spłata kredytu po zakończeniu związku

Będąc w kilkuletnim związku, zdecydowaliśmy się razem z partnerem wziąć kredyt na remont (głównie zakup mebli/drzwi) jego domu.
On nie miał zdolności, więc kredyt był na mnie.
Po kilku latach podjęliśmy decyzję o zakończeniu związku. W tym momencie zostało mi do spłaty jeszcze kilkanaście tysięcy kredytu. Mój były partner nie poczuwa się do dalszego spłacania kredytu (wcześniej spłacaliśmy go wspólnie), ani do oddania rzeczy z domu, do wartości pozostałego kredytu.
Podsumowując ja zostałam bez mieszkania, z dwójką małych dzieci i co miesiąc spłacam raty za rzeczy, które są jego własnością.
W większości płatności były dokonywane przeze mnie, z mojego konta bankowego, ale kilka lat wstecz.
Czy jest jakakolwiek szansa na odzyskanie pieniędzy, które jestem zmuszona płacić od momentu rozstania?
anonim cytuj
06-10-2020
Szansa na odzyskanie jest, proszę wysłać wezwanie do zapłaty za poniesione nakłady na cudzy majątek,
Kredyt niestety jest tylko na ciebie więc musisz go spłacać, ale twój wkład w jego mieszkanie jest jak najbardziej do odzyskania, takie należności przedawniają się po 6 latach więc wylicz wkład z ostatnich 6 lat

anonim cytuj
07-10-2020
Czy powinnam sama napisać takie pismo i wysłać na jego adres zamieszkania? Czy wtedy ma ono jakąś moc prawną?

anonim cytuj
07-10-2020
tak, za potwierdzeniem odbioru najlepiej

anonim cytuj
07-10-2020
A jak wygląda dalsze postępowanie, jeżeli on je zignoruje?

anonim cytuj
07-10-2020
pozew do sądu cywilnego

anonim cytuj
07-10-2020

Sugerowane Tematy

Przedsądowe wezwanie do zapłaty.
Witam, otóż parę dni temu moja mama otrzymała list z firmy Centrum Badan Opinii Publicznej z działu windykacji z wezwaniem do zapłaty za materac którego nie mamy. Sprawa jest z 31.08.2015 czyli prawie 10 lat, czytałem o tej firmy w Internecie i słyszałem ze to są naciągacze, ale nie wiem jak się ustosunkować do tego. Pan z windykacji wysłał mi na maila umowę kupna tego materaca z podpisem mojej mamy na kwotę 118 zł, a w liście dostałem 118 zł+ 6 ...
Dorosły syn ma problemy psychiczne. Jak mogę mu pomóc?
Witam. Syn dorosly ma problemy psychiczne. 2 lata temu przedawkowal narkotyki i był w szpitalu psych. Leczenie niby zakończono. Wyjechał 2 mce temu do pracy za granicę i dostałam tel.,że psychicznie coś nie tak. Mysli,że jest Bogiem., nie chodzi do pracy ,itp. Poprzednio narobił dużo długów. Mam zamiar go ściągnąć do Polski. 1. Czy mogę go przymusowo leczyć? 2 wysłać do szpitala? 3.Ubezwłasnowolnić? Błagam o poradę...
Kradzież
Witam Zostałam przyłapana z towarem o wartości 100.97, dostałam mandat Jednakże według monitoringu na przestrzeni 3 miesięcy okradlam sklep na 666 złotych Dostałam wezwanie na przesłuchanie w sprawie tych kradzieży na 666 złotych Czy sąd będzie sumował te kradzieże? Jakiej kary się spodziewać? Jestem osobą z czystą kartą ...
Okres ochronny, mieszkanie komunalne.
Witam, mój wujek żył 25 lat z moją babcią, babcia zmarła a wujek w mieszkaniu był niemeldowany i nie miał żadnych praw do mieszkania, lecz po śmierci babci złożył wniosek o przyznanie mieszkania po czym dostał odmowę, ma się wyprowadzić do końca grudnia tego roku. Chłop jest załamany, co można zrobić w takiej sytuacji? Napisać odwołanie? Czy obejmuje go okres ochronny lokatorów który trwa od 1 listopada do 31 marca w okresie zimowym? Co można zro...

Wyszukiwarka