Postępowanie spadkowe.

Mam kilka pytań na temat spadku w postaci mieszkania.
Jest czwórka rodzeństwa( wszyscy pełnoletni)i w końcu zdecydowaliśmy się wszyscy wspólnie ze chcemy sprzedać to mieszkanie.
Wiem że musimy się udać do notariusza, ale ze względu na to, że ja przebywam w UK i jestem ograniczona czasowo chciałabym przygotować się na to spotkanie. Jakich dokumentów potrzebujemy? Od czego zacząć? Kto zajmuje się sprzedażą (my osobiście czy jakieś firmy-ewentualnie jak lepiej?)
Co w przypadku gdy dwoje z rodzeństwa ma jakieś długi ?
Co w przypadku gdy mieszkanie jest trochę zadłużone ?
anonim cytuj
03-04-2024
A co jeśli nie było oficjalnego przyjęcia spadku ? Jedno z rodzeństwa sprawiało problemy.

anonim cytuj
03-04-2024
No to nie jesteście właścicielami i w ogóle nic nie sprzedacie.

anonim cytuj
03-04-2024
Rozumiem, w takim przypadku co można zrobić z takowym mieszkaniem ?

anonim cytuj
03-04-2024
Na początku udać się do sądu lub notariusza i przyjąć spadek, potem US.

anonim cytuj
03-04-2024

Sugerowane Tematy

Sprzedaż samochodu.
Witam nie wiem czy w odpowiednim miejscu ale próbuję. Mam takie pytanie ponad rok temu sprzedałem samochód na polskich tablicach w Niemczech i dwa tygodnie temu dostałem pismo z Policji że ktoś spowodował kolizję drogową tym samochodem a ja widnieje w Polsce jako ostatni właściciel. Mam umowę sprzedaży(co prawda w tym momencie mam wątpliwości co do prawdziwości danych kupującego).Mam wszystkie dokumenty potwierdzające wyrejestrowanie samochodu. A...
Problem z uzyskaniem tytułu wykonawczego.
Bardzo proszę o wskazówki, co powinienem zrobić. Mając prawomocny nakaz zapłaty wysłałem do Sądu wniosek o klauzulę wykonalności. W odpowiedzi Sąd przysłał mi wezwanie do uzupełnienia mojego wniosku o dane pozwanego takie jak: adres zameldowania, imiona rodziców, data urodzenia, drugie imię, numer dowodu osobistego, względnie o podanie numeru PESEL. Ja posiadam tylko adres pozwanego, na który Sąd wysłał pozew. Żadnych innych danych nie posiadam....
Pozwolenie na widzenie.
Jak uzasadnić, sprecyzować wniosek do prokuratora aby uzyskać więcej niż jedno widzenie w miesiącu do tymczasowo aresztowanego?...
Kaucja nie została rozliczona.
Czy jeśli kaucja powinna być do rozliczenia do 15 sierpnia a do dziś nie została tłumacząc :"Kaucja zostanie rozliczona jak tylko poznam wszystkie koszty napraw, wymian i doprowadzenia stanu mieszkania do tego, który był przekazany Panu. Umowa precyzuje termin zwrotu kaucji, a nie termin jej rozliczenia. A więc zgodnie z umową najpierw musi nastąpić rozliczenie kosztów roszczeń, który na dzień dzisiejszy nie jest znany w całość. Wszystko wsk...

Wyszukiwarka