spłata kredytu po zakończeniu związku

Będąc w kilkuletnim związku, zdecydowaliśmy się razem z partnerem wziąć kredyt na remont (głównie zakup mebli/drzwi) jego domu.
On nie miał zdolności, więc kredyt był na mnie.
Po kilku latach podjęliśmy decyzję o zakończeniu związku. W tym momencie zostało mi do spłaty jeszcze kilkanaście tysięcy kredytu. Mój były partner nie poczuwa się do dalszego spłacania kredytu (wcześniej spłacaliśmy go wspólnie), ani do oddania rzeczy z domu, do wartości pozostałego kredytu.
Podsumowując ja zostałam bez mieszkania, z dwójką małych dzieci i co miesiąc spłacam raty za rzeczy, które są jego własnością.
W większości płatności były dokonywane przeze mnie, z mojego konta bankowego, ale kilka lat wstecz.
Czy jest jakakolwiek szansa na odzyskanie pieniędzy, które jestem zmuszona płacić od momentu rozstania?
anonim cytuj
06-10-2020
Szansa na odzyskanie jest, proszę wysłać wezwanie do zapłaty za poniesione nakłady na cudzy majątek,
Kredyt niestety jest tylko na ciebie więc musisz go spłacać, ale twój wkład w jego mieszkanie jest jak najbardziej do odzyskania, takie należności przedawniają się po 6 latach więc wylicz wkład z ostatnich 6 lat

anonim cytuj
07-10-2020
Czy powinnam sama napisać takie pismo i wysłać na jego adres zamieszkania? Czy wtedy ma ono jakąś moc prawną?

anonim cytuj
07-10-2020
tak, za potwierdzeniem odbioru najlepiej

anonim cytuj
07-10-2020
A jak wygląda dalsze postępowanie, jeżeli on je zignoruje?

anonim cytuj
07-10-2020
pozew do sądu cywilnego

anonim cytuj
07-10-2020

Sugerowane Tematy

Umowa przedwstępna - czy da się zrezygnować?
Witam. W poniedziałek podpisałem umowę przedwstępną na rozpoczęcie pracy w nowej firmie nie później niż do 2.10 (mój okres wypowiedzenia w obecnej firmie kończy się z końcem września). Umowa ma być na czas określony 6 miesięcy (do marca 2024). W umowie jest punkt, który mówi, że zobowiązuję się zapłacić jednomiesięczne wynagrodzenie (13000 brutto), na które się z nimi umówiłem jeśli nie dojdzie do podpisania umowy z mojej winy. 1. Pytanie do ...
Zwrot kaucji najemcy.
Znalazłem się w następującej sytuacji - po wynajęciu pokoju okazało się, że niestety będę zmuszony z niego zrezygnować z powodu losowej sytuacji rodzinnej. Umowa została zawarta na czas określony i z tego co rozumiem nie mogę jej wypowiedzieć w przypadkach innych niż wprost wskazane w umowie (w zasadzie wskazane są tylko przypadki dla wynajmującego więc rozumiem, że prawnie nie jestem w stanie w ogóle tej umowy wypowiedzieć). Rozmawiałem już z wy...
Spadek po mamie. Co mogę zrobić by bratowa zaprzestała rozdawnictwa?
Zmarła mama ,z bratem jestem skłócona, wniosek o spadek został złożony, sprawa koniec września. Tymczasem bratowa rozdaje rzeczy po mojej mamie po rodzinie i znajomych. Co mogę zrobić by bratowa zaprzestała rozdawnictwa ,bo zanim dojdzie do sprawy nic nie zostanie....
Odzyskanie spłaconej kwoty kredytu od byłej partnerki.
Witam, sprawa wygląda następująco. Wraz z byłą partnerką w 2019 roku postawiliśmy mały domek na działce należącej do niej. Formalnie dom i działka należały i należą do niej. Zaszła oczywiście potrzeba zaciągnięcia kredytu, który partnerka również wzięła na siebie. Oficjalnie kredyt jest jej, natomiast w praktyce przez 3 lata spłacałem go ja, ze swojego rachunku bankowego. Łącznie spłaciłem ok. 30 tysięcy złotych. Kilkanaście tygodni temu zakończ...

Wyszukiwarka