Co mam w takim wypadku zrobić? Czy oni mają prawo ode mnie żądać tych pieniędzy, jeśli nie spisaliśmy żadnej umowy z danymi?
Zgodnie z polskim prawem, odpowiedzialność za zobowiązania w wyniku podziału majątku po rozwodzie bez orzeczenia o winie spoczywa na osobie, która została zobowiązana do jego spłaty. W tym przypadku wydaje się, że twoja matka była tą odpowiedzialną stroną.
Twoja wola pomocy matce w spłacie długu nie jest równoznaczna z prawnym przejęciem odpowiedzialności za jej długi. Samo pismo, które napisałeś do adwokata twojego ojca, nie stanowi formalnego zobowiązania do spłaty długu matki. Aby odpowiedzialność za długi twojej matki przeszła na ciebie, musiałaby być zawarta umowa przewidująca taki przenosiny długu. W przypadku braku takiej umowy, nie możesz być zobowiązany do spłaty długu matki.
Zasadniczo, jeżeli nie istnieje pisemna umowa potwierdzająca przejęcie długu przez ciebie, nie jesteś zobowiązany do jego spłaty. Jednak warto pamiętać, że wszelkie działania, które mogłyby sugerować, że faktycznie przyjąłeś na siebie odpowiedzialność za długi matki (na przykład częściowa spłata długu), mogą być używane przeciwko tobie w postępowaniu sądowym.
Rozumiem. Mimo tego pisma, co napisałem, że biorę to na siebie, to nie ma to żadnej mocy prawnej, tak? Czytałem, że aby długi na mnie przeszły musi być zawarta umowa.
Dokładnie tak. Samo pismo, które wysłałeś, nie ma mocy prawnej w zakresie przejęcia odpowiedzialności za długi twojej matki. Aby formalnie przejąć długi innej osoby, konieczne jest spisanie odpowiedniej umowy i jej podpisanie przez obie strony. W świetle prawa, długi twojej matki nie przechodzą na ciebie bez takiej umowy.