03-04-2024

Sugerowane Tematy

Ustawa o praniu brudnych pieniędzy i przeciwdziałaniu terroryzmowi.
Znajomy pomagał sąsiadowi w ogródku, kosił trawę, przycinał drzewka, rąbał drewno do kominka, grabił. Sąsiad wg wypracowanych godzin przelewał mu na konto raz w miesiącu kasę. Trwało to kilka miesięcy. Były to małe kwoty między 200, a 600 zł. W tytule wypłaty było tylko "wpłata". Teraz bank wzywa znajomego do osobistego wstawienia się w banku w celu wytłumaczeniu z jakiego źródła ma te wpłaty. Napisali coś o ustawie prania brudnych pien...
Długi za alimenty.
Dzień dobry, (FA - Fundusz Alimentacyjny) Kwota alimentów na 1 dziecko = 600 złotych Jestem zadłużony na kilka tysięcy złotych. Sprawę prowadzi komornik, który zajął dwa moje konta bankowe. Dodatkowo miałem dług wobec FA. Przyjmując, że mam 10 tys zaległych alimentów na dziecko + 5 tysięcy dla FA chciałbym się dowiedzieć: 1. Czy świadczenie z FA można pobierać przez cały czas aż do pełnej spłaty zadłużenia? Czyli była żona pobiera świadczeni...
Podatek od darowizny?
Witam Pieniądze podarowane od mamy dla córki ponad 50 tys. przelewem z konta mamy na konto córki. Czy na tej lini przy tej kwocie jest się zwolnionym z podatku w URzędzie skarbowym ? Czy są jakieś limity ? Dziękuje. Jaki formularz należy wypełnić ? ...
Poświadczenie dziedziczenia
Witam. W styczniu zmarła moja babcia. Został dziadek, który ma Alzheimera. Nie jest ubezwłasnowolniony. Mieszka sam opiekujemy się nim razem z wujkiem (synem dziadków) na zmiane. Jako ze mój tata zmarł w 2018 roku jestem spadkobierczynią po babci razem z wujkiem i dziadkiem. Od dłuższego czasu próbuje z wujkiem umówić się do notariusza na poświadczenie dziedziczenia. Babcia zostawiła gotówkę na wspólnym koncie z dziadkiem. Ja już wszy...

Wyszukiwarka